Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa S-40-12


Vizitator

Postări Recomandate

Buna. Am o sursa in comutatie reglabila 9-13V 3.5A de genul asta

42184.jpg

 

Pe ea, scrie codul S-40-12, cam asa arata in interior.

 

post-235374-0-82888400-1515097081_thumb.jpg

 

 

Am nevoie neaparat sa o modific in sensul ca...am nevoie de mai multa tensiune la iesire. Undeva cam 15-16V mi-ar fi perfect. Se poate modifica ?

 

Nu am schema electronica...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am incercat deja asta cu alta sursa identica, inainte sa postez.

am modificat o rezistenta care avea 1.8k cu una de 1k si a inceput spectacolul.

lumini, scantei..a pocnit varistorul, s-a ars siguranta, toate diodele s-au strapuns...

 

poate nu am umblat la rezistorul potrivit ?

 

post-235374-0-87450500-1515102123_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu stiu ce ai facut tu acolo dar daca ai modificat rezistenta marcata serie cu semireglabilul din 1K8 in 1K nu trebuia sa se intimple nimic rau. ce valoare are semireglabilul?

Am reparat citeva de astea si nu-s chiar asa de complicate. Poate ai mai facut vreo greseala de manevrare - nu stiu, dar nu cred ca din cauza la rezistenta aia se putea lasa cu scintei.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

vorbesc serios. nu am facut greseli de manevrare. doar am inlocuit rezistorul ala, si fara sa o montez in cutia originala, am alimentat-o.

semireglabilul este de 1K. cu valoarea de 0R pe iesire sunt 13V respectiv 9V cu o valoare de 1K.

 

nici eu nu ma asteptam dar ...

 

sursa din imagine, este OK, doar ca incerc sa fac modificarea.

 

unele surori vizualizate pe Youtube, se duc pana in 15V. de-asta imi permit sa sper ca pot modifica o valoare la vreo rezistenta...

o schema ceva nu are nimeni :( ?...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pune-o de 2k2 si mai pune peste ea (parallel cu ea) un semireglabil de 10K la minim serie cu 10K fixa si maresti treptat semireglabilul

Daca merge bine apoi poti sa maresti rezistenta serie cu semireglabilul.

 

edit: ai masurat rezistentele originale pt ca din poze par sa aiba alte valori?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am masurat la cea care a decedat, teoretic sunt identice. O sa masor si la asta inainte de operatie, eventual o sa adaptez ideea cu semireglabil paralel sa dea aceasi valoare cu originalul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sper că glumești . Cum ar putea să facă asta ?


Lăsând la o parte faptul că este o idee greșită ...


Acolo , ca tensiunea să crească , tranzistorul MOSFET trebuie să stea puțin mai mult timp deschis . Modificarea divizorului din bucla de feedback i-ar permite acest lucru . Dar dacă frecvența este constantă , și reglajul automat se face prin variația factorului de umplere (duty cycle ) , dacă ii mărești tensiunea de ieșire , scade intervalul in care factorul de umplere poate varia . Scade valoarea maximă a curentului ce poate fi debitat la ieșire pentru ''noua'' tensiune stabilită prin modificarea divizorului . Dacă nu este nevoie de un curent prea mare , atunci nu ar trebui să fie nicio problemă , dar sper că nu se dorește obținerea tot a 3,5 amperi . Nu va fi cazul .

Link spre comentariu

Nu toata lumea intelege cum trebuie functionarea unei surse in comutatie cu feedback, se pare............

Sper ca au pus si o sarcina la iesirea sursei cind ai facut testul. Pune o sarcina care sa traga macar 15-25% din curentul maxim de iesire.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am nevoie de doar max 1200mA practic. Alegerea acestei surse este dat din considerentul lejeritatii functionarii in sistem.

Masuratorile le fac cu un bec de 12V5W pus in paralel...cu toate ca sincer nu-mi scade tensiunea nici cu bec nici fara bec. Probabil au pus ei o rezistenta ceva pe post de consumator.. nu stiu.

 

Dupa cum am spus, alte surori de-ale acestei surse, merg din fabrica pana in 15V, cred ca nu o sa fie o pierdere fantastica de putere... Oricum, dupa parerea mea, de nestiutor, privesc ca si cand doar la 12V, tensiunea declarata oficiala, ai 3.5A unde oscilatorul este in dutty 50%.

 

Probabil sunt praf de tun la capitolul surse in comutatie, dar eu ma gandeam ca as putea pacali putin tensiunea de feedback, si sa fortez oscilatorul sa pompeze mai mult cu ceva...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca sa ridici pe secundar trebuie sa ridici tensiunea pe primar ca e relatie de proportionalitate intre ele.

Cel mai bine a ridici de dupa redresarea de 300V,iar daca vrei pui o dioda serie pe 300V ca sa obtii un pfc,adica imbunatatesti factorul de curent in relatie de proportionalitate,cum am spus mai sus.

Esti haios :rade:

 

Lasand glumele deoparte, lipsa unei inductante serie in poza, indica o sursa flyback ( bobina aia mica dintre conzi e doar filtru ).

Vad 384x acolo, la care controlul este in curent, deci se impune prezenta unei sarcini minime permanente, n-am nci o indoiala ca aceasta a fost inclusa pe placa ( banuiesc ca este rezistenta de 3W de langa electroliticii dinspre iesire ).

Modificarea tensiunii la flyback produce efecte complexe, ca sa iti dai seama de ce trebuie sa revizuiesti cap-coada calculul unui traf de flyback ( care stiu, nu e traf ci inductanta, dar fie... ), printre altele se marest tensiunea reflectata din secundar pe primar, la Toff, daca snuberizarea nu-i suficient de buna, poate sa-ti strapunga tranzistorul varfurile mai mari ( asta daca si el este dimensionat zgarcit ). Se mareste si umplerea, si asta poate duce la riscul saturatiei in miez ( cu efecte spectaculoase ), sau apropierii de saturatie acolo unde L scade semnificativ, cresc curentii, cresc pierderile, etc. Nu mai pomenesc de efectele asupra compensarii AE... Adica reducand acea rezistenta este posibil sa fi dus sursa dincolo de regimul sigur de functionare, si efectele au fost cele descrise.

 

In principiu modificarea se face ajustand bucla de reactie negativa, identifici unde este AE-ul ei, fie cel intern 384x, fie un 431 in partea dinspre iesire, acolo identifici divizorul si il ajustezi. Asta in prinipiu, deoarece practic din ce spui deja ai testat si a facut bau, deci poate nu stie sa mearga pana unde vrei tu. Zic si eu...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări