Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

Postări Recomandate

Am o curiozitate @Thunderer, ce iluminare folosesti tu acasa in "salon".

Nu cred ca folosesti mai mult de 3 becuri de 100W cu incandescenta.

Asta inseamna nu mai mult de 3600 de lumeni.

Eu am dublu, peste 7500 de lumeni cu aproximatie in putere luminoasa instalata la puterea sursei actuale si in total peste 15000 lumeni cu o sursa acoperitoare .

Link spre comentariu

Am spus ca nu este corect sa estimezi din poza aia. D-aia am intrebat la ce inaltime aia 210lx.

Salonul meu e un etaj complet (10x6m estimat la ochi)  Astfel ca sunt 2 globuri (unul e LED si arde cam toata ziua si noaptea - lampa pentru copii daca se plimba noaptea prin casa), 3 spoturi incastrate, o lustra cu 5x35W cu un design ca al tau (dar mai jos pozitionata), 2 globuri (iar) si alte 4 spoturi (LED), o aplica de tavan si alt spot. Mai sunt si alte 2 spoturi de la hota de bucatarie si un lampadar de decor. Curentul e 7c kWh. Ce nu e mentionat ca LED e incandescent. 

Designul l-am cumparat cu casa. Am optat pentru spoturi cu LED industriale acolo unde s-a putut. Eu nu le pot face mecanic cat sa se potriveasca in locul becurilor standard. In rest, fiecare zona este iluminata individual dupa nevoi.

La masa de lectii (camera copilului #1) este o lampa indistriala cu LED. Nu stiu inca cati lx, o sa masor.

Copilul #2 nu e inca la scoala.

Mesele mele de lucru #1 si 2 sunt  cu cate o lampa cu COB facuta de mine. Ambele ofera peste 500lx intr-un con de 60-70cm. 

In garaj, tot COB am la masa #3, combinat cu un bec de 100W. 

In rest am preferat incandescente cu dimmer (dormitoare) caci ajuta cand ai copii.

Sper ca tonul tau sa nu fie malitios. Evident ca esti printre cei cu care m-as intalni cu placere, in limita posibilului.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Pozele la ceea ce lucrez acum:

Temperatura COB-ului / radiatorului masurata cu un PT1000 pt mai multe variate de incarcare in putere (binenteles avind cutia inchisa):

image.png.16635e4f3e0f8b0c44b3b04c3f17840c.png

Pe orizontala este timpul in minute iar pe verticala temperatura in grade Celsius.

Aspect cu LED-urile aprinse dar cu putere mica pt a se vedea si restul inclusiv aspectul corpului cu LED-urile aprinse.....

luCsXp8.jpg 

Avind capacul dat jos pt a fi vizibile LED-urile si radiatorul: 

3XktYpP.jpg

Si aspectul radiatorului:

jMlsjLf.jpg

In final vreau sa utilizez 4-6 LED-uri / COB de 28W alimentate cu 16-20W (putere totala pt tot corpul de iluminat) si sa utilizez doua de astea in balcon.

Radiatorul urmeaza a fi inloculit cu unul dintr-o singura bucata de 30cm lungime.

Pt bai voi cauta un corp de iluminat similar dar mai ingust si mai lung (cam 4cm x 50cm) si voi utiliza mai multe COB-uri alimentate mult sub maximul suportat, cu un maxim in tot corpul de 25-35W.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Inteleg ca este un nou proiect.

Am insa mai multe nelamuriri:

1.

dupa 60 minute vad inca tendinta de crestere a temperaturii.

• in primul rand nu este uzual, platoul termic este atins normal mult mai repede
  • daca masuratoarea este corecta TREBUIE  sa prelungesti axa timp pana echilibrul este stabilizat, fara tendinte de variatie

2.

Corpul respectiv vad ca are gauri discrete de ventilatie...

Insa radiatoarele cu "talpa" intr-un plan paralel cu baza si deci total perpendicular pe tentativele de gauri - egal cu zero...

De ce nu pui radiatoare corecte de tip led?, care au orientate aripioarele pe directia de convectie, adica sus-jos... cum ar fi ce am achizitionat pe group-buy?

https://www.tme.eu/ro/details/sk4615al/radiatoare-pentru-diode-led/fischer-elektronik/

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Vad ca ai un fix cu radiatoarele alea speciale pt LED. Nu-s cu nimic mai speciale fata de alte radiatoare. 

Dacă și cind va fi cazul voi folosi și radiatoare de alea și poate am sa fac și măsurători de temperatura și am sa vad cit sint de bune. Pina atunci am sa folosesc ce radiatoare se potrivesc mai bine scopului. 

Corpul nu are deloc gauri de ventilație iar găurile care exista deja vor fi acoperite pt a obține un corp cit mai etanș sa poată fi montat și în exterior (dar protejat de soare-UV). 

Conceptul de răcire se bazează foarte mult pe inerția termica a radiatorului și deci am nevoie de un radiator cu masa cit mai mare. 

Este normal ca temperatura sa crească încă și după 2.5 ore pt ca asta s-a și dorit - inerție cit mai mare. Estimez ca este nevoie de peste 4 - 5 ore pt stabilizarea termica. În corp închis, indiferent de cit de eficient este radiatorul, temperatura va creste pina cind carcasa de plastic va radia suficienta căldură ca să se obțină echilibrul termic. Carcasa de plastic realizează de fapt schimbul termic cu ambientul iar tipul radiatorului are o contribuție mai mica. 

Link spre comentariu

Sugestie: fara obligatii din partea ta.

Pune la 1-2cm de plafon si fa cate gauri poti face. De ce sa obosesti plasticul ala? Se ingalbeneste in timp. 

Daca il lipesti de plafon, fa gauri de jur imprejur. Ai loc berechet de gauri de 5-6mm.

Link spre comentariu
6 hours ago, Dxxx said:

De ce nu pui radiatoare corecte de tip led?, care au orientate aripioarele pe directia de convectie, adica sus-jos... cum ar fi ce am achizitionat pe group-buy?

https://www.tme.eu/ro/details/sk4615al/radiatoare-pentru-diode-led/fischer-elektronik/

Poti pune, te rog, o modalitate amatoriceasca de cum poti folosi aceste "stelute". Am si eu cateva bucati dar putine idei despre cum sa le fac sa arate bine. 

M-am gandit sa fie o lampa de birou, cu o teava prin care sa treaca firele. Baza un cilindru de 15-20cm si 2-3cm in inaltime cat sa ascunda sursa.

O caracatita lipita de tavan? Tot cu teava de 5-6mm in diametru + baza. 

Voi ce idei aveti? Multumesc.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Sesebe - nu am inteles ca este etans... in acest caz spui corect, ca nu prea conteaza forma si dispunerea aripioarelor.

Insa tendinta constant crescatoare a temperaturii va depasi valorile pe care le vrei, dupa un anumit interval de timp.

Ca alternativa: nu poti folosi dispersorul din corpurile respective lipindu-l cu silicon pe un profil/radiator de Al? In acest fel radiatorul ar fi la exterior, isi va face treaba / partea cu dispersor va masca majoritar raditorul (vazut de jos) / etansarea ar fi 100% daca radiatorul nu are fante.

Thunderer - in mod clar este de preferat sa cobori radiatorul, macar 10cm sub tavan.

In plus un radiator de calitate vine cu specificarea Rt si atunci nu mai mergi pe ghicite... oare va merge la 8W sau nu... Adaugi la Rt radiator si rezistenta de contact mecanic, daca totul este facut corect pentru un COB este realist 0,5-1 K/W. Mai adaugi si rezistenta ternmica jonctiune-capsula a COBului si ai Rjct->ambiant.

Acum inmultesti cu puterea necesara si vezi destul de precis ce temperatura ai avea pe jonctiune.

Ca fixare eu experimentez cu:

- sus = o baza fixata in suruburi pe plafon

- bare verticale de la baza in jos

- 1...2 bare orizontale (prinse de cele precedente) - pe acestea dispun radiatoarele tip steluta.

Poti sa ai emisia in sus, cu reflectare pe tavan - ceea ce asigura lipsa fenomenelor de orbire si dispersia buna. Insa tavanul este de preferat sa fie mai putin absorbant, probabil colorat alb ar fi cel mai bine.

Poti sa ai emisia in jos, cu iluminare foarte puternica in zona direct iluminata. Este insa spinos cum faci ca sa nu produci orbire - probabil ceva oglinda concava propriu-zisa sau cu reflexie interna totala. Evident ca asa ai avea randament maxim.

Desi initial eram pentru solutia a doua, acum tind sa merg mai curand pe prima, dupa ce am luat feed-back de la mai multe montaje si mai multe persoane.

Spre exemplu colegul Sesebe a fost totdeauna pentru varianta asta, cu iluminare prin reflexie si nu directa.

Mai trebuie pentru acest caz sa prevezi neaparat o protectie antipraf, pentru ca suprafata emisiva va fi "in sus". Trebuie sa fie curatibila / lavabila si partea mai neplacuta este ca userul trebuie sa aiba grija si sa curete periodic acolo.

Inca nu am experimentat cu varianta de reflexie dubla, avand emisia in jos / apoi o prima reflexie ducand lumina in sus, si apoi a doua reflexie pe tavan - asa ar fi teoretic cel mai bine, dar nu prea am nici idei realizabile, nici vreun proiect practic.

Link spre comentariu
12 hours ago, Thunderer said:

Poti pune, te rog, o modalitate amatoriceasca de cum poti folosi aceste "stelute". Am si eu cateva bucati dar putine idei despre cum sa le fac sa arate bine. 

M-am gandit sa fie o lampa de birou, cu o teava prin care sa treaca firele. Baza un cilindru de 15-20cm si 2-3cm in inaltime cat sa ascunda sursa.

O caracatita lipita de tavan? Tot cu teava de 5-6mm in diametru + baza. 

Voi ce idei aveti? Multumesc.

Cam asa arata modalitatea amatoriceasca in care am folosit eu cateva radiatoare din acestea de la fischer, cu inaltimea de 3.5cm (parca).

Montajele au fost facute prin februarie, iar dupa asamblare, la o ora si la doua ore de functionare temperatura radiatoarelor are cam 55 de grade ( masurata cu termocupla unui multimetru introdusa intr-o gaura de 1,5mm diametru, umpluta cu pasta de transfer termic, facuta in corpul radiatorului). Nu stiu cat de calibrat este acest multimetru, dar duoa doua ore de functionare pot tin mana pe radiator (se simte fierbine).

Nu este o varianta perfecta din punct de vedere ingineresc, are multe lipsuri, dar pentru mine este o varianta foarte buna. 

IMG_3192.jpg

IMG_3193.jpg

IMG_3195.jpg

Link spre comentariu
La 21.08.2018 la 0:51, Thunderer a spus:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ai aici o ideie si se potriveste si cu salonul de mari dimensiuni pe care ai spus ca-l ai.

Link spre comentariu

@sesebe, globurile alea sunt foarte interesante. Buna idee! Multumesc!

Oricum, in salon vor fi minimum 4-5 zone delimitate de iluminare. Nu are rost sa gandesc ceva de anvergura intr-o singura lampa.

@vlad228, ideea de plafoniera imi displace din principiu. Nu neg ca am cateva plafoniere acasa, caci nu am prea multe de ales. Pana la o renovare serioasa o sa fiu obligat sa accept ceea ce am. Dar nu mai adaug plafoniere. 

Am venit tarziu de la munca, n-am citit inca serios raspunsul lung al lui @Dxxx. Asa ca-mi voi aloca timp sa digerez raspunsul pe masura informatiei puse. Sa nu fiu perceput ca ignor efortul depus. Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări