Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Achizitionare SSD

Mishu_17

Postări Recomandate

Buna ziua si La Multi Ani !

Vreau sa cumpar un SSD. Am citit pe internet mai multe pareri despre SSD-uri, dar inca am cateva nelamuriri.

In primul rand, vreau sa il folosesc pentru jocuri. Vreau sa instalez pe SSD sistemul de operare Windows 10 si cateva jocuri.

Ce trebuie sa fac astfel incat sa nu am probleme cu SSD-ul ? De exemplu ce trebuie facut pentru ca acesta sa aiba o viata cat mai lunga ?

Ce marca de SSD-uri imi recomandati ? Am vazut ca Intel ar fi pe primul loc. Merita Intel ?

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

3

• Bandi Szasz

3

• Mishu_17

2

• maxente

2

Top autori în acest subiect

La Multi Ani!

SSD-urile sunt construite pe celule, exista 3 tipuri de celule:

- TLC care stocheaza 3biti / celula

- MLC 2biti / celula

- SLC 1bit / celula

Durata de viata este data de numarul de scrieri per celula deci cu cat mai putini biti / celula cu atat mai bine, in cazul TLC care are 3biti / celula o sa tina cel mai putin findca se scire de 3 ori intr-o singura celula decat in cazul SLC unde se scire doar o singura data o anumita celula. Prin urmara ca durata de viata ar fi SLC > MLC > TLC.

Un SSD de tip TLC ( cel mai prost si cel mai ieftin ) de 240Gb o sa tina in medie cam 100TB de date scrise. Acuma depinde cat vrei sa tina si daca merita sa iei unu-l de tip SLC care o sa tina de 3 ori mai mult sau iei unu-l TLC care cu o utilizare medie o sa tina probabil 4-5 ani daca nu descarci zilnic cate un joc de cateva zeci de Gb si il arunci dupa acei 4-5 ani si cumperi unu-l nou. Eu am un Kingstone UV400 de 240Gb de tip TLC, dupa 2 ani de utilizare inca nu da semne de oboseala sa imi dea bad-uri, etc..

Intel este unu-l din cele mai bune dar au si ei variante TLC / MLC / SLC deci nu sunt toate le fell, te gandesti cam ce volumn de date o sa scrii zilnic, vezi cam in cat timp ajungi la 100TB si de acolo decizi daca te multumeste un TLC sau vrei unu-l care tine mai mult.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Salutare,

eu am de mai multi ani SSD pe 4 computere.

Cand am susbstituit primul HDD cu SSD am fost atat de placut surprins incat am inlocuit imediat si la laptop. Apoi am construit un computer si in mod natural am pus iarasi SSD iar recent am luat un alt laptop si am pus un SSD.

SSD-urile mele sunt de la Samsung, 830, 840 si 850 parca, primul l-am luat acum vreo 5 ani si merge perfect si acum, nu am reinstalat sistemul de operare in acesti ani. Nu am observat nici o degradare si computerul, desi cu tehnologia de acum 10 ani, merge foarte bine pentru asteptarile mele (Desktop AMD Athlon 64 5200+ dual core la 2.7GHz si doar 4G RAM).

La primul laptop am un Kingston, era cel mai ieftin nu doream sa investesc caci era numai pentru a-l salva de la "moarte". Il am si acum dupa 3-4 ani de la inlocuire, computerul este unul economic din 2007 dar merge satisfacator pentru cateva programe de electronica, este limitat de RAM si procesor.

Parerea mea empirica este ca Samsung sunt mai bune decat Kingston dar nu poate fi o regula generala.

Ce trebuie sa stii.... daca ai windows XP trebuie sa instalezi un pack pe care il gasesti pe internet si care iti dezactiveaza diverse functii cum ar fi defragmentarea dar nu numai.

Daca ai win7 sau altceva mai recent nu trebuie sa iti faci griji ca se face totul automat. Samsung iti da si un dvd cu software pentru a copia ceea ce ai pe HDD inainte de instalarea in computer, dar ideal ar fi sa instalezi "pe curat".

Orice program va functiona pe SSD, durata de functionare a unui SSD este in general mult mai mare decat durata de utilizare a computerului inainte de uzura morala.

Ideal ar fi sa ai toate programele pe ssd.

Daca ai Linux trebuie sa te asiguri ca functioneaza functia TRIM. Unii spun ca trebuie activata manual dar eu am experimentat la un moment dat niste versiuni Ubuntu si am descoperit ca era activata.

Editat de one
Link spre comentariu

Eu am auzit ca rata de defectiune electrica este mare, ca pur si simplu se ard din senin.Este adevarat sau e un alt mit?Ma gandesc si eu sa recurg la ssd, cel putin in cazul unui laptop mai vechi(2010) , dar bun.

Eu am avut un corsair de 60G, primu meu ssd. Se bulea controleru dupa 1,5 ani de functionare, altfel mergea perfect, era foarte rapid.

Dupa ce l-am schimbat de doua ori in garantie au zis ca nu mai e pe stoc si sa imi iau altceva sau imi returneaza banii si mi-am luat Samsung de 120G. De atunci nu am mai avut probleme. Asa ca recomand si eu Samsung cum zice @leco mai sus

Link spre comentariu

E un mit asta cu defectarea SSD-urilor, cumpara-l pe cel mai ieftin daca nu ai mai avut asa ceva pana acum, lasa Samsung in pace ca nu se va cunoaste vreo diferenta in practica. Cat priveste intretinerea lor e foarte simplu: nu e necesara nici una, il folosesti exact ca si un hard mecanic.

Sunt unele fabule pe net cum sa muti pagefile si %appdata% pe alta partitie ca se "uzeaza" SSD-ul ( e valabil pentru primele modele, acum nu mai este cazul ), dar chiar si asa o sa tina cativa ani, mult mai mult decat restul PC-ului.

Link spre comentariu

La Multi Ani!

SSD-urile sunt construite pe celule, exista 3 tipuri de celule:

- TLC care stocheaza 3biti / celula

- MLC 2biti / celula

- SLC 1bit / celula

Am cautat de curiozitate pe emag mai multe modele de ssd-uri si la nici un model nu era precizat ce tipuri de celula au, TLC-MLC sau SLC.

Cum ne putem da seama ce tip de celula are un anume ssd?

Editat de meshteru_the_best
Link spre comentariu

La unele gasesti tipul memoriei pe site-ul producatorilor dar sunt destul de secretosi, in general iti arunca in fata denumiri pompoase ce dau bine la marketing.

Daca tot te intrebi ce sa alegi si stii ca scrii mult pe SSD atunci mergi pe Samsung sau Intel chiar daca dai un ban in plus.

Eu am ales in functie de cerinte: Intel 530 & 540 pentru desktop si laptopuri, Kingston v300 pentru mini sistem Asrock ION 330, Toshiba HG6 pentru mini storage (storage-ul principal e cu HDD clasic WD RED).

E un mit defectarea SSD-urilor? Credeam asta daca nu vedem un kingston v300 ce a inceput sa dea rateuri mari dupa aproape doi ani.

Defectarea e un mit doar daca folosesti SSD-ul pentru navigarea pe elforum. :rade:

l.e: Nu am stat sa cercetez prea mult dar pe un site scris ca Samsung 850 EVO e cu TLC si PRO e cu MLC.

Link spre comentariu

Eu am cumparat de circa 4 ani un SSD Intel de 128 Gb si de atunci functioneaza in fiecare zi pe laptopul de pe care scriu acum. Nu am avut nici o problema, SO windows10 facut up-grade dupa win7 64 biti.

Link spre comentariu

Tipul de celule cum a zis mai sus colegul, cauta dupa seria modelului respectiv si vezi daca gasesti ceva. Pentru modeul meu am scris in google "SUV400S37/240G datasheet" si pe prima pagina am gasit un datasheet de la Kingstone unde e specificat "NAND TLC" deci cu celula TLC, prin specificatiile date de magazine nu prea gasesti tipul.

Apoi de defectare depinde si cum e folosit acel SSD... doar nu te apuci sa descarci zilnic filme BlueRay / 4K de 40GB ca normal ca crapa dupa 2ani, pentru asa ceva folosim HDD-clasic. Pe SSD se tin programe care au nevoie de rulare rapida, autorul topicului vrea sa puna Jocuri unde iara se simpte diferenta si eu sunt amator de jocuri si dupa trecera pe SSD World Of Tanks intra in runda in 4-5s fata de 20-25 cat ii lua pe HDD, dar nu se pun pe SSD download-uri de pe torrente etc... pentru care oricum nu conteaza... doar nu o sa mearga filmul cu 140fps in loc de 25.

Apoi am vazut si eu Intel care a crapat chiar dupa ce a iesit din garante, depinde si de noroc si de cum este folosit. In afara de Adata care e cum e el, eu zic ca nu exista mari diferente intre SSD-uri pentru uz personal. Depinde si cat se vrea a fi folosit acel PC, eu de exemplu un PC il tin 3-4 ani dupa care ori il dau sau ajunge colector de praf de aici si idea ca SSD-ul tine mai mult decat PC-ul.. nu o sa investesc intrun SSD care se lauda cu 5-6 ani daca dupa 3 ani il arunc...

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Care ar fi motivul de aruncati un SSD dupa 3 ani?! Eu folossesc un Kingston de 60GB din 2008 fara probleme, peste cateva luni implineste 10 ani de utilizare zilnica, alte SSD-uri vad ca pica la o saptamana de la achizitie, de ex. panaramele marca "Patriot" sau cele de brand obscur. Nu recomand decat Intel, Kingston, Corsair sau ADATA.

Link spre comentariu

Nici eu nu am fost dezamagit de Kingston, am mai multe componente de la iei si nici unu-l nu a cedat. Patriot, Zeppelin, etc... sunt niste pocnitori.

De renuntat renunt din prostie si din prostul obicei de vreau sa fiu la pas cu technologia si aici nu ma refer strict doar la PC, am schimbat telefoane, TV - uri doar pentru ca a aparut unu-l mai "smecher" , la PC m-am obisnuit ca cand il schimb vreau sa aiba tot ce e mai nou si sa stau linistit urmatorii 3-4 ani ca o sa mearga brici. Sunt convins ca as putea sa refolosesc unele componente fara mari probleme si sa schimb doar cele majore, CPU, GPU, etc... dar prefer sa stiu ca totul este nou si sunt putine sanse sa cedeze ceva. Componentele vechi ori PC-ul intreg le dau mai departe la cunostinte mai putin pretentioase.

La HDD am invatat lectia ca pot ceda cand le e mai drag. Am si pierdut cate ceva la care tineam si de atunci am spatiu in cloud. Tot ce e mai important de tinut il pun acolo si stiu ca nu o sa le pierd.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări