Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomotul electric in laborator de electronica

Vizitator bolovan78

Postări Recomandate

Vizitator bolovan78

Continuarea discutie de pe topicul "Laboratoare de electronica"

Propun aici sa discutam zgomotul (RFI, EMI etc) din laborataorele noastre...si cauze si solutii.

Stiuatia la mine se prezinta in felul urmator:

Apartament in TM intr-un bloc nou construit cu 5 etaje.

Camera separata pt "Lab"-ul unui hobbyst.

Mai mute servere pe langa masa de electronica.

Zgomotul este atat de intens incat masuratori pe semnale sub 10mV este imposibila (este ingropat in zgomot)

Principala cauza de zgomot ramanand neidentificata. Imaginea atasata este zgomotul cu toate echipamentele din lab oprite (inclusiv becuri etc). Si doar o singura priza folosita (cu impamantare), in care este bagat osciloscop-ul. Tester-ul osciloscop-ului este legat la masa cu un fir de 20cm.

post-252079-0-79274800-1514972495_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iop95

2

• RJK

2

• Craciun

1

• puriu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,

Scuze dar eu nu ma lamuresc deloc cum citesti tu valoarea zgomotului in imaginea aia, poti sa imi explici?

Eu presupun ca esti pe scala de 1mV/div AC dar nu se vad diviziunile, cum iti dai seama ca sunt 10mV?

Editat de craciun
Link spre comentariu

Sursa zgomotului poate fi oriunde, inclusiv in telefon, priza sau osciloscop. Poate fi si prin vecini. Armaturile blocului transmit bine orice semnal RF. Cautarea sursei este dificila, munca de detectiv. Glumind, pot spune ca laboratorul este OK, trebuie schimbat secolul.

Link spre comentariu

Continuarea discutie de pe topicul "Laboratoare de electronica"

Propun aici sa discutam zgomotul (RFI, EMI etc) din laborataorele noastre...si cauze si solutii.

Stiuatia la mine se prezinta in felul urmator:

Apartament in TM intr-un bloc nou construit cu 5 etaje.

Camera separata pt "Lab"-ul unui hobbyst.

Mai mute servere pe langa masa de electronica.

Zgomotul este atat de intens incat masuratori pe semnale sub 10mV este imposibila (este ingropat in zgomot)

Principala cauza de zgomot ramanand neidentificata. Imaginea atasata este zgomotul cu toate echipamentele din lab oprite (inclusiv becuri etc). Si doar o singura priza folosita (cu impamantare), in care este bagat osciloscop-ul. Tester-ul osciloscop-ului este legat la masa cu un fir de 20cm.

Ai un brum de 840 hz si maxim 4mV vv

Link spre comentariu
Vizitator bolovan78

@Craciun da, scala-i de 1mV/div (scire in stanga jos, sonda galbena, CH1). N-am mai postat (ca am uitat sa fac screenshot)...cu fereastra in care masoara (imi arata valorile, Vpp etc...). De acolo am scos valoarea respectiva.

Am sa postez astazi cand ajung acasa si un screenshot cu masutatoriile respective

@puriu sau convins balaurul nevasta ca sa ne mutam la casa...cat mai departe de "civilizatie".

Casa de la mine de la sat...este in capatul satului...si vecinul cel mai apropiat deste la 25m de casa mea :d Acolo as avea loc sa-mi fac o cladire separata pt laborator...izolata etc. Dar pana atunci, trebuie sa gestionez situatia. Pentru moment, cusca faraday in tot lab-ul meu...n-am cum (prea costisitor...si din motive de balaur).

Sunt curios, restul lumii..c.e zgomot are in lab-ul lor?

@RJK am sa postez deseara un screenshot cu masuratori

Link spre comentariu

@Craciun da, scala-i de 1mV/div (scire in stanga jos, sonda galbena, CH1). N-am mai postat (ca am uitat sa fac screenshot)...cu fereastra in care masoara (imi arata valorile, Vpp etc...). De acolo am scos valoarea respectiva.

Am sa postez astazi cand ajung acasa si un screenshot cu masutatoriile respective

@puriu sau convins balaurul nevasta ca sa ne mutam la casa...cat mai departe de "civilizatie".

Casa de la mine de la sat...este in capatul satului...si vecinul cel mai apropiat deste la 25m de casa mea :d Acolo as avea loc sa-mi fac o cladire separata pt laborator...izolata etc. Dar pana atunci, trebuie sa gestionez situatia. Pentru moment, cusca faraday in tot lab-ul meu...n-am cum (prea costisitor...si din motive de balaur).

Sunt curios, restul lumii..c.e zgomot are in lab-ul lor?

@RJK am sa postez deseara un screenshot cu masuratori

Intrarea / sonda osciloscopului este la masa ?

Daca scoti sonda si pui intrarea osciloscopului in scurt la masa, mai ai 4mVvv ?

Link spre comentariu

Ati testat in exact aceleasi conditii (aceeasi sonda / aparat) in alte prize/ alte locatii? Asta pentru a exclude o problema din osc si a vedea cum se modifica semnalul.

Cu un cablu de alim mai lung, folositi aceeasi priza si mutati aparatul in diverse zone; daca nu e nicio modificare semnificativa, sursa zgomotului e din retea (daca osc a fost scos din discutie).

Daca semnalul se modifica functie de locatie/orientare sonda, e un semnal electromagnetic; tb testat cum/daca se modifica, daca e omni sau are o oarecare directivitate.

Link spre comentariu
Vizitator bolovan78

DS1Z_QuickPrint3.png este cu un fir intre sonda si masa lung de 20 cm DS1Z_QuickPrint4.png este cu sonda pusa la masa (cam acelasi semnal usor, mai mic, il am cu sonda scoasa si scurt cu un fir foarte scurt intre intrare si masa (direct in BNC).

@iop95, da, am incercat sa ma plimb prin casa/lab...se pare ca mai mare influeta o are pozitia sondei fata de corpul meu...dar da...isi schimba intensitatea.

Se pare ca pe podea am cel mai mare zgomot (cand sonda este pe podea...din cate imi aduc eu aminte, instalatia electrica este prin podea). Am incercat sa limitez la 20MHz...zgomotul a scazut simtitor cand am pus iar sonda cu firul legat (se pare ca pt moment o sa-l tin limitat la 20MHz...)

Screenshoturile au fost facute cu toate echipamentele oprite.

Indiferent in ce priza bag...am acelasi efect.

post-252079-0-62319800-1514991909_thumb.png

post-252079-0-98685000-1514991928_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator bolovan78

Adica?

Da...probabil dvs aveti studii aprofundate in domeniu...dar eu n-am (ma rog...ce am mai facut pe la faculta...dar asta o fo acum 100 ani)

Da...din cate vad eu...zgomotul nu este foarte intens (am mai citit)...si se pare ca trebuie cam mult efort ca sa-l elimin.

Daca gresecs cu ceva, va rog insistent sa-mi explicati cu ce...altfe...de argoante...este plina lumea...

Editat de bolovan78
Link spre comentariu

Alimentati osc dintr-un ups si decuplati sigurantele din tablou (faza si nul) si refaceti testul.

Asta pentru a vedea daca zgomotul este radiat de instalatia electrica in camera respectiva. Se pare ca asa ar fi... sursa fiind un aparat aflat pe acelasi trafo de distributie. De testat si la alt consumator/vecin.

Daca osc permite analiza Fourier, ar fi interesant de vazut componentele armonice (ideal pe intervale de frecventa).

Link spre comentariu
Vizitator bolovan78

@Iop95 instalatia electrica este destul de scurta (prin podea). Momentan n-am nici un UPS functional. Cand o sa am o sa repet test-ul.

Am mai citit aseara. Se pare ca la se incadreaza cat de cat in "normal". Nu mai merita sa pierd timpul. Daca vreau mai mult se pare ca am nevoie de modificari majore (izolarea fata de reteaua electrica, cusca farraday)...nu se merita pentru ce ma joc eu (ca-i o joaca ce fac...strict ca hobby...), asa ca multumesc celor care au incercat sa ma ajute.

Osc-ul stie analiza Fourier...dar este tare dubasa (adica, cand ma joc cu semnale mici, sub 10mV, mare lucru nu se vede, functioneaza ok cand am semnale mai mari de 500-600mV)...ma rog...cel mai probabil n-am inteles eu cum sa o folosesc corect. Cand avem timp studiem.

Sunt curios pe la voi cum este.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări