Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema electronica timer 0,1-2 sec

Postări Recomandate

• Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dragi colegi dupa inca multe teste si alte dureri de cap si mai ales inca 5 buc 555 arse am dedus problema bineinteles dupa ce am urmat sfaturile colegilor care m-au ajutat si pe aceasta cale tin sa le multumesc foarte mult.Prima problema pe care a descris-o colegul @em2006 adica inductia dar si ceea ce a prevazut colegul @ticu adica o urcare de tensiune in momentul declansarii undeva la 18,4V pentru o fractiune de secunda dar deajuns pentru a praji 555-ul.Probabil este din cauza condensatorului care se descarca. Am renuntat la alimentarea pe 12v si am alimentat circuitul cu 9 volti si lucreaza perfect chiar daca releul este 12v.Vroiam sa va intreb daca folosind o dioda zenner de 12v dupa condensatorul de 22mF la pinii 2 si 6 ar mai exista aceasta urca de tensiune.Multumesc inca odata pentru ajutor

Link spre comentariu

Pare ca exista o supratensiune, dar fara schema aparatului nu putem spune mai mult.
Cu un voltmetru digital obisnuit nu vezi exact valoarea de varf a supratensiunii, care poate fi mult mai mare decat cea citita prin esantionare de cateva ori pe secunda.
Zener in paralel pe condensator nu protejeaza decat intrarile 2 si 6. Ar trebui protejat intreg circuitul, deci intre +12V si masa.
Iar ca valoare pentru Zener as alege 14V (cu valori reale admise in intervalul 13,3...14,7V), ca sa fiu sigur ca nu se deschide la tensiunea normala de alimentare in jur de 12V.
Alimentarea montajului la 9V (din care la iesirea 3 a circuitului raman sub 8V) este la limita pentru releul de 12V.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări