DorinD Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Ce-ati sarit toti pe relay de parca e dusmanu' de clasa! Topicul e despre Quad si nu e deloc ne-la-locul ei orice intrebare legata de acest amplif, de principiul sau, etc.Si eu am o nelamurire de genul celor emise de relay. Anume, la lansarea Quad s-a afirmat de catre fabricant ca principiul aplicat in proiectare are in vedere reducerea efortului (si pretului) prin folosirea de componente nesortate (precizie mica) si limitarea componentelor de precizie strict la cele din faimoasa punte pasiva.Zic asta, tocmai pt. ca am ajuns acum dupa zeci de ani sa facem un amplfi pe acelasi principiu dar ne scremem sa imperechem componente selecte. Nu inseamna asta ca am tradat principiul?! N-ar fi fost mai potrivit ca pt. aceste componente exceptionale sa alegem o schema mai clasica, mai fara riscuri? Sa lasam Quad-ul celor ce vor sa obtina diamante din noroi, asa cum au vrut creatorii originali. Ce facem noi acum e un fel de Trabant cu tabla de titan, supape din beriliu si jante de 15 inch. Astept bolovani in cap...Tibi, daca stapanesti teoria atunci ar trebui sa fie o oportunitate si-o bucurie pt. tine s-o clarifici si altora in cuvinte simple. Personal apreciez ORICE efort DIY, mai ales cand e facut in cunostinta de cauza. Dar apreciez aproape la fel de mult si cand e facut pt. simpla placere. Deci, oricare ar fi cazul, toti cei care participati la efortul Quad, in frunte cu Tibi, aveti stima mea. Link spre comentariu
Guest1 Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 M-am luat de relay/releu/donpetru/electronica-aplicata/... sau cum si-o mai spune, pentru ca a incercat sa ma faca mincinos. Faptul ca este un afon cu semnatura de inginer nu ma deranjeaza. Din fericire pentru el topicul a fost curatat. Dorin, Pe scurt si pe intelesul tau, fara multi termeni de specialitate -"in cuvinte simple": Zvonul ca acest amplificator ar merge cu orice este total gresit. Nu am vazut nicaieri ca producatorul sa faca afirmatii de genul ca se pot folosii componente nesortate sau cu toleranta mare. Asa cum este precizat si in articolul din Wireless World, prin acest amplificator s-a dorit si obtinut o eliminare a distorsiunilor introduse de etajul final. Atat, nimic mai mult. Repet, circuitul feedforward error correction, va elimina numai distorsiunile introduse de etajul final si nimic mai mult. Calitatea amplificatorului este data de operational, etajul cascoda, etajul in clasa A si bine-nteles componentele pasive aferente. Finalii nu trebuie decat sa fie suficient de rapizi astfel incat sa urmareasca etajul in clasa A. Acestea fiind zise, amplificatorul se poate face cu finali darlington, mosfet lateral/vertical sau igbt. Tibi Link spre comentariu
DorinD Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Am recitit articole, si-am cautat pasajele care mi-au sugerat intentia autorilor dar n-am gasit momentan decat astea:"An extremely attractive factor of the technique is the complete absence of adjustments or alignment requirements and no thermal problems. Nothing to set up in manufacture and nothing to go out of adjustment during life. One may expect that after several years there will be far less variation, set to set, than is presently realised with most conventional circuits."(WirelessWorld/Dec.1975)"The design team at The Acoustical Manufacturing Company Limited have been aware of this shortcoming for some time; also of the critical nature of adjustement required to secure the best distorsion performance from class AB amplifiers of conventional design. The aim, then, was to design an amplifier of exceptional low distorsion and of realistic contemporary power which relies far less on critical adjustment and thermal traking. The result is the new Quad405 power amplifier..." (Test Reports, Gordon J. King)In legatura cu asimetria de care amintea relay, am gasit asta:"A second kind of distorsion is the asymmetry of the dumper current gain and any non-liniarity of the gain with signal. This current distorsion cannot be balanced out and its effects vary as 1/Gm, so they are reduced by conventional feedback. In the Quad405 this distorsion appears to be low but perhaps not negligible." (WirelessWorld/June1978)Tibi, parerea mea e ca pierzi vremea cizeland la infinit batranescul Quad405. Nu neaparat c-ar fi pierdere de timp, dar mai bine las-o muritorilor de rand. Tu pune-ti mai bine in valoare maiestria circuitistica incercand un curent-dumper clasa D (nu B sau C). Nu stiu sa fi incercat cineva asta, dar e sugerat ca perfect posibil de catre Vanderkooy si Lipshits. In caz ca ti-ar iesi asa ceva ma inscriu de pe acum la un kit de genul asta.P.S. Pentru mine nu-i nevoie sa folosesti cuvinte simple, poti baga si formule. Spuneam ce-am spus pt. ca nu-i bine sa te-nchizi in turnu' de fildes si sa ne scuipi seminte-n cap. Nici Nelson Pass n-o face si nici tie nu ti-ar sta bine. Link spre comentariu
Guest1 Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Dorin, Ceea ce ma deranjeaza este ca nici macar nu se intelege cum functioneaza acest amplificator si apar comentariile de genul expus de tine. Ai ascultat amplificatorul asa cum este el acum ? Daca nu, eu te invit sa-l asculti si pe urma sa-l critici aici si aiurea. "An extremely attractive factor of the technique is the complete absence of adjustments or alignment requirements and no thermal problems. Nothing to set up in manufacture and nothing to go out of adjustment during life. One may expect that after several years there will be far less variation, set to set, than is presently realised with most conventional circuits."(WirelessWorld/Dec.1975) In citatul de mai sus se face referire clar NUMAI si NUMAI la etajul dumper, adica finalii. "The design team at The Acoustical Manufacturing Company Limited have been aware of this shortcoming for some time; also of the critical nature of adjustement required to secure the best distorsion performance from class AB amplifiers of conventional design. The aim, then, was to design an amplifier of exceptional low distorsion and of realistic contemporary power which relies far less on critical adjustment and thermal traking. The result is the new Quad405 power amplifier..." (Test Reports, Gordon J. King) Aici se face o comparatie intre amplificatoarele AB care au nevoie de ajustarea atenta a curentului de bias pentru a minimiza distorsiunile de crossover. QUAD405 nu are nevoie de asa ceva. In legatura cu asimetria de care amintea relay, am gasit asta: Relay se referea la etajul SE in clasa A, Intrebarea lui arata clar ca nu a inteles nimic. "A second kind of distorsion is the asymmetry of the dumper current gain and any non-liniarity of the gain with signal. This current distorsion cannot be balanced out and its effects vary as 1/Gm, so they are reduced by conventional feedback. In the Quad405 this distorsion appears to be low but perhaps not negligible." (WirelessWorld/June1978) Asimetria de care se vorbeste in citatul de mai sus este din nou cu referire la etajul dumper. Circuitul origibal QUAD a folosit o combinatie asimetrica npn + Sziklai. Acest lucru arata si mai mult cat de bine functioneaza circuitul feedforward. Tibi, parerea mea e ca-i pacat sa pierzi vremea cizeland la infinit batranescul Quad405. Nu neaparat c-ar fi pierdere de timp, dar mai bine las-o muritorilor de rand. Tu pune-ti mai bine in valoare maiestria circuitistica incercand un curent-dumper clasa D (nu B sau C). Nu stiu sa fi incercat cineva asta, dar e sugerat ca perfect posibil de catre Vanderkooy si Lipshits. In caz ca ti-ar iesi asa ceva ma inscriu de pe acum la un kit de genul asta. Aici poti sa comentezi dupe ce-l vei asculta. P.S. Pentru mine nu-i nevoie sa folosesti cuvinte simple, poti baga si formule. Spuneam ce-am spus pt. ca nu-i bine sa te-nchizi in turnu' de fildes si sa ne scuipi seminte-n cap. Nici Nelson Pass n-o face si nici tie nu ti-ar sta bine. Ok. am coborat. :-D Tibi Link spre comentariu
DorinD Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Tibi, multumesc pt. precizari.Sa inteleg ca ai deja pe teava un feedforward peste clasa D care o sa poata fi ascultat si comentat curand?! Tin aproape si de-abia astept. Link spre comentariu
Blacksmith Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Eu nu cred ca are. Din cite stiu, e audiofil convins .... iar clasa D n-are ce cauta in audiofilie. :crazy: Link spre comentariu
Guest1 Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Tibi, multumesc pt. precizari.Sa inteleg ca ai deja pe teava un feedforward peste clasa D care o sa poata fi ascultat si comentat curand?! Tin aproape si de-abia astept.Dorin,Deja am facut asa ceva peste doua module Hypex. :-))Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Eu nu cred ca are. Din cite stiu, e audiofil convins .... iar clasa D n-are ce cauta in audiofilie. :crazy:Eu stiu destui audiofili care asculta pe amplificatoare in clasa D.Numai ca exista clasa D si clasa D. ;-)Tibi Link spre comentariu
DorinD Postat August 25, 2008 Partajează Postat August 25, 2008 Tibi, multumesc pt. precizari.Sa inteleg ca ai deja pe teava un feedforward peste clasa D care o sa poata fi ascultat si comentat curand?! Tin aproape si de-abia astept.Dorin,Deja am facut asa ceva peste doua module Hypex. :-))TibiDeci ai aplicat principiul de la Quad405 unui amplif in clasa D?! Sunt extrem de interesat de schema. Daca nu e secreta atunci poate n-ar fi rau s-o faci cunoscuta, si nu numai pe acest forum. N-ar fi rau chiar de obtinut un patent, desi am inteles ca e f. greu de adunat documentatia preliminara pt. asa ceva. Sunt sigur ca multa lume e interesata de aplicatia si s-ar face valuri. Link spre comentariu
Guest1 Postat August 25, 2008 Partajează Postat August 25, 2008 Tibi, multumesc pt. precizari.Sa inteleg ca ai deja pe teava un feedforward peste clasa D care o sa poata fi ascultat si comentat curand?! Tin aproape si de-abia astept. Dorin, Deja am facut asa ceva peste doua module Hypex. :-)) Tibi Deci ai aplicat principiul de la Quad405 unui amplif in clasa D?! Sunt extrem de interesat de schema. Daca nu e secreta atunci poate n-ar fi rau s-o faci cunoscuta, si nu numai pe acest forum. N-ar fi rau chiar de obtinut un patent, desi am inteles ca e f. greu de adunat documentatia preliminara pt. asa ceva. Sunt sigur ca multa lume e interesata de aplicatia si s-ar face valuri. Modulul Hypex se compune dintr-un etaj buffer de impedanta si adaptare balansat-nebalansat cu operational dublu. Este o configuratie clasica de operational instrumental balansat. Circuitul in clasa D este de fapt o configuratie de operational autooscilant. Oscilatia este mentinuta printr-un filtru de ordin2. Mai multe detalii aici -> http://www.nxp.com/acrobat_download/use ... 0155_1.pdf M-am folosit de etajul final Hypex ca dumper si in loc de intrarea diferentiala am folosit un singur operational. Am aplicat corectia feedforward peste intreg modulul Hypex. Circuitul merge si este stabil. In cele din urma m-am limitat la a modifica modulele Hypex cu piese mai bune --->>> PULSAR Din pacate modulul Hypex, cu sau fara corectia feedforward, este far away de QUASAR. :-D Nu e mare lucru si nu vad ce sa patentez la o idee deja publicata peste niste module deja patentate. Tibi Link spre comentariu
dj_tepex Postat Septembrie 8, 2008 Partajează Postat Septembrie 8, 2008 salut!Desi stiu ca sunt putin off-topic, as vrea sa va intreb d-le Tibi, de unde ati facut rost de cablurile alea de semnal mic care apar in poza la topicul despre Quasar de pe forumul audiofil.ro ??? alea imbracate in fire impletite rosu si negru... par de calitate destul de buna... :Dcu respect, Andrei. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Septembrie 8, 2008 Partajează Postat Septembrie 8, 2008 Cablul interconect din poze este audioquest king cobra. http://www.audioquest.com/ http://www.hi-fi.ro/fhifi/viewtopic.php ... 488e7f1b8d Ar mai fi de mantionat acest cablu costa la magazinele online din romania in jur de 8 1 0 ron la un metru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2008 Partajează Postat Septembrie 8, 2008 Adica doua sute cinci zeci euro metrul? Nu te cred!Ca doar n-o fi un fir din aur incrustat cu fildes si diamante... Link spre comentariu
EmyRulz Postat Septembrie 8, 2008 Partajează Postat Septembrie 8, 2008 http://www.avstore.ro/cabluri-audio/aud ... ord166415/ 250 eur este cablul stereo de 1 m gata mufat etc. Depinde de pretentii, sistem etc. Pentru unii pretul este exorbitant, pentru alti este un cablu ieftin. Un lucru este cert pana in 7 0-100 eur nu se pate face un cablu interconect calumea sa explic si de ce. De curand am realizat pentru nu prieten un cablu interconect cu viablue NF-s1 Quattro 7,5 eur metrul(cupru placat cu argint), prima data am incercat cu mufe de 5 eur bucata(desi este un pret mare) aveau defecte de fabrica nu stateau surubele, aveau deformatii, le-a trimis inapoi si a luat mufe viablue 8,9 eur bucata metalice aratu bine dar una tot a avut un surubel de strangere blocat si cand am fortat cu imbusul s-a stricat capatul surubului si nu a mai putut fi folosit prin urmare a trebuit sa gasesc alta metoda de a strange carcasa acelei mufe. Husa este la randul ei scumpa (3 eur metrul nu una grozava ) + alte nimcuri cum ar fi tub tremoretactil. Pus la comparatii cu intreconectul meu luxman jps 2 1 6 nu a prestat grozav varianta comerciala a cabluiui realizat de mine (acelas cablu aceleas mufe costa in jur de 1 00 eur) La 250 eur deabia se poate pune un cablu calumea si niste mufe serioase+ un finisaj decent(asta pentru un cablu 2*1m). Sincer dupa experienta cu mufele ieftine inteleg de ce WBT cer 20-50 eur pe mufa!(nu intelegeti gresit si mie pretul mi se pare enorm dar calitatea costa) Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 8, 2008 Partajează Postat Septembrie 8, 2008 vorba aia, prost nu e cel care cere..Tu crezi ca niste suruburi calumea si o mufa costa asa mult? Atata cere smecherul respectiv, cine vrea isi cumpara, cine poate rezolva altcumva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum