Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala termica pe gaz, functionare ciudata.


Cilibiu

Postări Recomandate

Salut tuturor.

Am o centrala marca Ferroli model FEReasy F24.

Problema este urmatoarea:

-cand pornesc caldura cu ea setata la orice temperatura, incalzeste foarte greu apa din instalatia termica, mai exact in aproape 1 ora imi urca temperatura de la 15 grade in calorifere pana pe la maxim 45 grade si acolo ramane, chiar daca este data centrala pe 80 grade, ea acolo intepeneste, arzatorul merge incontinuu.

Am luat cartea tehnica si am studiat-o, am zis ca este devina Setarea Puteri Maxime a centralei, cand am intrat in modul test centrala era setat pe 100% deoarece arzatorul sa turat la maxim, am observat ca arzatorul lucreaza conform prin rotirea butonului de reglaj temperatura circuit incalzire, am refacut totusi pasu de a seta centrala la putere maxima, am setat si puterea de aprindere spre maxim, spre minim, tot aceeasi problema am.

Am studiat un pic flacara in timp ce era pe modul normal de functionare, si am observat ca:

-atunci cand se aprinde arzatorul, dupa 2 secunde se tureaza arzatorul tare timp de 1 secunda, dupa care scade la minim flacara in arzator, aproximativ 20%.

Ciudat fapt ca daca trec in mod test, arzatorul se duce direct blana la cat este setata centrala.......deci valva de gaz o exclud.

Am cautat senzorul de temperatura de pe instalatia termica si nu am vazut nimic dubios la el, ma gandesc ca este posibil sa fie defect? daca era defect ma gandesc ca se oprea arzatorul anapoda, daca setez temperatura in calorifere pe 40 grade, centrala lucreaza normal, ajunge la aproximativ la 45 si se opreste arzatorul, dupa ce scade temperatura sub 40 , arzatorul porneste iara, daca ca si aprindere face la fel.

 

Ce problema poate sa aiba?

 

Am vazut ca mai are un meniu secret, dupa ce ti apasat reset 10 secunde intri in meniu secret, nu miam bagat nasul pe acolo, am sarit in al doilea meniu ca sa setez centrala pe gaz metan, insa problema a ramas aceasi.

 

Nu am nici o eroare afisata cu leduri.

 

Specific faptul ca in modul test, apa din instalatie de incalzire urca extrem de repede, in 10 secunde nu pot sa mai tin mana pe teava de tur a centralei, cand o scot din modul test, temperatura scade pe la 25 grade. Testul facut cu temperatura apei din instalatie in jurul a 15 grade.

 

Documentatia aici >>>> https://imoca.ro/wp-content/uploads/2014/03/Manual-ferroli-FEReasy-F-24.pdf

 

Multumesc tuturor.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Cilibiu

    23

  • doru3160

    14

  • valivoi

    5

  • validae

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...dati capacul jos, si pe una din conductele de cupru (retur) este fixat senzorul de temperatura , care are o legatura stransa cu modulatorul de flacara, posibil sa fie devalorizat. Din cate stiu, la temeratura camerei el ar trebui sa aiba aprox.10K ( cred ca si la Ferroli ). il puteti da afara si porni fara, asta pentru o perioada scurta si vedeti ce se intampla...

Link spre comentariu

Daca da senzorul afara din circuit, centrala va intra in avarie. Se inlocuieste cu o rezistenta fixa de 10k, si se observa functionarea centrale. Dar un tinp relativ scurt.

Link spre comentariu

Daca da senzorul afara din circuit, centrala va intra in avarie. Se inlocuieste cu o rezistenta fixa de 10k, si se observa functionarea centrale. Dar un tinp relativ scurt.

este posibil sa intre si in avarie (nu la toate ), daca intra in avarie , sa-l lase conectat si sa-l indeparteze de pe conducta. Asta doar sa vada daca exista modificari la flacara !!!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu cunosc modelul dv de centrala, dar la modelele mai recente se afiseaza temperatura.

Ce temperatura apare pe afisaj? Intreb pentru ca si mie mi s-a defectat un senzor

(dar de la apa calda), imi arata 80 de grade si apa era doar calduta. Si desigur,

senzorul ala (cu infiletare) nu se mai gaseste, ca modelul acela de cazan nu se

mai fabrica.... Oricum, era destul de vechi si am preferat sa cumpar alta centrala

(nu am aruncat-o, schimbatorul e model bitubular (FARA piese in miscare!!),

sper sa-i remediez sistemul de ardere (dupa cateva zile de "pacalire" a indicatiei

senzorului defect, nu mai aprindea arzatorul)...)

 

Si la cladirea unde e biroul unde lucrez eu s-a instalat un tandem de 2 cazane

Ferroli, care s-au defectat de nenumarate ori (probabil ca era mai ieftin sa le inlocuiasca

complet, dar asta era "investitie", e mai greu de aprobat).

Recomandarea mea ar fi "marit-o si ia-ti altceva", pentru mine marca Ferroli e de evitat.

 

Varianta 2 e sa o repari....

 

Bafta!

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Multumesc tuturor de ajutor. Intre timp am primit un ajutor in privat de la un specialist in centrale ferroli.

Sa explic ce am facut si ce rezultate am obtinut.

Am verificat presiunea apei in centrala. Este ok, 1.6bar, aerisit toate caloriferele inclusiv pompa de recirculare. Nu am sesizat aer decat intr-un calorifer si foarte putin.

Am scos senzorul dublu de pe teava de tur a instalatiei de incalzire, am masurat ambi senzori, 9.6Kohm la o temperatura de aproximativ 18 grade.

Am scos senzorul simplu de pe apa menajera, aceasi valoare.

Centrala intra in avarie la oricare din cei 2 senzori ii deconectez.

In acest timp nu a fost pornita apa calda si nici caldura, masuratorile au fost efectuate dupa o stationare a centralei de aproximativ 24 ore.

Am verificat senzorul de vacuum, daca il deconectez in timpul functionari, centrala se opreste si intra in avarie, daca il deconectez inainte de a porni centrala, ea nu porneste dupa care intra in avarie.

In modul test incalzeste apa la 90 grade in 5 minute, arzatorul mergand la maxim.

In functionare normala problema persista.

Am refacut toti parametri centralei ca din fabrica. Tot la fel face.

Specialistul mia zis ca mai mult ca sigur problema este din softul din MCU.

In modul test daca rotesc de butonul de caldura, arzatorul reactioneaza conform reglajului, de la min la max.

In auto daca setez centrala pe 90 grade, aratorul se aprinde tare iar dupa 2 secunde se duce la minim si acolo ramane.

Centrala nu are display.

O zi buna

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Salut tuturor.
Problema initiala din topic sa rezolvat acum 1 luna dupa ce am curatat schimbatorul de caldura si revizie totala a centralei, plus parametri setati default.
Acum a aparut o alta problema.
Problema apare aleator.....o data la 2 saptamani sau chiar de 2 ori intr-o zi.
Dau drumul la apa calda, vine apa calda, dupa o perioada vine apa rece, am lasat asa sa curga si mam dus la centrala, apa circula prin centrala dar arzatorul cu ventilatorul oprite, pe centrala doar led verde aprins. Daca opresc apa calda si ii dau drumul din nou totul revine la normal.
Cand apa calda e pornita led verde aprins si clipeste galben, cand este in st.by led galben aprins si clipeste led verde, cand este caldura pornita led verde si led galben aprins.
Daca o scot de pe modul eco, st by led verde clipoceste, apa calda led verde aprins si aici iara clipoceste led portocaliu.
Detali in video.
https://www.youtube-nocookie.com/embed/80nWBwitxRM?feature=oembed
Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Eu am pus ochi pe un BOSCH , costa 3900 de lei, problema este ca nu am buget anul acesta pentru centrala. Ma gandeam ca daca este ceva usor sau nu foarte costisitor de reparat sa incerc totusi.

Link spre comentariu

De cand ai centrala? Lasa-le dracu de leduri. La astea mai vechi, apa calda si apoi apa rece - membrana presostatica actioneaza axul vanei cu trei cai (mecanica/electromecanica) si concomitent microcomutatorul de incalzire. Fa intai testul asta:

-da drumul foarte incet la ACM la jet subtire cat creionul - daca apa este calda dupa cateva zeci de secunde si ramane calda, atunci membrana e ok.

-daca apa e rece sau intai calda si apoi rece, inseamna ca e membrana crapata si are scapari (cumperi kit de membrana cu cateva garnituri 60-120 RON).

-scoate apoi microcomutatorul de incalzire si vezi daca butonul prelungit de plastic/teflon nu e tocit (cel care atinge axul vanei cu trei cai).

-daca atunci cand folosesti ACM-ul, ti se incalzesc caloriferele atunci sunt uzate garniturile vanei cu trei cai sau comuta greu de la depuneri.

Centrala noua are nevoie de proiect nou + alte avize care te costa o gramada de bani (sa intre cei cu experienta si sa explice in detaliu despre ce e vorba). Baga o cafea tare si intra in ea fara frica. Fa poze si intreaba pe forum ce ai constatat. Eu asa mi-am luat inima'n dinti cu a mea...cu sculele in mana am doborat balaurul de vreo 5 ori totul pe membrana, vana cu trei cai, microcomutator incalzire, placa electronica (releele) si schimbatorul de caldura. Am reparat la ea de 5 ori, dar intai am facut-o puzzle ca sa o inteleg.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 54 minute, celtik a spus:

 

Centrala noua are nevoie de proiect nou + alte avize care te costa o gramada de bani

Știi sigur, sau doar bănuiești?  Întreb pt că eu am schimbat deja o centrala și n-a fost vorba de asa ceva. Poate între timp să se fi modificat modificările. 

Si eu sunt de părere ca un asemenea obiect merita diagnosticat înainte de a fi schimbat, afara de cazul când  soarta e hotărâtă și exista fonduri pt asa ceva. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Am mers la instalatii acum 4 luni si asta mi-a spus tipul de acolo ca trebuie proiect nou cu tot cu instalatie (cu tot cu calorifere), daca vreau sa schimb centrala...ca nu se mai poate adapta cu una noua ca nu permite legislatia bla, bla...dar ca sa nu bat campii, mai bine intra cei avizati care stiu exact despre ce este vorba sa ne explice. Eu am ramas masca la faza aia si am zis ca fac pe dracu in 4 si imi repar centrala ca sa nu scot 75 mil. vechi din buzunar pentru tot de la 0.

P.S.-ori tipul era prost informat si m-a prost informat si pe mine...ori am devenit toti peste noapte multimilionari si nu stiam...

Cand ti-ai schimbat centrala? Ca si bunica-mea si-a schimbat-o acum 1 an si n-a avut probleme...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări