Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre MTBF

Vizitator

Postări Recomandate

Fanelforum - adica sunt probleme de fiabilitate cu o sursa modesta ca asta:

https://www.tme.eu/ro/details/apc-16-350/surse-de-alimentare-pentru-led/mean-well/

???

Vezi DS - MTBF 1.145.000 ore.

Adevarat ca MTBFul este dat la 25 grade, dar oricum statistic vei avea viata de 2-3 ori mai mult ca un COB/LED.

Si nu sunt China, sunt Taiwan.

Parerea mea este ca sansa sa faci ceva mai bun este spre zero...

Adica 130 de ani e durata medie intre doua defectari si e medie, daca ai noroc te poate tine si vreo 200 de ani. Nu-i asa ?

Pretene, te-am mai rugat, pentru sanatatea acestui forum si a tinerei generatii cititoare, ce sa mai zic.

Cam cat e durata de viata a unui electrolitic ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

5

• one

2

• UDAR

2

• dark_angel

2

Top autori în acest subiect

Cand doriti sa dezbateti ceva Off-topic ar fi bine sa incepeti un thread separat.

Altfel aplic regulamentul, excat cum o fac acum cu @cocochannel care este si recidivist.

ON - TOPIC

De multe ori spun cate ceva fara sa explic. Nici nu se poate altfel, nu are rost sa reped de sute de ori lamuriri, care nici nu sunt cerute.

Daca, insa, nu intelegeti ceva, ar fi bine sa intrebati si sa faceti asta fara sa poluati un thread existent, eventual aratand si putin respect.

Deci hai sa explicam putin cu MTBF-ul

- daca il traducem este cam ceea ce intelegem prin "speranta de viata"

- mai precis MTBF este un acronim de la "Mean Time Between Failures" - adica "timpul mediu intre defectari"

Va atrag atentia ca este o marime statistica, este o medie. Si sub aceasta valoare medie, se poate ascunde o variatie foarte mare.

Adica daca ai MTBF de 5 ani, atunci vei avea probailitatea defectarii si la 1 zi, dar si la 20 ani, ambele fiind foarte improbabile, in timp ce marea majoritate vor fi in jurul mediei de 5 ani.

Sper ca ne-am inteles, si acum hai sa vedem de unde iritarea lui @cocochannel care are o opinie bazata pe o cunoastere superficiala.

1. majoritatea producatorilor de SMPS-CC dau intr-o forma sau alta speranta de viata

2. meanWell nu este o firma premium, dar este una foarte serioasa, spun asta inclusiv datorita produselor de la ei care mi-au trecut prin mana. Si in acest caz datele scrise in DS sunt credibile.

3. daca ei dau MTBFul de peste un milion de ore, asta inseamna ca in conditiile folosirii casnice a corpurilor de iluminat, adica in jur de 1000 ore pe an, speranta de viata este peste 1.000 ani. Doar daca discutam de folosire continua 24/24 atunnci speranta de viata este 130 ani asa cum a reusit sa si calculeze colegul.

4. atentie insa ca acest MTBF este estimat pentru cazul ca PCBul respectiv si componentele existente pe el ar sta sub 25 grade Celsius

5. in mare parte conditia nu se respecta, si putem avea scaderi semnificative ale sperantei de viata odata cu cresterea temperaturii (poate si de cateva ori, la o crestere cu 10 grade)

6. am vazut speranta de viata declarara de alti producatori la temperatura standard de functionare.

Dar in acest caz duratele sunt mult mai scurte, spre exemplu am SMPSuri specificate la 60.000 ore la temperatura carcasei de 60 grade.

Ceea ce spuneam eu este ca la acest MTBF si considerand ca montajul va functiona cu temperatura semnificativ peste cea de 25 grade vom avea o speranta de cateva ori mai mare decat cea a unui LED/COB, probabil peste 100.000 ore (este deja 1:10 din speranta de viata la 25 grade), adica 100 ani de functionat in conditii casnice.

Ce nu intelege @cocochannel este ca cele 1.145.000 ore nu sunt declarati de mine, ci de catre MeanWell in DS

Dar iata ca mai are si un argumet: "Cam cat e durata de viata a unui electrolitic ?"

Problema lui este ca citeste ceva, dar nu intelege ce anume se spune acolo.

Durata de viata a unui electrolitic este de 1.000-2.000 ore ca o medie, fara sa facem o particularizare sau un studiu.

Dar...

Dar speranta respectiva este la temperatura maxima de functionare, adica cel putin pentru sursele MeanWell toti condensatorii sunt specificati la 105 grade.

Aici problema se pune invers decat mai sus, adica la scaderi de temperatura durata de viata va creste.

Dar in zona apropiata de 105 grade o scadere cu numai 10 grade va insemna o importanta crestere a duratei de viata, probabil de 10 ori.

Si probabil beneficiul va ramane la fel de mare si pe urmatroarele 10 grade, iar apoi (sub 85 de grade) beneficiul va deveni progresiv mai mic.

Si asa ajungem la faptul ca un electrolitic care nu se incalzeste / nu este incalzit pe timpul functionarii va avea si el MTBF de ordinul milioanelor de ore, la 25 grade.

Iar concluzia este ca montajul facut cu astfel de condensatori poate si el sa aiba peste un milion de ore de functionare medie, la 25 grade.

Deci intrebarea-incuietoare nu este incuietoare.

De asta este distractiv sa vezi colegi care "fac ei singuri SMPS-CC mai bun" decat o firma ca MeanWell.

Experienta lor nu o castigi facand pe genunchi 2, 3 poate 10 surse - pentru ca insasi pozitionarea unui electrolitic poate face diferenta dintre un montaj fiabil si altul cu probleme, din cauza incalzirii de la componentele invecinate...

Link spre comentariu

Am câteva observații, sper să nu supăr pe nimeni căci mai nou, de câte ori am postat și nu am fost de acord cu antevorbitorii, cineva s-a supărat.

1. MTBF nu se numără în ore efective de funcționare ci în ore efective de viață. Deci dacă un dispozitiv este proiectat a funcționa 8/24 și este exploatat ca atare , 10000h MTBF înseamnă 14 luni nu 42 luni. E drept că de cele mai multe ori indicele se referă la echipamente/instalații industriale unde se presupune o exploatare 24/24, 7/7 .

2. Producătorii de condensatori electrolitici nu dau de fapt o ”speranță de viață” . Ăsta e un termen de presă. Ei dau doar durata unui test, în anumite condiții, după care condensatorul respectiv îndeplinește încă cerințele minimale de exploatare. Nu intru acum în calcule și detalii dar un condensator electrolitic de calitate ( nu de top neapărat ) poate funcționa zeci de mii de ore fără probleme ( nu milioane de ore , în niciun caz ! ). Data sheet-urile ar trebui citite mai cu atenție și în cunoștiință de cauză.

Link spre comentariu

Cum sa superi pe cineva... nu se pune problema.

In particular daca ne referim la un condensator, durata de viata depinde foarte mult de ESRul lui / de frecventa riplului in respectivul punct / de temperatura. Pana la urma si primele doua tot in temperatura se reflecta pentru ca ele determina ce disipatie este pe condensator, deci cat se incalzeste acesta prin "productia interna" de caldura.

Nu cred ca este insa o ecuatie simpla si liniara, si oricum mai intervin si intrari/iesiri radiative si prin convectie, ca sa condimenteze un pic lucrurile.

Si eu inclin sa fiu de parerea ca un condensator electrolitic totusi nu va ajunge uzual la milioane de ore de utilizare in conditii reale. Mai ales ca unele materiale au "imbatranire" care se produce oricum, si stand.

Insa exista o convergenta - din date de la mai multe firme - care arata ca in viata reala poti sa te astepti de la un SMPS-CC sa aiba speranta de viata comparabila sau chiar mai buna ca un LED/COB.

Iar pe de alta parte avand in vedere progresele pe partea de iluminat COB oricum nici nu te gandesti sa mentii intacta o instalatie mai mult de 5 ani, pentru ca vine vremea unui upgrade - tinand cont de evolutia actuala in domeniu.

Este de presupus ca desi upgrade-ul se refera primordial la COB/LED, daca tot umbli la instalatie poti sa faci si ceva inlocuiri de condensatori, fie curative / fie numai preventive.

Revenind la MeanWell vad ca unii isi dau cu parerea foarte probabil fara sa fi avut / utilizat / demontat asa ceva.

Firma este solida si face produse cel putin bune, iar preturile sunt accesibile.

Acum, cum apreciaza ei MTBFul - sunt convins ca prin estimari computerizate. Presupun ca este cazul general, pentru toate firmele similare. Care o fi relevanta, indicele de eroare - despre asta putem discuta, poate are cineva experienta directa...

Cat despre diferenta intre "functionare" si "viata" - este foarte interesant si nu stiam.

Ramane intrebarea de unde stim care este regimul respectiv de functionare, pe care l-ai exemplificat cu 8/24...

Plus ca trebuie si pus in context cu estimarea iarasi particulara a vietii unui COB/LED unde viata nu inseamna cat functioneaza (potential mai mult decat cifra data) ci cat anume functioneaza in conditiile ca emisia sa nu scada cu mai mult de 30% din valoarea initiala...

Link spre comentariu

Am mai citit puțin prin DS-urile și specificațiile MW.

Așa cum se presupunea mai sus MTBF este estimat prin extrapolarea numărului de defectări într-o periodă dată la funcționare continuă la parametrii nominali.

Eu zic că e puțin cam optimistă dar nu am timp și chef acum să aprofundez.

Oricum, din puțina experiență care o am cu firma ( vreo două surse de 12 sau 24v cred ) pare OK.

La mulți ani !

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pai nu cred ca cineva chiar spera la milionul de ore, ideea este ca in cazul real sa ai sanse mari de functionare fara evenimente pe lungimea vietii unui COB normal, oricum asta ar fi mult peste durata rezonabila de folosire a unui corp de iluminat.

Ce poate sa fie in anumite cazuri de mare importanta este ca functionarea sa se petreaca fara evenimente si interventii dupa darea in folosinta - eu zic ca asa ceva este foarte posibil.

La Multi Ani!

Link spre comentariu

O fi fara electrolitici sursa aia de la tme si de aici lauda producatorului cu speranta de viata asa mare (putin exagerata).

Acum ca exista cond. polipropilena si ceramici garla, daca ai bani si cativa ingineri priceputi sa foloseasca tehnici de surse rezonante cu functionare la frecvente inalte pentru a diminua valorile capacitatilor de filtraj cred ca poti atinge cativa ani de zile 24/24h full load fara rateuri.

Link spre comentariu

Stai un pic. NU cred ca se lauda si nu exagereaza - presupun ca este rezultatul corect conform unei metodologii.

Daca te uitai un pic pe DS, si de la ei si de la alti producatori cred ca te lamureai.

Astfel de MTFBuri mari sunt la sursele simple care au si putine componente si nu livreaza nici puteri foarte mari - este o sursa de 16W, fara PFC, fara dimming.

Si altele similare tot de la MeanWell, dar si de la alti producatori tot atat au.

In realitate nu vei putea mentine toate componentele la 25 grade.

Cu atat mai mult daca amendamentul lui UDAR se dovedeste aplicabil, din start durata respectiva trebuie impartita la 3.

La toti producatorii sursele mai complicate / mai eficiente / cu putere mai mare si functii auxiliare complete au MTBF mai mic, dar totusi de sute de mii de ore.

Cei care nu dau MTBF ci dau durata media de functionare la temperatura normala de functionare (uzual 50-65 grade) au cifre mult mai mici - dar si ele peste 50.000 ore -> si modul asta de exprimare cred ca este mai sugestiv si mai putin interpretabil...

Iar constructia evident ca foloseste destui electrolitici, este inevitabil.

Daca citeai subiectul despre exact aceasta sursa vedeai poze clare cu electroliticii respectivi ->

https://www.elforum.info/topic/129452-meanwell-apc-16-350-smps-cc-schema-constructie-modificari/

Link spre comentariu

...functionare la frecvente inalte pentru a diminua valorile capacitatilor de filtraj cred ca poti atinge cativa ani de zile 24/24h full load fara rateuri.

Absolut, sunt multe surse care merg la peste MHz-ul si au nevoie de cativa uF (unde se pot gasi ne-electrolitici mici cat varful creionului) ca sa sustina cativa amperi (mult peste necesarul surselor in discutie) la iesire. Nu trebuie sa ne limitam la sursele de pe eBay ca solutii. Editat de thunderer
Link spre comentariu

@Dxxx: da, asa e, faza cu 25grade si nimic peste e cam utopica si atunci sunt acoperiti producatorii.

Acum am citit topicul si vad ca are electrolitici, asadar 15k-20k ore in conditiile mediului inconjurator ar fi multumitoare.

@thunderer intotdeauna sursele amintite vor fi mai scumpe asadar cota lor de piata putem spune ca e mai mica (cu precadere telecom, militar, aerospace sau chiar automotive). In consumer iti poti permite sa pui orice pocnitori si sa declari ca la o temp constanta de 150Kelvin te tin minim 3 ani lumina.

Link spre comentariu

Deocamdata eu nu am vazut o solutie tehnologica cum spuneti voi - numai convertoare DC/DC.

De la Traco Power am vazut asa ceva pana la zeci de Watti, si este un lieder de piata, nici nu mai vorbesc de preturi.

Dar acolo ai pe intrare tensiune joasa si continua.

Este greu sa rezolvi primul pas, pentru ca in montaj vor intra inevitabil 230v/50Hz, acolo nu ai avantajul frecventelor foarte mari...

Daca ne uitam la sursa modesta de care vorbeam, la numai 16W - sunt doi condensatori de 15 microfarazi/400V - cum ii rezolvi cu ceramici SMD???

Dark_angel

Mai creste de peste 5 ori prognoza aia.

Uite o firma care iti da clar numarul de ore de functionare, la temperatura de lucru, in cazul asta 75 grade.

Si numarul ala de ore este 50.000 ore, la un produs dintr-o clasa de fiabilitate mai slaba decat sursa de care vorbim noi.

http://www.alvit.it/Italiano/Pagine/download/Led/istruzioni%20AL20D-P.pdf

Link spre comentariu

Eu am mai multe alimentatoare de la Meanwell, sunt chiar un admirator al acestei marci caci are produse de calitate la preturi de bun simt.

Am de exemplu 4 incarcatoare pentru acumulatori cu iesire la vreo 15-20A, caci incarc simultan acumulatori de 200Ah legati in serie, am un alimentator de 48V la 3kW, etc.

Cred ca am avut cel putin un alimentator defect de la aceasta marca dar nu imi amintesc exact ce problema era, oricum am o incredere destul de mare in aceasta marca cel putin la alimentatoarele mari.

MTBF este calculat in mod teoretic si nu este o garantie. Trebuie observat ca sunt mai multe standarde si unele genereaza cifre mai credibile.

De exemplu la un produs oarecare vad 220kh cu un standar si 75kh cu un alt standard, iar acesta din urma mi se pare destul de plauzibil.

Sunt destule computere care au mers neintrerupt ani la rand si daca consideram ca alimentatoarele lor au functionat in tot acest timp ajungem usor la cifre de tipul 50.000 ore. Aceste alimentatoare au condensatoare electrolitice in constructia lor si nu merg la MHz.

Invertere pentru motoare sau pentru panouri solare au in componenta lor condensatoare electrolitice si au zeci de mii de ore de functionare.

Lista poate continua.

Bineinteles nu garanteaza nimeni ca acel condensator mai are caracteristicile unui nou dar daca este dimensionat suficient isi va face treaba mult timp.

Link spre comentariu

Pe langa MTBF si unitatile lui de masura, vad pe acest topic problema electroliticilor dintr-o sursa driver led si problema garantiei.

La prima pot sa spun ca am vazut si as putea sa pun poze cu surse serioase fabricate de firme si mai serioase fara electrolitici. Schemele le am de cel putin 10 ani, asa ca nu cred ca sunt restrictii cu pastrarea secretului. Ideea e ca o sursa choppeaza dintr-o tensiune continua, dar si tensiunea redresata este continua, asa ca de ce ar mai trebui filtrata cand exista circuite care fac un pwm variabil. Se poate fara electolitici, ceramici sau de alt soi, adica fara filtrare dupa redresare.

Garantia vanzatorului este ceva foarte variabil. Acelasi produs poate avea garantii diferite la vanzatori sau in locatii diferite. Durata normala de functionare este un parametru destul de puternic cu care oameni destepti fac bani fara sa miste un pai.

Daca eu cumpar un tv, ca-s client mic, am o garantie de 1 an, fata de 2 ani sau 3 ani cat poate lua cel care cumpara cantitati mai mari. Acel tv are o durata de viata de 8 ani care e asimilabila unei durate rezonabile de functionare. Daca mie imi pica tv-ul dupa 1 an si o luna in conditii rezonabile de exploatare eu sunt protejat de lege si in Ro si in Ca, dar in conditii oarecum perverse pentru ca imi reclam un drept cu bataie de cap. Pe aceasta bataie de cap se bazeaza firme care vand garantii extinse de 2-3 ani la produse care au durata de viata normala mult mai mare (nu numai tv).

Aici e un linc destul de interesant catre un pdf care trateaza problema MTBF

https://www.fairchil...White-Paper.pdf

Se poate descarca si studia pe indelete.

Acest linc ne duce la standardul militar pomenit in articol si listat de MeanWell la MTBF.

http://www.t-cubed.com/faq_217.htm

P.S.

Dl. Moderator, pentru jignirile on-topic pe care mi le-ai adus pe acest topic si pentru banarea abuziva de Sarbatori eu voi accepta orice scuze pe care mi le vei transmite public sau in gand, in spiritul respectului reciproc si al demnitatii umane.

A gresi este omeneste, inteleg, la fel cum realizez ca meseria de moderator este foarte dura, stresanta si consumatoare de resurse.

Un An Nou Fericit !

Link spre comentariu

La HDD-uri, desi se inainteaza de catre producatori MTBF 1 milion ore(120 de ani non-stop) durata reala de viata nu trece de 50.000 de ore, adica 6 ani non-stop. nu am intalnit nici un HDD cu peste 50.000 de ore, desi mi-au trecut sute prin mana, in special din sisteme care functioneaza 24/24.

La condensatorii electrolitici, daca sunt Rubycon/Nichicon, durata de viata poate ajunge 100.000 de ore intr-o sursa de PC Seasonic, incarcata cam cu 1/4 din capacitatea maxima, adica la sfert.

Cat despre MTBF-ul unor aparate electronice, in situatia in care, actualmente, se utilizeaza pentru lipirea componentelor fludor ecologic, fara plumb, panglici conductoare, condensatori marca china, D-zeu cu mila...

Link spre comentariu

La mine la serviciu sunt computere care merg in conditii industriale (temperaturi destul de mari), unele sunt fixe si au hdd raid dar sunt si laptopuri care nu sunt in nici un caz facute sa functioneze non stop. Bineinteles ca au fost si cazuri de defectiuni dar un numar relativ mare de PC-uri au mers cam 5 ani inainte de a fi inlocuite, pentru ca au facut achizitii de date pe termen lung. In 5 ani ne cam apropiem de 50.000 ore desi intr-adevar hard-discurile nu au functionat intensiv.

Avem si niste computere industriale (panel PC) cu SSD si cam la 2 ani mai pica unul...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări