Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

Postări Recomandate

Stiu prea bine cum functioneaza.

Cred ca tu nu ai citit tot ce am scris eu, mentionam exact ce ziceai tu:

""Nu spun asta in stil fascist, dar intotdeauna  respectivele bucle vor interfera in functie, cateodata neglijabil (in definitiv Zennerul nu conduce decat cu COBul desfacut) dar cateodata cu efecte nedorite. ""

Ce spuneam eu este ceva principial, si anume ca este preferabil sa ai separare totala. Zennerul ala nu este ideal, incat la tensiune mai mica ca cea de prag sa aiba impedanta absolut infinit... deci chestia ca buclele nu functioneaza simultan in realitate va insemna totusi ceva interferenta.

REVENIND la ce este mai important - in nici un caz rezistenta aparent in serie cu cu pinul 5  nu este optionala, ci obligatorie pentru a limita curentul prin Zenner.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

??? dupa aproape o luna te-a apucat? Chiar nu inteleg...

Vezi ca eu m-am abtinut sa fac vreo referire negativa la persoana...

Sa imi zici ca "nu inteleg" cam este asa-ceva - dar nu aici sta problema, ti-am repetat mai sus ce spusesem inainte sa consideri tu ca nu inteleg si ceea ce este foarte apropiat de ce ai spus tu... deci cum sa nu inteleg ceva ce spusesem mai inainte???

Iar ca adevar absolut, uite ca eu sunt gata sa-ti dau dreptate daca tu imi garantezi urmatoarele (tinand cont ca acolo este o bucla de feed-back):

1. ca rezistiv un Zenner blocat chiar are rezistenta infinita
  2. ca acelas Zenner prezinta reactanta capacitiva infinita

Sa nu imi spui ca sunt neglijabile, ci doar daca sunt  infinite. Oricum componenta capacitiva nu poate fi neglijabila.

Cum nu ai carente la cunostinte sunt convins ca iti va fi greu sa-mi dai garantiile respective.

De suparat nu ma supar, nu are ratiune, dar mi se pare o interventie gratuita si care nu da bine...

Link spre comentariu

1. eu nu am pus rezistenta serie cu pinul feedback desi ar trebuie pusa. IN conditiile astea tot curentul de "fuga" din zener trece la masa prin rezistorul de citiva ohm de sesizare curent.

2. in prezenta unui rezistor serie cu pinul de feedback - rezistor obligatoriu pt siguranta - valoarea acestui rezistor se va alege oricum intre 100Ω si max 1K si la range-ul acesta de valori curentul revers prin zener (din datasheet 0.1µA pt un zener de 43V avind 32.7V la borne) are efect neglijabil.

0.1µA*1KΩ=0.1mV tensiune suplimentara de eroare introdusa de zener - eu o consider complet neglijabila.

3. componente cu parametri "infiniti" nu exista decit in lumea teoretica, in lumea reala in care traim nu exista asa ceva si deci nu se pot cere astfel de garantii. Eu doar am demonstrat prin calcul ca poate fi neglijat complet.

Legat de componenta capacitiva - nu am gasit acum la viteza specificat in datasheet dar oricum este mica capacitatea.

Componenta capacitiva din acea pozitie ar modifica stabilitatea dar la testele facute de mine nu am vazut astfel de probleme.

Oricum nu explud aceasta posibilitate.

Ps: acea rezistenta serie cu pinul de feedback in acest caz se pune nu pt a proteja zenerul ci pt a proteja semireglabilul in situatia cind semireglabilul este setat spre curent maxim si se intrerupe COB-ul sau firele catre el (cel mai probabil caz).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

... pentru ca tu folosesti semireglabil acolo - pur si simplu mie nu imi place ideea de semireglabil acolo daca nu are contact perfect ce se intampla?. (ma refeream la ultimul paragraf)

NOTA (valabila si pentru ce zic mai jos): eu nu ma refer  exact la cazul tau particular, ci la folosirea XL in general ca sursa de curent constant, probabil deci ca si la puteri mai mari.

Dar stai putin:    "tot curentul de "fuga" din Zener trece la masa prin rezistorul de citiva ohm de sesizare curent. "

Ce curent de fuga? Aici cred ca pot eu sa zic "N-ai înțeles cum funcționează."

Este curent de fuga, NUMAI atunci cand exista leduri in circuit si caderea pe ele este mai mica decat cea de prag a Zennerului.

INSA rezistenta de protectie a Zenerului are rol functional CAND sarcina (ledurile) sunt deconectate.

In acest caz DZ devine sarcina montajului; montajul va debita curentul nominal, incat pe Rs sa cada cei 1,25V.

Daca tu alimentai un COB de 36V si 0,5A ca punct de functionare asta inseamna ca ai pus un Zenner de 39V spre exemplu, deci pe Zenner vei disipa ~20W daca tot ce pui in circuit este Rs.

Rational si suficient este sa folosesti un Zenner de 0,5W si sal incarci maxim sa zicem la 200mW, deci de 100 de ori mai putin... de unde Rprot trebuie sa fie cel putin de 100 ori mai mare ca Rs.

Asta daca "nu ai inteles cum se calculeaza" - bineinteles ca spun doar in gluma, ca m-ai provocat...

DAR IN MOD CLAR Rprot este necesara, nu optionala.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Acum ca ne-ai pus sa vedem clipul:

- solutia pare rapida/ieftina si RELATIV corecta.

- insa cu leduri bune nu imparti la 10 si mai inmultesti cu nimic. Imparti la ceva intre 12 si 15... daca montajul il concepi tu si vrei randament excesiv posibil sa fie factor 20.

Probabil ca fiind vorba de un chinezism calculul lui este justificat.

- racirea nu este prea buna si din pacate geometria este dublu-strat deci nu vad cum sa o suplimentezi.

Pentru un astfel de montaj trebuie studiat locul disponibil in caroserie si folosit la maxim, deci trebuie un PCB dedicat. Fiind putere mica metalul din radiator este preferabil sa fie Cu, chiar daca este tabla subtire  sub 1mm.

Daca pui leduri bune cum am zis se poate sa micsorezi puterea si sa nu mai fie foarte relevanta racirea - totusi pentru ca vor costa mai mult cred ca racire buna tot merita.

Problema este conexa cu ce descrie @sesebe, insa daca polueaza topicul voi muta-o intr-un topic nou.

Link spre comentariu

Eu nu prea sint deacord cu afirmatia asta. Au emisie puternica pe albastru nu pe UW pt ca au la baza LED albastru cu adaos de luminofori pt celelalte culori.

LED-urile "normale" nu au emisie UW semnificativa si in plus sint si mult mai stabile in timp:

ledsfigure2.jpg 

https://zeiss-campus.magnet.fsu.edu/print/lightsources/leds-print.html

Comparatie intre surse de lumina: A-comparison-of-the-power-spectrum-of-a-

Exista si o categorie mai speciala de LED-uri albe, semnificativ mai scumpe, ce au la baza LED UW si acele LED-uri intradevar au emisie semnificativa si in UW dar cele obisnuite nu prea au.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

In mod sigur ledurile "normale" nu au radiatie UV, este una din caracteristicile tipice, uneori avantajoasa, alteori nu.

Ce se poate reprosa este emisia relativ punctiforma, ceea ce face radiatia mai "dura" in sensul ca majoritatea razelor vin din aceeasi origine, mult mai compacta ca la ceva cu incandescenta sau descarcare. Rezultatul este ca reflexiile sunt mai dure, mai deranjante. Solutia ar fi un dispersor, care chiar daca atenueaza semnificativ obtine exact efectul de "moale".

Link spre comentariu

Chiar daca nu emit radiatie UV, si lumina albastra poate dauna retinei in cantitate mare.

In general produsele de iluminat sunt testate fotobiologic si categorisite in grupe de risc, cine e interesat poate gasi mai multe detalii aici.

In cazul de fata, pentru un microscop unde sursa de lumina e aproape de ochi e recomandat sa se utilizeze o temperatura de culoare cat mai scazuta (lumina alba calda), de ex. 2200 - 2700K, pentru a limita componenta spectrala albastra cat mai mult (spectrul LED din exemplul de mai sus e pentru ceva gen 5600 - 6500K, adica lumina alba rece).

1520639737497?e=1702512000&v=beta&t=McW3

PS / divagatie (sa se potriveasca cu titlul):

din cate stiu nu exista LEDuri albe cu emitator UV, dar exista LEDuri albe cu emitator violet in loc de albastru. Sunt folosite mai ales la LEDuri care incearca sa umple tot spectrul, respectiv sa se apropie cat mai mult de spectrul luminii naturale. Exemple: Nichia Optisolis, Seoul SunLike

lighting_optisolis_feature_1_e.png

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am găsit o lampă, un cap de lanternă, cu un LED SMD. Pe carcasă scria ca are 1 W si se alimentează la 12 V. Mai scria pe carcasă că se poate alimenta de la 5 V la 30 V. Am alimentat de la 5 la 15 V . La 12 V curentul era de cca 150 mA, la 7,8 V de 200 mA la celelalte tensiuni curentul absorbit a fost de la 60 la 200 mA - sursa mea de alimentare nu este una liniară, este una cu 723 si 2N3055 (am făcut-o după o schemă din Tehnium și sunt multumit de ea - aș vrea sa scot un curent mai mare - acum scot doar 1,5 A și am 3 tranzistori 2N3055 - dacă știți cum pot sa mai măresc poate imi dati un sfat).

Am alimentat doar LED-ul la 2,8 V , lumina bine si consuma 30 mA.

LED-ul este alimentat de un circuit pe care l-am fotografiat și cred ca este un circuit care asigură un curent constant. Integratul are scris ceva de genul XL 7005 A. Am să pun pozele și poate mă lămuriți asupra acestui aspect. M-ar interesa dacă aș putea alimenta 3-4 LED-uri în serie de cca 3W fiecare cu un astfel de circuit la o tensiune de 12 - 15 V.

https://1drv.ms/u/s!Ag2EJjgX7kZm4jpuHyinChA_lsyk?e=sZC33h

Am pus aspectul față - verso al circuitului și poza integratului. Accesând link-ul puteți descărca 27 de foto pe care le-am efectuat.

image.png

image.png

image.png

Link spre comentariu

Taraxus.XL7005A buck converter se găseşte data pe net.

Privitor la sursa cu 723 şi 2N cel ce limitează amperajul e transformatorul.Dacă traful asigură puterea e posibil ca să existe o limitare din schemă.Bagi problema la rubrica "Alimentatoare" şi pune şi schema acolo.

Imposibil să nu primesti o soluție!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări