Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

@danzup in timp ce ati ascultat musica ati si :partyman: nu?greu de crezut ca cablajele alea sunt facute in casa (eu fac cablaje si sincer alea nu arata a fi facute de casa nici in ruptu capului...) cu solder mask si silk screen... si da pretenu meu chiar a muncit pt amplifu ala (daca te gandesti ca e construit pe vremea lui ceasca pe cand nu exista internet sau alte surse de informare) daca te crezi foarte valabil de ce nu construiesti si tu un amplificato ca ala? sefu mai ai de mancat ceva pana ajungi sa stii cate stie cunostinta aia a mea care o construit ampu ala...(daca era si el mai tanar poate isi mai facea ceva mai calumea numa acum so cam saturat de ale elctronici)...

Link spre comentariu

Am urmarit atent discutiile de aici si sincer ultimele mi se par ridicole :smt021 Din pacate posibilitatile mele financiare nu-mi permit sa-mi comand si eu aceste cablaje (ca sa nu mai zic de laterali).Nu am vazut insa niciunde obligatia de a face cu acest cablaj sau cu piesele autorului ca sa zic asa .Ca sa nu mai zic ca oricine a avut acces la documentatie !!!Adica cine a dorit sa-si faca acasa cum doreste el e ok , iar care doreste si un estetic deosebit iar e ok :weedman: Sincere multumiri ptr aceasta noua creatie , ptr mine numai vizualizarea acestui topic si mi-a adus bucurie !!Toate cele bune baieti Laurentiu

Link spre comentariu

@danzup in timp ce ati ascultat musica ati si :partyman: nu?

greu de crezut ca cablajele alea sunt facute in casa (eu fac cablaje si sincer alea nu arata a fi facute de casa nici in ruptu capului...) cu solder mask si silk screen...

si da pretenu meu chiar a muncit pt amplifu ala (daca te gandesti ca e construit pe vremea lui ceasca pe cand nu exista internet sau alte surse de informare) daca te crezi foarte valabil de ce nu construiesti si tu un amplificato ca ala? sefu mai ai de mancat ceva pana ajungi sa stii cate stie cunostinta aia a mea care o construit ampu ala...(daca era si el mai tanar poate isi mai facea ceva mai calumea numa acum so cam saturat de ale elctronici)...

Nu intru in polemici !

Nu ma cunosti !

Amplificatoare ca ala am facut pe vremea lui ceasca , exact ca ale prietenului tau, muuulllteee !

Sunt batran in bransa , nu mai zic cate scheme am in cap si nu am nevoie de hartie sau daca m-am uitat la pozele pe care le-ai facut stiu deja ce a construit prietenul tau : un banal ( azi ! ... pentru ca pe vremea lui ceasca nu era banal ... era o realizare pentru vremea aceea !) amplificator in clasa AB .

Noi doi nu avem discutii de nici un fel ....

Link spre comentariu

eu nu mai spun nimica miam spus punctul de vedere si atata.... sefu tvicol sa il foloseasca cu sanatate in continuare... si sefu attic si eu fac cablaje cu metoda foto si sincer mi se pare foarte DIY... :supz:

Tu ai dat impresia ca le mai scrii inca cu acul de seringa la cat erai de inversunat.
Link spre comentariu

@slave2anubis

Iti citez din ce a postat tvicol pe un alt forum:

"Plecand de la circuitul original QUAD 405 am proiectat QUASAR.

QUASAR este un amplificator feedforward error corection, care foloseste ideea lui Harold din 1923 si inglobeaza modificarile si testele mele efectuate pe parcursul ultimilor 6 ani.

Pentru ca modificarile aduse schemei originale QUAD405 sunt substantiale, consider ca circuitul nu mai are nici o legatura cu schema originala (cu exceptia puntii de current dumping), prin urmare am denumit acest amplificator QUASAR."

6 ani de teste nu ti se pare suficient DIY? Daca urmaresti evolutia lui "Quasar", cum l-a denumit tvicol, o sa vezi ca e versiunea 11, in conditiile in care au existat si "variante" ale versiunilor (aceasta din urma e ver.11e). Din cate am inteles de la tvicol nu au fost realizate doar in simulator. Si eu inghit in sec sa vad piese de calitate, dar asta nu inseamna ca daca eu ma multumesc cu condensatori ceramici in loc de mica, pentru ca "merge si asa", inseamna ca eu sunt mai diy decat el. Faptul ca din diy a reusit sa faca un amplif care bate scule industriale de mii de euro e cu atat mai laudabil. Si asta nu o putea face totusi cu BC107 si A741 !!!!

Chiar daca nu o sa+i pui R+core, tot merita facut. Asta pentru ca vei simti trecerea de la cinema Patria la RoyalOperaHouse - CoventGarden :smt033

toate bune.

PS: in ce ma priveste am baut doar apa plata. :smt016

Link spre comentariu

sincer eu nu mam luat de schema si nici de ideeile lui sefu tvicol... omu se pricepe si asta nu contest... dar felul in care la construit face ca acest amplif sa fie un soi de kit daca cumperi tot ce a cumparat si el si le pui cap la cap ai facut un "Quasar" nu? si mai mult decat atata sefu tvicol daca vrea pate sa isi faca un brand si sa scoata acest amplif ca un model de serie nu? piese are de unde cumpara si comanda... (daca kit sau model de serie e DIY atunci pana la urma toate is DIY)...

Link spre comentariu
Vizitator fojica

as mai avea o intrebare pt Tvicol: presupunand ca folosim mosfeti laterali de tip BUZ-900/905 sau 901/906 si nu 2SK1058/2SJ162 - recomandarea pentru plaja de 10-80 mA curent de mers in gol se pastreaza ("optim" tot 40 mA) ?. intreb pentru ca intr-o nota de aplicatie de la LM4702 (mai exact AN1645) alegeau curent de bias 115mA pt 2SK1058/2SJ162 si 180mA pt BUZ901/906. ce-i drept acolo e vorba de un amplif clasa AB "normala", dar voiam sa subliniez diferenta la curentul de bias, in conditiile in care avem 2 perechi de mosfeti laterali.

Link spre comentariu

am si eu o intrebare: ce rol are condensatorul de 10nF inseriat cu rezistenta de 15 ohmi pus in paralel pe ramura de alimentare din schema lui alex mm?

Condensatorul de 10nF inseriat cu rezistenta 15ohm formeaza un snubber. Acest snubber se determina practic in functie de layout-ul montajului pentru a minimiza eventualele oscilatii sau perturnbatii la frecvente foarte inalte 100KHz - 10MHz sau chiar pana 100MHz.Prin urmare, valoarea celor doua elemente trebuie determinata practic cu osciloscopul pe masa.Sunt multe de spus despre snubbere, dar exista suficienta informatie pe net.Tibi
Link spre comentariu

@alex mm...Deci avind un traf R-core cu doua secundare, cum e cel folosit de Tibi, voi avea secundarul comun la cele doua parti, si parte de redresare si filtrare separate, asa-i?

Exact. Imagineaza-ti schema postata de alex_mm ca fiind pentru canalul drept iar cea pentru canalul stang in oglinda.Amandoua folosind aceleasi secundare.Diodele schottky folosite de mine sunt MBR20100.Tibi
Link spre comentariu

as mai avea o intrebare pt Tvicol: presupunand ca folosim mosfeti laterali de tip BUZ-900/905 sau 901/906 si nu 2SK1058/2SJ162 - recomandarea pentru plaja de 10-80 mA curent de mers in gol se pastreaza ("optim" tot 40 mA) ?. intreb pentru ca intr-o nota de aplicatie de la LM4702 (mai exact AN1645) alegeau curent de bias 115mA pt 2SK1058/2SJ162 si 180mA pt BUZ901/906. ce-i drept acolo e vorba de un amplif clasa AB "normala", dar voiam sa subliniez diferenta la curentul de bias, in conditiile in care avem 2 perechi de mosfeti laterali.

Modul de functionare al acelor amplificatoare este AB clasic. Aici avem un circuit de corectie care se ocupa binisor de problemele specifice etajelor finale. Nu uita ca prima varianta de QUAD405 lucra in clasa C, cu etajul final la "rece".Dar QUAD405 folosea finali bipolari, unde variatiile Vbe sunt intr-o plaja restransa 0.5-0.7V. In cazul de fata avem laterali MOSFET care se deschid intr-o plaja 0.15-1.5V (unii chiar la 2V), distorsiunile de crossover si neliniaritatea acestora la curenti mici este mult mai mare, de aceea am preferat sa duc etajul in clasa AB atat cat este necesar si eficient.Asta nu inseamna ca nu poti incerca un bias mai mare. :-)Tibi
Link spre comentariu
Vizitator fojica

@tvicolstiu ca o clasa AB difera ce facem noi aici, modul de corectie a erorilor avand influenta maricica.legat de bias, stiu ca initial la varianta cu IRFP-uri a fost cam 66 mA idle-current, dupa care l-ati dus mai jos intr-o evolutie ulterioara (aici au intrat in clasa C) si mergeau destul de reci, cum ati zis. eu m-am gandit strict la caracteristicile celor 2 perechi de mosfeti, tragand un ochi la grafice. oricum, o sa incerc sa ma joc la bias cand termin montarea, sa zicem undeva intre 40-100 mA. in functie de concluzii, daca observ ceva diferente o sa le postez aici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări