Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detectoare simple in FIF

puriu

Postări Recomandate

Anterior am spus ca detectorul cu baza la masa nu functioneaza la tensiune mica (1,5V), pentru ca nu an vazut publicate scheme de genul asta. Am simulat cu Circuit Maker functionarea unui astfel de circuit si vad ca merge. Valorile componentelor sunt modificate, adaptate tensiunii de alimentare de 1,5V.

1144468967_Det_SR_15V.thumb.jpg.46e24e389aa539bd78fb32e4ccdd6c1f.jpg

1573089239_Det_SR_15V_simulare.thumb.jpg.2687b512aa2b12bbf877dbdae75d37b6.jpg

Curentul consumat este de aproximativ 200 uA.

M-am uitat prin datele de catalog de la mai multe tranzistoare de RF utilizabile detrectoarele cu superreactie, sa vad cat sunt Ci si Ft. 

La BF240.

Capacitati_BF240.thumb.jpg.cea752018df319baa87891f612661ab0.jpg

Desi JFET-urile nu merg la tensiunea de 1,5V, va dau valoarea Cis la BF245 si BF256, sa comparati cu Ci de la tranzistoarele bipolare,

La BF245.

Cis_BF256_PH.thumb.jpg.c86d5a6f8f16735d89fee32c0805b806.jpg

Precizez ca la BF256 Cis este tot de aproximativ de 5 pF, desi anterior am spus ca BF256 ar avea Cis de peste 45 pF, considerand buna valoarea data in libraria de componente a programului Circuit Maker. Cu siguranta este vorba de o eroare in libraria respectiva.

La BF256, 

Cis_BF256_PH_2.thumb.jpg.cd191e0fcbfdb526a8871e7b5a4a157e.jpg

Ft scade foarte mult la curent mic de colector, de sub 200 uA, cat trebuie pentru ca detectia pe jonciunea baza-emitor sa se faca eficient. 

La SS918.

Ft-Ic_SS9018.thumb.jpg.e79481a56d23dcb261dc374879c55360.jpg

La BF272.

Ft-Ic_BF272A.thumb.jpg.2b3b85881fe23b73a890c467265ff5d7.jpg

La AF106.

Ft-Ic_AF106.thumb.jpg.3b10cbef61d52f941f4064d488e5dd72.jpg

La BFR90.Ft-Ic_BFR90.thumb.jpg.469c3dac6f14d253439812edf0ea2973.jpg

Tranzistoarele folosite este bine sa aiba Ft cat mai mare si capacitatea jonctiunii baza emitor cat mai mica (de cativa pF). Realitatea este ca merg si tranzistoarele mai putin performante, cum ar fi BF214, ...., pentru ca transferul (in curent) pe bucla de reactie este supraunitar, ca urmare a fenomenului de rezonanta electrica in circuitul oscilant LC din colector .

Ci_BF245.jpg

Editat de VAX
Link spre comentariu

@RST

Este schema clasica de polarizare a tranzistorului bipolar, cu stabilizarea PSF (punctul static de functionare) prin reactia negativa (in curent) introdusa de rezistorul din emitor.

Rezistorul R3 este pus pentru simularea pierderilor in circuitul LC din colector. Nu exista fizic in montaj. Am omis eu sa fac aceasta precizare, insa nu era greu sa va dati seama, ca s-a mai discutat pe tema asta.

Link spre comentariu

Asta merge la audio, nu la detectorul cu superreactie, cu baza la masa. Care ar fi grupul R-C care asigura constanta de timp pentru autoblocare ? Instalati Circuit Maker si simulati schema pe care o aveti in gand. Dati o schema functionala.

========================================================

Schema cu valori pentru detectorul cu doua tranzistoare (varianta propusa de mine).

1524875847_Det_SR_compus_15V.thumb.jpg.6ded3163dc70189ea54225cdcae5004a.jpg

100236780_Det_SR_compus_15V_simulare.thumb.jpg.cb77c66112f265a4bd7cf91c2e55a278.jpg

Pentru condensatorul trimer de reactie (C2) este data valoarea la care s-a facut simularea. In practica se utilizeaza unul de 0,5-10 pF. 

Schema trebuie completata cu ARF si cu etajul audio de la iesire. Daca este cineva interesat dau detalii, mai discutam.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Polarizarea cu divizor în bază și rezistența în emitor e cea mai bună schemă pentru anularea derivei termice a tranzistorului.

Chiar și in etajele de mică putere temperatura din interiorul tranzistorului crește drept urmare crește și curentul de colector, implicit și cel de emitor.

Crescând curentul de emitor, va crește și tensiunea pe rezistența din emitor. Tensiunea pe bază fiind fixă (alimentare prin divizor), tendința va fi de reducere a tensiunii bază-emitor, deci a curentului de bază și implicit a celui de colector.

Se ajunge astfel la un echilibru, tendința de creștere a curentului de colector va fi contracarată permanent prin reducerea tensiunii bază-emitor.

În cazul receptoarelor cu reactie/superreactie stabilitatea PSF e esențială deoarece modificarea PSF implică și o variație a capacităților dintre joncțiuni, care la rândul lor duc la modificarea frecvenței de oscilație a etajului (instabilitate).

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Acum 5 minute, RST a spus:

Unde e deriva termica ?

De la variatia temperaturii ambiante.

--------------------------------------------------------------------

Incearca sa intelegi cum functioneaza montajele prezentate. Construieste un detector dupa schema inventata de mine (varianta cu doua tranzistoare). 

Link spre comentariu
Acum 6 minute, RST a spus:

O alta legenda care nu am inteles de unde vine, este ca FET-urile nu functioneaza la tensiuni mici. O intrebare fireasca...chiar ati incercat real si nu au mers ? La mine tensiunile foarte mici de alimentare e obisnuinta...normal ca merg. 

Si uitati ca mai merg si la altii....un exemplu de oscilator cu FET alimentat la sub 100mV 

http://www.dicks-website.eu/fetosc/enindex.htm

Nu merg in montaj de amplificator, pentru ca nu intra in zona de saturatie (curent limitat). Ceva amplificare au si la tensiune mica, suficienta sa oscileze. Este pacat sa le chinuiesti in halul asta.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, RST a spus:

Ca sa va spun un " secret " sunt printre putinii care chiar inteleg. Pot simula mental functionarea unui montaj...chiar vad la propriu ce se intampla "inauntru"

Am zis io dintotdeauna ca tu esti un fel de magician... :) .

Link spre comentariu
Acum 21 minute, RST a spus:

Si asa de mult sunt sigur pe ce fac, incat am propus si un mic pariu. S-a bagat cineva ? Se baga ?

Adevaru-i ca sincer vorbind nu prea inteleg de ce nu se baga nimeni... :) 

Trecand peste faptu` ca nu-s chiar de acord cu ce zici in multe cazuri ("electric" vorbind), pe de alta parte imi faci impresia unui om care nu se kk pe el sa plateasca daca pierde... io ti-as lua banii daca as putea si daca ai fi mai prin "zona"... :rade:

L.E. Nu cred ca este nimeni care-l desconsidera pe dl. Vax prin prisma cunostintelor dumnealui, eu inclusiv. Insa dansul, dupa umila mea parere, doreste sa invete electronica o categorie de persoane disparuta de ceva vreme, acei citez aproximativ: "tineri care experimenteaza cu germaniu si triode si ceva diode exotice"... ;)  (scuzati dl. Vax pt sinceritate)

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 3 ore, RST a spus:

O alta legenda care nu am inteles de unde vine, este ca FET-urile nu functioneaza la tensiuni mici....

Si uitati ca mai merg si la altii....un exemplu de oscilator cu FET alimentat la sub 100mV 

http://www.dicks-website.eu/fetosc/enindex.htm

O (RE)descoperire fenomenala: generatorul autoblocat. Ne-am jucat cu el la gradinita. (Unii dintre noi). Poftim alta (RE)descoprire iepocala. Si amplificatorul logaritmic. Etc., samd, scl....

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 7 ore, RST a spus:

PS: Esti din Timisoara ? " Mandra " mea e tot de acolo....si cam face presiuni asupra mea sa ne facem concitadini. Grea provocare.......cum sa-mi abandonez eu glia stramoseasca...Peste 1 luna-2 o sa mai fac o alta vizita....si daca iti face placere, te invit la o bere :) 

Da, Timisoara... de fapt Giroc, da-i peste o strada de Timisoara... ;) .

De la "o bere" nu m-am dat io niciodata in laturi... cat priveste concursul, ultima si singura sincrodina in US (80m) am facut-o acu` 30+ ani iar alt receptor n-am avut si nici acum n-am... doar ceva SDR-uri da` banui ca nu ne putem intrece cu scule identice... :) 

Asa ca personal n-am cu ce sa concurez decat eventual daca initiezi si vreun cuncurs care implica uC-uri... :rade: 

Link spre comentariu
Acum 10 ore, RST a spus:

Proba receptorului analogic conceput si construit de mine va fi...in vara cred. La receptorul asta mai adaug o chestie ( nevalabila deocamdata la stick )

E mai rezistent la intermodulatii decat oricare transceiver. Plus punctele 1 si 2 de mai sus. 

Deci exact ce am spus, pentru ca despre receptorul ala care trebuia sa sparga avioane era pariul! o dai pe dupa gard, doar ca sa nu ajungi la o confruntare cu un receptor adevarat!

Link spre comentariu
Acum 13 ore, RST a spus:

O alta legenda care nu am inteles de unde vine, este ca FET-urile nu functioneaza la tensiuni mici.

Oare la ce tensiune functioneaza (MOS)FET-urile din procesoarele noastre, cele de toate zilele?

Link spre comentariu
Acum 32 minute, franzm a spus:

Oare la ce tensiune functioneaza (MOS)FET-urile din procesoarele noastre, cele de toate zilele?

Nu lucreaza in regim pentoda, specific amplificatoarelor RF cu sarcina acordata (care necesita impedanta mare la iesirea tranzistorului). 

----------------------------------------------------------------

Eu zic sa nu transformati topicul in discutii diverse. Daca nu va vin idei serioase in legatura cu detectoarele simple din FIF/UIF, atunci mai bine nu comentati/spamuiti.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări