Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator de semnal foarte mic cu 6S17 K

romicap

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...

Ideea dvs. de a folosi aceasta lampa a fost doar imboldul si azi am terminat un preamplificator MM cu intrare pe 6S17K , filtru pasiv, urmat de un etaj cu BS107 .In simulare pare excelent(0,035% THD la 10mV pe intrare !) dar , maine , daca am timp , intra in teste. :)

Link spre comentariu

Ideea dvs. de a folosi aceasta lampa a fost doar imboldul si azi am terminat un preamplificator MM cu intrare pe 6S17K , filtru pasiv, urmat de un etaj cu BS107 .In simulare pare excelent(0,035% THD la 10mV pe intrare !) dar , maine , daca am timp , intra in teste. :)

Tineti-ne la curent , eventual postati si schema daca vreti ! Filtrul pasiv e RIAA sau ce ?

Editat de romicap
Link spre comentariu

Sambata , in scurtul timp avut la dispozitie (n-am vrut sa pierd nici meciul !) am facut o mica evaluare in comparatie cu un alt preamplificator cu NE5532 si am observat ca este cam la fel de zgomotos.Humm nu am , sursa e special proiectata in acest sens(filtru cu mosfet pe anodica si stepdown converter pe filament) dar hiss este poate un pic mai mic(poate cu alta componenta spectrala) dar oricum sub asteptari.Mai fac maine ajustari , inlocuiesc rez pe intrare cu ceva mai bun , mai vedem. Cam asta e . La acest nivel de semnal e de munca , iar pentru o eventuala utilizare a unei doze MC cred ca trebuie o alta abordare.Salutari !

Link spre comentariu

Pentru inspiratie:

http://igdrassil.narod.ru/audio/pre_riaa/phonoamp.pdf

Sunt foarte curios de performantele acestui preamplificator-RIAA corector,mai ales ca se utilizeaza aceasta lampa care functioneaza in curenti de grila si l-as intreba pe colegul @gheo ce model de tub a folosit in Multisim pentru aceata trioda ?

NU este o lampa oarecare si nu se poate modela exact ca un tub oarecare!

Link spre comentariu

Buna seara. Da, stiam articolul si am mai gasit ceva similar cu ECC85 pe intrare.

Modelul folosit este cel al lui Bartola de pe Diy . Simularea cu acest model nu prea "bate" cu realitatea este adevarat.Cu acest model am 28V in anod iar in real 51V, Insa ceea ce ma dezamageste este hiss-ul ! Ma asteptam sa fie mult mai redus insa ma gandesc, asa cum am mai spus, sa schimb rezistentele din intrare cu altele deoarece am mai avut probleme de acest gen la valori asa de mici ale semnalului . Iata si modelul folosit:

Sper sa nu se supere colegul romicap dar n-am deschis alt subiect deoarece ideea acestui preamplificator a plecat de la el !

6s17k-v.txt

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Modelele lui Bartola sunt intr-o mare proportie gresite,personal nu ma pot baza pe ele intrucat sunt generate soft in Java,mai ales modelul pentru acest tub in care nu tine cont de faptul ca tubul lucreaza in curenti de grila.Sa nu uitam ca tubul are amplificare foarte mare insa este construit si utilizat in RF,deci in aplicatii audio trebuie sa ne asteptam la altceva.Am ascultat un corector RIAA facut cu aceste ceramice,insa pentru a finaliza acest proiect,colegul care l-a realizat a selecat patru bucati de astfel de tuburi pentru cele doua canale din peste 40 de bucati(!!!).Problema cu care s-a confruntat si el a fost cea mentionata de catre dv. si mai aparuse o problema in ceea ce priveste stabilitatea termica datorita incalzirii excesive consecinta a puterii disipate de filament pentru un tub cu o capsula foarte mica.Tuburile care lucreaza in curenti de grila,constructiv au grila de comanda (G1) extrem de aproape de catod,practic este asezata in norul de electroni din jurul catodului iar la incalzirea catodului acest ansamblu (grila-catod) se va transforma intr-o mica pila termoionica generand un curent in circuitul grila catod prin rezistenta din G1,deci acest curent va fi definitoriu in aparitia zgomotului,valoarea rezistentei din G1 trebuie tatonata practic,parerea mea.

In poza vedeti diferenta evidenta a caracteristicilor generate cu modelul Bartola comparativ cu datele de catalog,se observa clar ca nu se tine cont de curentii de grila.Am avut o astfel de discutie cu colegul @valderama pe aceaasta tema,d-lui avand mare dreptate si am fost "obligat" sa imi construiesc singur cu ajutorul uTracer un model real pentru acest tub,insa din patru tuburi nu am gasit doua identice,sper ca dv. sa aveti noroc!

Atentie mare cand folositi modele Bartola,mai intai le verificati generand graficele si comparati-le (!!),altfel va pacaliti.

Untitled6_S17_K_compare.png

P.S tuburile cele mai bune pentru un RIAA sun ECC808 in rest.....surogate,parerea mea!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ei , tocmai datorita acestei amplificari foarte mari si a distantelor micrometrice dintre electrozi , asa cum spuneti, apare zgomotul. Ideea de a modifica valoarea rezistentei de intrare nu afecteaza si impedanta pe care o vede doza(care e recomandata de 47K) ? Voi incerca , poate maine, sa inlocuiesc rez cu altele cu PM si alte valori. Va tin la curent.Am 4 tuburi si eu dar cred ca e vorba de noroc: tensiunea din anod este la unul 51.3V si la celalalt 52.4, pe aproape ! Sa vedem si la celelalte doua , sunt curios.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări