Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect

Vizitator Ciprian Stan_253482

Postări Recomandate

am refacut schema sa se vada mai bine , ce as mai putea folosi in loc de cele 2 tranzistoare conectate ca si diode pentru limitare mentionez ca nu am voie sa folosesc diode si trebuie sa simulez in spice cu program de simulare mai vechi care nu ma ajuta cu prea multe variante de componentepost-263395-0-45208100-1514829930_thumb.jpg

atasez si rezultatul simularii

post-263395-0-83930500-1514830221_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

9

• UDAR

3

• validae

3

• cirip

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu ma gandeam tot la un comparator ca prim etaj urmat de un push pull alimentat la +/- 2.5V (straniu).

Tinand cont ca nu ai primit restrictii precum: o singura sursa de alimentare simpla / simetrica de x V, impedante in/out, eliminare componenta continua, s.a.m.d cred ca schema se poate simplifica chiar daca in practica e recomandat sa iti impui chiar tu astfel de conditii.

Am desenat o schema "ultra basic" (nu ca eu sunt avansat) dar astept de la tine sa vedem daca poti uita de ce ai acuma (mie nu imi place deloc schema aia) si sa concepi, chiar daca te inspiri de pe net, ceva al tau.

Adica astept:

- sa simulezi un comparator cu AO, dar sa nu arate ca cel actual;

- sa simulezi un etaj push pull chiar daca nu e perfect pentru punerea in practica;

Dupa cum cred ca observi pe aici (sectiunea incepatorilor) sunt si utilizatori experimentati ce merita respectul nostru.

Multumit UDAR si celorlalti utilizatori ce ne sunt de ajutor!

Link spre comentariu

O posibila varianta ...

"Să se imagineze un circuit realizat cu amplificator operaţional" U1

"care să transforme un semnal sinusoidal de 1kHz şi amplitudinea de 0,5Vp-p" V(in)

"într-un semnal dreptunghiular cu amplitudinea de 5Vp-p" V(out) Nu se specifica nimic in legatura cu valoarea componentei continue, asa ca 0 - 5V indeplineste "5Vpp"

"OBSERVAŢIE: Circuitul realizat trebuie să aibă în componenţa sa un minim de 10 componente (incluzând şi sursele de semnal şi alimentare utilizate)" Le are.

"Să se simuleze circuitul şi să se noteze rezultatele, explicânduse formele de undă obţinute." Tema de casa, sa aiba si studentul o contributie :)

post-174676-0-29718000-1514848533_thumb.png

In principiu merge orice operational. Ajusteaza R7 si R8 in asa fel incat sa obtii la iesirea dreptunghiulara cat mai aproape de 5Vpp. Ideea e sa-i lasi si operationalului loc sa se satureze cand scoate 5V.

Succese succesive in Noul An!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Mda, ideal era sa invete si el ceva. In facultate fie primeam totul mura-n gura fie nu primeam nimic. Extrem de putini (1-2) erau profesorii ce incercau sa te ajute in pasi mici si sa explice astfel incat sa bagi ceva la tartacuta.

Cirip, toata stima, a respectat cerinta deoarece nu era precizat daca la iesire sa aiba comp. continua sau nu. Totusi LT1716 (comparator rail to rail) nu e AO (desi merge inlocuit cu AO rail to rail daca are in spice) si nici usor / ieftin procurabil pentru un scop didactic (nici nu am inteles de ce-i pune sa faca montajul cu SMD-uri). Eu nu am trecut de 741 si asta nu prea ajunge in +VCC si -VCC, abia de curand am descoperit ca LM358 ajunge in -VCC dar nu si in +VCC.

l.e: O schema de inspiratie pentru etajul de iesire este chiar etajul de iesire de la LM358.

Acum mi-am dat seama de inca o chichita :rade: SMT se poate face si cu THD-uri :limb: , desi nu e corect nu e nici incorect.

Link spre comentariu

Cred ca trebuie realizat practic.

am nevoie pentru un proiect pentru facultate eu in loc de diode am folosit tranzistoare dar nu prea m-au ajutat , proiectul trebuie sa il simulez in spice apoi sa fac cablajul fizic varianta SMT si nu stiu daca gasesc lm7805 in biblioteca programului , atasez mai jos cerintele am ajuns la punctul 4 am facut o parte imi mai trebuie limitarea

Link spre comentariu

O posibila varianta ...

"Să se imagineze un circuit realizat cu amplificator operaţional" U1

"care să transforme un semnal sinusoidal de 1kHz şi amplitudinea de 0,5Vp-p" V(in)

"într-un semnal dreptunghiular cu amplitudinea de 5Vp-p" V(out) Nu se specifica nimic in legatura cu valoarea componentei continue, asa ca 0 - 5V indeplineste "5Vpp"

"OBSERVAŢIE: Circuitul realizat trebuie să aibă în componenţa sa un minim de 10 componente (incluzând şi sursele de semnal şi alimentare utilizate)" Le are.

"Să se simuleze circuitul şi să se noteze rezultatele, explicânduse formele de undă obţinute." Tema de casa, sa aiba si studentul o contributie :)

attachicon.gifelforum_5Vpp.PNG

In principiu merge orice operational. Ajusteaza R7 si R8 in asa fel incat sa obtii la iesirea dreptunghiulara cat mai aproape de 5Vpp. Ideea e sa-i lasi si operationalului loc sa se satureze cand scoate 5V.

Succese succesive in Noul An!

nu pot schimba integratul din pacate trebuie facut doar cu ua741 , orice tensiuni i-as da intre 5 si 15 v la ua741 trebuie sa am la iesire dreptunghiular limitat la 5 v p p

Mie nu mi-e clar dacă montajul trebuie făcut practic sau nu . Eu cred că doar simulat . Dar dacă OP așa colaborează.....

trebuie realizat practic in varianta SMT pe un cablaj de 25/35 mm

Link spre comentariu

Nu strica sa spui toate cerintele / restrictiile inca de la inceput. :rade:

Daca sursa trebuie sa fie intre 5-15V (simetrica? atunci pica ideea mea cu etajul pushpull de la iesire). Totusi trebuie precizat daca ai voie sa foloseste stabilizatoare de tensiune (cum faci sursele stabilizate pentru cele doua trnzistoare / diode) si cum incape totul pe 23/35 mm.

Poti incerca cum ai tu schema dar usor modificata: comparator cu AO -> limitator cu diode (simulat cu TB) -> amplificator inversor cu amplficarea necesara pentru a obtine la iesire 5Vvv. Problema e ca tensiune Vbe nu e batuta-n cuie cum nici Vf la o dioda nu e fix 0.700V.

convertor_i_u.png

(* am ascuns valorile componentelor cu un scop)

Link spre comentariu

trebuie facut doar cu ua741 , orice tensiuni i-as da intre 5 si 15 v la ua741 trebuie sa am la iesire dreptunghiular limitat la 5 v p p

Cerinta asta e scoasa din palarie dupa o pagina jumate de incercari de a fi ajutat. Au dreptate ceilalti forumisti. Daca asta e interesul aratat de O.P., atunci sa fie primit!

Intr-un mediu industrial, toate cerintele de proiectare se pun pe hartie de la bun inceput. Daca te trezesti dupa aia ca ai uitat ceva, platesti cat nu face. Poate ca face si asta parte din procesul de invatare a abordarii unui proiect, chiar daca il "subcontractezi" pe forum. :)

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări