Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce inseamna vloss la un capacitor?

doban

Postări Recomandate

Sunt condensatori noi cumparati din Romania care montati intr-un monitor LCD de un depanator RTV pe modulul sursa alimentare se incalzeau la aproximativ 40C, subiectul de aici a fost benefic pentru exemplificare.

Sunt condensatori no-name, oare eu de ce va tot spun sa nu cumparati decat Rubycon, Nichicon, Elna originali...

Link spre comentariu

http://www.compostar.com/Ltec/LZP.pdf

I=0.01CV or 3 μA whichever is greater (after 2 minutes); I=Leakage Current(μA) , C=Nominal Capacitance(μF) , V=Rated Voltage(V)

Cunoșteam aceste informații dar, oricum, mulțumesc .

Nu înțeleg însă ce vrei să spui .

0.01*220*25 = 55µA . Și asta la tensiunea nominală . De aici până la 70mA la 5V e o cale atât de lungă....

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Tot pdf-ul ala l-as sumariza intr-un sigur cuvant "bulshit"!

Scuze Validae si Ratza, puteti sterge daca doriti, dar asta e adevarul.

Se incearca a se valida un parametru inventat, cu baliverne fara sens.

Link spre comentariu

Acel multitester contine un microcontroler, care poate face mai mult si are mai multa putere de calcul decit avea un centru de calcul acum citeva decenii! Sau cit toate aparatele dintr-un laborator din acea epoca!

Acum 4 ore, Marian a spus:

Tot pdf-ul ala l-as sumariza intr-un sigur cuvant "bulshit"!

Scuze Validae si Ratza, puteti sterge daca doriti, dar asta e adevarul.

Toti parametrii sint ''inventati'' in functie de necesitati, nu sint imuabili, scrisi in Tablele lui Moise. Altfel ramineam la galvanometrul vazut in laboratorul scolii in 1975.

Link spre comentariu

Nu contest meritele SMT-ului, ba din contra, orice depanator cred ca are asa ceva in dotare, tocmai versatilitatea sa il face foarte util. 
Eu contest doar acea fasaiala cu Vloss, care nu este un parametru real in industrie, n-am auzit de el decat in prezentarile SMT-urilor si pe la chinezi. E un mare fas cu valoare reala zero.

Parametrul care conteaza in acest context este curentul de fuga, iar ala este puternic influentat de tensiunea de la borne, n-are nici in clin nici in maneca cu balivernele alea din pdf legate de nu stiu ce puls de sarcina si alte fasaieli, ci are legatura cu faptul ca dielectricul care practic nu este izolatorul perfect si lasa totusi ceva curent continuu sa circule intre electrozi, iar valoarea acelui curent este influentata de tensiunea de la bornele condului.

Daca condul este nou si de marca cat de cat ok atunci curentul de scurgere nu intereseaza pe nimeni, decat in cazuri speciale unde este totusi important sa fie foarte mic, si se foloseste spre exemplu tantal ( desi la cat de celebri sunt ca se pun in scurt, eu n-as folosi tantal daca as avea de ales ). 

Daca condul e vechi atunci mult mai relevanta este capacitatea in uF si ESR-ul, daca astea doua sunt in limite normale atunci restul parametrilor sunt mai putin relevanti. 

Link spre comentariu
La 13.12.2023 la 10:21, Marian a spus:

Pierderile alea au treaba cu curentul de fuga, iar ala e prea complex sa fie masurat precis cu un multitester.

Nu se vrea a fi o metodă precisă, ci doar un indicator asupra stării generale. Dai un puls zdravăn să încarci condensatorul, măsori tensiunea imediat şi apoi după o perioadă oarcare, pe care o cunoşti. Fiindcă măsurarea capacităţii se face pe încărcare, dacă panta descărcării diferă de cea calculată înseamnă că ai pierderi în dielectric. Nici tantalul nu e aşa rău cum pare, toată treaba e să eviţi supratensiunile cauzate de pulsurile de curent şi să nu le fie prea cald.

Link spre comentariu

Am incercat, de fapt verificat, si nu prea te inseala un astfel de multitester. Daca ai pierderi mari afisate de el, ai si in realitate, nu minte jucaria.

Multitesterul meu este luat de pe forum de la .... nu mai stiu numele respectivului, dar stiti voi cine.

M-am dus cu jucaria la cineva mai experimentat si care are cu ce determina caracteristicele nu numai a condensatoarelor. Chiar a fost incantat de jucarie si i-am luat si lui una.

Link spre comentariu
Acum 18 ore, Marian a spus:

Nu contest meritele SMT-ului, ba din contra, orice depanator cred ca are asa ceva in dotare, tocmai versatilitatea sa il face foarte util. 
Eu contest doar acea fasaiala cu Vloss, care nu este un parametru real in industrie, n-am auzit de el decat in prezentarile SMT-urilor si pe la chinezi. E un mare fas cu valoare reala zero.

Parametrul care conteaza in acest context este curentul de fuga, iar ala este puternic influentat de tensiunea de la borne, n-are nici in clin nici in maneca cu balivernele alea din pdf legate de nu stiu ce puls de sarcina si alte fasaieli, ci are legatura cu faptul ca dielectricul care practic nu este izolatorul perfect si lasa totusi ceva curent continuu sa circule intre electrozi, iar valoarea acelui curent este influentata de tensiunea de la bornele condului.

Daca condul este nou si de marca cat de cat ok atunci curentul de scurgere nu intereseaza pe nimeni, decat in cazuri speciale unde este totusi important sa fie foarte mic, si se foloseste spre exemplu tantal ( desi la cat de celebri sunt ca se pun in scurt, eu n-as folosi tantal daca as avea de ales ). 

Daca condul e vechi atunci mult mai relevanta este capacitatea in uF si ESR-ul, daca astea doua sunt in limite normale atunci restul parametrilor sunt mai putin relevanti. 

Daca va ocupati doar cu surse de alimentare(liniare sau in comutatie) aveti perfecta dreptate, in rol de filtraj un condensator poate avea Vloss si 5%, nu prea conteaza.

In radiotehnica, un condensator cu 0,1% Vloss e de aruncat la gunoi, nu ai ce face cu asa ceva, o asemenea pierdere la 7 Mhz inseamna 3dB, adica jumatate din semnalul util.

Evident ca in echipamentele radio de top(si chiar de radioamatori0 nu exista decat mica-silver si teflon, dar mai exista si chestii comerciale gen Motorola, Yaesu, Icom, unde din motive de zgarcenie producatorul mai lasa sa scape un MLCC sau chiar un ceramic de tip II, acolo chiar ai nevoie sa stii care sunt pierderile in dielectric.

In fond, orice condensator are pierderi in dielectric, chiar si cel cu vid, conteaza insa cat de mari sunt aceste pierderi.

ESR-metrul chinezesc M328(versiunea similara TC-4) il consider mult peste testerele "cu figuri", gen cele de la Peak, scumpe, si care au ramas in urma....nu mai merita cumparate. Sunt depasite la ora actuala.

https://www.emag.ro/tester-condensatoare-atlas-esr70/pd/DTXJMSBBM/?cmpid=101152&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMImrC67reOgwMVEqqDBx00DQHPEAQYASABEgJdKfD_BwE

Citat

La fel si Dvs... fara suparare, dar ar cam trebui ceva documentatie in materie de fiabilitate, nu poti fi un bun electronist daca nu cunosti componentele electronice!

Vloss-ul e cunoscut din anii `30, cititi asta:

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
1 hour ago, Spitfire said:

In radiotehnica, un condensator cu 0,1% Vloss e de aruncat la gunoi, nu ai ce face cu asa ceva, o asemenea pierdere la 7 Mhz inseamna 3dB, adica jumatate din semnalul util.

Dragutz, dar irelevant in primul rand pentru ca precizia SMT-urilor nu-i nici pe departe asa buna ( sub 0,1% ), apoi pentru ca vorbim despre electrolitici ( pierderile electroliticilor mai exact ).

Nu trebuie sa zic eu ca n-ai ce sa cauti cu electrolitici la 7Mhz, sunt convins ca stii deja asta.

In fapt nu ai ce sa cauti cu electrolitici nicaieri unde curentul de fuga conteaza. 

Principalul rol al electroliticilor este de filtrare principala ( dublata de decuplari locale la consumator ) si cuplari AC pe frecvente relativ mici ( maxim cateva zeci de khz ).

Orice altceva are nevoie de alt tip de condensator, potrivit rolului su parametrilor lui.

1 hour ago, Spitfire said:

ESR-metrul chinezesc M328(versiunea similara TC-4) il consider mult peste testerele "cu figuri", gen cele de la Peak

Testere bune de condensatori sunt puntile RLC dedicate, scumpe dar fara rival in domeniul lor. 

Stiu asta pentru ca am asa ceva.

PS: De acord cu ce zice Ratza, numai ca eu unul in cazul electroliticilor noi, ii iau numai de la TME sau eventual Digikey cand fac o comanda pe acolo si nu gasesc ce vreau la polonezi, marci in care am incredere, iar curentul de fuga nu ma intereseaza catusi de putin, mult mai important este ESR-ul sa fie mic acolo unde este cazul. 

Condensatori vechi nu folosesc din principiu pentru inlocuiri, cel mult masor pe cei existenti intr-un montaj de depanat ca sa vad daca este cazul sa fie schimbati, dar nici asa nu dau doi bani pe Vloss, e irelevant, daca are capacitatea in parametri si esr-ul bun, poate ramane.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Marian a spus:

Dragutz, dar irelevant in primul rand pentru ca precizia SMT-urilor nu-i nici pe departe asa buna ( sub 0,1% )

Si vi se pare prost 0,1%??? este o precizie foarte buna pentru masuratori de r si C!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări