Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

no hai sa stergem posturi, sa nu vada lumea ... Vream doar un raspuns, dar vad ca nu se poate.In fine, sa aveti parte de amplificatoarele voastre.Si as avea cateva intrebari referitoare la acest proiect.La cat ajung 2 cablaje cu toate componentele montate?Si ce putere vor debita, in conditii normale, fara a forta finali?Bogdan.

Lucrez (impreuna cu andiy) la un nou PCB pentru acest proiect.Cablajul va suporta atat IRFP cat si o gama larga de laterali, operational atat DIP cat si SMD + o gama variata de componente cu dimensiuni cat mai variate.Pe langa varianta de amplificator finit, cred ca voi vinde si sub forma de KIT verificat cu toate piesele montate in trei variante:- una cu IRFP originali (Atentie piata este plina de varianta chinezeasca !!!)- una cu 2SJ/SK RENESAS- una cu BUZ90X si componente high-endTibi
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Un sfat pentru cei care s-au apucat de realizarea acestui amplificator.

Nu folositi sigurante intre etajul de filtraj/alimentare si amplificator.

Cablurile care vin de la sursa la amplificator trebuiesc cositorite si cu cat mai groase cu atat mai bine.

Potentiometrul de intrare maxim 25K.

Tibi

Link spre comentariu
Vizitator relay

O parere personala: am realizat Quad de mai multe ori, este un amplificator special, misto dar sa nu incercati sa-i montati foarte multe perechi de finali deoarece nu este un amplificator Pro, este un amplificator audio Hi-Fi de casa. Are cateva mari dezavantaje care au facut producatori acestui amplificator sa renunte la aceasta topologie. Realizati-l, utilizati-l si dupa ceva timp o sa va convingeti. Daca il folositi numai acasa este Ok dar sa nu sperati mai mult.

Bafta si multe felicitari lui tivi pentru ca a vrut sa se autodepaseasca la realizarea acestui amplificator. Atentie mare, repet., nu este un amplificator perfect.

semneaza: ing. B. Liviu.

Link spre comentariu

O parere personala: am realizat Quad de mai multe ori, este un amplificator special, misto dar sa nu incercati sa-i montati foarte multe perechi de finali deoarece nu este un amplificator Pro, este un amplificator audio Hi-Fi de casa. Are cateva mari dezavantaje care au facut producatori acestui amplificator sa renunte la aceasta topologie. Realizati-l, utilizati-l si dupa ceva timp o sa va convingeti. Daca il folositi numai acasa este Ok dar sa nu sperati mai mult.

Bafta si multe felicitari lui tivi pentru ca a vrut sa se autodepaseasca la realizarea acestui amplificator. Atentie mare, repet., nu este un amplificator perfect.

semneaza: ing. B. Liviu.

Inseamna ca ati construit si acest amplifcator sau macar l-ati auzit, de vreme ce lansati o parere personala.

semneaza: Ing. T. Vicol

Link spre comentariu
Vizitator relay

Inseamna ca ati construit si acest amplifcator sau macar l-ati auzit, de vreme ce lansati o parere personala.

L-am contruit si l-am si realizat.

Dar repet, e o parere mea personala care a fost impartasita de cei mai multi care lucreaza in acest domeniu si ca drept urmare poate fi privita ca atare. E cat se poate de relevanta si concreta.

Semneaza: ing. B. Liviu.

Link spre comentariu

L-am contruit si l-am si realizat.

Dar repet, e o parere mea personala care a fost impartasita de cei mai multi care lucreaza in acest domeniu si ca drept urmare poate fi privita ca atare.

Ei bine, inseamna ca nici macar nu ati citit acest topic.

semneaza: Ing. T. Vicol

Link spre comentariu
Vizitator relay

Ei bine, inseamna ca nici macar nu ati citit acest topic.

L-am citit si credeti-ma cand spun ceva: spun bine. Nu am lezat in nici un fel acest amplificator, numai am atras cateva, sa le zic, "semnale de alarma", la ce ne putem astepta, din pct. de vedere fiabilistic si nu numai de la acest amplificator. Cred ca ar fi util sa precizam si latura cealalta a "problemei" sau proiectului.Semneaza: ing. B. Liviu.
Link spre comentariu
Vizitator relay

Nu am realizat varianta cu MOSFET-uri. Ma refeream doar la varianta cu bipolari.

Totusi, ambele variante - cu finali MOSFET si bipolari - utilizeaza aceasi metoda de comanda, metoda care nu a mai fost folosita de producatorul Quad-ului din mai multe considerente, inclusiv de fabricatie, conditii de sortare a componentelor s.a.m.d. Si ca sa vedeti totusi ca am pus punctul de pe i acestei probleme va invit sa meditati asupra realizari riguroase a conditiei hfe_T7*hfe_T8 aprox. egal cu hfe_T10 din schema prezentata de dvs. E usor de reprezentat teoretic dar e foarte greu sa obtinem practic aceasta conditie, conditie care sa reflecte cat mai aproape una din simularile in Multisim prezentate de un utilizator al forumului in acest topic. E usor sa montam aceste tranzistoare la plesneala dar e foarte greu sa punem in evidenta calitatile acestei topologii. Amplificatorul aparent va suna bine si cu aceste tranzistoare montate la plesneala (adica nesortate) dar ati incercat vreodata sa utilizati, montand astfel acele tranzistoare, la sarcina maxima acest amplificator, sa vedeti cat "tine" ? Cred ca nu!

In plus, ce am mai remarcat la schema originala, factorul de suprasarcina este destul de mic plus multe altele. Totusi, mai ganditiva!

Repet, nu zic ca nu este un amplificator bun, dar v-ati gandit vreodata de ce nu s-a mai fabricat Quad-ul ?

Link spre comentariu

Din cate am citit eu, domnul T Vicol a testat amplificatorul si in sarcini de 1 ohm, dar nu e treaba mea sa comentez, il las pe dumnealui, ce ma nedumereste este alt aspect....De ce trebuie neaparat ca beta lui T10 sa fie egal cu al darlingtonului T7 si T8? T9 si T10 formeaza o sarcina activa pentru T8 si T9 care realizeaza amplficarea in tensiune, de aceea nu vad de ce ar trebui sa aiba un factor de amplificare in curent egal.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări