QQme Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Aveti dreptate -90dBm sunt 10 la-9 W nu la-12 deci iese microvolti(m-am grabit) Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Iata statia "Pilot": Link spre comentariu
franzm Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Acum 6 ore, QQme a spus: Aveti dreptate -90dBm sunt 10 la-9 W nu la-12 deci iese microvolti(m-am grabit) Oare? Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 (editat) Asa-i, ii nano ca-i langa pico! Editat Martie 8, 2018 de gica70 Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Acum 19 ore, gas2 dan a spus: Fiecare, poate, a facut o super reactie. Dar, vorba aia, "faci super-reactie, dar stii ce faci?" De aia multi de aici sunt..amatori! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 (editat) La 3/6/2018 la 23:32, Marele Savant a spus: Tot radiaza prin toti porii. sint generatoare mai bengoase si tot nu poti conta pe nivele gen 1 microvolt![...] Cam orice generator "de firma" destinat (si) masuratorilor SSB coboara lejer si fara probleme sub 1 uV (in principiu generatoarele profesionale coboara pana la sub -130dBm cele modeste destinate masuratorilor AM FM sau de uz general, sau sub -140dBm... -145 cele mai ok potrivite si pentru SSB). Faptul ca ar scapa semnal, se poate verifica la limita S/N, prin modul in care variaza raportul S/N al receptorului (chiar si urechiometric). Daca reducand nivelul din generator, la limita zgomotului Rx raportul S/N nu se degradeaza la reducerea corespunzatoare a nivelului ci ramane ridicat, atunci inseamna ca generatorul clar "scapa" semnal. Daca S/N se degradeaza treptat si semnalul demodulat coboara pana la nivelul zgomotului Rx-ului si apoi dispare in zgomot la continuarea reducerii niveluui din generator, inseamna ca in principiu generatorul e ok pentru sensibilitatea RX-ului respectiv. Oricum, se poate rezolva eventual prin adaugarea unui atenuator coaxial extern. Ca reper comparativ al sensibilitatii, poate fi luat de exemplu nivelul de MDS din foto de aici si cu detalii aici (este nivelul la care semnalul demodulat iesea din zgomot), insa o comparatie directa tot poate fi nerelevanta, deoarece conteaza si largimea de banda Rx. Aici este avantajul superheteordinei: permite controlul largimii de banda receptionate, datorita filtrelor din FI. Ca idee, la receptoarele SSB superheterodina se pot obtine usor sensibilitati (la 10 dB S/N) sub -120 dBm (sub 0,25 uV / 50 ohmi) si chiar -125dBm in largimi de banda SSB, si MDS sub -130 ... -140 dBm in largimi de banda CW (250...500Hz), adica chiar zeci de nanovolti dupa cum s-a vazut in foto. Acum 20 ore, QQme a spus: Am citit,si am aflat ca cei de la MIT au gasit(masurat) o sensibilitate la intrare de -90dBm adica 10 la-12 W si daca luam R intr.de 1K ohm ies intradevar nanovolti. -90dBm nu inseamna nanovolti nici macar pe 50 de ohmi, deci "si mai imposibil" pe 1k, probabil ca ai facut o greseala simpla legata de exponenti sau zecimale, ceea ce si mie mi se mai intampla uneori, mai ales ca de la o vreme nu prea mai "lucru" nici macar la hobby. Sensibilitatile exprimate in nivele absolute de putere (dBm) pot fi comparate direct, indiferent de impedanta implicata. Cele de tensiune, nu. Altfel, imagineaza-ti ca folosesti la intrarea Rx un transformator de RF cu prize... astfel obtii orice nivel de tensiune ai vrea si implicit diverse niveluri de sensibilitatea in tensiune (dar pe diverse impedante la intrare), insa (considerand un transformator fara pierderi) nivelul absolut de putere (deci si dBm) se pastreaza. De aici rezulta evident ca masuratorile trebuiesc facute cu generatorul adaptat la impedanta de intrare a RX-ului (adica adaptare in putere), altfel apare o eroare deoarece nivelele la iesire ale generatorului sunt specificate (si calibrate) pentru sarcina nominala (50 ohmi). La rapoarte de genul 50ohmi / 1k, eroarea se apropie de valoarea raportului dintre tensiunea in gol si cea in sarcina nominala, respectiv de 6 dB (din acest motiv unele generatoare mai vechi aveau chiar doua scale, una pentru nivelul pe impedanta nominala Veff si alta pentru tensiunea in gol Vemf, decalate cu 6 dB si respectiv tensiuni in raport 1:2, care inca se practica si azi in audio unde exista multe situatii in care nu se lucreaza adaptat ci pe impedante de intrare mari, respectiv unele generatoare audio permit selectia din menu a afisarii nivelului la iesire in Veff sau Vemf). P.S. Imi amintesc ca am construit numai doua Rx-uri cu superreactie, dintre care in 1986 unul era in TRx-ul de aici de la pagina 22 pe care in mod special l-am cautat acum stiind ca sigur era publicat in 1985, si pe care-l construisem intr-o cutie de plastic de la un microfon Tesla. Ce imi amintesc este ca la primul Rx, care chiar a fost functional, "reglajele" erau destul de critice... iar apoi Trx-ul din 1986 n-a mai apucat a fi folosit si verificat cu un al doilea Trx, deoarece al doilea exemplar n-a mai fost construit si am fost "condamnat" sa plec in armata... a ramas asa... dupa zgomot parea ca ar fi functionat... insa pe ce anume frecventa, la vremea aia nu se putea afla! Editat Martie 8, 2018 de Vizitator adaugire Link spre comentariu
puriu Postat Martie 8, 2018 Autor Partajează Postat Martie 8, 2018 La Rx-Tx de mai sus receptorul este clasic, de telecomanda, fara reglaje manuale. Emitatorul, cu valorile din schema, nu poate scoate mai mult de 3-5 mW in antena. Poate ajunge la 1 km daca se munceste la antena si la receptor. Cand sensibilitatea este limitata de zomotul termic la intrare, nu mai conteaza tipul receptorului, ci banda totala de trecere. Intervine si banda AF, care trebuie sa fie de 3 kHz pentru AM, NBFM si SSB. Pentru CW manipulat, este suficienta o banda de 100-300 Hz. Receptoarele "Clock Radio" au banda de 25-30 Hz. Link spre comentariu
yo7lhe Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Haideti sa o lamurim cu cei -90dBM: -90dBm reprezinta intradevar .... 1pico Watt Pe sarcina de 50 ohmi ar insemna cca 8 microvolti, sau cca 30 microvolti pe 1K. Am masurat de curiozitate o telecomanda chinezeasca de masinute. Folosind un generator homemade (care scoate 1dBm-etalonat- pe 50ohm) am putut detecta semnalul pana la o atenuare cu 73dB(atenuator in trepte Narda) . Nu stiu cat "scapa" generatorul prin carcasa, dar nu se aude . Pe antena am bobinat 5 spire de sarma pentru cuplaj la generator. Estimand 1k rezistenta sarcinii inseamna pe undeva pe la 700 microvolti. Daca metoda se pune ca masuratoare 1 Link spre comentariu
cirip Postat Martie 9, 2018 Partajează Postat Martie 9, 2018 (editat) Acum 5 ore, yo7lhe a spus: -90dBm reprezinta intradevar .... 1pico Watt Pe sarcina de 50 ohmi ar insemna cca 8 microvolti, sau cca 30 microvolti pe 1K. Pai si eu ce zisei pe pagina anterioara? Acum 5 ore, yo7lhe a spus: Estimand 1k rezistenta sarcinii inseamna pe undeva pe la 700 microvolti. Deci cam tot pe-acolo pe unde am masurat si eu. Bun! Multumesc @yo7lhe . Alte masuratori? Multumesc si lui @Traian B pentru comentarii. In cazul meu, cuplajul cu detectorul a fost facut cu un condensator de capacitate mica. Rezulta ca generatorul lucra practic in gol, asa ca am adaugat cei 6 dB la nivelul de iesire. Oricum, masuratoarea se vrea a fi ceva estimativ, nu ceva foarte precis. Editat Martie 9, 2018 de cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2018 Partajează Postat Martie 9, 2018 Acum 10 ore, cirip a spus: [...] In cazul meu, cuplajul cu detectorul a fost facut cu un condensator de capacitate mica. Rezulta ca generatorul lucra practic in gol, asa ca am adaugat cei 6 dB la nivelul de iesire. Oricum, masuratoarea se vrea a fi ceva estimativ, nu ceva foarte precis. Cei 6dB adaugati dau nivelul la IESIREA generatorului daca impedanta conectata la iesirea lui este mult mai mare decat impedanta generatorului... ce anume ajunge dupa condensatorul de cuplaj, si care reprezinta in fapt nivelul la intrarea Rx, este alta poveste. Dar oricum, ai mare dreptate, este -si intereseaza- ceva pur estimativ... la urma urmei este vorba despre un Rx cu... un tranzistor, nu de radiotelescopul NASA, si sincer, daca cineva ar vrea sa faca o masuratoare precisa, nu cred ca aceasta ar fi chiar simplu de realizat, pentru ca ar implica intai masurarea impedantei de intrare in superreactie, ceea ce este si mai dificil! Iar rezultatul ultraprecis ar fi va fi cam ... inutil pentru ca dupa aceea oricum Rx-ul va utiliza o antena oarecare care si ea insasi influenteaza regimul de functionare al Rx-ului, poate adauga amortizare circuitului, etc... Este simplu atunci cand ai de conectat o iesire de 50 ohmi a generatorului cu o intrare de 50 ohmi a unui Rx complicat, dar este complicat cand ai de masurat un RX simplu! Dealtfel... vedeti discutiile despre masurarea sensibilitatii receptoarelor ce au antena pe bara de ferita... eu nu cred ca vreunul dintre noi (inclusiv eu) am putea spune ca am facut-o vreodata "corect", dar oricare dintre noi putem sa ne dam seama chiar si nunai urechiometric ca ar fi ceva ok sau nu, si d'aia cred ca nu are rost sa batem apa-n piua pe acest subiect... daca Rx-ul este ok pentru aplicatia destinata, e bine. Link spre comentariu
cirip Postat Martie 9, 2018 Partajează Postat Martie 9, 2018 1 oră în urmă, Traian B a spus: Cei 6dB adaugati dau nivelul la IESIREA generatorului De acord, de aia am si precizat aspectul. Dar, avand in vedere ca antena e pusa inainte de condul ala mic de cuplaj, mi se pare natural sa fac estimarea cu generatorul pus in acelasi loc. Eroarea sistematica de 6dB nu ma deranjeaza. Probabil ca apar erori mai mari de la faptul ca antena, de obicei un fir, numai 50 de Ohmi nu are. De fapt, cred ca orice tentativa de adaptare (la zgomot sau la putere) ar altera atat de mult functionarea etajului, incat s-ar putea sa-l scoata din regimul de superreactie. Daca ar fi sa tii cont de cercurile de zgomot, te-ai uita la parametrii S. Dar aia sunt liniari. Cum extragi parametrii S ai unui circuit care e atat de neliniar si mai si oscileaza, adica mai e si instabil? Asa cum bine ai remarcat, ma intereseaza un ordin de marime obtinut practic de mai multi constructori amatori, ca sa vad statistic cam pe unde se poate ajunge. In niciun caz nu ma intereseaza cifre exacte si care de altfel ma indoiesc ca se pot obtine prea usor. Multumesc pentru interventie, Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 9, 2018 Partajează Postat Martie 9, 2018 Nu se poate face comparatie cu un alt receptor "normal" iar ambele sa fie puse in aceleasi conditii? Link spre comentariu
puriu Postat Martie 9, 2018 Autor Partajează Postat Martie 9, 2018 Cablul generatorului nu trebuie lasat in gol. Apar unde stationare, iar tensiunea devine imprevizibila. Ori se cupleaza adaptat, ori se pune acolo o rezistenta. Pe capatul cald al rezistentei se poate lega un condensator mic. Sensibilitatea de -90 dBm este jenanta. Un receptor ordinar de telecomanda la 100m https://people.ece.cornell.edu/land/courses/ece4760/FinalProjects/s2002/cmp28/rcr433rp.pdf are -102 dBm la o banda de trecere de 3 MHz, mai mult decat toata banda de 2m. . Altul http://robokits.download/datasheets/RXD1.pdf are -105 dBm la o banda de 1 MHz. O gama larga de asemenea receptoare http://petyamuvek.hu/downoads/050906/rf433avmodulok.pdf cu sensibilitate mai buna de -100 dBm (sub 2,2 uV/50 ohm). Superreactiile au aceleasi sensibilitati ca si superheterodinele. Link spre comentariu
puriu Postat Martie 9, 2018 Autor Partajează Postat Martie 9, 2018 Receptoarele chinezesti pentru telecomenzi sunt niste glume fata de receptoarele de trafic in FIF-UIF. http://www.giangrandi.ch/electronics/radio/smeter.shtml Zecile de nanovolti nu sunt glume. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 1, 2019 Partajează Postat Martie 1, 2019 Iata o alta superreactie care are generatorul de blocare separat: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum