Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

sesebe

Postări Recomandate

Nu pricepi.Nu mai are nici o proprietate de racire peste o anumita temperatura :rade: .E tabla moarta.Poate daca stai tu si suflii in el.

Adica radiatorul tau functioneaza 10..15 minute,il simti,simte si termocupla,iar apoi temperatura incepe sa creasca spectaculos..

Editat de Den
Link spre comentariu

Explica mai clar, te rog!

Ai proiectat sisteme de răcire bazate pe heat-pipe-uri și ai experienta cu ele?

La ce temperatura te referi? Temperatura LED-ului sau a mediului ambiant?

Și cam cit ar fi acea temperatura?

Apropo, vezi au făcut chinezii o linie de tren pe undeva prin Himalaia într-o zona mlăștinoasa cind se dezgheța 2-3 luni pe an și se scufunda linia și au montat heatpipe-uri sub linie ca să mentina înghețat pământul sub linie tot timpul anului.

.................

Adica radiatorul tau functioneaza 10..15 minute,il simti,simte si termocupla,iar apoi temperatura incepe sa creasca spectaculos..

Adica tu vrei sa spui ca testele făcute de mine sint falsificate? Făcute numai din "creion"?

Am avut teste care au durat peste 90 de minute și în care se vede clar ca temperatura s-a stabilizat la o anumita VALOARE, puțin sub 70grade pe LED.

Știi ceva în plus? Atunci spune sa știm și noi.

Bănuiesc eu cam ce vrei tu sa spui dar mai bine o spui tu pt ca poate dai și ceva documentație de studiu, altfel e numai părerea ta împotriva la măsurători reale făcute chiar de mine.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Va rog sa nu va certati.

Daca este heatpipe are la interior apa sau alt lichid, insa la presiunea de fierbere.

In cazul particular al apei, presiunea este atat de redusa incat apa va fierbe incepand de la un punct constructiv uzual intre 30 si 40 grade.

In momentul schimbarii starii de agregare lichid->gaz apa va absorbi o mare cantitate de caldura, mult mai mare (cu ordine de marime) decat poate prelua orice metal masiv la aceeasi sectiune.

Vaporii de apa circula prin teava pana gasesc un punct mai rece (punctul de roua), unde condenseaza, de data asta cedand exact cantitatea de caldura primita initial.

Lichidul condensat se intoarce prin fenomen capilar (constructia tevii) la locul de unde preia caldura.

Ciclul se repeta.

Din cate vedeti exista in teava miscare de vapori si miscare de lichid prin dispozitivul capilar, dar din exterior dispozitivul este fara miscare.

Din aceasta cauza fiabilitatea este exceptionala, eu am heatpipeuri de peste 20 ani si functioneza fara probleme. Am ceva dintr-un laptop din primele generatii , cred ca are spre 30 ani...

Defapt defectarea se poate produce aproape exclusiv mecanic, daca se pierde etanseitatea - atunci apa se evapora si dispare / plus ca la presiunea normala nu ar fierbe sub 100 grade deci ciclul nu se mai produce.

Practic in cazul lui Sesebe heatpipe-ul duce aproape fara pierdere si fara limitare energia din zona COB in toata periferia radiatorului, asa ca global probabil eficienta lui se dubleaza, avand in vedere aripioarele foarte subtiri, care altfel ar avea rezistenta termica mare.

<adica, pentru a fi inteles: si pe periferia radiatorului va fi aproape aceesi temperatura ca in zona talpii.

Exista si modelul Segostep Frost simplu (fara "T1") care nu are heatpipe - acolo presupun ca periferia va fi cu zeci de grade mai rece, asa ca va schimba prin convectie mult mai putina energie>

Furnizori cautati si voi, uite unul cu 28 lei gasit imediat:

https://www.price.ro/preturi-segotep-frost-castle-t1-1738812

Insa un Mingfa dedicat pentru COB (macar fixarea este mult mai usoara) la 27 lei are 1,9K/W -> iar radiatorul asta din datele prezentate mai sus nu atinge deloc aceasta performanta...

Den, ce spui tu nu se produce in nici un heat-pipe normal - poate sa se intample numai daca constructiv s-a pus mult prea putin lichid, atunci s-ar putea teoretic limita transferul.

Insa datorita caldurii specifice de fierbere transferul unor energii de sute de W se poate face cu o cantitate de apa infima.

Deci fie este defect de tot , fie este facut de o firma care habar-n-are ce produce...

Link spre comentariu

Eu nu dau cu batul prin gard,dar hai sa incerc sa va explic ceva.Heatpipe-urile s-au inventat pt a transfera rapid (mult mai rapid) caldura de la un punct la altul,foarte utile in cazul procesoarelor.Cum se testeaza radiatorul lui Sesebe.Simplu.Cu el rece dam cu suflanta in centru,acolo de unde preia caldura.Imediat extremitatile radiatorului trebuie sa se incinga,iar centrul trebuie sa ramane rece.Daca nu se intampla asta si se incalzeste uniform,atunci e defect heatpipe-ul sau e pur si simplu teava goala.Cu timpul temperatura spre extremitati creste mai mult pt ca automat creste si la centru.La un moment dat,din cauza lipsei ventilatiei,nu mai face fata acest sistem,cedarea de temperatura catre mediu ambiant in lipsa ventilatiei se face doar prin acele aripioare iar suprafata expusa mediului ambiant este foarte mica....Deci el functioneaza excelent pana la.. de unde devine mai prost fata de un radiator normal..(repet,in cazul de fata,radiator cu heatpipe construit pentru ventilatie fortata).

Asta nu insemana ca nu-l putem folosii.Eu zic ca e bun radiatorul,ca de aia am si cerut de unde.

Editat de Den
Link spre comentariu

Nu poti sa dai cu suflanta pt ca va face o incalzire pe o suprafata mult prea mare inclusiv a aripeoarelor si, in acelasi timp, nu poti doza correct cantitatea de caldura primita de radiator.

O suflanta de aer cad are o putere mult mai mare decit este el proiectat sa transfere / disipe. Pe el scrie 85W nu citeva sute cit poate lejer genera o suflanta.

Daca o sa am timp si chef, am sa fac un test cu injectie de putere muult mai mare in zona centrala si sa vad la cit se ridica temperatura.

Nu vreau sa-l murdaresc dar cred ca cel mai concludent test ar fi unul cu o filmare cu o camera de thermoviziune dar din cauza reflectivitatii foarte mari a aluminiului ar trebui mai intii vopsit cu o vopsea mata si dupa cum spuneam nu vreau sa-l murdaresc.

Furnizori cautati si voi, uite unul cu 28 lei gasit imediat:

https://www.price.ro/preturi-segotep-frost-castle-t1-1738812

.................

Din fericire magazinul de unde l-am cumparat eu nu este in lista aia. Oricum am mai comandat inca 4.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu, din plastic........

Tu ce crezi, din ce ar putea fi altceva? Sint din aluminiu. Daca erau din cupru ar fi fost rosiatice iar din fier nu am vazut.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pe mine nu ma intereseaza prea mult daca e heatpipe sau nu, ma intereseaza sa raceasca cit mai bine si se pare ca raceste foarte bine.

Pe ce te bazezi cind spui ca nu-I heatpipe?

Daca iti demonstrez ca heatpipe cit dai? Imi trimiti unul nou?

Link spre comentariu

Pace si iubire!

Dragilor, voi faceti absolut cum vreti, dar daca dati bani pe el eu as considera ceva corect, adica un radiator dedicat.

Nu vad cum poate sa bata la performanta varianta mai ieftina data de mine, nici nu este facut pentru convectie ci pentru ventilatie, oricum nu vad cum sa aiba sub 2K/W din masuratorile de mai sus.

In plus Mingfa este o firma de referinta la radiatoare led ... pe cand Segotep... ce stiu eu de unde vine, posibil sa fie buni, dar foarte posibil si invers.

Chiar si la aspect comparatia este defavorabila, asta in opinia mea

https://prokcssmedia.blob.core.windows.net/sys-master-images/h50/h0a/9027179937822/simpo11780-jpg

Link spre comentariu

Sesebe,eu renunt.Da-le incolo,sa-si faca treaba.Si eu am un radiator din ala slim de 775,cu unu mic pus aiurea pe el.Si sa stii ca tine si la 12w.Imi e lene sa fac masuratori si nici nu cred ca mai am cu ce,dar cata vreme pot sa tin mana pe radiator e ok.

Are dreptate Dxxx,la ala ii zice radiator pasiv,superb,negru,asa cum trebuie.

Link spre comentariu

Eu sint dispus sa tai bara de cupru / heatpipe-ul daca imi dati altu8l la schimb in caz ca intradevar e heatpipe.

Pt mine a primat in primul rind aspectul nu neaparat faptul ca are heatpipe sau nu.

Link spre comentariu

Nu taia ca zau ca nu are rost.Daca imi trebuie il comand ca nu e o avere.Multumesc de link.O fi heatpipe,dar nu conteaza.Nu ajuta la nimic in lipsa ventilatiei fortate.Oricum din aia 16w injectati doar o parte se transforma in caldura,restul ies sub forma de energie/fotoni.Cat de aspect,daca ti-e iti place ce mai conteaza.Sa vezi ce urat e al meu,ce sa mai zic de primu,ma speriu numai cand imi amintesc.

Ideea e ca bine ar fi sa folosim radiatoare adecvate scopului..si da,e o durere de cap in cazul ledurilor.Am si eu o cutie de radiatoare de prin pc-uri,cu heatpipe/fara.Tot un drac,cand e vorba sa pun un led de putere pe ele,nu e ce trebuie.Un singur radiator am disponibil prin casa,si ala recuperat tot de la un led spot. :rade:.Si e negru tuci... Noroc cu ledurile astea cu eficienta mare ca ne permit si artificii si Dxxx ca ne mai da cate o palma asa..voalat

Editat de Den
Link spre comentariu

Avand in vedere ca si eu voi incepe in curand niste teste cu , acele coburi cumparate la group am sa incerc si eu pe acelasi radiator varianta fara acele pipe in partea inferioara, dar care nu mai retin e din al masiv http://www.zalman.com/contents/products/view.html?no=358 ori din cupru ca http://www.zalman.com/DataFile/product/CNPS7000C-Cu_04_b.jpg ....oricum acesta e mai gru decat varianta Al, posibil sa disipe mai bine.

Neavand dotarile lui Sesebe nu voi reusi sa fac acel grafic pentru diferite radiatoare luate de la pc, da chiar sunt curios cum va evolua temperatura pe unu complet din cupru ...aici un review despre el dar, pentru folosire ca si racire procesor http://www.silentpcreview.com/article92-page2.html

Asemanator cu a lui sese este asta http://www.samwise.ro/cumpara/cooler-cpu-segotep-forst-castle-120-1320 si nu-i scump doar ca nu are pipe singura lor problema e ca nu poate fi fixat cob-ul pe interior ca r fi rezolvat si problema deranjului optic intr-o mare parte.

Asta ar fi o varianta cu pipe dar..activa care pare ok ca si forma /design https://s2emagst.akamaized.net/products/4/3343/images/img184246_25072011095016_3_full.jpg

Editat de gabyh
Link spre comentariu
Vizitator Seven77

@Den Ce treaba are heatpipe-ul ca mod constructiv cu ce e la capatul lui? In laptop-uri racirea e de obicei fortata pentru puteri mai mari. Nu tot ce e cu heatpipe are si un cooler care ventileaza niste fante din Cu. Un Pentium I avea un heatpipe de la CPU pana sub...palmrest, unde era lipit un radiator extraplat.

Cat despre solutii practice, am vazut un video despre o carcasa PC ultrasilent, cubica, peretii fiind radiatoare, si heatpipe-uri nefixate, pe care sa le asezi in functie de pozitia CPU de pe motherboard-ul respectiv.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări