Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala Motan . Face figuri mâța.

mihai1979

Postări Recomandate

Geo...daca vrei sa faci o treaba buna, nu te mai gandi la ppr...cuprul este cel mai sfant. Eu asa am toata instalatia in casa...si sunt foarte multumit. N-are rost sa comparam metalul cu plasticul...banuiesc ca stii care are fiabilitatea mai ridicata...mai ales cand prin acele tevi circula apa la 60 grade.

Spor la cupru!

Multam fain! :rade: Sigur o sa fac instalatia cu teava din Cu.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Va sfatuiesc sa faceti un necesar si o estimare de pret...acesta fiind principalul motiv de ''toxicitate''al instalatiilor din cupru.Si aici nu incape discutie...e mult mai scump decat alternativele.

Link spre comentariu
Vizitator Savada Doru

Is in domeniu si cea mai buna instalatie e teava zincata cu filete.Multi din astia care vin sa puna in functiune instalatia centralei nu dau garantie la centrala,ca zic ca baga mizerie in centrala si alte alea.

Insa va spun o treaba,daca vrei instalatie serioasa tragi cu teava zincata si calorifere de fonta,iar inainte de a o pune in functiune,speli bine instalatia.,robinete de tur si retur la calorifer pui de calitate la 150 de lei setul

Ietansarea se face cu canepa si miniu de plumb pe filet.

Putini meseriasi face asa,pentru ca dureaza foarte mult timp,e de munca,trebuie sa sti si geometrie si banul iese greu.

Cu pexal si altele se ia banul usor,ca crapa pexalul asta e alta poveste.

Am si plita,pun si ppr-eu,am lampa de sudura,fac si de cupru,fac ce vrea clientul.

Editat de Savada Doru
Link spre comentariu

Da' aliajul de lipit fitingăraia de cupru pe cupru ( fludor , LP60 sau ce-o fi el :) ) nu e extrem de toxic pentru specia umana ?

Da , cupru este oarecum antimicrobian , dar PPR-ul nu se lipește cu aliaje toxice ...

Mă refer expres doar la apa de chiuveta , nu la centrale termice .

Link spre comentariu

Tevile de PPR utilizate in scopuri casnice rezista la 105 gr.C si 5 bari o durata nedeterminata, nu exista o durata normata de viata care sa limiteze utilizarea. Bineinteles, daca cumparati tevi PPR standard din magazine de specialitate, nu facaturi din piete, si daca meseriasul are maxim 35 de ani. :rade:

Pexalul era la fel de bun, dar "meseriasii" cârpaci nu aveau nici unelte pentru imbinari, nici priicepere, nici nu stiau sa aleaga tipul de pexal pentru o anumita utilizare. Un amic din SUA are toate instalatiile din casa realizate cu pexal, in 27 de ani nu a avut niciodata macar un singur incident.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
Vizitator Savada Doru

Eu am 59 de ani,ce meserie stie ala sub 35?

La pexal nu trebuie mare dotare si scule,ce scule?Pexalul se taie frumos la bomfaier,bagi olandeza,inelul de blocare iar mustiucul conectorului il pui la buza tevei apoi tragi o lovitura scurta de ciocan.

Dupa asta strangi conectorul la simtul mainii.

Link spre comentariu

Da' aliajul de lipit fitingăraia de cupru pe cupru ( fludor , LP60 sau ce-o fi el :) ) nu e extrem de toxic pentru specia umana ?

Da , cupru este oarecum antimicrobian , dar PPR-ul nu se lipește cu aliaje toxice ...

Mă refer expres doar la apa de chiuveta , nu la centrale termice .

Daca se doreste ca instalatia de apa menajera sa fie pe cupru se pot inlocui lipiturile moi (fludorul-cel cu plumb in compozitie)....cu lipturile tari (brazare...vergele din Cu-Ag-Zn). Sau se poate face doar apa menajera pe ppr....iar circutul de caldura sa fie pe cupru. Cu aceeasi lampa se poate cositorii cupru la 300-400gr sau se poate braza la 600-700grade....depinde ce vrea fiecare. E mai migaloasa un pic brazarea...nu merge asa repede ca cositoritul....dar e mult mai trainica lipitura....plus ca elimini plumbul din ecuatie.

https://www.frigotehnie.ro/blog/lipire-moale-lipire-tare-brazare-sudura/

Editat de mac01
Link spre comentariu

Ala sub 35 a facut recent(in ultimii 10 ani) un curs unde a invatat exact asta, nu zice nimeni ca unul peste 35 de ani nu stie meserie, Doamne Fereste, dar sunt sanse mai mari sa dai peste un Dorel in segmentul de peste 35, ala sub 35 stie o singura chestie, dar pe aia o face bine, unul de 70 stie incomparabil mai multe, dar nu poate face mai nimic.

La pexal nu trebuie mare dotare si scule,ce scule?Pexalul se taie frumos la bomfaier,bagi olandeza,inelul de blocare iar mustiucul conectorului il pui la buza tevei apoi tragi o lovitura scurta de ciocan.

Dupa asta strangi conectorul la simtul mainii.

Q.E.D. :rade:

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
Vizitator Savada Doru

Si pexalul e doar de un tip dar e prost,asta e treaba clientului.

Cu ppr-eu na-m treaba lucrez si cu ala fara probleme,am plita,dar nu e bun si noi meseriasii stim asta,dar daca clientul cere?

Sau la cupru ce scule?Am lampa si aliaj,tai frumos la bomfaier,asta e mai simplu ca la pexal ca numai scrijelesc si se rupe.

Daca se doreste ca instalatia de apa menajera sa fie pe cupru se poate inlocui lipiturile moi (Fludorul-cel cu plumb in compozitie)....cu lipturile tari (brazare) Cu-Ag-Zn. Sau se poate face doar apa menajera pe ppr....iar circutul de caldura sa fie pe cupru.

https://www.frigotehnie.ro/blog/lipire-moale-lipire-tare-brazare-sudura/

Am eu si vergele de alea si map,dar cam decaleste cuprul.

Ala sub 35 a facut recent(in ultimii 10 ani) un curs unde a invatat exact asta, nu zice nimeni ca unul peste 35 de ani nu stie meserie, Doamne Fereste, dar sunt sanse mai mari sa dai peste un Dorel in segmentul de peste 35, ala sub 35 stie o singura chestie, dar pe aia o face bine, unul de 70 stie incomparabil mai multe, dar nu poate face mai nimic.

Q.E.D. :rade:

Eu fac de toate si clientii mei e multumiti.Uite ce fac eu https://www.elforum.info/topic/129954-lucrari-electricesanitare-si-de-interiorpolistiren-si-edel-putz-exterior/

Aia sub 35 de ani daca i dai 100 de tuica sa bea cade pe jos si nu mai face nimic,ca n-are experienta.

Link spre comentariu

Nu știu ce au unii cu PPR-ul, dar am de șapte ani instalația de apă cu PPR și nu am avut nicio picătură de scurgeri. Probabil că miturile astea sunt scoase de ,,meseriași,, bătrâni cu șapte clase.... Centrala termică o am pe cupru la calorifere, dar la apa caldă menajeră am folosit PPR. Logica a fost că țeava de cupru ar fi răcit inutil apa caldă pe traseu, cuprul e mult mai scump și face și condens la apă rece iar PPR-ul e un izolator termic mult mai bun....

Aș fi curios ce-a mai rezolvat inițiatorul cu Motan-ul lui....că nu a mai dat niciun semn de viață pe topicul ăsta.

Link spre comentariu

Daca ai fi vazut cat din suprafata lipiturii este expusa traseului de apa,mai pe inteles,cat aliaj de lipit este in contact cu apa,probabil ai fi gasit si tu ca intrebarea nu-si are rostul...Ca sa nu mai spun ca aliajul de lipit nu contine plumb...https://www.dedeman.ro/ro/aliaj-de-lipire-tip-3-3mm-sn97cu3-100-g/p/1022418

Pexalul era la fel de bun, dar "meseriasii" cârpaci nu aveau nici unelte pentru imbinari, nici priicepere, nici nu stiau sa aleaga tipul de pexal pentru o anumita utilizare.

Ce treaba are imbinarea,daca materialul imbatranit cedeaza intre imbinari,prin fisurare?Sa-mi arati si mie la noi in tara instalatie facuta pe pexal care a rezistat mai mult de 15 ani,nu 27 cat pretinzi tu ca ar rezista prin alte parti.La mine am folosit henco,luat din magazin,nu din bazar,tip ce era considerat ca cel mai bun de pe piata si tot a trebuit sa-l schimb dupa 10 ani...dar nu e obligatoriu sa foloseasca toata lumea cupru.Ca e cel mai bun,e indiscutabil.Cand multi vad pretul,incep sa spuna ca e toxic.Orice material plastic are o durata de exploatare limitata.Cine spune ca nu e asa,inseamna ca nu stie ce vorbeste.

Link spre comentariu

A fost si PEXAL care a rezistat in timp,bine-nteles nu la noi in comert. Cind mi-am pus centrala de aprtament, instalatia am mi-a fost facuta de un meresias, care chiar stia cu ce se ''maninca'' PEXAL-ul. Denumirea de PEXAL provine de la PE=polietilena,X=adeziv ,AL= aluminiu si continua cu X=adeziv,PE=polietilena. PEXAL-ul si toate fitingaraiurile'' au fost aduse din Ungaria,la pret mai mic decit de la noi din comert. Cuplarea unui fitingurilor pe teava se facea cu un manson metalic evazat la un ambele capete,care se introducea pe teava din PEXAL si cu ajutorul unei scule se ''tragea''mansonul peste capatul de teava in care era introdus fitingul.Apoi curbele erau facute cu niste arcuri din otel(spira linga spira) cu diametre pentru fiecare diametru de teava pentru a se evita strangularea tevii. Vreau sa va spun ca n-am avut niciodata probleme cu etansarile. O-ringurile de pe fitinguri erau de culoare verzuie.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări