Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

o intrebare tot pt Tvicol:de ce la ultima schema publicata s-au folosit stopper-e de 1K si 680R in loc de 680R/510R cum erau anterior ? sunt de acord ca raportul 1K/680R face matching mai bine cu capacitatile de intrare ale finalilor, atat pentru Hitachi cat si pentru Magnatec. dar asta este motivul sau e altul (caracteristici de bandwith, etc) ?merci,Tibi P

fojica,Unul dintre motivele pentru care am folosit stoppere mai mari este limitarea benzii de frecventa, dar motivul principal tine de o observatie personala si anume ca separatia intre instrumente, detaliul si dinamica sunt mai bine reproduse cu cat aceste rezistente sunt mai mari. Pe de alta parte, prin marirea acestor stoppere, frecventele inalte sunt mai bine reproduse. Observatie care se poate face si pe un osciloscop, raspunsul la semnal dreptunghiular este mai bun.Normal ca primul lucru la care s-ar gandi un inginer este ca acest lucru este datorat eliminarii unor eventuale oscilatii, dar am masurat acest amplificator cu un osciloscop cu banda de 350Mhz si nu am depistat oscilatii, spike-uri sau alte mizerii. Poate ca apar oscilatii la frecvente si mai mari ??? Greu de crezut.Tibi
Link spre comentariu

Multumesc pentru schema. Intr-adevar imi place ce vad! De ce ati folosit tensiunile de alimentare a etajului in clasa A atat de mari?(75 V) Atata de mult voltage swing se pierde?

Etajul fiind cascoda este normal sa se piarda mai multa tensiune pe el, dar avantajele unui potential mare sunt altele.In primul rand tranzistoarele, din etajul in clasa A, vreau sa lucreze intr-un regim dinamic mare, ele trebuie sa asigure suficient potential pentru a deschide finalii MOS-FET. O tensiune Vce/ Vds mare liniarizeaza si mai mult etajul in clasa A, pentru ca este o cascoda dinamica si Vds nu este constant ci se modifica odata cu semnalul de iesire.Pe de alta parte etajul final MOS-FET nu are rost sa-l duc intr-o zona la limita SOA. Cu cat Vds este mai mare cu atat finalii vor disipa mai multa putere, asta fiind in detrimentul curentului debitat prin sarcina.Tibi
Link spre comentariu

Foarte interesant. Sa gandesc ca unul din motivele folosirii etajului in clasa A cu mosfet este ca nu sufera de efect Early la fel ca un tranz bipolar(si implicit merge implementata cu succes o cascoda activa)? In opinia dumeavoastra care ar fi avantajele cascodei active fata de cea fixa?

Link spre comentariu

Foarte interesant. Sa gandesc ca unul din motivele folosirii etajului in clasa A cu mosfet este ca nu sufera de efect Early la fel ca un tranz bipolar(si implicit merge implementata cu succes o cascoda activa)? In opinia dumeavoastra care ar fi avantajele cascodei active fata de cea fixa?

Principalul motiv pentru care am ales folosirea unui MOSFET in etajul clasa A este legat de etajul cascoda anterior, care are o impedanta mare de iesire.Chiar si in cazul unui bipolar cu beta mic, efectul Early este minimizat de sursa de CC si cascoda.Avantajul, pe care sper sa-l obtin prin folosirea unei cascode active, este in principal legat de puterea disipata pe tranzitorul in clasa A. Vreau ca aceasta sa fie constanta in toata plaja de operare si acest lucru de poate obtine numai cu o cascoda care "urmareste" semnalul de iesire. Un alt iepure pe care sper sa-l nimeresc, tine de distorsiunile termice - vezi Lavardin.Pe ansamblu, amplificatorul va avea distorsiuni mai mari, dar acestea vor fi constante in aproape toata plaja de putere. Cu alte cuvinte, va masura mai prost, dar va suna mai bine. ;-)Tibi
Link spre comentariu

Mai am cateva cablaje, pe care m-am hotarat sa le vand. Vreau sa fac un nou model care sa acomodeze atat verticali cat si laterali.Mai am si ceva componente, in general high-end:rezistente: Mills, Holco, PRP, Draloric, Shinkohcondensatori: BlackGate, Nichicon Muse, Elna Silmic, Panasonic FC/FM/AM, Wima, Auricap, silver-micaoperationale: LME49710 (sunt cumparate cu mai bine de un an in urma la un pret mult mai mare decat acum)tranzistoare MJE15032/33, MPSA92Nu am cantitati mari, dar cine doreste ma poate contacta pe privat si incerc sa-l servesc.Tibi

Link spre comentariu

Intrucat sunt nou aici, incep prin a va saluta!

Felicitari tvicol si alex mm pentru schema inspirata si cablajul realizat "ca la carte". Am inceput sa construiesc acet amplificator, am deocamdata doar cablajele, op-amp-urile si o parte din finali, comandati de la un magazin online din Germania prin intermediul unui prieten. Nu am pus inca mana pe ei, dar atasez o poza sa va dati cu parerea: originali sau facaturi? :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări