Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa S-40-12

Vizitator

Postări Recomandate

Azi mi-am facut o jumatate de ora timp, si-am incercat sa modific R17 si R18.

Simplific rezultatul:

Am reusit sa obtin 15.8V maxim, deci problema a luat rezolvare aici. Am setat pe 15.75V, si am sigilat.

Tensiune stabila chiar si la 2.8A. Mai mult nu am vrut sa testez.

In alta ordine de idei, si doar ca o intrebare extra, de ce fix 15.8V maxim? Orice trecea peste aceasta valoare, sursa intra in protectie. Sau cel putin, consumatorul (bec), pulsa (0.8Hz). E vorba de vreun zener, sau ....

Am incercat in divizor, si pe iesirea de 12V sa cresc rezistenta, si pe GND sa micsorez. Ambele cazuri aceasi varianta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

9

• Marian

7

• CIBY2

5

• UDAR

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ai scos schema?

Fara schema de unde vrei sa stim noi?

Ma bucur ca ai reusit sa o faci sa mearga dar eu zic ca numai 50mV rezerva pina intra protectia sau functionarea cu intreruperi este mult prea putin iar in timp, din cauza imbatrinirii componentelor sau chiar numai de la deriva termica poti avea probleme.

Pune in paralel peste rezistenta din Sursa MOS-ului o rezistenta de 2.2ohm si vezi cum se comporta si care este tensiunea maxima stabila - daca se imbunatateste.

Link spre comentariu

In alta ordine de idei, si doar ca o intrebare extra, de ce fix 15.8V maxim? Orice trecea peste aceasta valoare, sursa intra in protectie. Sau cel putin, consumatorul (bec), pulsa (0.8Hz).

OVP :)

Link spre comentariu

Facea si fara consumator. Nu stiu daca era limitata din cauza curentului. Sau posibil daca era indus, de un circuit...

In fine.

Bravo celor care se pricep la SMPS-uri...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu, si probabil de-asta ai si explicat asa. Ca sa nu se inteleaga. Genul ala de raspuns complex si complet, dar inutil si zero pentru cineva care nu cunoaste.

Eu doar banuiesc ca este o protectie de limitarea curentului. Probabil direct din controler.

Protectie supra voltaj.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ba, da am modificat exact acelasi rezistor. doar ca la prima i-am pus un rezistor de 1k in loc de 1.8k cum era originalul.

A doua avea 2.2k si-am pus de 1.8k. Dupa ceva teste cu rezistor+pot in paralel, sa obtin ceva.

Sa nu se inteleaga ceva gresit. Nu e vina nimanui de exprimare. E vorba ca nu ma pricep deloc , nu am zero experienta cu surse in comutatie..... Si cand esti in cazul meu, orice cuvant Tipic unui domeniu, suna ca OZN-ul... :)

In orice caz, din acelasi considerent, ca e prea putin limita aia de 50mV, mi-as fi dorit sa poata undeva la macar 16.5V, iar eu sa o setez pe la 15.8V

E clar ca e vorba de o protectie de supratensiune, doar ca nu am idee unde sa caut. In jurul optocuplorului...?

@sesebe, nu am inteles exact despre ce "Sursa MOS-ului" te referi... E vorba de o rezistenta din drena sau...?

PS: cer scuze daca nu ma explic foarte ok..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ai zis ca nu te pricepi la SMPS dar pinii la MosFet cred că-i poți identifica.

Oricum nu cred ca rezolvi ceva asa.

@Marian, am reparat vreo doua surse de astea acum citiva ani și nu rețin sa fi văzut vreun circuit de OVP în ea da dar poate am uitat.

Link spre comentariu

Aici ai o schema aproximativa. Principiul de functionare este la fel ca al sursei tale.

Exista o mica - mare diferenta totusi. Colectorul fototranzistorului din optocuplu, in cazul sursei tale este legat la pinul 7 si nu la pinul 8 al UC-ului.

Pentru a intelege de ce intra in protectie OVP ( na ca facui si-un pleonasm, Over Voltage Protection), trebuie sa intelegi ca UC-ul se alimenteaza prin infasurarea Aux din traful de iesire, alaturi de secundar. Intre primar si Aux exista un raport de transformare fix, la fel intre primar si secundar, dictat de numarul de spire ale fiecarei infasurari. Aceste rapoarte de transformare au fost alese de proiectant pentru o tensiune de 9-13V in secundar si o valoare oarecare, sa zicem 15V la Aux.

In momentul in care tu fortezi sursa ca in secundar sa scoata tensiune mai mare, va creste si tensiunea in Aux, respectiv pe pinul 7 al UC-ului. Aceasta crestere va face sa creasca si tensiunea din emitorul fototranzistorului, adica in pinul 2 al UC-ului, micsorand factorul de umplere pana la o valoare pe care acesta nu o suporta si intra in protectie.

Ce este de facut?

Vor trebui modificate rapoartele de transformare. Cum? Adaugand o spira, poate doua in secundar. Atunci sursa ta va urca mult mai mult la iesire.

J66XZUx.jpg

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Scuză-mă dar nu sint de acord cu ceea ce explici tu mai sus.

In primul rind tensiunea de alimentare pt controlerul PWM este limitata cu un Zener și deci nu mai depinde (aproape deloc) de tensiunea de ieșire din traf și apoi dacă factorul de umplere scade cum spui tu atunci scade și tensiunea de ieșire.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ai zis ca nu te pricepi la SMPS dar pinii la MosFet cred că-i poți identifica.

Oricum nu cred ca rezolvi ceva asa.

@Marian, am reparat vreo doua surse de astea acum citiva ani și nu rețin sa fi văzut vreun circuit de OVP în ea da dar poate am uitat.

Iti raspund eu Sesebe.

Colectorul fototranzistorului din optocuplu este legat la tensiunea de alimentare a UC-ului si nu la stabilizatorul intern de 5V (pinul 8).

Orice variatie a tensiunii de alimentare a UC-ului se reflecta in pinul 2, intrarea inversoare a amplificatorului de eroare (AE), prin fototranzistorul din optocuplu, modificand factorul de umplere si fortand stabilizarea. Daca analizezi schema de functionare din datasheet, ai sa vezi ca iesirea AE este legata prin 2 diode si un dividor 2R/R la intrarea inversoare a comparatorului de curent si asigura o referinta de 1V. Daca la intrarea inversoare a AE tensiunea creste cu mult peste referinta de 2,5V de la intrarea neinversoare, atunci tensiunea de iesire din AE nu mai asigura acei 1V la intrarea comparatorului ajungand chiar si la 0V, caz in care comparatorul Current Sense se blocheaza. Fenomenul persista pana se descarca condensatorul de filtraj din pinul 7 la o valoare care sa permita functionarea normala a UC-ului, dupa care ciclul se reia.

Fenomenul este asemanator, sau echivalent, cu punerea pinului 1 la masa, una din metodele de blocare a UC-ului. Cealalta metoda este aplicarea unei tensiuni continue mai mari de 1V pe pinul 3. Ambele actioneaza asupra aceleiasi componente interne a UC-ului, comparatorul Current Sense!

LE

Am postat inainte de a vedea raspunsul tau de mai sus.

Poate te satisface ce ti-am spus aici, daca nu, sunt dispus la discutii, constructive.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Nu sunt în totalitate de acord cu explicația.

Mai întâi tensiunea de alimentare a UC3842 e stabilizată cu diodă Zener. Sigur, e posibil ca alimentarea lui să fie aleasă ceva mai jos dar nu prea jos pentru că pe la 10V acționează Undervoltage care, da, nu ne lasă să coborâm prea mult tensiunea în secundar .

Apoi, chiar dacă ar varia tensiunea de alimentare optocuplorul este alimentat din Vref care e stabilizată la 5V .

UC3842 și frații lui nu au niciun fel de protecție propriuzisă inclusă efectiv în circuit cu excepția celei de undervoltage.

În fapt micșorarea factorului de umplere are loc în mod natural prin acțiune buclei de reglaj . Există însă, cum bine spui, un factor de umplere minim dat nu atât de UC cât de MOSFET .Cu alte cuvinte la sarcină prea mică teniunea de ieșire nu mai este controlată - de aceea aceste surse au o sarcină minimă.

Protecția la supratensiune la aceste circuite se face totuși pe principiul pe care l-ai expus doar că se ia o tensiune proporțională cu Vaux (nestabilizată) și se injectează pe pinul de feedback, eventual printr-o diodă . În acest fel potențialul pinului VFB este ridicat peste 2.5V, ieșirea amplificatorului de eroare merge în zero iar comparatorul Isense va acționa la curenți foarte mici .

O altă variantă, poate și mai bună, este ridicarea pinului 3 la peste 1V . Aceasta oprește complet UC.

PS Am scris această postare pe sărite , în timp ce mă ocupam și de altceva. Sper că nu am făcut greșeli prea mari.

EDIT. Între timp s-a mai postat .

Spune @CIBY2 că legăm colectorul optocuplorului la Vcc nu la Vref . OK , dar și așa sensibilitaea protecției este extrem de redusă , trebuie o variație mare de tensiune în colector ca să obținem o creștere sensibilă de curent . Mai mult de atât dacă obținem un transfer acceptabil trebuie să nu uităm că tensiunea aia este ”murdară” și putem afecta grav stabilitatea buclei de reacție - reacția de tensiune la aceste circuite este gândită a fi lentă or vârfurile care apar pe alimentare au caracterul unei reacții rapide.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Acum, la comentariul colegului Sesebe, am analizat pozele de aici si nu exista nici-o dioda zenner pe alimentare. Iar optocuplorul nu este alimentat din referinta ci din tensiunea de alimentare, direct de pe condensatorul de filtraj. Sigur! Va rog sa va uitati cu atentie la pozele din postul citat.

Este o schema ordinara, nu are prea multe imbunatatiri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări