Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

Postări Recomandate

Dupa cum am promis, revin cu ceva imagini.

Mai intii bobina inseriata direct cu LED-urile:

LW1Xjj0.jpg

2Cm3ZKF.jpg

Pt izolare a fost imbracata in varnis termoretractil si au fost schimbate si firele folosite initial.

Masuratoare cu circuitul original:

SW0T4mP.png

Pe gridul 2 sint doua zoom-uri, unul pe portiunea de start cu amplitudine a curentului mica si apoi pe portiunea de curent mare. Se poate vedea latimea celor doua pulsuri (masurata la 50% din amplitudine ca in toate masuratorile urmatoare), latime foarte mica si greu de controlat exact.

Se poate vedea ca amplitudinea maxima a peak-ului este destul de fructuanta (aproape 1 diviziune) comparativ cu imaginile urmatoare, cu bobina, unde amplitudinea maxima a peak-ului este constanta 

i7oLaJZ.png

Aici este o comparatie intre pulsurile cu circuitul original (in dreapta pe trace-uri memorate) si  impulsul cu bobina (in stinga) sus pe o perioada de 200msec si jos un zoom. Desi in ambele cazuri (original si cu bobina) era pe trapta 1 de putere, latimea pulsului la baza in cazul original este de circa 1.3usec iar cu bobina este de circa 10usec (tot la baza lui). Zoom-ul din stinga jos este la 10usec/div iar in dreapta, pe trace-urile memorate, este de 1usec/div.

m095kQi.png

Aici este o imagine pt comparatie in cele 3 cazuri de reglaj de putere. Am folosit trace-uri memorate. Se pot vedea masuratorile de peak curent si latime puls (masurat la 50% din amplitudine). Comparati cu latimea de 878nsec fara bobina si 7892nsec cu bobina (la 50% din amplitudine).

Hm42IDp.png

Si o imagine unde osciloscopul calculeaza valoarea RMS a curentului pe cele 3 trepte de putere.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ce sa detaliez, am pus PDF-ul la ce mi-a dar G cu cautare "66F002". Acest CI este inima circuitului si ar fi bine sa stim ce este. 

EDIT: ai masurat cu o sonda de curent in serie cu LED-urile?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tu ai spus "Sper ca integratul nu este acesta" ca si cum ar fi o problema daca ar fi ala.

Da, am folosit o sonda de curent pt masurarea curentului conectata pe unul din firele care duceau la LED-uri.

Iar legat de modul de control, chiar in imaginea de mai sus se pot vedea 2 rezistente (0.12Ω si 0.25Ω)  puse in paralel si inseriate cu sursa MOS-fet-ului, rezistente ce sint folosite pt citirea curentului.

Integratul IC1 este controlerul de incarcare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Daca editezi dupa ce raspund eu ne intelegem ca babele in biserica. Este vechea problema a forumului cu discutii fara schema. Un microcontroler face multe dar aici este cam singur si trebuie sa aibe cine sa-i furnizeze date pe care sa le proceseze. Mai simplu ar fi un integrat specializat care sa trateze doar informatia de curent. Trebuie identificat senzorul de curent, niste forme de unda fara o schema bloc sunt pt impresie artistica. S-ar putea ca pt simplitate si cost sa se multumeasca cu limitarea pe elemente parazite si sa nu le pese de scaderea fiabilitatii. Dar ca rezultat, interpretand formele de unda, este ceva clar pozitiv. Totusi un forum de electronica trebuie sa discute cu scheme pana la intelegerea lor detaliata,altfel raman niste aventuri particulare chiar daca cu happy end.

Ca supliment, acel "soft start" in trepte nu mai apare cand pui bobina?

Link spre comentariu

Sa inteleg mai bine, tu vrei ca eu sa extrag schema de pe placuta aia?!?

Nu ma intereseaza iar cine vrea poate aproape sa o extraga numai din pozele puse aici pe forum.

Apare "soft-startul" si cu bobina dar nu am mai salvat eu imaginea cum, dealtfel, nu am salvat nici comportamentul foarte ciudat cu fructuatii mari de PWM si intreruperi care aparea cu bobine de valoare mai mare.

Link spre comentariu

Miticamy, avand in vedere situatia existenta orice detalii hardware sunt nerelevante cat nu ai si acces la soft intr-o forma pe care sa o poti interpreta, deci sa intelegem cu adevarat schema nu se poate de fel fara soft.

Este evident ca nici efortul nu merita, oricum sansa de a elucida este circa zero... iar Sesebe nu are nici un motiv sa depaseasca momentul in care este satisfacut de prestatia montajului.

Defapt la un montaj de alimentare ne intereseaza numai doua lucruri:

- parametrii electrici sa fie corespunzatori - si integ ca s-a rezolvat pozitiv in aceasta directie, dupa adaugarea bobinei serie

- randamentul montajului, unde am dubii ca se poate face o masuratoare prea credibila avand in vedere forma de unda. Defapt in acest caz ar fi mai interesant de masurat randamentul impreuna al alimentarii plus a emisiei de lumina, sa stim cati lumeni sunt produsi raportat la puterea consumata din sursa de curent continuu aflata inaintea montajului. Asta pentru ca nu se alimenteaza in curent continuu.

Link spre comentariu

De lumina nu pot spune ca sint prea multumit pt ca desi am luat LED-urile cu cea mai rece lumina din oferta (parca 3500K)  totusi lumina inca are o tenta mult prea calda si, precum stii, cu cit este mai calda lumina cu atit scade si randamentul luminos.

Bine, ca intensitate luminoasa nu pot sa-mi dau seama prea bine dar cu lumina mai rece ai parca o iluminare mai buna.

Inca nu am apucat sa circul noaptea cu bicicleta ca sa pot spune mai multe.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 10 luni mai târziu...

Si ca sa nu lincezeasca topicul, un alt proiect. Lumina pt inlocuirea neonului din balcon de la masa de lucru.

PGdEEtE.jpg

UUlvFHg.jpg

thC0953.jpg

jb8JdGY.jpg

UTGmXG8.jpg

0aNmbYf.jpg

PzmuXb7.jpg

Cred ca nu mai este nevoie sa specific calitatea deosebita a iluminarii.

Va las pe voi sa ghiciți dece am utilizat asa de multe LED-uri cind probabil 2 ar fi fost suficiente fara a le incarca prea mult.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări