sesebe Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 (editat) Cum mie nu prea-mi place sa lucrez pe ghicite si nici nu prea am incredere in ce declara producatorii prin datasheet-uri pt ca am vazut multe erori prin ele, m-am apucat sa improvizez un analizor pt surse de lumina. Asta am realizat pina acum. Setup-ul: iar acesta este rezultatul: Mai trebuie sa gasesc o aplicatie free care sa-mi extraga histograma raportata la lungimea de unda. Am incercat citeva programe dar nu sint multumit de rezultate si deci nu le voi posta aici. Daca are careva idei de un astfel de program sau daca poate sa faca vreunul dintre colegii programatori un astfel de program (pt windows), va ramin dator. Tin sa-i multumesc lui Shambala pt ca mi-a furnizat una din componentele cheie pt teste. Editat Ianuarie 7, 2018 de sesebe 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 7, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 Chiar nu stiti nici un programel care sa faca asta? Link spre comentariu
Vizitator hjk mkl Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 Ce este acolo? Un element optic ce contine o prisma care descompune lumina si o camera web demontata ce pare a fi Trust? Intreb pentru ca intr-un astfel de analizor de spectru nu au ce cauta componente optice ordinare care genereaza erori grave (cum ar fi lentila camerei). ideal este ca spotul luminos sa fie proiectat direct pe prisma (fara lentila in fata) iar din prisma sa ajunga direct pe senzorul video direct,nu printr-o lentila. De asemenea calitatea senzorului video este foarte importanta. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 (editat) Nu te pot ajuta cu softul dar am niște întrebări : - Cum știi cât/dacă prisma afectează culorile ( adică dacă e la fel de transparentă la toate culorile ) ? - Aceeași întrebare despre cameră . ce garanție avem că are aceeași sensibilitate la toate culorile ? Nu sunt obiecții, doar întrebări . PS Ideea este interesantă. Îmi cer scuze că n-am început cu asta ci cu întrebările. Editat Ianuarie 7, 2018 de UDAR Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 7, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 (editat) 1. Prin comparatie cu o sursa de lumina cu spectru cunoscut: lumina solara. 2. Nu ma intereseaza in valoare absoluta ci numai comparativ. Editat Ianuarie 7, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 Preocuparea este in mod cert laudabila si sper ca vei reusi sa finalizezi. Evident, sper ca nu vrei precizie absoluta a masurarii si nici nu speri sa obtii ceva profesional - ce nelamuriri are UDAR sunt total justificate. Din pacate nu vad cu ce te-as putea ajuta, poate numai cu sustinerea morala. Succes! Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 (editat) Păi lumina solară o avea un spectru cunoscut dar nu cred că are o componență constantă . În fine , s-ar putea să mă înșel. Dar dacă zici că vrei să faci doar măsurători relative e OK. EDIT . Și softul ar putea să fie mai simplu în acest caz, nu mai trebuie introduse funcții de calibrare de pildă. Editat Ianuarie 7, 2018 de UDAR Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 (editat) Cat de relative ar trebui sa fie masuratorile alea comparativ cu ce da un producator in fisa tehnica a unui produs ? Eu inteleg ca vrei sa faci un spectograf sa masori ...ce ? Si acel ....ce , in ce conditii va fi masurat comparativ cu o masuratoare similara industriala. Aer , vid , mediu controlat ....etc . E similar ca si cum ai construi un aparat de masura , un osciloscop....etc. Oricine poate sa-l construiasca , dar nu oricine il poate calibra ca sa fie si folositor . Cu alte cuvinte , il faci , dar cat de mult te poti baza pe masuratoarea aia ? Editat Ianuarie 7, 2018 de ndor Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 (editat) Păi lumina solară o avea un spectru cunoscut dar nu cred că are o componență constantă . In mod sigur difera in functie de ora, stiu aceasta deoarece m-am ocupat de fotografii color si trebuia sa tin cont de ora pentru expunere. In functie de ora, fotografiile puteau avea culori ,,imbacsite"(palide, sterse) sau placute. Dupa cum ma asteptam, deocamdata numai circoteli, nimic util cu adevarat..... De ce carcoteli, daca am scris ca lumina solara la care se face referire, nu are permanent acelasi spectru? Editat Ianuarie 7, 2018 de miron1947 Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 7, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 (editat) Dupa cum ma asteptam, deocamdata numai circoteli, nimic util cu adevarat..... Editat Ianuarie 7, 2018 de sesebe Link spre comentariu
andreas Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 Camera ar trebui sa aiba sensibilitate reglabila (gain/brightness) pentru a face imaginea captata cat mai intunecata. Astfel negrul va fi negru, iar varfurile vor ramane in zona liniara, cat de liniara cat o fi ea, fara sa intre in saturatie. Rezultatele cele mai bune se obtin cu reticul de difractie si selectie cu fanta. Un posibil sistem este http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/light/spectrograph/spectrograph.html . Arata inclusiv cum se poate construi graficul. Spor. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 Ba da , ca să nu fie numai cârcoteli uite și ceva util .... sper. Mă gândesc că pentru a face softul independent de cameră se poate citi ( de către acest soft dar nu știu cum ) direct din memoria video . În acest fel nu mă interesează cum a ajuns informația acolo - în principiu prin softul propriu al camerei ci doar trebuie să citesc de acolo un număr de linii și să fac media ( mă refer la o imagine ca cea postată mai sus ) . Cunoscând modul în care culoarea este codificată în calculator pot extrage de acol informațiile de care am nevoie . Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 7, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 Camera ar trebui sa aiba sensibilitate reglabila (gain/brightness) pentru a face imaginea captata cat mai intunecata. Astfel negrul va fi negru, iar varfurile vor ramane in zona liniara, cat de liniara cat o fi ea, fara sa intre in saturatie. Rezultatele cele mai bune se obtin cu reticul de difractie si selectie cu fanta. Un posibil sistem este http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/light/spectrograph/spectrograph.html . Arata inclusiv cum se poate construi graficul. Spor. Da eroare. Link spre comentariu
Ticu Postat Ianuarie 7, 2018 Partajează Postat Ianuarie 7, 2018 Ca raspuns la o intrebare, aici https://www.youtube.com/watch?v=m6zpNSoQTV8 este indicat Theremino http://www.theremino.com/en/downloads Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 8, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2018 Buna ideie, nu m-am gindit sa caut pe youtube. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum