Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

Parerea mea domnule:

R13,14=2W

R15,16=1W

R7,8=2-3W

R25=2-5W

R23,24=3-5W

R18,22=0,6-1W

R11=0,6-1W

Daca calculezi puterea dispata pe aceste rezistente ai sa obtii valori mai mici. Nu ma intelege gresit, nu am nimic impotriva supradimensionarii.

NU POT SA-I INTELEG PE AUDIOFILI :(((((((((((((((((((((((((

De ce trebuie polipropylena ??????????????????????????????????????

Diferenta intre polypropilena si polyester tine doar de regimul de lucru al capacitorilor, diferenta intre acesti capacitori este doar materialul de izolatie.

..........

"materialul de izolatie" este de fapt dielectricul care dicteaza calitatile electrice si mecanice ale condensatorului.

Ti-am trimis un link pe pm cu masuratori si alegerea condensatorilor.

S-a mai discutat, chiar si pe acest forum, despre condensatori.

Pentru nelamuriri audiofile putem discuta pe privat.

Imi place cablajul tau.

Traseul de masa se poate mai consistent ?

tibi

Link spre comentariu

@sortehAvand in vedere ca se vrea un amplificator de calitate am recomandat polipropilena no name pe intrare.Nu m-am hazardat sa fac recomandari de Audyn, Mundorf silver, Audio Note paper in oil, Auricap etc.Nimeni n-ar mai fi construt un amplificator la care un singur condensator sare de 100 euro.Personal folosesc Vishay. Sunt foarte bune si nu costa foarte mult.O dezbatere pe marginea condensatorilor nu-si are sensul aici.Daca totusi se doreste asa ceva se poate deschide in thread separat.

. ..D.p.d.v al corectitudinii proiectarii nu se pune problema, am extrem de multa experienta in acest sens si chiar pot proiecta cablaje la mare arta.Wow :smt007 ce-mi place sa ma laud :)...

Pai hai sa vedem o varianta SMD la acest QUAD.tibi
Link spre comentariu

Si acesta placa avea componente SMD.In foto de mai jos se vad capacitorii, unii cunt pus in plus fata de componentele THT, adica erau dublate cu SMD si se alegea varianta dorita.Lispesc inca 3 rezistori SMD care inca nu erau plasati.Problema cea mai mare este faptul ca nu prea am ce componente SMD sa folosesc, in mod normal sunt cele cateva rezistoare de pe intrarea si din jurul OP, capacitorii de decuplare si capacitorii in paralel pe diodele stabilizatoare(de ce nu ai prevazut in schema acesti capasitori?) si mai e operatoonalul care poate fi sbtional SMD.Restul componentelor e foarte bine sa ramana THT.Voi proiecta o noua placa care va arata mult mai bine decat aceasta, voi incerca dimensiuni putin mai mari si o asezare mai larga si mai profesionista.Vreau sa stiu daca amplificatorul a fost testat practic si daca e ok d.p.d.v. al functionarii, nu-mi plac interventiile ulterioare, daca e ceva de luat in calcul o putem face inainte, putem proiecta cablajul cu posibilitati de reconfigurare .....Voi incerca sa folosesc pe intrare un capacitor cu polypropylena, din pacete sunt atat de mari acesti capacitori.Un capacitor 680nF/400V are distanta intre pini 22.5-27.5, personal am capacitori polypropylena de 1uF Panasonic la 27.5mm intre pini.Pentru ceilalti capacitori nu voi folosi polyprolylena in mod sigur.Un 3,3uF ar fi chiar urias.Daca ai o sursa buna de asemenea capacitori te rog sa ma informezi pe privat in in legatura cu datele necesare proiectarii, dimensiuni si alte aspecte.Este de preferat ca acesti capacitori sa fie la o tensiune mai mica pentru a avea dimensiuni reduse, dar din pacate nu am vazut asa ceva si asta ma face sa nu-i agreez deloc ......Unde se gasesc Vishay si ce model de capacitori folosesti ?

Toate tranzistoarele de tip 2SA/2SC pot fi smd.Acel condensator de 3,3uF nu este critic si se poate folosi unul de 1uf MKS sau MKT / 63V.Aproape toate componentele pe care le folosesc le procur de la Farnell.Condensatorii de 1uF Vishay folositi de mine.Amplificatorul este testat si functional in varianta complementara Darlington.Varianta MOS-FET nu am testat-o in acesta configuratie. Eu zic ca nu vor fi probleme, dar ...tibi
Link spre comentariu

Timpul a expirat.Avem trei versiuni de cablaj.Sunt placut impresionat de modul in care cei trei forumisti alex mm,andiy si sorteh au colaborat la realizarea acestor PCB-uri. Pentru a rasplati timpul si munca celor trei m-am hotarat sa ofer trei premii.I. sortehII. alex mmIII. andiyAm sa incerc sa ofer componentele principale care sunt mai scumpe, in acest fel usurand realizarea amplificatorului dupa cum urmeaza:I. la alegere OPA627 sau LM49710 transformator toroidal de peste 600VA 4 condensatori 10000uF/100V 105C tranzistori BC550/560 Tranzistori MJE tranzistori finali tip IRF (comanda in derulare la capodimonte) condensatori Panasonic FCII. OPA627 4 condensatori 10000uF/100V 105C tranzistori BC550/560 tranzistori finali tip IRF (comanda in derulare la capodimonte) condensatori Panasonic FCIII. la alegere LT1115 sau NE5534 (selectionat) tranzistori BC550/560 condensatori Panasonic FC+ alte componente.Ii rog pe cei trei sa ia legatura cu mine, pe privat, pentru a stabili ce si cum.tibi

Link spre comentariu

Multumesc T. Vicol pentru premiu, dar nu cred ca sunt concurent, nu e deloc normal sa primesc un premiu din moment ca la fiecare concurs pe forum am sponsorizat cu materiale si componente, in plus mai sunt si moderator :)

Initial m-am gandit ca premiul sa fie comutat spre Alex si Andy, dar ramane sa-ti dai si tu cu parerea.

O alta varianta la care m-am gandit este sa termin acest amplif eu si apoi sa organizam un alt concurs, in principiu mai e vacanta..... sau pana la urma nu trebuie sa fie vacantza sa mai organizam un concurs.

Interesant e sa dam ampliful testat si reglat celui care construieste cea mai frumoasa carcasa pentru el :)

Astept parerile voastre, bine ar fi ca moderatori sa-si dea cu parerea.

Multumesc.

Celelealte materiale pentru terminarea unui amplificator finit vor fi suportate in totalitate de mine.

Multumesc Sorin,

Am sa comut premiul spre Alex_mm si Andiy.

Alex m-a contactat, il atept pe Andiy.

tibi

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Quadul nu prea e facut ptr subwoofer.Adica e facut calitativ ptr auditie nu ptr bubuiala sa zic asa :weedman: Chiar am o intrebare !!!!!!Acum vreo 8...10 ani am facut o placa stereo cu QUAD 405.Era copiata dintr-un tehnium (nu stiu nr)Era facut cu placile in aer (fara carcasa ) un tor de vreo 500w cred si 2 condensatoare rusesti de 15000uf la 80v .In timpul probelor cand dateam mai tare in boxe toate televizoarele din casa o luau razna :smt003 Se misca si se strangea imaginea la toate in ritmul muzicii , culmea ca erau distantate televizoarele unul in prima camera celalalt in a 3-a :smt005 Oare bobinele acelea sa emita cumva (din intamplare desigur)sau a fost o intamplare datorata faptului ca nu era in carcasa metalica?Oricum pot sa spun ca avea un sunet foarte "plin" si puternic ca sa zic asa .Cred ca o sa-l fac din nou numai de dragul de-al testa iar. :smt003 Multa bafta baieti :partyman:

Link spre comentariu
Vizitator cs_isti

Nici al meu nu ii in cutie si ii chiar langa monitor dar nu-l deranjeaza deloc.Mai am o intrebare PCB-uri pt. quad se pot cumpara?Acela care ii si pe forum se poate comande?Il intreb in special pe SORTEH ca el o facut.

Link spre comentariu
Vizitator audiophil

Sunt un mai vechi admirator al acestui amplificator si sunt foarte multumit sa vad ca batranul 405 suscita inca atentia constructorilor amatori tineri, talentati si foarte ambitiosi. Remarcabil modul in care s-a procedat cu proiectarea si iterarea solutiilor de cablaj imprimat. S-a lucrat profesional!Celor vesnic animati de suflul pasiunii unei auditii de buna calitate, care si-au adus contributia nu numai financiara ci si emotional - manufacturiera le aduc sincere felicitari! Sunt de apreciat aici si cei care au gasit resurse sa stimuleze pe cei pasionati, ei insisi pasionati ... dar, cu vechime!Cred ca deja urmeaza dar, as indrazni sa sugerez, sa nu se uite, in viitor, ceva masuratori de distorsiuni, in special la circa un wat. Ca primul wat conteaza, nu? (Nelson Pass). Poate si ceva auditii comparative intre solutiile adoptate. Deasmenea, daca se poate fireste, sa se aiba in vedere si o varianta cu finali bipolari (fabulosul MJL3281A poate), eventual cu vechiul boot-strap ... mai putin neliniar decat o sursa de curent care nu lucreaza in regim de semnal mic.lucrurile facute simplu aduc cele mai multe satisfactii. (TL)Quad 405 a fost gandit ca un amplificator de auditie in camere domestice pentru impatimitii de muzica. Nu cred ca prin 405 se adreseaza domeniul discotecilor, PA - cum a fost, de multe ori, utilizat. Asa ca acest amplificator va aduce mari satisfactii, cu cheltuieli incomparabil mai mici, sporind numarul celor ce iubesc auditia de calitate in intimitatea locuintei. Pentru cei care sunt interesati pot pune la dispozitie un studiu comparativ al condensatoarelor. Este semnat de nume sonore si poate constitui un element de referinta in viitor, asa cum si este privit acum.Pot pune la dispozitie, deasemenea, un desen cu cablajul original 405-2, poate fi interesant.Sa auzim de bine!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări