Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detectoare simple in FIF

puriu

Postări Recomandate

Unul din cele mai interesante subiecte pentru mine, incerc sa invat lucruri de care n-am avut timp vreodata. Va multumesc.
Am o intrebare relativ la antena; trebuie sa ridic o antena verticala pentru 2 m si 70cm, mai ascult si banda aero. O sa cobor cu ceva coax, vreo 10m. As putea folosi acea antena pentru experimente cu detectoarele mentionate in acest subiect? probabil ar fi necesara o posibilitate de atenuare?
Casa este intr-o vale, iar coltul meu radio se afla intr-un demisol de beton armat de 30cm si singura fereastra este spre TWR Cluj.

Editat de xubi
Link spre comentariu

Eu unul nu inteleg cum poate functiona tranzistorul din schema ca amplificator. Semnalul de intrare (antena) este in colector. Poate are cineva timp sa scrie cate ceva. Nu este, totusi, asa cum afirma cineva, un montaj 'scoala'.

Link spre comentariu

Am dat in #17 o descriere, pe cat posibil simpla si clara, a principiului superreactiei. Montajul propus este, intr-adevar, de scoala, dar necesita cunostinte privind circuitele electronice. Este mai usor de inteles experimentand decat invatand teoria din manuale universitare. Realitatea este complexa, iar teoria n-o poate descrie absolut corect.

Referitor la intrebarea din #76. O antena cu cablu de coborare coaxial poate fi cuplata la detector printr-o spira aproape de bobina oscilatorului, dar fara sa-i compromita oscilatia.

Link spre comentariu

"Daca vorbesc pristii, ignorati. Nu mai revin." De ce sa nu mai revii?! Te-a suparat cineva? Pana nu pui mana pe letcon si incropesti acolo ceva, teoria..nu se prinde, se fura precum meseria!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cine a reusit sa receptioneze ceva in banda de 2 m cu "magarul" pe masa poate trece la un receptor adevarat, tot experimental. Acesta se compune din doua module, detectorul plus antena, amplasate la distanta de 1 - 100 m si restul receptorului, la indemana utilizatorului. Intre ele este un cablu flexibil cu 4 - 5 fire, 5 daca pe modul se adauga si un preamplificator AF. Poate fi folosit si un cablu de Internet.

O antena cu polarizare verticala pentru banda de 2 m poate fi "coaxiala" (nu merge bine la receptia satelitilor), "ground plane", sau cu contragreutate plana. Ultima ocupa mai putin spatiu si este recomandabila pentru amplsarea in interior, dar nu si in exterior. Eu folosesc o placa patrata de cel putin 20x20 cm din tabla sau pertinax placat. In miloc se monteaza izolat antena verticala de 50 cm. Aceasta nu trebuie sa fie prea flexibila, se va realiza dintr-o antena telescopica sau dintr-un tub metalic cu pereti subtiri. Detectorul se executa pe o placa mica fixata pe contragreutate cu masa RF legata in centrul acesteia. Bobina detectorului este rigida. De exemplu, 10 cm de sarma de 1 mm infasurata pe un dorn de 6 mm. Rezulta 4 spire si doua capete mai lungi. Spirele se distanteaza pana la obtinerea acordului in banda. Intre antena si masa se leaga o spira din sarma mai subtire, cuplata cu bobina detectorului aproape de capatul "rece". Distanta dintre cele doua bobine se ajusteaza experimental prin inclinarea bobinei de antena.

Pe modulul mare se afla elementele de comanda ale acordului, reactiei si volumului, un amplificator de AF pentru "banda vocala" (300 -3000 Hz), sursa de alimentare (obligatoriu o baterie) etc.

Link spre comentariu

"Acesta este si receptor si emitator al semnalului receptionat (repetor pe aceeasi frecventa). In etapele de pauza receptioneaza RF si formeaza un semnal PWM, iar in etapele de oscilatie emite pe aceeasi frecventa RF acelasi semnal PWM."

Acum am inteles cum functioneaza acele radare descrise de regretatul ing. Andrei Ciontu YO3FGL.

Link spre comentariu

Indraznesc sa intreb, un asemenea receptor ar merge in 72mhz AM pentru telecomenzi? Stabilitatea este buna? Cam ce tip de antena s-ar potrivi? Ma intereseaza ca montajul sa fie cat mai usor si sigur. In acelasi timp ar trebui un RAA cu o dinamica mare avand in vedere specificul legaturii.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Nu stiu sa fie o frecventa de telecomanda de 72 MHz. Este in banda FM Est, in care mai emit vre-o doua posturi din R. Moldova. Poate 27,12 MHz ca pe vremuri, dar acum  acolo sunt canale CB.

Link spre comentariu

Stiu ca supereactia sta la baza unor statii industriale RC (de ex. Pilot), am construit pe vremuri dupa cartea ing. Florica dar, cu tot respectul, va rog sa raspundeti la intrebare. S-ar potrivi vreo supereactie? Multumesc.

TxAm75MHz_sch.pdf

Editat de gica70
Link spre comentariu

In SUA si in Canada este licentiata banda de 72 MHz (50 de canale intre 72 si 73 MHz cu ecart de 20 kHz) doar pentru RC vehiculelor aeriene. In prezent s-a trecut la RC in banda de 2,4 GHz. Echipamentele vechi se mai folosesc sau se vand ieftin. Receptoarele sunt superheterodine cu simpla sau dubla conversie si sunt pilotate cu cuarturi, ca si emitatoarele.

Receptorul cu superreactie se preteaza bine la receptia AM, dar nu are stabilitatea de frecventa a cuarturilor. Noroc ca are banda mai larga. S-a folosit mult in banda de 27 MHz. In 433 MHz aproape toate receptoarele sunt cu superreactie si costa foarte putin, dar sunt si pentru aplicatii simple. De ce n-ar merge bine si in 72 MHz? Un exemplu de receptor:   http://www.arrl.org/files/file/Technology/tis/info/pdf/9712039.pdf . Pentru ascultat semnalul telecomenzii este bun. Eu n-as pune o superreactie pe un aeromodel scump.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, gica70 a spus:

Indraznesc sa intreb, un asemenea receptor ar merge in 72mhz AM pentru telecomenzi? Stabilitatea este buna? Cam ce tip de antena s-ar potrivi?

Da , ar merge. A si fost testat, dupa cum scrie in postul original de aici: http://www.rhcforum.ro/topic/14287-tx-am-7275mhz-1w/page__view__findpost__p__186704

Pfoaiii, ce-a mai trecut timpul. :)

Stabilitate unei superreactii este relativ redusa. Mai ales in conditii de aglomeratie, o mai incaseaza de la semnalele puternice, dar daca nu impingi modelul prea departe, e un compromis acceptabil, mai ales daca modelul nu e scump. Un spumar, ceva, nu balsa. Antena poate fi un fir de 50-100cm

Spor!

Link spre comentariu

Da cirip, chiar la tine ma gandeam atunci cand scriam. De altfel si schema emitatorului este tot de la tine. In afara de stabilitate ma intereseaza si cum lucra la variatiile mari de semnal. Acum inteleg ca nu ar fi o varianta decat pentru ceva experimente dar la fel de bine inteleg ca de inceput tot cu astea trebuie sa "iti faci mana"! Daca te rog sa "bagi" aici receptorul sper ca nu te supar. Deasemenea multumesc si lui puriu pentru sugestii si informatii.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Antena poate fi "lungita" prin spiralare. Superreactia are compresie dinamica mare si nu-i trebuie RAA. O variatie de 50-60 dB a semnalului este suportabila. La distanta mica de emitator, totusi, semnalul este prea mare. Emitatoarele pe 72 MHz au 1W, mai mult decat unii sateliti pentru banda de 2m.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări