Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce inseamna vloss la un capacitor?

doban

Postări Recomandate

Producatorii dau in foile de catalog capacitatea si tangenta unghiului de pierderi, procedurile de masurare sunt bine stabilite si repatabile.

Sa realizezi masurarea tg delta e mai complicat, dar cum microprocesorul poate face usor calcule e simplu, masurand niste tensiuni, sa estimeazi ESR si, la cele si mai simple Vloss.

Rezistenta serie echivalenta(ESR) se masoara in curent altermativ, dar depinde puternic de frecventa.

La cele de laborator, daca nu ma insala memoria, masuratorile se fac la 120Hz si 1KHz.

Tg delta=ESR/Xc.

Se gasesc tabele ESR bazate pe datele producatorilor de condensatoare si experienta celui ce a dezvoltat proiectul.

Vloss a fost introdus pentru a simplifica si ieftini la maxim, dar totusi sa dea totusi o idee despre starea condensatorilor.

Nu cred ca cineva a standardizat metoda, cel putin eu nu am aflat.

Pur si simplu se incarca condensatorul pentru un timp scurt si se masoara tensiunea la borne apoi se reface masuratoarea dupa o perioada.

Timpii depind de programator, se repeta ciclul si se face o medie care se afisaza.

Nu are rost sa vorbim de precizie si repetabilitate si cred ca nici tabele nu sunt, deoarece depind de fiecare schema si de componentele folosite.

Puntile de masura, cu componente banale, masoara cu precizii sub 5% tg delta si capacitatea, cu un generator de ton(1khz), doua scale gradate si o ureche sensibila :)

Dar nu e nevoie in mod curent de atata precizie.

Link spre comentariu

Deci, ca să n-o mai lungim, părerea mea până la proba contrarie, desigur, este că Vloss NU EXISTĂ ca parametru al condensatoarelor .

Un parametru ( o mărime ) care nu are nici definiție nici metodă de calcul/măsură nu există în știință.

Link spre comentariu

Pur si simplu se incarca condensatorul pentru un timp scurt si se masoara tensiunea la borne apoi se reface masuratoarea dupa o perioada.

Cum se diferentiaza de curentul de scapari?

Ca ala exista si este foarte usor de masurat, eu o fac destul de des...

Link spre comentariu

Nu-i pasa de curentul de scapari.

Masoara tensiunea la bornele condensatorului in doua momente succesive si presupune ca e proportionala cu rezistenta echivalenta in paralel. Vax!

Nu are rost sa dezvoltam.

Vloss nu inseamna nimic metrologic.

Link spre comentariu

Nasol e cand ai un condensator electrolitic recuperat dintr-un aparat de radio pe tuburi din anii `60, pe care scrie 2x50uF/350V, il masori cu un capacimetru/esrmetru, are FIX 50 uF pe fiecare armatura pozitiva, ESR=0(zero) ohmi, pare fabulos de bun, dar e bun aruncat la gunoi de fapt, cand il tai cu bomfaierul, descoperi ca hartia dintre cele doua folii de aluminiu e strapunsa grav, foliile sunt corodate si lipite, strapungeri severe, daca il puneai intr-un filtru de redresor(tot pentru ceva amplificator lampas) :) brum de retea la greuceanu, daca aveam un multitester din acela, pe atunci, care sa indice si Vloss pe langa capacitate si ESR, nu mai era nevoie de bomfaier, probabil imi indica Vloss=100%.

Deci un aparat care indica Vloss pe langa ESR si capacitate te scuteste de nevoia de a taia un condensator electrolitic cu bomfaierul, ca sa vezi cat e de muci.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Vezi de treaba Spitfire, asta e propaganda comerciala autentica :)

Ileak conteaza petru ca ala descarca un condensator in gol, indiferent de cauzele lui, si daca ala e mic ( si e foarte usor de masurat doar cu multimetrul ) atunci condul e bun, n-ai nevoie de smt-uri care sa-ti indice un parametru inexistent.

Link spre comentariu

Vezi de treaba Spitfire, asta e propaganda comerciala autentica :)

Ileak conteaza petru ca ala descarca un condensator in gol, indiferent de cauzele lui, si daca ala e mic ( si e foarte usor de masurat doar cu multimetrul ) atunci condul e bun, n-ai nevoie de smt-uri care sa-ti indice un parametru inexistent.

Cum il masori Marian? Pui multimetrul pe bornele condensatorului incarcat si il dai pe amperi/miliamperi/microamperi? Nu cred ca e corecta metoda daca faci cum presupun eu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pui ampermetrul CC inseriat ( eventual cu ceva rezistenta de limitare ) cu ce cond vrei sa masori si alimentezi, ce curent iti arata multimetrul e curent de scapari.

PS: Iti dai seama ca nu faceam prostia la care te-ai gandit tu :rade:

Link spre comentariu

Pui ampermetrul CC inseriat ( eventual cu ceva rezistenta de limitare ) cu ce cond vrei sa masori si alimentezi, ce curent iti arata multimetrul e curent de scapari.

Ai si un SMT care indica acest Vloss sa compari doua condesatoare diferite (adica unul cu Ileak mare si unul cu Ileak mic) sa vedem diferenta la Vloss?

Link spre comentariu

Pe poza de mai jos am încercat să reprezint un condensator de capacitate C care se încarcă la un curent constant Icharge care încetează brusc între momentele t1 și t2 , foarte apropiate între ele.

Dacă măsurăm dU între t1 și t2 obținem o măsură a ESR ( mai precis o măsură a ESR pulse , foarte apropiată de ESR hf care este măsurat de regulă de ESR-metre ) .

Dacă măsurăm dU între t2 și t3 obținem o măsură a Ileakage cu aproximație . Corect Ileakage ar trebui măsurat la o tensiune constantă (preferabil cea nominală), după un timp de 2-5 minute astfel încât să fie stabilizat, așa cum a scris @marian mai sus.

post-176515-0-99534300-1515052480_thumb.png

Cu aceasta intervențiile mele pe acest subiect încetează până când cineva va reprezenta Vloss pe acest grafic.

Link spre comentariu

Revin, am verificat si SMT-ul meu indica si Vloss, fac testul sugerat de Gabiz_ro cand am timp si revin.

LE: Am facut testul, am cautat 2 condensatori identici ( marca, serie, capacitate, tensiune, etc ) pentru corectitudinea comparatiei, care sa aiba valori diferite la curentul de scurgere, am gasit unul cu Ileak stabilizat la aproximativ 70uA si altul cu aproape 700uA ( 660-670uA ), ambii 1000u/10V recuperati din surse ATX si alimentati la 10Vcc stabilizati. Pe SMT am gasit dupa mai mule masuratori repetate pe fiecare, 2,3% la cel cu Ileak mic, si 3,3% pe cel cu Ileak mare.

Nu stiu cat de relevant este testul dar il voi reface cad am timp si pe alti conzi.

Link spre comentariu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări