Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Metoda ieftina de scos integrate SMD de pe placi

milo01miau

Postări Recomandate

Buna seara,

M-am gandit ca este util celor care nu detin o suflanta cu aer cald. Metoda este testata si da rezultate satisfacatoare.

Becul folosit este unul H4 auto, iar filamentul aprins este cel de faza scurta, alimentat la 14v.

https://www.youtube.com/watch?v=S1NzWOnoNZE&feature=youtu.be

Ceva poze:

33aew6p.jpg

2h3xw5s.jpg

Sper ca ajuta pe cineva.

O seara buna tuturor !

Link spre comentariu

Este vreo contraindicatie in a folosi faza lunga?

De obicei se arde in folosinta normala faza scurta - si eu am cateva becuri cu faza lunga functionala si cea scurta arsa.

Poate ar fi de ajutor (si mai comod pentru operator) sa existe si un reflector ca sa directioneze radiatia spre piesa vizata.

Link spre comentariu

Este vreo contraindicatie in a folosi faza lunga?

De obicei se arde in folosinta normala faza scurta - si eu am cateva becuri cu faza lunga functionala si cea scurta arsa.

Poate ar fi de ajutor (si mai comod pentru operator) sa existe si un reflector ca sa directioneze radiatia spre piesa vizata.

Nu cred ca exista contraindicatie in a folosi faza lunga.... dar ideal este faza scurta deoarece are acea ''oglinda'' peste filament si ajuta la directionarea caldurii.

Editat de milo01miau
Link spre comentariu

Lumina(deci si temperatura) de la faza lunga dintr-un bec H4 este directionata de catre acea tablita din bec catre piesa de dezlipit. Probabil trebuie o tablita imediat beste bec in zona filamentului de faza lunga.

Userul de dinaintea mea a fost mai rapid. Atentie a nu se atinge sticla becului.

Editat de nicolaus
Link spre comentariu

Ok, ma gandeam ca poate se deterireaza din cauza incalzirii. Am sa incerc si eu metoda.

Am defrisat niste placi pt. a recupera componentele (circ. integrate) folosind o suflanta aer cald (feon) din aceea pt. indoit tuburi de plastic etc. dar nu am testat inca ceva din componentele recuperate sa vad daca mai sunt bune dupa dezlipirea de pe placa.

Link spre comentariu

Este ""cool"" ideea , banuiesc ca radiatia infrared reflectata de deflector . La fel ca @dan/pin am folosit o termosuflanta mai ieftina ( Ste _n).Aceasta inovatie trebuie dezvoltata este cea mai fiabila > Am vazut letcon facut dintr-o bujie incadescenta

Link spre comentariu

Acum multi ani cand pe la noi era inceputtul erei service-urilor gsm neexistand inca suflantele pe piata se foloseau lampile cu halogen gen https://www.eorion.ro/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/800x/602f0fa2c1f0d1ba5e241f914e856ff9/p/r/proiector-halogen-500w-negru-orion-24186.jpg sau mai mici in functie de ce anume doreai sa scoti ...dezavantajul e ca acopereau o suprafata mare si parleau la propiu si altele care nu era nevoie :84

Editat de gabyh
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Se pot incerca becuri cu halogen si reflector incorporat de la aparatele de proiectie pe 16mm.

Sau o cutiuta facuta din placi de azbest cu un orificiu (ca sa nu zic gaura" ) facut pe un capac sa bata lumina doar intr-o directie.

Am niste placi de pe care voiam sa recuperez candva niste integrate smd, dar nu aveam instrumentul cu pricina, acum parca vreau si eu sa incerc treaba asta :freaza:

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Atunci de ce eu am de acum 2 ani de la un depozit local??? :speriat

Ok, cred ca trebuie sa-l arunc acum. :56

Imi sustin totusi ideea cu cutia, o sa incerc cu un material numit "isoplan" . Cica ar rezista la temperaturi de 750*C

A se adauga la "instrument" si niste ochelari de soare (da' nu de la chinezi).

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Sau o cutiuta facuta din placi de azbest cu un orificiu (ca sa nu zic gaura" ) facut pe un capac sa bata lumina doar intr-o directie.

Măi băiețică, ăla e bec cu halogen, nu laser. Nu lumina trebuie sa bată pe acea portiune a cablajului pe care vrei s-o incalzesti pâna la temperatura de topire a aliajului de lipit, ci o anumita componenta a ei care, în cazul "invenției" tale, va fi absorbita de către pereții din azbest.

Link spre comentariu

Stiu ca nu lumina vizibila e responsabila cu incalzirea piesei. Ma gandeam ca daca in cutia aia ar fi pe un capac un orificu rotund decupat de vreo 2-3cm diametru (nu una cat un tub de pix ca prea mica e) si apropiat suficient de respectiva piesa ar avea cam acelasi efect, doar ca pe o zona mai restransa si fara sa bata si in ochii celui care sta la masa, pentru ca oricum cu becul gol lumina, sau componenta infrarosie, ca sa ma exprim corect e imprastiata/radiata cumva uniform in jurul lui si nu toata ajunge unde trebuie, sau cum au spus si altii incalzeste unde nu trebuie.

Eu nu va contrazic, in primul rand pentru ca nu am testat "cutia" , in al doilea rand pentru ca nu imi permit.

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări