Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

Postări Recomandate

In clip este imensa cantitatea de apa introdusa.

In mod normal pe "fundul" heat-pipe-ului trebuie sa fie o cantitate mica de fluid in permanenta fierbere, pentru ca in permanenta apa condensata se intoarce si inlocuieste ce se evapora, deci discutam de cateva picaturi.

Interesul este sa ai fierbere si degajare pe cat se poate instantanee de vapori, deci coloana de apa sa aiba inaltime nesemnificativa.

Ce se vede acolo: pune o coloana de apa de cativa centimetri, care va incepe sa aiba mai curand miscari de pompare termica - dar nu dorim asata pentru ca este mare diferenta in favoarea caldurii specifice de evaporare fata de pura preluare prin capacitatea termica a fluidului.

Deci ce face el acolo nu este foarte bine, vaporii au degajarea ingreunata.

Daca ai avea eficienta cu atat de mult lichid ar fi mult mai simplu sa faci DIY heat-pipe-uri corecte. Dar nu este chiar asa.

Oricum ce face el este pentru un sistem de incalzire ACM solar - si in sistemele respective apa condensata revine gravitational - deci in ambele cazuri nu avem nevoie de intoarcere a fluidului prin capilaritate.

In rest, normal ca apa are toate avantajele fata de alte lichide, atat ca preia mai multa cladura penrtu vaporizare, dar si pentru ca permite usor sigilarea cu lichidul in fierbere - in sensul ca vaporii nu sunt inflamabili.

Cum instalatii de cupru se fac / se repara in spatii locuite nedegajate special, cred ca anumite experimente se pot desfasura indoors, cu precautii de bun simt.

Link spre comentariu

Am o intrebare pt cei care au mai facut ceva teste cu LED-uri (COB) conectate in paralel.

Cam la cit as putea sa ma astep sa am diferenta de tensiune intre 2-3-4 COB-uri conectate in paralel (binenteles cu rezistorii de balansare aferenti).

Mai exact ce diferenta de tensiune de lucru ar trebui sa compenseze circuitul de balansare curent (rezistorii ce sint in serie cu LED-urile) pt COB-uri ce lucreaza intre 33V-38V?

Vreau ceva teste / masuratori reale nu numai date de catalog, binenteles daca a masurat cineva asa ceva.

Totusi se discuta de LED-uri / COB-uri de citiva ani aici pe forum si chiar nu cred ca nimeni nu a facut si astfel de masuratori.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu am masurat niciodata dar am o mini-instalatie cu 4 leduri in paralel. La mine sunt legate cu cel mai subtire fir gasit, scopul era sa nu se prea vada. Distanta e de 40 cm intre leduri si caderea de tensiune pe fire va fi cea din teorie, rezistenta =ro*l/s, si in functie de curent, cu legea lui Ohm. Fizic, nu am masurat ca nu m-a interesat la ce am facut eu. Stiu ca voi vreti pentru coburi, dar asa ca aordin de marime, tot ce am scris mai sus se poate compara cu proiectelul asta http://www.instructables.com/id/Wall-Art-LED-Lamp/

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cum banuiesc ca este putin probabil sa primesc un raspuns punctual la intrebarea mea de mai sus, am facut eu niste masuratori.

w8ihsiH.jpg

Am folosit 1.9mA, 4.9mA si 10.9mA si am masurat tensiunea de deschidere la acesti curenti.

Am folosit curenti mici pt ca nu aveam COB-urile fixate pe radiator si nu am vrut sa le varieze temperatura semnificativ in timpul testului.

O chestie interesanta se poate observa din prima privire: sint COB-uri cumparate in doua transe, mai intii am cumparat 3 COB-uri pt teste si am folosit unul din ele la testele pe care le-am facut pina acum si apoi am mai cumparat inca 4 COB-uri.

Se poate observa ca LED-urile din cele doua transe au tensiuni de deschidere putin diferite dar totusi cu diferente foarte mici intre ele.

Link spre comentariu

Bun, tu te-ai muncit sa pui o fata grafica pe masuratori - eu nu am asa ceva si nici tendinte de a prezenta frumos, ma atrage mai curand mesajul din spatele prezentarii.

Din pacate cred ca iti dai seama si tu ca nu testezi alergatorii la 100m luandu-i la plimbare prin oras si vazand care rezista mai bine...

Adica ce te intereseaza este ce se intampla in conditii reale de lucru, cu montura pe radiatorul real si cu curent de valoarea nominala.

Din motive evidente este preferabila conectarea in serie, unde astfel de probleme nu exista.

Dar in practica este foarte frecventa situatia in care pui COBuri in paralel.

Ce pot sa-ti spun de la o "creatie" de genul asta este ce am mai spus de cateva ori deja:

- 3 COBuri in paralel (LTPL-M03622ZS40-T0) / sursa de 700mA / rezistente de echilibrare de 1,5 Ohmi

- masurat tensiunea dupa stabilizarea termica, evident totul montat pe radiatoare in versiunea finala - diferente sub 2%

- eram pregatit sa maresc valoarea rezistentelor, deci pusesem o valoare mai mica decat speram. Obiectivul era diferenta sub 10% - deci rezistentele respective au ramas definitiv...

Link spre comentariu

Bun, tu te-ai muncit sa pui o fata grafica pe masuratori - eu nu am asa ceva si nici tendinte de a prezenta frumos, ma atrage mai curand mesajul din spatele prezentarii.

.........................................................

Pacat.

Stii cum se spune, o imagine face cit o mie de cuvinte.

In cazul nostru este vorba de un grafic care tot o imagine este.

Punind datele sub forma grafica se pot observa mult mai usor tendintele de variatie ale parametrilor iar in cazul meu concret se poate observa ca valorile ramin grupate adica variatia este relativ identica la COB-urile din acelasi lot.

Pt mine este suficient atit.

De asemenea se poate vedea ca diferenta de tensiune este de maxim 150mV, suficient de mica pt ca circutul meu activ de balansare curenti sa functioneze la un randament cit mai bun.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai e foarte bine cum ai facut tu, spuneam numai ca eu nu intentionez sa fiu la fel de harnic ca tine...

In punctele respective poate sa fie suficient pentru tine, insa problema este ca nu are mare relevanta pentru cazul real...

Acum spune-ne si noua cum este aia "circuitul meu activ de balansare" ce si de ce.

Link spre comentariu

.................................

Acum spune-ne si noua cum este aia "circuitul meu activ de balansare" ce si de ce.

Rezistente, tranzistoare si diode..............inca ma mai gindesc daca il fac public.......

Am si o varianta ce include si cite un 339 pt fiecare COB dar este cam prea complexa pt ceea ce am eu nevoie....in schimb are niste parametri..............

Sub 3% pierderi pe circuit, inbalans de curenti 16.02% si de puteri 5.41%, alimentare cu sursa de curent de 2A.

Puterea totala 76.01W si pierderi pe circuitul de balansare de 1.81W. Inbalans maxim intre cele 3 COB-uri de 0.9V.

Se poate reduce imbalansul din LED-uri dar scade randamentul si binentele ca si invers este posibil.

Sub 2% pierderi pe circuit, inbalans de curenti 5.68% si de puteri 3.41%, alimentare cu sursa de curent de 1A.

Puterea totala 37.49W si pierderi pe circuitul de balansare de 0.74W. Inbalans maxim intre cele 3 COB-uri de 0.68V.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

OK, de acord, se pot imagina scheme diverse, in mare parte depinde de numarul de ramuri puse in paralel.

Dar...

Cu niste simple rezistente in cazul de mai sus ar fi asa:

- 0,35V cadere pe rezistenta adica 82mW per rezistenta sau 0,245W pe tot ansamblul

- in conditiile cand sarcina COB este de 25W

- deci pierderea pe balansare <1% iar imperecherea curentului 98% cand ce este peste 90% este satisfacator.

Sincer nu vad motive de a face balansarea activa, in aceste conditii.

Bineinteles ca meritul cel mare este al producatorului care poate asigura o astfel de imperechere.

Link spre comentariu

Am mai scris undeva , tot în secțiunea asta cred, problema mare la siruri în paralel nu este nebalansarea - 10% diferență e absolut OK - ci ceea ce se întâmplă dacă unul din șiruri se întrerupe . Balansarea activă poate rezolva și astfel de situații. Aveam pe undeva salvată o schemă ( sau chiar două ) din EDN pentru două string-uri dar habar n-am pe unde.

Link spre comentariu

Ai dreptate Dxxx, cit timp imbalansul intre COB-uri este foarte mic este sensibil mai simplu si mai ieftin sa folosesti numai niste simple rezistente.

Eu am simulat in Pspice COB-urile prin niste diode zener de 36V iar la unele siruri am mai adaugat inca 1 sau 2 diode in conductie directa.

La nivelul acesta de imbalans, ca sa am diferenta de curent mai mica de 10% intre COB-uri, trebuie sa pun rezistente "foarte mari" peste 10ohm (chiar si peste 22) si pierderile sint foarte mari comparativ cu balansorul activ.

@Udar, avind in vedere ca alimentarea se face cu o sursa de curent, la intreruperea unui COB curentul se va imparti egal intre COB-urile ramase.

PS: iti dai seama ca si eu as prefera numai niste simple rezistente daca merge bine si numai cu rezistente.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@Udar, avind in vedere ca alimentarea se face cu o sursa de curent, la intreruperea unui COB curentul se va imparti egal intre COB-urile ramase.

Exact ! Dacă sunt 10 și rămân 9 , nicio problemă ! Dar dacă sunt două și rămâne unul ? Dacă sunt normal alimentate la sub jumătate din curentul maxim și sunt instalate pe același radiator s-ar putea să nu fie nicio problemă nici așa . Dar dacă nu ....

PS Off Topic Eu am două proiecte în lucru ( dar cu ritm de melc, am alte chestii mai presante ) . La ambele intenționez să folosesc sursă de tensiune constantă cu 1,5-2V peste tensiunea COB-urilor și GCC liniare independente . Scade cu ceva eficiența ( nu mă interesează 5% ) dar crește extrem siguranța și se ușurează dimmarea PWM la frecvențe mari ( peste 1000Hz pentru evitarea flicker-ului ) .

Link spre comentariu

Daca se intrerupe un LED / COB dintr-o grupare de mai multe in paralel, de obicei este o problema generala si deci si celelalte diode sint pe duca si atunci cel mai bine este sa se schimbe toate LED-urile.

COB-urile sint formate din mai multe grupari in parallel si sansa sa se intrerupa accidental toate gruparile dintr-un COB din cauza unei defectiuni de fablicatie este infima.

Din cauza unei probleme de fabricatie in principiu se poate intrerupe un sir din interiorul COB-ului si asta se poate sesiza pina la urma si chiar daca nu, imbalansul creat este suportabil de restul LED-urilor daca se merge cu o incarcare mai mica nu maximum.

Link spre comentariu

Pai in tehnica orice solutie are avantaje si dezavantaje.

Cele care au numai avantaje sunt rare si de multe ori nu se justifica ca deranj sau cost.

Deci eu zic sa faci montajul pana la final si sa pui rezistente serie, masori tensiunea pe ele si:

- poate sunt bine imperecheate deja, merita sa ramana exact cum sunt.

- imbalansarea este rezolvabila prin marirea rezistentelor - doar schimbi niste valori, restul ramane cum era.

- imbalansarea este mare si ai doua solutii:

• schimbi COBul aiurea, daca este unul singur. Va putea fi transferat la alt montaj fara conexiune paralel. Dupa inlocuire probabil ca va merge cu rezistente serie.
  • incerci un montaj mai eficient de balansare, dar evident mai complicat.

Sesebe - si eu subscriu la tot ce ai spus imediat mai sus, improbabilitea consecintelor semnificative nu prea justifica frica de ele.

Udar:

1. va fi greu sa nimeresti sursa exact la Vx + 1,5/2 Volti daca nu este SMPS (presupun ca nu este, altfel merita sa fie direct SMPS-CC)

2. de ce sa faci dimming PWM???

Chiar este de evitat - dar mai ales daca folosesti drivere seriale active ("GCC liniare independente") in majoritatea cazurilor se poate regla direct de pe ele curentul debitat si ramai in zona de curent continuu cu umplere 100% (adica curent continuu adevarat, fara forme de unda suprapuse) - deci oricum flicker-free.

Link spre comentariu

Da , sursa va fi SMPS - CV din motivele expuse mai sus ( acceptabile sau nu de toată lumea ) . Vor fi trei COB-uri independente amplasate la circa 1,5m unul de altul într-un caz și 2x2 în al doilea.

Dimmingul PWM este mai ușor de implementat cu un µC mai ales dacă vreau dimming separat pe cele două perechi din cazul doi . De asemenea este de evitat lucrul la un curent foarte mic față de cel nominal , sunt producători care specifică un curent minim . Totuși nu exclud deocamdată total varianta dimmingului în CC , de altfel pentru primul caz nici nu sunt absolut convins că vreau dimming .

Oricum asta e puțin offtopic. Vom mai vorbi când lucrurile vor fi mai concrete.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări