Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Dr.L

Postări Recomandate

Vizitator fojica

@fojica

Amplificatorul este perfect functional si realizat cu componente bune este un high-end pur.

In simularea ta nu inteleg cum poti avea 62V intre baza si emitorul lui Q3 - MPSA92 si 102V intre colectorul lui Q2 si masa.

Pe de alta parte, fortarea unui operational in clasa A NU SE FACE CU UN SIMPLU rezistor. Este o greseala grava, in capcana careia am cazut si eu cu ceva timp in urma.

Pentru a forta un operational in clasa A este necesara cunoasterea in detaliu a structurii interne a operationalului si a caracteristicilor lui.

De obicei un simplu datasheet nu este suficient.

Elimina C12 care este in paralel cu R16.

Tibi

stiu ca e functional, am vazut simularile facute de dvs si realizarea practica, nu aveam dubii in privinta asta.

eu vreau sa-mi fac un amplif cu mosfeti la iesire, initial am plecat pe ideea de a incerca acel Amos100 propus de Andiy pe alt thread aici, dar el mi-a sugerat ca ar fi mai interesant si mai bine de facut cel de fata aici, quad-ul modificat. dupa ce am aruncat si eu un ochi ce si cum, am fost de acord cu el.

am vrut totusi sa fac o "comparatie simulativa" daca vreti intre cele 2 scheme, desi logic quad-ul iese castigator. comparatia inca n-am reusit-o, din motivele anterioare...ca da aiurea simularea. de ce...nu stiu, ca tocmai asta era intrebarea.

eu n-am in database lme49710, si din ce spuneati intr-un post anterior se pot folosi ceva opa-uri si tle2071....n-am pus tle2071 in schema pt ca am gasit cam aceeasi schema (cu mje-uri la iesire insa) care are partea de intrare absolut identica (conexiuni, valori componente), si e cu tl071, v-o pot trimite daca doriti. am incercat si cu aceea rezistenta de fortare in clasa A (15Kohm) si fara ea...nici o diferenta. oricum, o sa incerc cu tle2071 si cu ceva opa-uri in loc de tl071, sa vad daca se schimba ceva. eventual o sa definesc si 2sa970, care iarasi nu-l am in database.

multam de raspuns si o sa scriu ce am mai reusit.

(un alt) Tibi

p.s. multumesc si pt sugestia mai veche apropos de RD2, sunt foarte incantat de el :yawinkle:

Link spre comentariu
Vizitator fojica

@tvicolmultumesc pt schema, am incercat cu varianta asta si a mers simularea. probabil ca la ce am desenat eu am "pierdut" vreo legatura sau ceva....desi am tot verificat pinii unde sunt legati si pareau ok. in fine....asa mergeacum, 2 intrebari:- daca nu avem +/-60V si sursa are doar +/-40V, merge la fel de bine ? pt ca eu am senzatia ca va necesita ceva re-calculari totusi- spuneati intr-un post anterior ca pentru mosfeti laterali se modifica niste valori la rezistente. stiu ca nu trebuie sa fie imperecheati finalii, din punctul asta de vedere nu prea se justifica lateralii (imperechere si pret). probabil ca 2 perechi de irfp-uri vor face o treaba la fel de buna sau chiar mai buna decat 1 pereche de laterali. totusi, daca se inlocuiesc irfp-urile cu laterali, cam ce se schimba ?multumescTibi P

Link spre comentariu

@tvicolmultumesc pt schema, am incercat cu varianta asta si a mers simularea. probabil ca la ce am desenat eu am "pierdut" vreo legatura sau ceva....desi am tot verificat pinii unde sunt legati si pareau ok. in fine....asa mergeacum, 2 intrebari:- daca nu avem +/-60V si sursa are doar +/-40V, merge la fel de bine ? pt ca eu am senzatia ca va necesita ceva re-calculari totusi- spuneati intr-un post anterior ca pentru mosfeti laterali se modifica niste valori la rezistente. stiu ca nu trebuie sa fie imperecheati finalii, din punctul asta de vedere nu prea se justifica lateralii (imperechere si pret). probabil ca 2 perechi de irfp-uri vor face o treaba la fel de buna sau chiar mai buna decat 1 pereche de laterali. totusi, daca se inlocuiesc irfp-urile cu laterali, cam ce se schimba ?multumescTibi P

Pentru +/- 40V nu se fac modificari, in schimb vei avea putere mai mica.Pentru laterali, rezistenta dintre grile si cele din grile se modifica. Pentru cea dintre grile poti incerca cu un potentiometru ~ 500ohm/1W, iar cele din grile micsorate in gama 220 - 330 ohm. Merge si cu 470, dar s-ar putea ca amplificatorul sa devina prea lent.IRFP-urile se ambaleaza termic.Chiar daca in repaus amplificatorul lucreaza rece, daca ai de gand sa-l forjezi la putere mare, trebuie sa iei in calcul niste radiatoare pe masura pentru a tine in frau IRFP-urile.Tibi
Link spre comentariu
Vizitator fojica

Pentru +/- 40V nu se fac modificari, in schimb vei avea putere mai mica.Pentru laterali, rezistenta dintre grile si cele din grile se modifica. Pentru cea dintre grile poti incerca cu un potentiometru ~ 500ohm/1W, iar cele din grile micsorate in gama 220 - 330 ohm. Merge si cu 470, dar s-ar putea ca amplificatorul sa devina prea lent.IRFP-urile se ambaleaza termic.Chiar daca in repaus amplificatorul lucreaza rece, daca ai de gand sa-l forjezi la putere mare, trebuie sa iei in calcul niste radiatoare pe masura pentru a tine in frau IRFP-urile.Tibi

multumesc pt sfaturi si informatiiinitial voiam sa-l fac cu o singura pereche de finali, pentru ca nu vreau putere foarte mare....daca ajunge undeva la 50-60w/canal e ok pt mine.tinand cont de faptul ca nu va avea +/-60V, ci +/-40V ma gandeam sa-i pun 2 perechi de finali...ceea ce teoretic va compensa ceva-ceva din puterea pierduta prin alimentare, pentru ca vor fi curenti prin finali "in paralel", implicit si prin sarcina (traful tine ceva curent, dar nu are tensiunea foarte mare). ce ziceti, e ok ideea in sine ? s-ar putea scoate 50-60w alimentat la +/-40V ?Tibi P
Link spre comentariu
Vizitator fojica

cred ca o pereche de finali ar fi de ajuns.. putere.. 60w/8ohmi si 100w/4ohmi - aproximativ!!!problema apare daca il vei conecta la sarcini mai mici de 4 ohmi!

incintele sunt pe 8ohm, deci cu sarcinile <4ohm mai greu de crezut. poate doar vreun comportament mai ciudat la o anume frecventa, dar pana acum nu au facut probleme la niciun amplif care a avut de-a face cu ele. nu-mi fac probleme din punctul asta de vedere.ma gandeam la polarizarea tranzistoarelor (inclusiv mosfetii) si a distorsiunilor cand am pus problema tensiunii de alimentare mai reduse
Link spre comentariu

cred ca o pereche de finali ar fi de ajuns.. putere.. 60w/8ohmi si 100w/4ohmi - aproximativ!!!problema apare daca il vei conecta la sarcini mai mici de 4 ohmi!

incintele sunt pe 8ohm, deci cu sarcinile <4ohm mai greu de crezut. poate doar vreun comportament mai ciudat la o anume frecventa, dar pana acum nu au facut probleme la niciun amplif care a avut de-a face cu ele. nu-mi fac probleme din punctul asta de vedere.ma gandeam la polarizarea tranzistoarelor (inclusiv mosfetii) si a distorsiunilor cand am pus problema tensiunii de alimentare mai reduse
O incinta sau un simplu difuzor prezinta o impedanta variabila cu frecventa, de aici si expresia "Boxe usor/greu de condus".Unele incinte coboara cu mult sub impedanta nominala la anumite frecvente.Doua perechi de IRFP-uri pe canal este OK, mai ales ca sunt ieftine si nu trebuie imperecheate.Tibi
Link spre comentariu

@sorteh

Pai din pacate cei de la welleman au fost batuti in cap ca nu au prevazut un circuit de sesizare a lipsei tensiunii alternative ......

Oare nu D10 ar trebui sa descarce C11 cind este luata alimentarea? Asta prin R18 (47R), dar posibil ca 220uF sa fie cam multi acolo.M-am uitat peste Loudspeaker Protection and Muting si facind analogie cu schema respectiva unde scrie

D5 discharges C1 as the supply collapses.

m-am gindit ca si D10 are acelasi rol.Tot pe pagina respectiva Rod Eliott mai da o idee ce poate ajuta la decuplarea rapida a releului. Un zenner in serie cu dioda protectoare ce este pus peste bobina releului :smt017
Link spre comentariu

@sortehAcum vad ca pentru sesizarea lipsei tensiunii de alimentare este circuit separat si la Rod Eliott :smt012 (Loss of AC Detector).Incerc cu ce mi-ai recomandat si apoi vine berea virtuala :)

Link spre comentariu
Vizitator fojica

O incinta sau un simplu difuzor prezinta o impedanta variabila cu frecventa, de aici si expresia "Boxe usor/greu de condus".Unele incinte coboara cu mult sub impedanta nominala la anumite frecvente.Doua perechi de IRFP-uri pe canal este OK, mai ales ca sunt ieftine si nu trebuie imperecheate.Tibi

la asta m-am gandit si eu cand am zis ca poate ar depinde eventual de frecventa (depinde sigur, oricum, variaza doar procentul).multam de infoTibi P
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări