Guest1 Postat Noiembrie 19, 2007 Partajează Postat Noiembrie 19, 2007 Ieri am facut o prima auditie mono pe o boxa Jm-Lab. Initial l-am testat pe niste B&W-uri mai vechi. Al doilea canal inca are buba si pana vine noul lot de LME49710 mai dureaza.Am dus finalii la limita de jos a curentului de bias. Acum, in repaus, lucreaza aproape reci.Nu am sesizat nici un fel de distorsiune la toate nivelurile de putere.Amplificatorul este stabil si suna excelent.Tibi Link spre comentariu
lalihifi Postat Noiembrie 19, 2007 Partajează Postat Noiembrie 19, 2007 Mii de scuze :smt004 Are careva o varianta de cablaj (fisier) preferabil cu 2 perechi de finali??.Ca as dori sa incerc si eu acest amplif .Am facut varianta veche (bipolari ) mai de mult si as dori sa o vad si pe aceasta cum suna.Toate cele bune Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 20, 2007 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2007 vezi paginile anterioare,mai ales 6-8 Link spre comentariu
RazviTm Postat Noiembrie 20, 2007 Partajează Postat Noiembrie 20, 2007 La simulari ati pus pe iesire o impedanta echivalenta a incintei acustice? sau distorsiunile astea sunt la putere mare in gol? Link spre comentariu
Vizitator releu Postat Noiembrie 20, 2007 Partajează Postat Noiembrie 20, 2007 La simulari ati pus pe iesire o impedanta echivalenta a incintei acustice? sau distorsiunile astea sunt la putere mare in gol?Pai daca te uiti pe simulare sunt pe sarcina rezistiva ideala. In realitate apar "fenomene" si "fenomene". Citind recent un articol despre difuzoare numai modulatia de flux produce distorsiuni la putere maxima (in ipoteza in care semnalul aplicat difuzorului venit de la amplificator este perfect sinusoidal fara distosiuni) de circa 0,1-3% (aici conteaza foarte mult calitatea difuzorului, nu degeaba unele difuri Hi-Fi costa "10x" si altele "x" lei). Daca mai punem aici si contributia amplificatorului, care in urma unei realizari practice nu foarte bune (adica imperecherea finalilor nu a fost perfecta cat si a altor componente din amplificator decisive in determinarea performantelor amplificatorului nu au fost sortate corespunzator) atunci coeficientul de distosiuni armonice a sistemului amplificator-difuzor poate fi de circa 100 de ori mai mare decat in cazul ideal (cazul cel mai favorabil sa zic asa).Restul iti dai si tu seama (adica la ce te poti astepta in cazul unui Quad). :supz: P.S. Nu uitati un lucru in audio...secretul unui sunet perfect nu este acela de a crea circuite complexe greu de optimizat ci sa realizam circuite simple care sa le putem construi practic respectand cat mai riguros "conditiile". Un exemplu, vazut recent, schemele de la amplificatoarele audio PSS (ascultati un amplificator de ala - si eu am ascultat recent - si o sa va convingeti sau unul pe tuburi - batrani o sa va confirme regula expusa). :rock: Link spre comentariu
Guest1 Postat Noiembrie 22, 2007 Partajează Postat Noiembrie 22, 2007 La simulari ati pus pe iesire o impedanta echivalenta a incintei acustice? sau distorsiunile astea sunt la putere mare in gol? La simulari am pus o sarcina pur rezistiva.Simularile le-am facut pentru a-mi face o idee despre calitatile acestui amplificator si pentru a gasi valorile "ideale". Adica acele valori ale componentelor care minimizeaza distorsiunile si liniarizeaza raspunsul in faza si frecventa.In fond o simulare ofera numai o idee despre caracteristicile finale ale produsului.Un amplificator care suna bine nu este definit numai de distorsiuni si banda de frecventa.Numai dupa realizarea practica putem vorbi de concret, iar asta in cazul in care montajul respectiv a fost realizat cu componente de buna calitate. ;-)Daca te uiti atent pe simulari ai sa vezi ca am folosit doua tranzistoare MOS-FET care nu sunt complementare unul pentru celalalt. Poate asta spune ceva ...Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Decembrie 9, 2007 Partajează Postat Decembrie 9, 2007 Teste in carcasa batranului QUAD.Vechiul QUAD (bipolar) a luat drumul gunoiului.TibiPs. Am eliminat condensatorul dintre grilele finalilor. Link spre comentariu
alex mm Postat Decembrie 29, 2007 Partajează Postat Decembrie 29, 2007 Am ales sa modific prima varianta de QUAD pe mosuri , sa o facem pe tranzistori laterali , si cum pentru 4 perechi pe etaj erau prea apropiati , am considerat la indicatia d-lui Tibi ca il facem din doua .Comanda pe o placa , iar etajul final pe alta pt. a putea modifica ,usor numarul de finali utilizati si s-a finalizat in cablajul acesta pcb-ul nu e verificat decat partial ! La Multi Ani cu sanatate si constructii reusite ! Alex mm :smt006 Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 29, 2007 Partajează Postat Decembrie 29, 2007 F buna initiativa!Ai putea sa faci mai multe variante a cablajului pt finali, una cu finalii aliniati pe perechi, ca si cum e cablajul de la av800 si multe altele.Ar ajuta in montarea pe diferite tipuri de radiatoare.O protectie la scurt nu ar strica, evident cine nu o doreste lasa piesele nemontate. Link spre comentariu
alex mm Postat Decembrie 30, 2007 Partajează Postat Decembrie 30, 2007 Da , asteptam o idee , si e buna asa ca m-am conformat si am modificat din nou ,iata ce a rezultat Sarbatori frumoase si La Multi Ani ! :smt003 Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 31, 2007 Partajează Postat Decembrie 31, 2007 eu vroiam sa spun sa modifici doar placa cu etajul final. :smt024 Link spre comentariu
vzsolt Postat Ianuarie 5, 2008 Partajează Postat Ianuarie 5, 2008 Am facut varianta bipolara a Quad-ul (Quad 405Mod_final, in zip este si schema) impreuna cu protectie boxe Velleman K4700 si sint foarte multumit de cum suna. Problema este ca la oprire, inainte ca releurile boxelor sa deconecteze, se aude o pocnitura scurta, mica, in inalte. Am incercat sa intrerup alimentarea si cu intrerupator si cu releu, aceasi poveste. Am pus niste capacitoare de 100nF (tensiune mare) peste contactele de la releu sau peste intrerupator, si astea pare sa atenueze pocnitura, dar totusi se aude si ma scoate din sarite :smt017 Ati patit ceva asemanator? Aveti idee cum pot sa scap de asta? Sa pun capacitor mai mare peste contacte 220-470nF? Link spre comentariu
Vizitator fojica Postat Ianuarie 5, 2008 Partajează Postat Ianuarie 5, 2008 am incercat si eu o simulare cu intrarea la masa a ultimei variante pentru mosfeti (irfp240), dar cu 1 singura pereche de mosfeti in loc de 3, asa cum era schema initiala.rezultatele sunt ciudate...eu unul n-am reusit sa ma prind cam care ar fi motivul pentru care arata asa...am atasat imaginea cu simularea. aparent in ramura "pozitiva" pare sa fie o problema de polarizare la tranzistori, sau poate ma insel eu.pe de alta parte, dl Tibi V. spunea anterior: "Daca te uiti atent pe simulari ai sa vezi ca am folosit doua tranzistoare MOS-FET care nu sunt complementare unul pentru celalalt. Poate asta spune ceva ..." :smt017 irfp240 si irfp9240 nu sunt complementari ? ca astia apar in schema....astept si alte pareri/impresii...pt ca imaginile cu simularile d-l Tibi V erau ok... Link spre comentariu
vzsolt Postat Ianuarie 5, 2008 Partajează Postat Ianuarie 5, 2008 @sorteh Se pare ca problema ta e in protectie.Deci e normal ca la power-off de la intrerupator/releu sa se auda acea pocnitura in inalte? De aceea intreb, ca daca simplu il scot din priza nu se aude, decupleaza releul si gata :smt017Am gasit pe net scanul protectiei Velleman K4700. Vezi atasat... Link spre comentariu
Guest1 Postat Ianuarie 6, 2008 Partajează Postat Ianuarie 6, 2008 am incercat si eu o simulare cu intrarea la masa a ultimei variante pentru mosfeti (irfp240), dar cu 1 singura pereche de mosfeti in loc de 3, asa cum era schema initiala. rezultatele sunt ciudate...eu unul n-am reusit sa ma prind cam care ar fi motivul pentru care arata asa...am atasat imaginea cu simularea. aparent in ramura "pozitiva" pare sa fie o problema de polarizare la tranzistori, sau poate ma insel eu. pe de alta parte, dl Tibi V. spunea anterior: "Daca te uiti atent pe simulari ai sa vezi ca am folosit doua tranzistoare MOS-FET care nu sunt complementare unul pentru celalalt. Poate asta spune ceva ..." :smt017 irfp240 si irfp9240 nu sunt complementari ? ca astia apar in schema.... astept si alte pareri/impresii...pt ca imaginile cu simularile d-l Tibi V erau ok... @fojica Amplificatorul este perfect functional si realizat cu componente bune este un high-end pur. In simularea ta nu inteleg cum poti avea 62V intre baza si emitorul lui Q3 - MPSA92 si 102V intre colectorul lui Q2 si masa. Pe de alta parte, fortarea unui operational in clasa A NU SE FACE CU UN SIMPLU rezistor. Este o greseala grava, in capcana careia am cazut si eu cu ceva timp in urma. Pentru a forta un operational in clasa A este necesara cunoasterea in detaliu a structurii interne a operationalului si a caracteristicilor lui. De obicei un simplu datasheet nu este suficient. Elimina C12 care este in paralel cu R16. Tibi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum