Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

Postări Recomandate

Pt ca tot pt LED-uri se utilizeaza, uitati aici o sursa APC-35-700 cu capacul dat jos:

EjWBS0p.jpg

aZfD8P5.jpg

cjJdSQc.jpg

pX69znX.jpg

TRIwGxS.jpg

Poze de pe partea celalta nu am mai facut pt ca nu este nici o eticheta sau altceva acolo.

Pare o sursa facute bine si cu simt de raspundere dar aproape imposibil de facut modificari pe ea (de exemplu de modificat curentul de iesire), si, tot din pacate, nu are PFC.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Bănuiesc că vorbești de factorul de putere .

La astfel de puteri mici, unde creșterea pierderilor datorită circulației puterii reactive este nesemnificativă factorul de putere nu are mare relevanță din punctul de vedere al utilizatorului . Și-a pus cineva problema ce factor de putere au ”becoledurile” cu reactanță capacitivă ?

Am auzit pe undeva, poate chiar aici pe Forum, despre contoare care nu măsoară corect la PF << 1 . Nu contrazic, dar nici nu cred până la proba contrarie . Dar chiar de ar fi așa, vinovăția trebuie căutată la contoarele respective nu la consumatori .

Din punctul de vedere al distribuitorului există reglementări legate în special de factorul de putere deformant pe care însă această sursă cred că le îndeplinește . Nu există obligația compensării și nici tarifare suplimentară pentru puterea reactivă la consumatorii mici.

EDIT . Am citit ( acum ) DS-ul la IDPC-45-1050 căci despre ea cred că era vorba ultima dată ( link-ul din postul #34 ) .

Păi sursa aia îndeplinește toate cerințele standardelor aplicabile . Mențiunea privind EN61000-3-2 cu peste 60% sarcină e puțin tricky pentru că standardul sus menționat se aplică de la 25W în sus ori 60% din 45 W e cam pe-acolo.

Oricum, din câte îmi amintesc măsurătoarea se face la puterea nominală ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

La sursa respectiva scrie in DS "PF>0.92/230VAC" eu zic ca este bine.

In plus pretul este foarte bun si oricum ai tot ce ai dorit: fara carcaa, PFC si dimming.

Exista surse semnificativ mai bune - spre exemplu - randament >92% si PF>96 - insa costul pentru asa ceva este dublu, luata "de ocazie". Probabil ca daca gasesti in magazin se mai dubleaza inca o data.

Nu stiu insa daca ai avea cu ele un beneficiu care sa merite diferenta initiala.

Defapt vorbim de a creste randamentul ceva genul 5%, iar castiguri mult mai mari, chiar si 50% poti obtine din folosirea unui punct de functionare al COB la incarcare mica.

Ce vreau sa zic este ca poti sa cheltuiesti mai eficient bani ca sa pui mai multe COBuri / mai puternice - reglate la curent foarte mic, decat sa cheltuiesti bani pe cea mai smechera sursa. Asta deoarece in primul caz poti sa castigi de 5 poate chiar de 10 ori mai mult decat in cazul al doilea.

Acum daca cheltuiala pentru COBuri este mai mica sau mai mare decat pentru sursa smechera - asta nu se poate judeca decat in cazul concret....

Link spre comentariu

Dxxx, deja am mentionat ca voi utiliza COB-uri de 57W sau daca incap si se pot fixa vine pe radiator chiar COB de 115W.

Conform calculelor mele, daca datasheetul este corect, la o incarcare de 10-15W pe un COB de asta de 115W cu randament de 95-98lm/W la puterea nominala, voi obtine (la 10-15W) in jur de 160-180lm/W ceea ce este suficient de bune.

Pe mine articolele pe care le-am citit despre masuratoarea eronata facuta de contoarele electronice m-au convins. Despre altii nu-mi pasa daca i-a convins sau nu.

Cel mai probabil imi voi cumpara si o sursa de aia pt studiu iar daca voi fi multumit de ce vad poate chiar o voi folosi.

O alta cerinta pt sursa o reprezinta si dimensiunime pt ca trebuie sa-mi incapa in cutia lustrei care nu stiu cit va fi de mare dar cu cit sursa e mai mica cu atit mai bine, iar sursele inguste si lungi nu ma avantajeaza deloc.

Daca ar fi sa exclud cablajul si probabil si bobinele / trafurile, sint sigur ca eu m-as descurca siuficient de bine sa fac o sursa care sa se potriveasca nevoilor mele. Si la cablaj ma descurc foarte bine dar tot trebuie sa-l trimit la o fabrica in final.

Nu ma intelege gresit, chiar iti multumesc pt idei si posibilele solutii dar mai am de sapat pina la solutia finala.

Link spre comentariu

De acord cu tine, insa:

1.

- sursa noua, pentru a fi in domeniul de tensiune trebuie luata la 1,45 sau 1,3 A. Daca inmultim cu ceva 33-35V puterea in sarcina este cel putin 43W.

Din ce imi amintesc eu doreai putere mai mica / semnificativ, si fiind o sursa cu dimming nu te sfatuiesc sa intervii pe curent.

In plus SMPSurile CC (toate) respecta parametrii la utilizare la putere maxima, la incarcari mici majoritatea valorilor pe care le urmaresti se degradeaza...

Adica daca 43W este puterea scontata, sau mai mare atunci este OK, daca nu - poate ar trebui sa cauti o sursa mai mica - si eu am problema asta ca am surse bune dar sunt prea puternice.

2.

- la ce ti-ar trebui sursa auxiliara? de obicei este utila daca esti obligat sa faci un montaj suplimentar tip PWM, dar care numaidecat trebuie inclus in proximitate.

Daca ai o instalatie complexa pui o sursa separata, localizata in zona de comanda - si sursa separata este solutia mai simpla.

Daca doresti numai comanda locala mergi pe dimming rezistiv ca sursa asta poate asa ceva.

Link spre comentariu

Nu are rost sa intru in detalii care tin poate numai de setupul meu, dar DA voi avea inca o placuta care prelucreaza informatia de diming la o forma care sa fie inteleasa de sursa.

Nu voi avea telecomanda (informatia de diming vine sub o alta forma) in schimb voi avea si o protectie termica pe cel putin unu din LED-uri, protectie care va actiona prin reducerea puterii livrate LED-urilor.

Din testele pe care le-am facut pina acum, as vrea sa pot alimenta ocazional LED-urile si cu putere mai mare de 40W iar o sursa de 60W ar fi numai potrivita acestui scop.

Voi folosi 3-4 COB-uri de 115W (57W daca cele de 115W nu incap) alimentate in paralel (binenteles cu balasturi de egalizare) la o putere estimata de 25-35W dar cu posibilitatea sa cresc puterea pina pe la 60W ocazional.

Un PFC activ isi mentine un PF rezonabil intr-o plaja mult mai larga de puteri decit unul pasiv cum era pe sursa recomandata de tine (banuiesc ca era pasiv datorita bobinei foarte mari inseriata cu alimentarea).

Link spre comentariu

Eu inca ma mai gindesc ce sa aleg intre:

6Nr6pFk.jpg

YtAfZXP.jpg

wtd2LhH.jpg

GIpitZr.jpg

OaeMepP.jpg

Era unul din ledurile cumparate de mine (COB de 57W) alimentat cu 10W.

Care variant vi se pare mai OK din punct de vedere al aspectului?

Ce variante de fixare pt globurile de sticla as putea aplica avind in vedere ca vor fi orientate spre tavan deci numai accidental trebuie sa sustina greutatea globului in rest cit sa nu cada de pe radiator?

Am facut si citeva masuratori de absorbtie - dispersie pt mai multe calote din plastic recuperate de la becuri LED arse. Am folosit pt teste luxmetrul de pe mobil necalibrat dar bun pt teste comparative.

Voi posta poate mine rezultatele.

Cu globirile de sticla nu am facut aceleasi teste DAR la o simplu test comparativ intre cea mai buna calota sferica (dupa testele anterioare) si unul din abajoarele de sticla ce mi-au sosit azi, abajorul s-a comportat cel mai bine din punct de vedere al dispersiei luminind chiar si in spatele radiatorului (lateral) ceea ce semisferele de plastic nu prea faceau deloc.

APROPO, dece nu pot atasa fisiere pe forum? Mai demult se putea.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări