Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trx cu dubla conversie

Marele Savant

Postări Recomandate

SSB e cel mai pretentios si odata adus ultima frecventa intermediara va merge si in CW si NBFM, cu un detector simplu auxiliar, asta in caz ca intereseaza si receptia la modurile astea de lucru.

De exemplu,invers nu merge...un receptor specializat pe AM dublabanda, FM sau NBFM, nu va face fata in SSB.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

M-am exprimat cam imbarligat, cred.

Ma refer la "front end"...prin prelucrare analogica sau digitala, cu una sau mai multe FI se ajunge in cele din urma la o ultima FI, un semnal prelucrat, curat, lipsit de zgomote si orice alti perturbatori in afara benzii.

Odata ajuns acolo, semnalul prelucrat si curatat, se poate demodula in diverse feluri, in functie de cum a fost modulat ( sau codat ) initial.

Sa luam un exemplu des intalnit, prima FI 10.7, a doua 455KHz. Obtinem deci la final un semnal constant, curat cu frecventa de 455Khz. Nu conteaza cum a fost modulat initial, demodularea este sarcina etajelor urmatoare...dar in conditiile in care semnalul pe 455 vine curat, demodularea e simpla.

Pe principiul asta functioneaza receptoarele moderne, care "stiu" si afiseaza singure frecventa semnalului, cat si tipul modulatiei.

De ex...7.026Mhz, SSB/ USB.

Link spre comentariu

Si in plus de asta fiind filtre SAW , nu au impedanta de 50 ohm .

Pot avea 1 , 3 . ...5 k ohmi , deci mare atentie la adaptarea de impedanta

Sunt fitre monolitice cu cuarturi, de obicei cu 2 poli... de exemplu:

http://ilsiamerica.com/wp-content/uploads/2015/10/IXF_Series.pdf

http://www.box73.de/product_info.php?products_id=2244

https://www5.epsondevice.com/en/information/discon/pdf/21j1f_e.pdf

... dar da, nu sunt pe 50 ohmi, asa cum se intampla de fapt in cazul majoritatii filtrelor cu cuarturi.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Anfen, merge super OK pentru gusturile mele, ma apuc sa plantez si partea de emisie, desi nu am conditii pentru o antena decenta. Intre timp software-ul a evoluat si este capabil de tot felul de ghidusii, iar o placuta cit un pachet de tigari ofera toate cele trei oscilatoare necesare dublei conversii. N-am mai prea scris aici deoarece se pare ca nu prezinta interes iar pentru reactii si superreactii sint prea batrin pentru a invata lucruri noi!

O fotografie cu partea cu piese a sintezei, afisajul este pe spate, unul obisnuit 16x2, pasul este reglabil de la 20Hz in sus, plus asa cum am spus o gramada de alte chestii. Fisierul sursa este disponibil impreuna cu toate bibliotecile necesare compilarii, deci poate fi modificat dupa gust!.

Si pentru ca merita, i-am asezonat un encoder optic!

post-175039-0-45889500-1517428088_thumb.jpg

Link spre comentariu
In primul rand felicitari ptr realizare!

Apoi, exista o explicatie simpla de ce entuziasmul e maxim la superreactii si foarte mic la DSP, in ce priveste receptia.

La reactii si superreactii investitia e 0, munca putina, satisfactie imediata si garantata.

Pe cand la noua tehnologie lucrurile stau invers. Ne suparam sau nu, trebuie sa recunoastem o realitate, noi acum descoperim DSP-ul si suntem cu cateva milenii in urma Chinei. Uite un exemplu de DSP cu de toate:

Daca le-am cumpar bucata cu bucata, doar carcasa si LCD-ul chior, ar costa cam cat receptorul complet. Deci, receptorul in sine, placuta aia minune cu tehnologie de ultima generatie, la tehnologia de azi a ajuns doar un accesoriu neinsemnat, daca privim prin prisma pretului. Nu mai continui in argumente ca nu are sens.

Acum sa luam un receptor full band, full DSP, all mode (dupa cum se observa are si SSB, are si banda aero...ptr distractie). ETC, are toate specificatiile in descrierea de pe site.

Ce s-ar mai putea cere in plus de la un asa receptor? Elegant, comod si superperformant. Intrebarea este...cat ar costa o asemenea bijuterie facuta in regim DIY, cata munca imensa ar lua si unde ar fi satisfactia cand vedem cat costa unul perfect gata facut...?

Cum am spus, e super realizarea dvs, e placerea dvs sa o faceti de unul singur...dar multi dintre noi ar prefera sa investeasca mai putin si sa nu munceasca deloc, iar in timpul liber sa se deconecteze cu superreactii :)

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Sincer eu ma refeream la o alta categorie de receptoare, adica cele care lucreaza imprena cu un emitator si de a caror constructie inca sint extrem de multi amatori! Deci de echipamente pentru care iti trebuie o licenta pentru a putea apasa pe ptt! De exemplu acest bitx, folosind integral cele trei oscilatoare din Si5351, este o dubla conversie usor de realizat si cu rezultate foarte bune. S-au eliminat problema cristalelor de cuart pe frecvente exotice sau a filtrelor scumpe si mai greu de gasit. Documentatia pentru el este libera pe internet, dar totodata este realizat si vindut sub forma de kit. La putin peste 100 de dolari ansamblat, plus transport, se sta la coada pentru a-l primi! Prima FI de valoare mare confera avantajele stiute, asa ca ma gindeam ca ar fi interesant pentru constructorii amatori din YO! Mai ales ca sint disponibile si cablajele imprimate, dealizate pe o singura fata, deci usor de reprodus prin metodele stiute.

Nici nu m-am referit la receptoare de radidifuziune, pe care la fel cu toata lumea le-am cumparat si eu din magazine, nu ma apuc sa le construiesc!

Ref. la receptoarele de radiodifuziune cu DSP, este adevarat ca am aflat tirziu de ele, eu cel putin, de fapt a fost si o discutie despre ele pe alt topic. Le-am intilnit cu totii prin magazine dar nescriind nimic pe ele care sa atraga atentia, nu prea le-am bagat in seama. Am cumparat si eu doua bucati din Tesco, UK, und a fost primul semnalat in dicutia anterioara si sint OK. Asta nu m-a impiedicat sa comand niste integrate din seria Si48xx de la silab si sa le testez comportarea care este sesizabil superioara celor chinezesti, care folosesc alte tipuri de CI.

PS. In timpul liber revad pentru a nustiucitaoara MASH, Familia Bundy sau alte asemenea reluate periodic pe diverse canale tv!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Ati explicat ok si am inteles, dar ironia cu superreactiile nu a fost la locul ei.
In 2010 spusesem ceva despre o abordare originala si extrem de ieftina a unuit Trx cu dubla schimbare de frecventa, in topicul:
Abordare nu doar teoretica sau comentarii ale schemelor vazute pe undeva. Eu chiar realizasem asa ceava, dupa o idee proprie si au trecut 8 ani de atunci.
Idee reluata in:
CD9088 e comun la emisie si receptie si nu necesita quarturi imposibil de gasit, variantele de a ajunge direct la frecventa dorita sunt nenumarate.
Cum se face un filtru FI extrem de selectiv fara bobine si cu banda reglabila, am spus in:
Filtrele ceramice pot fi pe orice frecventa, iar acel modul se pune pe toate cele 2-3 FI dupa mixer. Cu acest tip de filtru sunt suficiente doar 2 FI.
Deci, chiar aici pe forum exista dovada ca acel Trx cu dubla (nu a fost nevoie de tripla) schimbare de frecventa exista pe meleagurile noastre inca de acum cel putin 8 ani. Atat realizare cat si conceptie autohtona. Cu performante de varf si pret tot...autohton. Este adevarat ca am mers pe NBFM si nu pe SSB ptr ca fiind doar un hobby m-am liminat doar la a-mi satisface damblaua. Acum la "batranete" m-am luat de superreactii.
Am spus si repet, admir realizarile de orice fel. Admir oamenii care-si satisfac micile "nebunii". Dar sa lasam ironiile la o parte, acum niste ani cineva chiar a mers pe un drum nu prea batatorit pe la noi. Fara sa copie pe nimeni :)

PS: asta a fost tot, e un subiect interesant si nu-si au rostul nici offtopicurile si sper, nici ironiile.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Nu era o ironie, sau nu suta la suta!

Echipamente dubla conversie se fac de decenii, eu am subliniat doar faptul ca folosind ci-ul care ofera trei oscilatoare programabile independent se usureaza multb realizarea acestora si devin mai accesibile.

Dv. personal sinteti interesat de FM cu banda ingusta, dar eu ma adresez altei categorii de pasionati de radio, din alt film, adica cei care detin o licenta valabila si sint interesati de trafic radio in benzile si modurile de lucru acordate legal radioamatorilor si de constructii practice concrete, nu abordari teoretice, eventual neconventionale si mai ales nevalidate de practica!

Nu primesc nimic de la Farhan pentru reclama, dar un trx nou, testat (nu doar un pcb si o mina de piese) cu acoperire in toata bana de unde scurte si chiar in 6m, o sensibilitate foarte buna, 10W out, la 109 dolari plus transport mi-a aparut ca o buna oportunitate pentru cei care nu au timp sa construiasca sau nu detin cele necesare.

Softul este in continua dezvoltare, deja au aparut versiuni cu if shift, cat si alte jonglerii utile.

Daca nu deranjeaza, pun si un ling spre a se vedea mai bine despre c este vorba:

http://www.hfsignals.com/index.php/ubitx/

Link spre comentariu
"Echipamente dubla conversie se fac de decenii, eu am subliniat doar faptul ca folosind ci-ul care ofera trei oscilatoare programabile independent se usureaza multb realizarea acestora si devin mai accesibile."

Exact aici e schepsisul. Normal ca se fac, dar toate au fost clasice, desi schemele difereau, principiul era absolut acelasi. Am subliniat ca in 2010 gasisem o metoda originala constand in:

- oscilator FLL pilotat de quartz....prin "chinezaria" CD9088. Oscilator valabil si la emisie si la receptie, putand fi modulat in orice mod.

- filtru activ pe FI, care desi pare banal, are selectivitatea celor mult mai costisitoare. In plus, si reglabila.

- componente gasibile pe toate drumurile la preturi de nimic.

- tranzistori de AF (ieftini si usor de gasit) in etajul de putere al Tx

La receptie, noutatile aduse de proiectul meu nu au legatura cu modul de lucru...front-endul si ambele (ori cele 3) FI sunt comune. Dupa ultima FI, semnalul merge la demodulatorul corespunzator fiecarui tip de modulatie.

"...constructii practice concrete, nu abordari teoretice, eventual neconventionale si mai ales nevalidate de practica!" V-am citat.

Constructiile mele se refera EXCLUSIV la practica. Din motivul asta modific scheme consacrate simplificandu-le sau concep altele noi, ptr ca nu am "liniste" pana nu si realizez ce imi trece prin cap. De altfel "provocari" de genul asta am lansat destule, pot demonstra oricand ca ce fac e si adevarat...la performante cel putin comparabile cu ale brandurilor de top.

Citez din nou "...eu am subliniat doar faptul ca folosind ci-ul care ofera trei oscilatoare programabile independent se usureaza multb realizarea acestora si devin mai accesibile."

Absolut de acord cu asta.

Editat de Mark S
Link spre comentariu
Nu inteleg de ce tot se vad polemici, am subliniat ca atat varianta cu Si5351, cat si cea facuta de mine atunci, cu oscilator FLL (CD9088), au ceva in comun: difera de toate celelalte variante clasice.

Si5351 asta m-ar interesa si pe mine. M-am uitat doar fugitiv la datasheet-ul lui, asa ca mai bine intreb: nu merge si fara Arduino sau alt programator extern? Adica ceva gen up/down prin touch-uri, independent ptr fiecare oscilator.

Link spre comentariu

M-am uitat, e super simplu intradevar. Imi puteti recomanda o schema cu Si5351 si Atmega328 intr-o configuratie cat mai simpla? Daca aveti la indemana....nu e graba, dupa ce termin un alt proiect sunt curios de combinatia asta, intre Si si Atmega, e super ptr o dubla/tripla conversie, plus multe alte aplicatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări