Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce mi se ard becurile des?

raidaru

Postări Recomandate

Mai întâi, La mulți ani Vali ! Sincere felicitări pentru activitatea ta de moderator !

Și acum, on topic . Am mai scris pe undeva dar nu s-a prea băgat în seamă . Nu numai temperatura LED-ului este factor de uzură ci și curentul !

Dacă folosesc un LED la curentul maxim, oricît de bine ar fi răcit , ăla nu ține prea mult . Producătorii nu sunt totdeauna foarte fair play , nici chiar cei mari. Există la unii dintre ei grafice cu durata de viață estimată vs. curent dar nu sunt publicate în toate DS.

S-a încetățenit ideea că dacă ții LED-ul sub 85°C la joncțiune poți miza pe 50000 de ore sau pe-acolo. Greșit !

Acest lucru este valabil doar dacă - simultan- ții și curentul undeva în limitele a 50-75% din curentul de binning, poate chiar mai jos . ( Diferiți producători au diferite rapoarte între curentul maxim și cel de binning )

Editat de UDAR
Link spre comentariu

La mulți ani Udar (Radu) ! Mulțumesc pentru apreciere, cred că dacă toți colegii ar avea un comportament impecabil ca al d-vstră, eu nu aș mai avea de lucru pe forum ca moderator.

Referitor la cele expuse mai sus, sunt cu totul de acord. Curentul mare le distruge la fel de rapid ca și răcirea improprie. Din păcate chinezul nu are niciun interes să facă astfel de becuri ieftine și rezistente, altfel ar produce doar pe stoc și nu ar mai vinde așa de mult. De aceea duce parametrii la limită, atât temperatura ledurilor (radiatoarele costă), cât și curentul (lumina e mult mai intensă, dar durează mai puțin...). Pe de altă parte, nu-ți prea vine să dai 60 Lei pe un Philips, chiar dacă poate rezista 50000 de ore.....că te costă cât 60 de becuri cu incandescență. Și alea au mai multe șanse să țină mai mult, chiar să lumineze mai bine decât ,,becoledul,, de 9W.

Link spre comentariu

Parcă s-a mai discutat ...nu știu pe unde ....despre o sursă de curent constant simplă făcută cu un LM317 !

Oare n-ar merge și la aceste becuri?Știu că tensiunea e mare ...dar, eu zic că pe integrat n-ar trebui să depășească tensiunea de 37v...

Editat de elmar
Link spre comentariu

Am cumparat un bec LED de 2 bani,5.5W,5 LED-uri dispuse pe o placuta de aluminiu,lumina calda, pentru experiment,sa vedem daca putem face ceva cu el sa tina mai mult :))) deci avem asa: un condensator electrolitic AISHI 400v 2.2 uF apoi inca un condensator(sau ce e) pe care scrie HQ2mH si un mini transformator pe care scrie x 3<116>0.6 iar pe partea cealalta avem un rezistor(nu l-am masurat inca) si un integrat pe care scrie 05M10

https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/26552600_1600523896679741_177596094_n.jpg?oh=abbde7557b2f147698f3d45630f67b1c&oe=5A4C69A3

https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/26551355_1600523893346408_445782826_n.jpg?oh=3f7a7c883e3f22b092efd25124f4ad91&oe=5A4C66AB

Link spre comentariu

Acolo ai o sursă în comutație.Ca să țină mai mult, trebuie să asiguri o răcire mai bună ledurilor, apoi să te asiguri că nu sunt supuse unui curent prea mare.Limitarea de curent se poate face la astfel de surse schimbând valoarea unui singur rezistor, dar din pozele neclare nu se poate recunoaște ce sursă este. Poți pune o lupă (lentilă convergentă) în fața obiectivului camerei foto și faci clarul prin depărtarea sau apropierea aparatului de obiectul fotografiat.Astfel poți face poze Macro clare și cu un telefon ordinar.

Link spre comentariu

Acolo ai o sursă în comutație.Ca să țină mai mult, trebuie să asiguri o răcire mai bună ledurilor, apoi să te asiguri că nu sunt supuse unui curent prea mare.Limitarea de curent se poate face la astfel de surse schimbând valoarea unui singur rezistor, dar din pozele neclare nu se poate recunoaște ce sursă este. Poți pune o lupă (lentilă convergentă) în fața obiectivului camerei foto și faci clarul prin depărtarea sau apropierea aparatului de obiectul fotografiat.Astfel poți face poze Macro clare și cu un telefon ordinar.

https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/26234566_1600587670006697_375447947_n.jpg?oh=2d768e2a47f4fb0a048dfb39d947c999&oe=5A4D4680

https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/26197250_1600588803339917_209201549_n.jpg?oh=d2686f6f71fec5fc40ae0cd2fdcb6930&oe=5A4C72B2

Link spre comentariu

Înclin să cred că este un regulator în comutație tip buck ( asta sunt aproape sigur ) și că rezistența R4 , cea apropiată de placa LED-urilor este cea răspunzătoare de stabilirea curentului.

Link spre comentariu

Înclin să cred că este un regulator în comutație tip buck ( asta sunt aproape sigur ) și că rezistența R4 , cea apropiată de placa LED-urilor este cea răspunzătoare de stabilirea curentului.

da,pe ea scrie 154, deci are 150 K ohmi, de cat ar trebui sa pun ca sa "menajez" LED-urile? Cat despre incalzire fiind pe placa de Al deja e un + , mai fac niste gauri cu burghiul in corpul inferior de plastic al becului pentru ventilatie eventual.

Link spre comentariu

Dacă e de 150k înseamnă că m-am înșelat . Aveam impresia că e în serie cu LED-urile dar, privind mai atent, cred că e în paralel deci alta trebuie să fie , scuze !

Oricum nu se poate spune direct cât trebuie să fie deoarce nu știm ce integrat e acolo. În principiu însă curentul scade dacă mărim valoarea acelei rezistențe . E o presupunere bazată pe scheme asemănătoare, nu garantez nimic.

LE Există și integrate care au stabilit intern curentul . Dacă e din ăla nu poți face nimic.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Caldura este moartea ledurilor. Conteaza mult constructia, dar si pozitia becurilor. Este o mare diferenta intre montarea cu dulia in sus intr-un abajur, cea mai proasta, si montarea la orizontala in spatiu liber pentru convectie naturala.

Si curentul conteaza. Doua becuri cu curentul redus la jumatate dau mai multa lumina (randament mai bun) decat unul singur si au durabilitate muuult mai mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări