Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

ceramicii in general nu sunt buni pe partea de cuplaj si cu atat mai putin pentru audio. Totusi efectul microfonic se manifesta la frecvente joase, in banda audio, deci ceramicii sunt excelenti pentru aplicatiile de frecventa foarte inalta, poate chiar cei mai buni, mai ales daca sunt de tip smd. Sunt foarte recomandabili pe partea de alimentare daca sunt folositi cu cap si culmea, chiar sunt excelenti pentru alimentarile circuitelor digitale. Acestea din urma trag curent destul de "brusc" iar ceramicii pot raspunde foarte prompt acestei cereri. Caracteristica de impedanta a lor seamana cu cea a condensatorilor de tip film, nu este mai ingusta, doar ca cei de plastic fiind mai mari ca valoare pare ca au o caracteristica mai "labartzata". Totusi exista ceramici de tip HI-CAP care ajung la 100uF. Acestia in fapt sunt constituiti din ceramici mai mici pusi in paralel astfel incat caracteristica de impedanta este mai larga, V-ul este mai larg. Trebuie retinut ca la frecvente foarte mari conteaza enorm inductivitatea picioarelor de legatura, deci un ceramic smd pe alimentare bate la poponetz un C de plastic care este relativ mare. Eu chiar folosesc pe alimentare zeci de de ceramici amplasati intre regulator si circuitele digitale astfel incat ei insumati asigura o cerere de curent de tip instantaneu , apoi asezarea asta scade inductivitatea traseului de alimentare. Toata lumea se chinuie sa puna regulatoare shunt pe alimentarea circuitelor digitale. De ce ? pentru ca ele au impedanta de iesire joasa pana pe la 2 Mhz fata de regulatoarele serie care ajung la maximum 100Khz. Evident un astfel de regulator shunt este foarte instabil si multe lucreaza cum vor ele daca nu-s implementate corect. Oare de ce nu se folosesc ceramici in paralel combinati astfel incat sa nu destabilizezi regulatorul ? Initiam credeam ca e o idee prosteasca si complet neaudiofila din parte a mea, dar am descoperit ca procesoarele exact asa au alimentarea, Pentium I parca avea 47 de ceramici in paralel. Dupa parerea mea ceramicii sunt foarte buni pusi acolo unde trebuie. Tvicol ii ureste, foarte bine, a adoptat alta cale, eu nu cred ca greseste neaparat, ci doar a ales ceva diferit pentru a rezolva anumite aspecte tehnice. Eu la filtrul Zobel de iesire , care este un snubber de fapt, va sfatuiesc sa puneti intai rezistorul si abia apoi C-ul care da la masa, nu invers. Mai am senzatia ca acel filtru ne stopeaza neaparat "gunoiul" RF din circuit, ci mai mult actioneaza ca un snubber, amortizor vis-avis de inductivitatea masiva a boxei.

Link spre comentariu

Corect la ultima fraza, ca doar nu baga boxa frecvente radio invers in amplif si nici din acesta nu au voie sa iasa (asta se rezolva in etajele anterioare). Si aici se pun uneori cond. ceramici, asa cum am gasit in amplifuri cu mosfeti ptr sonorizari. La unul din ele era cond. ceramic impuscat si ampliful mergea perfect. :nas:

Link spre comentariu

Daca nu ma insel pe undeva Tvicol v-a recomandat sa puneti R36 , rezistenta din Zobel una de tip bobinat. Poate stia el ceva , dar eu nu va sfatuiesc la asa ceva. Din contra, eu as incerca cu rezistente din carbon de valoare mare puse in paralel pana ajung la valoarea indicata. Deasemenea legatura electrica dintre corpul rezistentelor (sau rezistentei) si condensator sa fie cat mai scurta cu putinta, astfel intreg ansamblu poate lucra la frecvente mai inalte. Ideea este ca inductivitatea filtrului Zobel sa fie cat mai mica posibil. Tocmai de aceea eu as pune intai rezistenta si apoi condensatorul care da la masa. Practic se evita eventualele rezonanta serie cu diverse inductivitati, practic condensatorul este "izolat" de probleme. Valorile R36 si C poate ma insel, dar nu sunt chiar foarte drastice, se pot tatona, mai ales valoare rezistentei. Ideal el nici nu ar trebui folosit, mananca din senzatia de dinamica, dar n-ai ce-i face , trebuie folosit din motive de siguranta. In final vreau sa subliniez ca mai putin importante sunt calitatile acestor 2 componente, cat mai degraba traseele sa fie cat mai mici, deci inductivitatile minimizate la maximum. Nu folositi decat rezistente carbon (toleranta nu conteaza) nebobinate, cat de multe puteti voi sa puneti in paralel. In privinta condensatorului va sfatuiesc sa nu dati banutii pe ceva scump, ci mai degraba pusi la fel, mai multi si mai mici pusi in paralel, functie de ce loc aveti.

Link spre comentariu

...Ideea este ca inductivitatea filtrului Zobel sa fie cat mai mica posibil. Tocmai de aceea eu as pune intai rezistenta si apoi condensatorul care da la masa. Practic se evita eventualele rezonanta serie cu diverse inductivitati, practic condensatorul este "izolat" de probleme.

Tot nu inteleg...

De ce intr-un circuit serie daca pun C la masa iese altceva decat daca pun R la masa?

O schema echivalenta ar fi de un real folos.

Abuzul de cuvinte intre ghilimele si exprimari artistice produce doar confuzie, nu explica si nu lamureste nimic!

Link spre comentariu

@ greierasul2006Zobleul de pe iesire nu prea indeplineste functia unui snubber(adica genul celor folosite in sursele in comutatie sau pentru protectia contactelor) pentru ca aici nu prea ai oscilatii parazite sau energie reactiva care trebuie disipata. Pur si simplu acest filtru(ca se pune si in boxe) are 2 roluri, primul este acela de a liniariza cat de cat impedanta vazuta de amplificator la frecvente mai mari si al doilea este sa prezite o sarcina la frecvente mari. Un amplificator bine proiectat si executat nu devine deodata instabil daca ii scoti zobelul, de fapt poate functiona foarte bine si fara!Si inca o chestie, aici e forum de electronisti(chit ca unii sunt pasionati si de audio) nu de audiofili unde majoritatea nu au nici cele mai de baza cunostiine tehnice despre sculele audio, asa ca aici in general daca faci o afirmatie trebuie sa o sustii, ori teoretic prezentant o documentatie de referinta, ori prin experienta practica prezentand masuratori. Nu neg ca nu conteaza sau nu exista efecte, dar trebuie demonstrat, in domeniul asta, alta cale nu e.

Link spre comentariu

Hei Tvicol... Nu am vrut sa te supar... Am sa fac niste masuratori de microfonie la condensatooare... Discutam dupa aia. Mai bine colaboram....(zic eu)TU ai facut un asemenea test? Daca DA care sunt concluziile?

Hei Misa !De unde si pana unde suparare ?Da, am facut un asemenea test, chiar intr-un laborator cu aparatura dedicata pentru asa ceva.Nu cred ca mai este nevoie sa reinventez roata, dar cred ca o sa repet o anumita parte a testului cu condensatoare MKT, MKS, MKP de diferite tipuri. ;-)Tibi
Link spre comentariu

...Ideea este ca inductivitatea filtrului Zobel sa fie cat mai mica posibil. Tocmai de aceea eu as pune intai rezistenta si apoi condensatorul care da la masa. Practic se evita eventualele rezonanta serie cu diverse inductivitati, practic condensatorul este "izolat" de probleme.

Tot nu inteleg...

De ce intr-un circuit serie daca pun C la masa iese altceva decat daca pun R la masa?

O schema echivalenta ar fi de un real folos.

Abuzul de cuvinte intre ghilimele si exprimari artistice produce doar confuzie, nu explica si nu lamureste nimic!

Priveste circuitul din toate sensurile si vei sesiza ca se pot forma alte circuite parazite functie de multe variabile de care eu nu am observat sa tina cineva seama aici. Pana sa pun eu schema echivalenta ar fi trebuit sa o faceti voi.
Link spre comentariu

@ greierasul2006Zobleul de pe iesire nu prea indeplineste functia unui snubber(adica genul celor folosite in sursele in comutatie sau pentru protectia contactelor) pentru ca aici nu prea ai oscilatii parazite sau energie reactiva care trebuie disipata. Pur si simplu acest filtru(ca se pune si in boxe) are 2 roluri, primul este acela de a liniariza cat de cat impedanta vazuta de amplificator la frecvente mai mari si al doilea este sa prezite o sarcina la frecvente mari. Un amplificator bine proiectat si executat nu devine deodata instabil daca ii scoti zobelul, de fapt poate functiona foarte bine si fara!Si inca o chestie, aici e forum de electronisti(chit ca unii sunt pasionati si de audio) nu de audiofili unde majoritatea nu au nici cele mai de baza cunostiine tehnice despre sculele audio, asa ca aici in general daca faci o afirmatie trebuie sa o sustii, ori teoretic prezentant o documentatie de referinta, ori prin experienta practica prezentand masuratori. Nu neg ca nu conteaza sau nu exista efecte, dar trebuie demonstrat, in domeniul asta, alta cale nu e.

Ca sa prezinte o sarcina pentru frecvente mari trebuie ca circuitul in cauza sa aibe inductivitatea foarte scazuta, de acord ? Deci in nici un caz nu se pune acolo o rezistenta bobinata, e mult mai benefica varianta prezentata de mine. Snubber-ul nu poate fi vazut ca i sarcina rezistiva la frecvente mari ? Au fost amplificatoare Naim fara acest Zobel, dar era musai ca ele sa fie folosite cu cabluri speciale si boxe la fel, altfel apareau neplaceri. EmuRulz , ce inseamna sa liniarizezi impedanta la frecvente mari ? care sunt beneficiile ?:)
Link spre comentariu

Da, dar gandeste-te ca de exemplu o inductanta parazita de sa zicem 20 nH are o impedanta de 10 ohmi abia pe la 100Mhz, deci nu cred ca efectul este asa de mare. Asa te poti lua si de capacitatea parazita dintre firele rezistentei si daca e sa urmam firul logicii tale, asa am vedea circuite rezonante peste circuite rezonante la orice frecventa, dar tine cont si de faptul ca exista si elemente disipative, care fac ca aceste circuite oscilante sa fie amortizate complet.

Link spre comentariu

la filtrul Zobel din cate stiu eu se ia in calcul doar inductanta paralela, cam asta ar fi teoria. La snubbere se prezuma inca din faza teoretica faptul ca avem un circuit LC in paralel care rezoneaza. In realitate noi la amplificatoare nu avem doar inductivitate, acest aspect e foarte interesant... daca nu ma insel cele mai multe cabluri de boxe sunt capacitive. Daca faci o simulare (eu am facu treaba asta cam acum 3 luni in Multisim) a retelei in care tii cont si de aceasta capacitate care la ochi pare mica, vei observa ca lucrurile pot lua o intorsatura urata. In final nu prea mai avem de-a face cu o simpla retea Zobel exclusiv, ci mai degraba cu un snubber cu factorul de amortizare foarte ridicat. Asta duce in final la alte considerantiuni si rationamente in proiectare.

Link spre comentariu

Priveste circuitul din toate sensurile si vei sesiza ca se pot forma alte circuite parazite functie de multe variabile de care eu nu am observat sa tina cineva seama aici. Pana sa pun eu schema echivalenta ar fi trebuit sa o faceti voi.

Pai nu ti-e clar ca nu ma duce mintea sa sesizez din toate sensurile la ce circuite parazite te referi? Altfel nu intrebam!Deci, cum sa facem noi singuri schema echivalenta daca nu pricepem la ce schema te gandesti???La ce foloseste toata stiinta ta daca nu ne faci si pe noi sa pricem?Vrei doar sa-ti urmam sfaturile orbeste? Atunci deschide-ti o secta!De din astia tari in tastatura sunt satul, din partea mea poti abera in continuare cat vrei, daca nu iti sustii afirmatiile in mod tehnic, nu literar, pentru mine tot ce spui este zero barat.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări