Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema electronica timer 0,1-2 sec

catalin85

Postări Recomandate

As avea si eu nevoie de ajutor.Am confectionat un aparat de sudura prin puncte pentru celulele li-ion dar as vrea sa ii adaug o automatizare delay-off cu potentiometru si pedala,dar sa nu functioneze decat timpul ales din potentiometru chiar daca pedala ramane apasata.orice ajutor este binevenit.Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• catalin85

7

• Ticu

4

• em2006

2

• Elison

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@elison multumesc pentru raspuns dar mi se pare ceva greu......vroiam ceva mai simplu pentru un singur puls urmat de un releu care sa cupleze transformatorul.multumesc inca odata

Link spre comentariu

Temporizare de la 0.2S pana la 2s si ceva, butonul poate ramane apasat cum vroiai tu. Alimentare intre 5V - 15V, ma gandesc ca vei merge pe 12V pentru releu. Daca vrei temporizare sub 0.2S pui in locul lui R9 ( 4K7) o valoare mai mica sa zicem un 3k9 , 3k3 si daca e prea mic mai dai putin din potentiometru.

o6gope.jpg

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Multumesc foarte mult pentru schema,nu-mi mai ramane decat sa reusesc sa descarc eagle pentru cablaj.Am incercat ieri si nu am reusit :nerv .Trebuie sa il gasesc.Multumesc inca odata pentru ajutor

Link spre comentariu

Eagle se poate descarca direct de saitul producatorului cadsoft. Varianta free permite realizarea cablajelor cu dimensiunea pana in 10/10cm fara nicio alta limitare. Schema de mai sus se poate incadra usor in aceasta dimensiune.

Spor la construit!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Urmare a unei sesizari pe MP privind declansari nedorite ca urmare a "parazitilor" din retea la cuplarea/decuplarea altui consumator, o alta schema care evita acest lucru.
Releul e alimentat direct din 555, am verificat pana la rezistenta minima a bobinei = 60 ohmi.

post-184838-0-89582400-1516291204_thumb.png

Link spre comentariu

domnu ticu multumesc foarte mult.In aceasta seara nu ma pot apuca de schema ca nu mai am 555.le-am fript pe toate adica vreo 20 buc:(( in incercarea de a face alta schema .maine o sa incerc bucuros.o seara frumoasa in continuare

Link spre comentariu

Urmare a unei sesizari pe MP privind declansari nedorite ca urmare a "parazitilor" din retea la cuplarea/decuplarea altui consumator, o alta schema care evita acest lucru.

Releul e alimentat direct din 555, am verificat pana la rezistenta minima a bobinei = 60 ohmi.

domnu ticu am realizat schema dar am o problema.NE555N pe care l-am folosit nu isi face reset.releul ramane cuplat cat timp am piciorul pe pedala.Nu stiu de ce dar va rog sa mai aruncati o privire asupa montajului.Multumesc anticipat

Link spre comentariu

Urmareste tensiunea pe condensator (un voltmetru paralel pe C). Se vede mai bine la timpi lungi.

Trebuie sa fie aproape zero la inceput. Dupa apasarea butonului incepe sa creasca. Cand ajunge la 2/3 din tensiunea de alimentare, adica la 8V, iesirea 3 basculeaza la 0 V si releul declanseaza.

Pe C raman aproape 12V pana deschizi intrerupatorul. Cand il deschizi, C se descarca prin dioda (atentie la sensul de conectare) si circuitul 555. S-a revenit la situatia initiala.

Sa nu fi pus vreun 555 din cei 20...

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Acum am vazut raspunsul dumneavoastra.dioda este montata corect,tensiunea pe condensator 12,33 constant.Ceea ce este ciudat este faptul ca am inlocuit 555-ul cu unul nou,a functionat de vreo 20 de ori la min si max si apoi a ramas iarasi blocat,deci le-am parlit si pe astea.N

u mai am alt 555 ca pana si magazinul de unde cumpar a ramas fara :).Precizez ca sursa pe care o folosesc este o sursa stabilizata 12v 1A iar releul este marca finder 12vdc.Nu scrie pe el consumul bobinei deci nu imi dau seama daca nu cumva bobina are un consum mare si imi arde dupa cateva cuplari consecutive 555-urile.Multumesc anticipat.Releul este acesta:https://www.tme.eu/ro/details/40.52.9.012.000/relee-electromagnetice-miniatura/finder/405290120000/

Editat de catalin85
Link spre comentariu

Incercati cu 2 diode de protectie la iesire (1N4007).

Rezistenta bobinei releului (220 ohm) e suficient de mare, nu ea e cauza defectarii 555-ului ci mai degraba autoinductia.

post-175551-0-08753200-1516556310_thumb.png

Editat de em2006
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări