Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri

Postări Recomandate

Pt ca Dxxx mi-a cerut un update postez deși nu am nimic noutăți. 

Am cumpărat citeva regulatoare de lumina cu triac în speranța că voi găsi la unul sa se potriveasca valoarea potentiometrului dar toate au potențiometru de 470k-500k iar mie îmi trebuie de 100k cu comutator integrat. 

M-au costat aproape 200 RON și experimentele astea și acum m-am și "indragostit" de o soluție văzută în unul din ele și va trebui sa mai cumpăr citeva și sa schimb pelicula rezistiva din interior cu una de 80k-100k, dacă găsesc vreun model de potențiometru de la care sa pot sa o adaptez. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Speram ca ai mai avansat, ceva consistent, si ca doar nu ai avut timpul.

De ce doresti sa utilizezi regulator de lumina, cand puteai sa faci reglaj direct, din sursa? Sincer nu gasesc nici un avantaj al unei asfel de abordari. Iar in sursa esti in curent continuu, deci sa modifici ceva incat functionarea sa mearga cu potentiometru de 100k este facil.

Asa ca presupun canumai configuratia fizica a cablarii te poate conditiona la o astfel de alegere.

Link spre comentariu

Pai tocmai ca vreau sa fac reglajul direct din sursa dar sa folosesc carcasa (montata in locul intrerupatorului) de la un regulator de lumina cu triac si potentiometrul din el ca sa fac reglajul, si sa folosesc 2 fire pt a conecta potentiometrul de pe perete direct la pinii de reglaj ai sursei dar imi trebuie un potentiometru de 100KΩ si toate au potentiometru de 470kΩ-500kΩ.

@mihaicozac era nevoie de un potentiometru de 100KΩ cu intrerupator pt al conecta direct pe pinii de reglaj ai sursei. Vezi pe paginile anterioare ce sursa.

Link spre comentariu

Este aproape imposibil sa nu gasesti o varianta corecta de modificare.

Incearca sa scoti schema sursei pe partea de joasa tensiune si presupun ca in zona respectiva vei putea sa modifici cateva rezistente incat sa alterezi impedanta circuitului de dimming si in acest mod sa mearga potentiometrul de 500kOhmi.

Posibil sa zic ceva care nu se potriveste cu realitatea, dar probabilitatea mare este sa am dreptate.

Stiu ca a scoate scheme nu este lesnicios, dar vizavi de cata munca scuteste (sa schimbi peicula rezistiva din potentiometru... si sa mearga ... si sa fie si fiabil...) eu zic ca merita.

Link spre comentariu

Asa ca suma pare mult... dar depinde si ce anume construiesti si pentru ce.

Oricum categoria de corpuri industriale de iluminat performante nu are absolut nimic in comun la preturi cu becoleduri si altele.

Cateva mii de Euro investiti pentru o singura camera este costul normal al unei solutii profesionale, deci 2.000RON este nimica toata.

Link spre comentariu

Am schimbat pelicula la potențiometru de test.

Am mai "dat și la pila" ca să se potrivească și..... merge bine.

Cit de fiabil este.... asta e partea a doua și nu prea as vrea sa aflu după ceva timp ca nu-i suficient de fiabil. 

Link spre comentariu

Pai daca apreciezi ca frecarile nu sunt mai mari decat in cazul solutiei industriale de la care ai preluat componentele - ar trebui sa fie OK, presupun ca ai asamblat corect.

Nu vad de ce sa nu mentii macar un timp solutia asta directa si poate ulterior gasesti o solutie pe cealalta cale, incat sa folosesti potentiometrul de valoare mai mare...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Dxxx a spus:

Cateva mii de Euro investiti pentru o singura camera este costul normal al unei solutii profesionale, deci 2.000RON este nimica toata.

Dumneavoastra vi se pare normala, aceasta suma, pentru Romania, vremurilor noastre?

Vorbim de studiouri de filmare / fotografiere, sau de o camera de locuit normala?

Ca asa, mergand pe ideea dumneavoastra, si un tapet pus pe pereti, ar trebui sa inceapa de la cateva zeci de mii ( nu conteaza, euro sau ron), iar mobilierul... de la fara numar!

Scuzati divagatia, dar prea exagerati cu sumele de bani. 

Traim totusi in Romania, si marea majoritate a membrilor Elforum, nu suntem milionari, ca sa nu zic miliardari.

Mai ganditi-va si la oamenii normali, cu venituri medii.

Daca vreti SF, infiintati o sectiune dedicata pentru aceasta!

Sa aveti o seara buna!

Link spre comentariu

Asa ceva cam ar fi off-topic, dar asta numai Sesebe poate aprecia si imi poate solicita si ce sa fac (este zona lui).

Insa ca sa nu evit problema eu am spus foarte clar: solutie profesionala.

Cine nu intelege poate sa se revolte.

Solutie profesionala inseamna ceva realizat probabil pe comanda, adaptat spatiului. Asta inseamna si onorariu de proiectare...

Nici nu discutam de "scurtaturi" la racire / CRI +R9 / sursa si optica... ceea ce va garanta si fiabilitate peste durata preconizata de exploatare.

Uzual este sa ai control si asupra temperaturii de culoare eventual si a spatierii luminii.

Este ca si cand eu discut de masini de Formula 1 si tu te revolti, pentru ca numai volanul respectiv costa de 10 ori cat a costat masina ta, noua.

Cui i se pare SF nu are decat sa cumpere becoled de 5 lei...

In plus: multe elemente din ce ar contine o solutie profesionala, plecand de la cateva mii de Euro in sus  pot sa fie comune cu o solutie a unui pasionat/entuziast, pe care ansamblul l-a costat cu mult ... muuult mai putin.

Un hobbist isi permite sa gandeasca mult asupra solutiei si oricum tot procesul de proiectare este de presupus ca va fi temeinic / iar ca costuri financiare ar fi zero.

Daca ai fi citit topicul si intelegeai unele optiuni, vedeai ca Sesebe a ales unele solutii aparent "risipitoare" legat de faptul ca sunt mai scumpe decat ce era strict necesar - exact aceasta este modalitatea de procedura daca doresti ceva foarte bun ca rezultat final.

Desigur ca optiunile lui si ale mele / sau ale altora, nu ar fi identice, dar asta este si rostul forumului, fiecare mai invata de la celalalt.

Daca Sesebe a cheltui deja 2000RON adica spre 500 de Euro - asta pentru constructia lui proprie -> cam care crezi ca ar fi pretul rezonabil sa ti-l ceara daca l-ai angaja ca sa repete tot procesul in camera ta "de locuit, normala" - > nu crezi ca deja s-ar ajunge la mii de Euro, pentru deranjul lui?

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Merci de suport @Dxxx.

Hai sa facem o comparație pe înțelesul la mai multa lume: 

Cit valorează mașina pe care o conduci tu Morarule? 2000E 5000E 10000E? 

Majoritatea oamenilor au o mașină ce valorează probabil în jur de 4000-6000E DAR asta nu inseamna ca nu și-ar dori una de 40000E-50000E. 

Dece nu-și cumpăra una scumpa deși unii probabil ca și-ar permite?

Poate pt ca își fac treaba bine merci și cu una de 6000E ?!?

Atunci dece sint și unii care conduc masini de 50000-70000E? Să-i excludem de aici pe smecherii care n-au muncit 1ora în viata lor și totul au obținut numai prin furtișaguri și înșelătorii.

Ma refer la oamenii normali ca să zic asa, oamenii care merg zilnic la servici cite 8-10-12 ore numai ca să conducă o mașină de 50000E.

Pt ca le place sa conducă o astfel de mașină. 

Acum citiva ani (mai mulți) cind m-am reapucat de pasiunea din generala-liceu: electronica audio, și a început sa conteze cum se aude muzica, în loc sa caut să-mi cumpăr ceva aparate audio mai performante am zis ca este mult mai funny sa mi le fac eu singur avind și avantajul ca le voi face conform specificațiilor mele. 

Asa a apărut DAC-ul meu. Izolarea galvanic mi-a rezolvat și bucla de masa ce se creea între echipamente și nu reușeam sa scap complet de ea, are și control din telecomanda care vreau eu pt ca pur și simplu ii aloc butoane de pe telecomanda TV-ului și se aude și foarte bine. Cit costa un DAC cu 4+1 întrări digitale, izolare galvanica între partea digitala și partea analogica, cu telecomanda și instalat într-o cutie (custom dedicata lui) cu tot cu display? 

Diferența între hobby și profesional în materie de echipamente de măsură !?! 

Este foarte mare și la preț dar și la performante. Am dat un exemplu personal cu osciloscope, am meu de acasă entry level - > hoby și unul de la servici, osciloscope de la același mare producator. 

Treaba sta în felul urmator: cind nu ai un termen de comparație, cind nu știi ce înseamnă ceva mult mai performant și mai bun, ești super fericit.

Părinții noștri au trăit o viata cu un TV A-N (le-am prins și eu destul de bine) de 40-60cm și cu 2 ore de program TV pe zi. Acum nu va mai ajunge diagonala de 120cm și rezoluția de 4K cu milioane de culori și sutele de posturi TV. 

Sa revenim.

Am spus undeva în topicul acesta ca prezint un proiect ce ar trebui realizat de cit mai multa lume?

Ca vreau sa fac o tiganeala de improvizație care sa fie cit mai ieftina și sa dea cit mai multa lumina? 

NU!!!

Prezint numai un proiect și atit iar dacă cineva poate reutiliza vreo ideie din el este bine venit. Cei interesați pot vedea o posibila cale de urmat dacă vor sa obțină ceva cu aspect mai deosebit.

Ps: și cred ca le prinde bine sa știe și cam la ce costuri se pot aștepta. Cind și dacă au să reușească sa le facă de 5-10 ori mai ieftin cu atit mai mare le va fi și satisfacția. 

Ps 2: cit costa sa pui un tapet de calitate într-o camera? Unul de calitate nu de musama / PVC. Vad ca te-ai interesat și știi preturile. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nici nu stiu de ce ne ambalam noi - sansa de a lamuri ceva este mica, pun pariu ca cine are parere contrarie citeste superficial si  stie ca nu e asa, ca el are dreptate.

:limb::rade::wretre

Parerea mea este ca la calitate proasta si pret mic  - numai cu piese incerte, recuperate gratuit poti sa bati oferta chinezeasca, si asa nu poti decat daca faci ceva jalnic.

Nu stiu daca jalnic dar mai bun decat chinezaria sau jalnic dar mai prost...

Si atunci singurul lucru care merita este numai sa tintesi mai sus dpdv calitativ.

Numai daca consideri ce s-a achizitionat pe "group-buy" se poate lesne vedea ca te poti descurca foarte ieftin si sa obtii un produs cu multe clase de calitate peste ce este in comert (includ chiar si produsele "scumpe"):

- COB 24W 11 lei

- sursa SMPS-CC 27 lei

Asta nu inseamna ca nu putem sa tintim si mai sus, evident ceva mai scump - si sa facem ca Sesebe.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

În sfârșit am reușit sa modific a doua sursa HLP-60H-36 achiziționată special pt testele astea. 

Am scos schema la partea de control extern (un mic PCB atașat plăcii mari) și am reușit sa înțeleg cum funcționează și să-i găsesc noile valori de rezistoare.

Se poate modifica în doua variante:

simplu schimbind numai un rezistor iar caracteristica de reglaj este relativ liniara avind totuși îngrămădita peste 60% din variație în prima jumatate comparativ cu peste 80% cind pui o simpla rezistenta de 120k peste potențiometru de 500k;

sau mai complicat modificind 3 rezistente dar variatia este mult mai ok puțin exponențiala apropiindu-se de modul de variație al unui potențiometru de volum. 

Din păcate din cauza ca nu ma pot conecta pe forum de pe desktop (nu ma lasă antivirusul zicind că-i "unsafe" nu pot pune și poze. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări