Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

Postări Recomandate

Dispersoarele sunt OK pentru a face lumina mai "moale" ceea ce reduce reflexiile deranjante si orbirea (adica confort), cu pretul unei oarecari atenuari.

De unde le ai?

Sesebe, iarasi ne iei cu "riddle-uri" (ro = ghicitori)?

Hai sa incerc:

- ai vrut omogenitate de iluminare dispusa pe o anumita lungime

- ai vrut randament maxim

- ti-ai dat seama ca profilul extrudat nu este foarte bun radiator... deci multe capsule distribuite spatial compenseaza pentru ca totalul puterii se imparte la 6 in loc de 2

- ti-a placut tie asa

- ti s-a comandat asa

- s-a potrivit mai bine ca aspect

- ti-a fost lene sa tai extrudatul si asa s-a nimerit

As putea sa continui, iar sansele de a o nimeri sunt mici... Poate ne lamuresti.

Critic: toate bune, dar asa, de aspect, parca megeau mai bine rezistentele de echilibrare SMD dispuse in apropierea sursei ... incat sa ai aspect mai "curat" in zona COB.

Evident ca functional solutia ta merge exact la fel de bine. Presupun ca sunt rezistente de echilibrare, cu COBurile in paralel...

Link spre comentariu
Acum 41 minute, Dxxx a spus:

Dispersoarele sunt OK pentru a face lumina mai "moale" ceea ce reduce reflexiile deranjante si orbirea (adica confort), cu pretul unei oarecari atenuari.

Corect! In principal ca sa reduc umbrele.

De unde le ai?

Luate de pe becuri defecte luate din cutia de reciclare de la un magazin oarecare (cu voia lor). In felul acesta am facut Reciclare.

Sesebe, iarasi ne iei cu "riddle-uri" (ro = ghicitori)?

Hai sa incerc:

- ai vrut omogenitate de iluminare dispusa pe o anumita lungime

- ai vrut randament maxim

- ti-ai dat seama ca profilul extrudat nu este foarte bun radiator... deci multe capsule distribuite spatial compenseaza pentru ca totalul puterii se imparte la 6 in loc de 2

- ti-a placut tie asa

- ti s-a comandat asa

- s-a potrivit mai bine ca aspect

- ti-a fost lene sa tai extrudatul si asa s-a nimerit Initial a avut 1m si acum are numai 600mm pt ca s-a taiat din el. Deci nu de asta.

As putea sa continui, iar sansele de a o nimeri sunt mici... Poate ne lamuresti.

Critic: toate bune, dar asa, de aspect, parca megeau mai bine rezistentele de echilibrare SMD dispuse in apropierea sursei ... incat sa ai aspect mai "curat" in zona COB.

Evident ca functional solutia ta merge exact la fel de bine. Presupun ca sunt rezistente de echilibrare, cu COBurile in paralel...

Rezistentele sint pt balansare, sint de 3.3Ω si s-au folosit THT pt usurinta de instalare si pt disipatie termica mai buna. Oricum rezistentele se afla sub dispersoare si nu se vad deloc.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cat este curentul prin COBuri? / puterea totala?

Ai tu pile la magazin, de le-ai gasit pe toate la fel... sau tipul ala de bec este atat de bun incat toate se intorc rapid ca defecte... Ideea este buna dar nu stiu unde sa gasesc un magazin "cooperant" pentru ca in primul rand sa inteleaga ca nu m-as imbaogati de pe urma lor.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Dxxx a spus:

Cat este curentul prin COBuri? / puterea totala? Nu mai stiu exact. E o sursa de 25W sau 35W (mai probabil 750mA cred) Meanwell. Dupa ore de functionare temperatura acuma vara nu trece de 40-45C° pe radiator la vreo 27-28°C ambiant. La mina pt ca nu mi-am batut capul sa masor radiatorul fiind generos si bine ventilat.

Ai tu pile la magazin, de le-ai gasit pe toate la fel... sau tipul ala de bec este atat de bun incat toate se intorc rapid ca defecte... Ideea este buna dar nu stiu unde sa gasesc un magazin "cooperant" pentru ca in primul rand sa inteleaga ca nu m-as imbaogati de pe urma lor.

Sint alese din vreo 50-60 de becuri arse. Daca iti dai juma din salar pe luna la ei in magazin poate incep sa devina mai cooperanti........

Link spre comentariu

Daca sunt 700mA atunci ai facut foarte bine ca ai pus 6 COBuri.

Problema cu aluminul extrudat este ca nu este nici pe departe pur ci aliaj... si asta altereaza dramatic conductivitatea termica, adica nu se racesc prea bine puteri mari, chiar daca sectiunea pare ochiometric ca depaseste necesarul.

La un moment dat am avut de inlocuit un radiator turnat, care era oricum de aliaj, deci mult mai prost decat aluminul. Am folosit segmente de profil extrudat si eram convins ca aluminiul va fi de cateva ori mai eficient... asta si pentru ca sectiunea era mai mare, plus conductivtatea termica foarte buna a Al.

In cazul respectiv cerinta era ca radiatorul nou sa aiba aceeasi greutate ca cel original, deci aluminiul fiind cu densitate mai redusa deja volumul de metal era cel putin cu 50% mai mare.

Paradoxal insa radiatorul de aluminiu cu sectiune mai mare si teoretic mai conductiv a produs rezultate simiare cu radiatorul initial, desi asteptarea mea era sa fie de cateva (3-4) ori mai bun. Nu exista nici o motivatie de montura diferita sau defectuoasa. Eu nu am gasit alta explicatie decat compozitia metalurgica a extrudatului.

Link spre comentariu

Am zis extrudat (procesul de "tragere" a profilului) nu are nici o legatura cu colorarea / acoperirea cu oxizi adica eloxare. Evident ca profilul nu era eloxat.

Insa in orice DS de radiator cele cu eloxare neagra au parametri mai buni, deci oricum teza cade...

Sesebe - radiatorul original era turnat, cu suprafata lisa din ceva gen zamac - oricum sugera un metal cu conductie proasta. Fara nici o aripioara.

Varianta facuta din extrudat avea aripioare, permitea circulatia aerului, avea suprafata desfasurata de cateva ori mai mare ... si totusi mergea cam la fel ca performanta, fara sa gasesc nici o problema de executie.

Link spre comentariu

Orice fel ( culoare ) de eloxare ajută - sigur negru e preferabil . Proasta conductivitate termică a stratului de oxid nu are nicio relevanță , el fiind la interfața cu aerul care e oricum mai prost conducător. De fapt radiatoarele evacuează căldura prin două mecanisme - convecție și radiație ( aici ajută eloxarea ) nu și prin conducție .

Link spre comentariu

Mai apare situatia in care radiatorul sa nu poata conduce caldura de la sursa de caldura pana pe toata suprafata radianta.

De la un punct cresterea dimensiunii fizice a radiatorului nu mai aduce nici un beneficiu, de aceea se folosesc heat pipes la PC-uri.

Nu stiu daca asta ar fi explicatia pentru situatia de mai sus, dar e o posibilitate.

Link spre comentariu

Stryx are dreptate cu cresterea dimensiunilor radiatorului.

Cand m-am referit la transmiterea proasta prin stratul eloxat,de oxid,am avut in vedere contactul dintre led si metal.

Peste 90% din profilele de aluminiu sunt eloxate!Cam greu sa gasesti profile neeloxate.

Screenshot_20200820-090444_Samsung Internet-01.jpeg

Link spre comentariu

Culoarea unui radiator nu conteaza deloc la eficienta sa, contrar teoriei invatate si discutiilor cu radiatoare negre vs orice altceva.

Este un fapt testat si nu-l voi discuta aici deloc. Considerati adevarat sau fals acest statement e treaba voastra iar eu doar v-am informat de rezultatele masuratorilor facute de mine si de altii cu echipamente performante.

Ce ajuta mult la un radiator este eloxarea dar aceasta poate fi in orice culoare. Diferentele masurate de multe persoane intre radiatoare albe si negre sint generate de faptul ca cele albe sint (de obicei) ne eloxate iar cele negre sint de multe ori eloxate. Acest fapt genereaza diferentele de eficienta si este din cauza ca prin eloxare se mareste chimic foarte mult suprafata de contact intre radiator si aer.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări