Marele Savant Postat Mai 22, 2019 Partajează Postat Mai 22, 2019 Oricum produsul trebuie protejat in toate tarile in care credeti ca exista riscul sa fie copiat si scos pe piata! deci puteti sa va protejati realizarea in toate tarile Europei si Americii de Nord, unde legislatia este mai prietenoasa cu inventatorii. Oricum in Ro riscul de a fi realizat de cineva pentru comercializare este minim! Link spre comentariu
franzm Postat Mai 22, 2019 Partajează Postat Mai 22, 2019 În SUA pentru început e suficient un privisional patent si aveti timp un an sa valorificati inventia sau sa depuneti actele pentru un patent normal. Dupa expirarea termenului nu mai poate nimeni breveta ideea dar ea nici nu este protejata. Link spre comentariu
VAX Postat Mai 22, 2019 Partajează Postat Mai 22, 2019 Legea din Romania nu permite brevetarea in alte tari, fara sa treaca pe la OSIM. Ma tenta sa contactez ambasada unei tari cu economie puternica (de exemplu China), unde inventia/inovatia ar putea fi aplicata (macar la telecomenzi). Cei care au scris legea respectiva n-au habar de tehnica si de ce doresc inventatorii. Se putea scrie pe o jumatate de pagina, sistematizat, clar. Nu se vrea. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 22, 2019 Partajează Postat Mai 22, 2019 in ce fel va poate impiedica sa va brevetati produsul in ce tara doriti? Link spre comentariu
VAX Postat Mai 22, 2019 Partajează Postat Mai 22, 2019 Art. 41 - (1) Brevetarea în strãinãtate a invenþiilor create de persoane fizice române pe teritoriul României se face numai dupã înregistrarea cererii de brevet de invenþie la OSIM. (2) Nu are rost sa mai discutam pe tema asta, sa revenim la circuitele electronice. Nici nu stiu daca s-a mai gandit cineva la un circuit similar. Recomandarea mea este sa-l incercati. Tranzistorul pnp poate fi BF479 (merge la Ic mare - chiar 15 mA), merg la Ic mai mic (3-5 mA) si BF324, BF450, BF451, BF316, chiar si BF506 (509) la Ic max de 2 mA. Foarte bune sunt BFT-urile (complementarele BFR-urilor), care au Ft de ordinul 5 GHz, la un curent maxim de 15 mA. Precizez ca introducerea tranzistorului pnp mareste factorul de zgomot al detectorului, dar nu se simte daca se pune ARF in fata. Important este ca merge mai bine decat detectorul clasic. Obligatoriu trebuie ca reactia sa se poata regla (C2 variabil - cu buton de actionare). Daca reactia este la limita la care apar pachetele de oscilatii, detectorul lucreaza in regim liniar si fiind mai selectiv, permite receptia semnalelor NBFM. Link spre comentariu
VAX Postat Mai 23, 2019 Partajează Postat Mai 23, 2019 Dar ce este ? Ati mai vazut pe undeva un circuit asemanator ? V-ati uitat pe brevetele de inventie publicate de americani, sa vedeti ce chestii lesinate sunt descrise acolo ? Link spre comentariu
VAX Postat Mai 24, 2019 Partajează Postat Mai 24, 2019 Nu se apuca nimeni sa proiecteze un detector cu superreactie, cu circuit de blocare extern ? Ceva nou si bine gandit (optimizat), nu schema (dubioasa) luata de pe Internet. Eu am incercat ieri cateva scheme simple (cu doua tranzistoare) si nu mi-a placut cum mergeau pe simulator. Am fost ocupat si n-am stat mult timp de ele. Detectoarele cu circuit de blocare extern pot fi reglate sa lucreze in regim liniar, cu selectivitate mai buna. Sunt destul de performante, din moment ce s-au folosit pe avioane in anii '40. La frecvente mari sunt mai avantajoase decat superheterodinele. Functioneaza optim cele cu oscilator sinusoidal de blocare, nu cu dreptunghiular. Pentru ca oscilatia de blocare moduleaza usor amplificarea (transconductanta) elementului activ din oscilatorul RF, astfel incat circuitul de RF sa treaca periodic (cu frecventa ultraacustica) peste pragul de intrare in oscilatie, fara sa sa ajunga la oscilatii de nivel mare (limitate). La fel ca la detectorul cu dioda tunel, ii trebuie circuit separat de detectie (demodulare AM) cu dioda (punctiforma sau Schottky). Link spre comentariu
puriu Postat Mai 24, 2019 Autor Partajează Postat Mai 24, 2019 Brevetarea unei inventii nu garanteaza decat un singur drept, cel de prioritate pe plan mondial. Din momentul inregistrarii cererii (data, ora si minutul) nimeni nu mai poate cere undeva brevetarea aceleiasi inventii sau a uneia asemanatoare. Cererea devine publica si poate incepe valorificarea inventiei. Chiar daca brevetarea dureaza mai multi ani (la mine maximum 7 ani), sau daca brevetul nu se acorda, prioritatea ramane vesnic in vigoare. Prioritatea se poate obtine, mai simplu, facand public continutul inventiei, de exemplu pe un forum. In unele cazuri statul roman poate sa-i premieze pe autorii unui brevet de inventie (cu 5000 lei). In ultimul an am scos din cont premiile pentru uiltimele trei brevete, acordate dupa 6, 5, respectiv 5 ani de la cerere. Link spre comentariu
VAX Postat Mai 24, 2019 Partajează Postat Mai 24, 2019 Detectoarele cu reactie sau super-reactie sunt utilizate si in fizica experimentala, asa ca va rog sa nu le desconsiderati total. Va puteti inspira de la acele scheme, chiar daca unele sunt cu tuburi electronice. Conteaza ideea, transpunerea la circuite cu JFET este usoara. "In NQR experiments, regenerative and super-regenerative oscillators which make sweep ing easy are used. The regenerative oscillator, so-called marginal oscillator, produces relatively low output power and is easy to control. This makes the oscillator most suitable for the study of the substances whose relaxation time is long and therefore whose resonance lines saturate fast. The marginal oscillator is superior to the super-regenerative one regard ing the observation of the shape of resonance line and separation of close resonance lines. On the other hand, since the super-regenrative oscillator can produce high oscillating power with high sensitivity, it is utilized in the study of substances whose relaxation time of resonance line is of no problem. " https://cloudfront.escholarship.org/dist/prd/content/qt31g1r44d/qt31 g1r44d.pdf https://shodhganga.inflibnet.ac.in/bitstream/10603/131980/9/09_chapter 3.pdf http://www.phys.ufl.edu/~majewski/nqr/paper/super_regen/1979_smith_Butterfly oscillators as detectors of nuclear quadrupole resonance signals.pdf https://shodhganga.inflibnet.ac.in/bitstream/10603/85377/7/07_chapter-2.pdf http://www.phys.ufl.edu/~majewski/nqr/paper/nqr_detection_papers/1967_edmonds_On_matching _nuclear_resonance circuit to an ampliser with an application to pure quadrupole resonanc.pdf http://digitool.library.mcgill.ca/webclient/StreamGate?folder_id=0&dvs=1558712024088~996 Cele mai interesante articole nu se dau gratis. Aveti aici de citit despre detectorul cu super-reactie: https://www.qsl.net/l/lu7did/docs/QRPp/Receptor Regenerativo.pdf Link spre comentariu
validae Postat Mai 25, 2019 Partajează Postat Mai 25, 2019 @Marele Savant .... m-am cam săturat să fac curăţenie pe topicul ăsta, după ce îl tot provocaţi mereu pe VAX. Dacă nu îl agreeaţi, vă rog să-l ignoraţi, nu să-l provocaţi.Dacă vi se pare că aduce în discuţie scheme depăşite, lăsaţi-l în pace, fiindcă se va opri şi singur daca nu-i răspunde nimeni.Altfel mă văd nevoit să dau sancţiuni. Link spre comentariu
VAX Postat Mai 25, 2019 Partajează Postat Mai 25, 2019 Nu sunt teme depasite, sunt in cadrul topicului descis de domnul @puriu. Detectoare cu superreactie cu dipoli cu rezistenta dinamica negativa nu cred ca au construit multi radioamatori din Romania. Le-am aratat cum se face unul si le-am dat indicatii in privinta reglajelor. Am gasit rezolvarea si la dioda lambda cu JFET si tranzistor bipolar, ca asa cum era data pe net nu functiona la frecventa mare. Sa o foloseasca in diverse situatii. Eu prefer varianta cu JFET-uri (este intrinsec mai rapida). Sa experimenteze circuitele respective, cei care sunt interesati. Postez (imi consum timpul) pentru pasionatii de circuite RF. Din pacate nu am coechipieri. Nu cred ca a instalat careva Circuit Maker, desi le-am dat link-uri de unde sa descarce programele respective (CM 6 Pro si CM2000). Link spre comentariu
franzm Postat Mai 25, 2019 Partajează Postat Mai 25, 2019 (editat) Nu domnule, nu l-am instalat. Am (la servici) simulatoare cu adevarat pro. Editat Mai 25, 2019 de franzm Link spre comentariu
VAX Postat Mai 25, 2019 Partajează Postat Mai 25, 2019 Dumneavoastra ati avea, dar ceilalti ? La alea pro aveti model(e) pentru diode tunel ? Ati lucrat ceva (oscilatoare, etc) cu diode tunel ? Aveti de gand sa cumparati si sa le incercati ? Link spre comentariu
puriu Postat Mai 25, 2019 Autor Partajează Postat Mai 25, 2019 Circuitul de blocare extern are avantajele lui, mai ales stabilitatea frecventei, amplitudinii si a formei semnalului de blocare. Un asemenea circuit, cam neconventional, am imaginat in anii '80. Foloseste un tranzistor inversat in regim de avalansa. Reproduc o schema si revin cu un desen si niste oscilograme. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 25, 2019 Partajează Postat Mai 25, 2019 Acum 1 oră, validae a spus: @Marele Savant .... m-am cam săturat să fac curăţenie pe topicul ăsta, după ce îl tot provocaţi mereu pe VAX. Dacă nu îl agreeaţi, vă rog să-l ignoraţi, nu să-l provocaţi.Dacă vi se pare că aduce în discuţie scheme depăşite, lăsaţi-l în pace, fiindcă se va opri şi singur daca nu-i răspunde nimeni.Altfel mă văd nevoit să dau sancţiuni. Este dreptul dv. sa faceti asa cum doriti! eu l-am rugat (nu provocat!) pe dl. Vax sa procedeze asa cum o fac toti cei care propun diverse aplicatii pe forum, sa prezinte si realizari! Nu doar simulari ale unor scheme didactice, care ar functiona tot didactic, adica pierdere de timp pentru cei care s-ar incumeta sa le realizeze! L-am rugat pe dumnealui sa prezinte concret utilitatea dispozitivelor chiar in domeniul RMN sau unde crede d.lui ca se pot aplica, poate chiar reprezinta ceva folositor pentru omenire, ce vi se pare nepotrivit in acesta solicitare! Observam cu totii ce redusa este activitatea in domeniul radioamatorismului in Ro, afirmam vrem sa atragem tineri in domeniu! Crededeti ca o vom face cu scheme care ar fi prezentat interes acum un secol??? si mai ales in configuratii exotice, cu componente scoase din uz de citeva decenii, netestate, pe care le primim ca teme pentru acasa de la domnul profesor??? Nu observati ca dumnealui ne indeamna sa-i testem schemele propuse fara ca sa fie primul care sa o faca???? Mai exista vre-un topic de felul acesta? De asemenea, spuneti va rog daca se mai poate discuta pe acest topic, sau doar citim lectiile si mergem apoi sa batem mingea! 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum