Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

Postări Recomandate

LED-urile reactioneaza foarte rapid si daca faci diming direct cu PWM o sa apara efect de stroboscop chiar daca te duci la zeci de Khz, lucru absolut de evitat.

Am nevoie de o recomandare pt un LED/COB alimentabil direct (fara booster) dintr-o sursa de 12Vdc si avind CRI >=90 sau mai exact CRI R9>=70.

As avea nevoie de 2-4 bucati pt un flux total de minim 1500 lumeni.

PS: as prefera daca se poate de la magazinul polonez sau un altul ce livreaza in Ro cu plata rambus.

PS2: as prefera si fara sa fie necesar sa-i fac cablaj cum e cazul la majoritatea LED-urilor stand alone.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Toată lumea face dimming cu PWM dar nu vreau să lungesc off-topicul .

Nu contează cât de repede reacționează LED-ul ci ochiul . Pentru cadre statice ajung cîteva sute de Hz - afișajele cu LED pot avea chiar sub 100Hz și nu s-a plâns nimeni că pâlpâie.

Pentru diferite situații cu obiecte care reflectă și se mișcă relativ repede - pale de ventilator de pildă - e nevoie de 1000Hz sau peste . Articolele pe care le-am citit dădeau 1400Hz ca o limită sigură pentru majoritatea situațiilor .

În fine , astea sunt detalii, eu am făcut o paranteză referitor la protecția stringurilor în paralel, nu am dat soluții sau sfaturi nimănui.

Link spre comentariu

Sesebe - nu stiu un COB care sa-ti satisfaca toate conditiile.

Daca poti sa accepti CRI 80 cu R9 incert sunt niste COBuri de la liteOn de 9V si 10W care sunt OK, desi au peste 1 an varsta.

Tensiunea de 12V pe COB este uzuala pentru productii China, cu CRI mai mic decat doresti tu R9... ... ...

Udar - solutia sursa SMPS-CV + driver serial activ este in mod clar interesanta si foarte posibila.

Dar este total neuzuala.

Ceea ce nu o face mai proasta. Ai dreptate, si in mod clar sunt unele avantaje.

Despre asta hai sa discutam intr-un thread separat... exact cum sugerezi tu, la momentul cand situatia este "coapta".

Daca este necesar control cu microprocesor, atunci clar ca PWM este solutia care se impune de departe, credeam ca este control local.

In rest va rog nu va ambalati, solutia perfacta pentru cineva nu va fi la fel de buna pentru altcineva, deci fiecare cu optiunile lui.

Toate solutiile despre care s-a discutat mai sus sunt corecte, cu avantaje/dezavantaje, ca oricare - deci este normal sa apara pareri diferite.

Link spre comentariu

Pai atunci fa alegerea simpla, adica mergi pe PACK-E pe care le sti si pune totusi un driver boost de la 12V la 36V+/-

Asa ai si cromatica dorita, si pret foarte bun si sursa comerciala dorita. Un driver cu XL6009 este si bun, si testat si ieftin.

Link spre comentariu
Vizitator Seven77

Eu am remarcat ca foloseste o sursa din care am luat si eu si pare suficienta pentru iluminatul unui apartament. Ar scoate fara probleme 30-35V la 8A dintr-o alimentare de 12V (iesire SMPS comutabila pe un accu). 30V din 12 se scot cu randament destul de bun. Am dat 100lei pe ea, si daca ma uit la componente, treci de 60lei lejer. Partea simpatica e ca are un trimer prin care reglezi pragul minim Uin, util daca folosesti acumulatori; nu mai trebuie un circuit suplimentar.

Iar la teste-12V/5A In, 33V/1.5A Out...toate componentele-s reci. Cred c-ar fi mai simplu de bibilit o sursa din asta decat de pus cate una la fiecare 1-2 COB-uri.

Link spre comentariu

Poate sa mearga si o asemenea solutie. Ca principiu functional.

Dar nu vad nici un motiv de a prefera asa ceva, cu exceptia cazului ca stai intr-o zona unde siguranta alimentarii cu electricitate este foarte joasa si ai nevoie reala de back-up.

In plus nu agreez deloc solutiile cu "stand-by" in care intra curent 24/24 iar pentru solutia ta asa ceva este inerent. Eu prefer ceva care atunci cand nu functioneaza este total decuplat.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Intre timp am mai facut cite ceva.
Am achizitionat o lustra destul de OK dar tot trebuie modificata pt a face loc sursei, dar in schimb abajururile sint super faine.
Un prieten mi-a facut si "kitul" de fixare COB-Radiator-Abajur-Brat lustra.

Citeva poze:

abajurul cu COB si alimentat cu o putere de 9W
OEeabCj.jpg

Adaptoarele din Cu facute la strung pt fixare COB si abajur
oohHkg9.jpg

WWXjjWW.jpg

Abajurul in prim-plan
rnDzAxP.jpg

M3VBTEM.jpg

38krNEf.jpg

Abajurul cu adaptorul pt fixare
RDzOUOE.jpg

Abajurul si adaptorul cu tot cu O-ring-ul antivibratii
zaYKpik.jpg

Pe aceasta baza de Cu se va fixa COB-ul
XqbpUTd.jpg

Adaptorul pt fixarea ansamblului COB-Radiator-Abajur pe bratul lustrei
FVPTPwG.jpg

Ansamblului COB-Radiator-Abajur fara COB
7srHtCk.jpg

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cam era tacere pe aici.

Vad ca ai progresat iar reperele mecanice sunt realizate de cineva dotat...

Cum este fixata piesa de transfer termic din cupru - prin presare? Deocamdata nu reiese modalitatea de fixare.

Mai este si intrebarea daca si de ce este ea neaparat necesara - presupun ca nu pui o interfata in plus, cu rezistenta ei termica, decat daca este absolut necesara ca optica sau racire. Cum nu prea vad ce ar face-o necesara la racire, presupun ca este necesar optic sa inalti COBul...

Link spre comentariu

A fost o pauza pt ca am așteptat lustra comandata după catalog printr-un magazin direct la producator.

După cum se vede în poza cu LED aprins, nu aveam neapărată nevoie sa înalt COB-ul, mai mult nici măcar nu știu dacă o sa arate bine cu el ridicat dar este cea mai buna soluție de fixare a globului de sticla. 

Ca dotare pt realizat ciupercuta din Cu nu-ți trebuie decit un strung și multa îndemânare. Se pare ca omul chiar știa ce face pt ca au ieșit bine. 

Suprafața de contact am netezit-o și lustruit-o eu. 

Fixarea se va realiza prin șuruburi ce întra prin partea de jos a radiatorului și se infileteaza în ciuperca de cupru iar COB-ul se fixează tot cu doua șuruburi scurte infiletate în baza de cupru. Mai ramin de făcut un canal (sau gaura) sau doua prin ciupercă de cupru pt firele de la COB. 

Din păcate o vreme nu ma voi mai putea ocupa de acest proiect și deci probabil va mai fi o perioada de liniște pe acest topic. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@sesebe

Ansamblul arata foarte bine! Felicitari! 

Nu cred ca imbinarea suplimentara intre radiator si piersa de cupru o sa iti creeze probleme cu transferul termic. 

Singurul lucru usor deranjant este acea raza de lumina ce se observa in prima poza.

Numai bine!

Editat de AdR!@N
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări