Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trx cu dubla conversie


Marele Savant

Postări Recomandate

Salutari tuturor!

 

tot bananaind pe internet in incercarea de a invata cit mai mult despre Si5351, am gasit o alta varianta de trx bidirectional, numita uBITx. Softul este folosit pentru a genera toate semnalele necesare intr-o dubla conversie, plus diverse functii utile intr-un trx, inclusiv un bug electronic. Softul initial fiind complilat din multe bucati, am incercat sa-l mai curat de diverse bucatele ramase orfane, sau neutilizate de autor. De asemenea s-a implementat in meniu optiune de modificare a pasul la VFO si de schimbare a benzilor, prin intermediul unor iesiri care pot comanda filtrele trece banda.

Fiind o premiera pentru mine dubla conversie, va cer parerea in legatura cu prima FI. Autorul a folosit un circuit LC, desi in schema apare si un cristal neinclus insa pe pcb. Personal am niste filtre industriale pe 48,048 si 74,9 Mhz. Care din cele doua valori ar fi mai indicate? Am testat amplificatorul folosit in FI si lucreaza bine pina pe la aproape 200 de Mhz, deci asta nu ar fi o problema, la fel oscilatoarele sint generate de un DDS, nici o problema cred nici aici!

Am testat in prima faza receptia cu o singura schimbare de frecventa iar miine voi incerca sa adaug si cea de-a doua conversie.

Astept pareri in legatura cu valoare primei FI, am si filtre pe 21,4 Mhz dar ma gindesc ca sint prea jos!

ubitx_sch.pdf

post-175039-0-03529000-1515268031_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cuartul acela din schema este de fapt un filtru monolitic cu cuart (pe 45 MHz?) care cred ca s-a utilizat si prin unele statii comerciale (FM). De obicei erau cu 2 poli (si tot de obicei se cascadau 2 astfel de filtre) si mai rar cu 4 poli.

Este bine sa pui totusi un filtru cu cuart acolo (B= 15...50 kHz), altfel banda de trecere in prima FI va fi foaaaarte mare, practic intreaga banda de RA preselectata de filtrele trece banda de la intrarea Rx o sa treaca prin prima FI ajungand pana la al doilea mixer.

Daca vrei sa folosesti din filtrele mentionate, totusi cel cu frecventa mai redusa ar fi mai indicat... ar fi mai aproape de FI "originala" iar spuriile din DDS sunt mai reduse la frecventa mai redusa. Problema este aceea ca in mod particular in cazul filtrului tau -in functie de ceea ce poate filtrul acela pe 48 MHz- trebuie sa verifici daca nu cumva armonica a 4-a a celei de-a doua FI (4 x 12 = 48 MHz) va trece (prea putin atenuata) prin acel filtru de 48 MHz...

Mai bine cauti un filtru pe 45 MHz, de exemplu de genul acesta...

 

HNY!

GL &73!

 

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. N-am mai scris, dar a doua FI am facut-o pe 10Mhz, cu dezavantajul cunoscut, desi in cazul dublei schimbari de frecventa s-ar putea sa nu fie atit de evident, dar am circa 200 de cristale de 10mhz deci le-am putut sorta la singe. Fronturile la filtrul de 48,048 sint extrem de abrupte, iar largimea acestuia este de 20Khz! Acuma incerc sa proptesc filtrul de 48 iar testele le las pe miine, oricum trebuiesc facute modificari in soft pentru frecventele folosite de mine.

P.S. bobinele din mixer si cond. din filtrul SSB sint smd si sint puse pe spate, nu am uitat de ele. Initial am vrut sa fac toate bobinele pe toruri fin material 43, dar mi-a fost lene si daca tot am destule transformatoare gata facute, le-am utilizat pe acestea.

 

p.p.s. Acum am observat greseala din postarea initiala, filtrul este pe 40.048, cum scrie si pe el! Voi relua miine cel mai probabil. In foto se vede finalizata in totalitate partea de receptie.

post-175039-0-90959100-1515275515_thumb.jpg

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Cica ar fi ceva probleme la receptia benzii de 30m.

 

Am testat partea de receptie a dublei conversii, dupa parerea mea se comporta foarte bine. Pentru oscilatoare am folosit asa cum am spus o sinteza cu Si5351, care este capabil sa ofere simultan toate cele trei frecvente necesare. Se vede in foto ca placuta este cit o jumatate de cutie de chibririturi si se mai adauga un Arduino nano care in estenta este un Atmega 328 plus dua condensatoare si un rezonator de 16mhz.

post-175039-0-90849400-1515414351_thumb.jpg

Link spre comentariu

Stie cineva ce banda de trecere au filtrele de 45mhz recomandate de Traian B ?Am 3 bucati din alea doar ca au terminatia cu 04 si nu am gasit nici un catalog, cred ca sunt old ca si integratul demodulator 77m67 cu care lucrau.Multumesc.

Link spre comentariu

Banda de 30m pica fix in jurul a 10Mhz, de aici problema cu FI pe aceasta frecventa.

Au aparut de curand filtre pe 10.7MHz, cu banda de trecere 15Kz, la un pret mai mult decat convenabil. Chinezul nu sta degeaba si asta e un lucru extrem de bun. Am comandat 20 de bucati, saptamana asta sau urmatoarea vor sosi. Sunt foarte eficiente direct, dupa cum spune producatorul, dar puse intr-un etaj cu reactie pozitiva, sunt convins ca vor face minuni. Voi reveni cu un raspuns concret dupa teste.

 

PS: impedanta e in jur la 1.5-2K, trebuie tinut cont si de asta.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Tot 15 Khz (+/-7.5) au si cele folosite in RTP si RTM fabricate la IEMI si in plus sint produse de firme consacrate si inca se gasesc la preturi foarte bune.

Link spre comentariu

https://www.aliexpress.com/item/New-and-original-20PCS-10M15A-49T-3dB-7-5KHZ-Ceramic-crystals/32709270372.html

 

Pe astea le-am gasit si ar cam trebui sa vina in curand. Dupa teste, ramane de vazut ce si cum.


N-as vrea sa fiu offtopic, dar dupa 15 ani in care toata lumea cumpara nemijlocit si fara comentarii de la chinezi, nu am realizat deocamdata ca " Made in China " inseamna " produs original ".

Preturile extrem de mici ale chinezilor nu se traduc prin lipsa de calitate. Ci prin lipsa de intermediari, samsari, taxe aberante platite care stat, reclame, reprezentante si profituri aberante asteptate de conducatorii corporatiilor. Cumparand din europa, USa etc, platim de cel putin 5-10 ori pretul real, datorita "factorilor" enumerati mai sus.

Cumpar de aprox 10ani direct din China si sunt in masura sa spun, ce am zis mai sus. Am cateva mii de componente. Niciunul nu e rebut, toate au functionat la parametrii specificati.

Ca o observatie, nu veti gasi un produs nou la Mouser, TME, INAINTE de a fi pus in vanzare pe Aliexpress. Sa nu ne amagim ca ei cumpara din alta parte...

Link spre comentariu

Da, asa am si gandit, ca la pretul asta se merita. Multe fiind, e loc si de teste...

" Asul din maneca" va fi totusi altul: de cativa ani am facut filtre active, cu 2 tranzistori in care am incorporat filtre ceramice recuperate din aparatura de taraba. Fara exagerare, am ajuns la banda de trecere foarte abrupta, la plus minus aprox 15Khz. Pe cand banda lor normala e de 300Khz.

Ramane de vazut, apoi verdictul.

Filtrul din linkul dvs intradevar, e multiplu si nu are un pret aberant :)

Link spre comentariu

este un anunt pe forumul radioamatorilor in care cineva vinde o gramada de filtre la preturi foarte decente! iar chinezii, desigur, nu mai fac de ani buni ''chinezarii'' dar e mai usor de dat vina pe producatori cind ne crapa cite o componenta!

 

P.S. de un trx cu dubla conversie nu se apuca nimeni?

Link spre comentariu

Rx dubla conversie ptr AM/SSB/CW si tripla ptr NBFM am facut eu pe scheletul unui Waxiba si componente conventionale. Nu e vreo lauda, subliniez doar faptul ca preturile si tehnologia actuala ne permit sa o facem in cateva ore fara cablaj imprimat...sau in ceva mai mult timp cu.

Mult mai laborioase sunt detaliile mecanice..carcasa, mufe, atasarea unui frecventmetru ( se gasesc gata facute, la 8$) si a unui masurator de camp.

Tx e simplu in CW si FM, mai complicat e AM si mai ales SSB


https://postimg.org/image/axg6qg79n/
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări