Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cablu TV retea interna (utilizare }

v67

Postări Recomandate

Rog pe cei ce stiu sa ma indrume ce cablu sa folosesc la reteaua casnica de televiziune prin cablu , date tehnice , cod produs daca se poate.Stiu ca este coaxial 75 om/m dar nu stiu care este frecventa maxima pentru a nu limita receptia unor programe. multumesc

Link spre comentariu

RG-6/U Low loss. Din ăsta folosesc de ceva ani buni și nu am avut probleme....și vedeți să aibă tresa doar din fire împletite de cupru, nu cu folie de aluminiu.Că se mai găsesc ,,variante,, low cost....

Link spre comentariu

Cablu romanesc(ca ecranare avea doar tresa din cupru, deci fara alte folii) am pus si eu la o instalatie facuta la cineva(ca asa ma gandeam si eu ca e cel mai bun, avand ecranul din cupru) si cand au venit cei la la UPC au zis ca este cel mai prost cablu posibil si nici macar nu au vrut sa il racordeze la reteaua lor. Ca nu stiu ce verificari fac cei de la Bucuresti si vad ca nu stiu ce......etc. Au venit altii(de la alt furnizor) si l-au legat fara probleme, insa tot au zis ca au reglat nivelul semnalului mai mare ca sa nu fie probleme. Cert e ca clientul nu s-a plans niciodata ca ar merge prost televizorul. Dupa ce am vorbit cu cei de la UPC au zis ca cel mai bun cablu este cel tri-shield(sper ca am scris bine) adica are ca si ecranare trei straturi, folie-tresa-folie. Acuma daca exista si cablu de acest gen cu ecranare din cupru, nu stiu(cele pe care le-am vazut eu aveau ecranare tripla dar nu era nimic de cupru).

Editat de dan_b11
Link spre comentariu

Cablu F 677 TSV tri-shields.Firul central este otel acoperit cu cupru pentru scaderea pierderilor prin efect pelicular care apar la frecvente inalte.Se poate folosi si F 660 BV..Ambele cabluri au o atenuare de cca. 11 dB microvolt pe suta de metri.

Link spre comentariu

Si daca aveti mai multe TV-uri splitterul trebuie sa fie exact pentru cate televizoare aveti pentru ca daca raman iesiri nefolosite sunt pierderi de 12/db pe iesire .

Editat de stefan94stefan
Link spre comentariu

Un spliter bun are atenuari intre 4 si 20 dB in functie de numarul de iesiri.De ce ar aparea atenuare de 12 dB daca nu se folosesc toate iesirile?Singurul lucru care ar putea influenta sunt eventuale radiatii electromagnetice parazite, iesirea necuplata putand avea rol de antena.Aceasta problema se rezolva folosind o "mufa de inchidere"(o mufa F6 care are o rezistenta de 75 ohmi intre firul cald si tresa).

Link spre comentariu

Pentru ca orice iesire a unui splitter trebuie sa fie inchisa cu impedanta specifica pentru a nu dezechilibra celelalte iesiri .

Nu are nici o legatura cu radiatii parazite .

Da, se folosesc inchideri pe impedanta specifica , in cazul iesirilor ramase nefolosite .

Pentru initiator, cam asa arata un cablu de calitate http://elfabo.ro/cablu-coaxial-rg6-u-(cu-cu)---75-ohm--belden-318

Acum depinde in ce conditii il folosesti , ce lungime ,... etc.

Editat de ndor
Link spre comentariu

La dimensiunea pe care o au ochiurile in tresa aia de cupru e absolut inutila folia de aluminiu, ba chiar daunatoare(coroziune electrochimica intre aluminiu si cupru). Cat despre conductorul central de otel cuprat, in afara de economia de cupru si ceva rigiditate mecanica in plus, nu vad nici un avantaj.

Pentru cabluri destinate antenelor satelit ar trebui ceva miez de teflon sau macar polietilena celulara, in rest cel clasic e foarte bun.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

@ndor, intr-adevar "mufele de inchidere" se folosesc pentru echilibrarea retelei dar incercati sa apropiati capatul cablului conectat la TV de o iesire libera a spliterului, veti observa ca exista radiatie, TV-ul incearca sa sincronizeze imagine.Daca avem semnal mare la intrare chiar apare o imagine "puricoasa".

Cu cablurile cu "miez" de polietilena am amintiri neplacute.Daca este intins prea mult apar portiuni pe care atenuarea depaseste 30 dB uV.Parerea mea este ca mai ales petru televiziune digitala nu sunt recomandate.Pentru analogic e bun orice cablu coaxial care are tresa impetlita din fire de cupru.

Link spre comentariu

Pentru aceasta aplicatie elementul cel mai important nu sunt

conductorii (fir central si ecran-tresa), asa cum cred cei mai multi,

ci materialul izolator dintre ele (plasticul ala INTRE firul central si

tresa). Acolo au loc pierderile, strivirea lui produce acele atenuari

dramatice; din pacate, spre deosebire de conductori, care pot fi destul

de usor identificati (folie/tresa de sarma, cupru-rosu, aluminiu-alb, iar

firul central se vede in taietura daca e cupru masiv sau "altceva" cuprat),

plasticul ala e mai greu de identificat. Teflonul e scump si nu se utilizeaza

decat la frecvente mult mai inalte, si il veti gasi in coaxiale mult mai "suple".

Calitatea acestor cabluri e legata mai degraba de o usurinta in montarea

conectorilor la capete, si pozarea lor cu maxima atentie si grija, pentru a

nu le deteriora mecanic (strivire, tragere-intindere), precum si o cat mai

buna fixare si chiar protectie (segmentele exterioare se degradeaza sub

actiunea ultravioletelor!!!) Oricum, aceste cabluri sunt destinate uzului

"casnic", magistralele (cablurile intinse pe stalpi de furnizorii de servicii)

avand alti parametri, alte preturi si fiind inlocuite tot mai mult de binecunoscuta

fibra optica.....

PS Am recitit postarile; nu se mentioneaza daca sunteti pe o retea modernizata

(actualmente se foloseste aproape exclusiv transmisia digitala, chiar daca din

echipamentul "terminal", situat pe stalp, casa scarii sau uneori chiar in locuinta

abonatului, se distribuie analogic. Asa au parintii mei, fibra optica pana intr-o

"cutie" de unde pleaca coxialul, spliter si 2 tv., acordate clasic, cu schimbarea

programelor din telecomanda tv.). Tot pe coaxial imi vine si mie, dar semnalul

digital intra in "set-top-box", de unde schimb programele cu telecomanda

echipamentului, nu a tv.

Diferenta esentiala intre analogic si digital e ca la digital are doar un prag de

nivel, sub care "nu merge", in timp ce pe analogic puteti avea o variatie continua

a calitatii semnalului, reglajul automat al amplificarii compensand nivelul mai mic,

insa fiind neputincios la degradarea raportului semnal/zgomot!..... (adica "purici"

sau "ninsoare" pe imagine)

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări