Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce mi se ard becurile des?

raidaru

Postări Recomandate

Alea sunt cele mai predispuse la defectare, practic disipația căldurii e cea mai proastă, fiind și încapsulate în plastic.....așa ceva nu aș cumpăra nici cu 1 Leu/bucata, sau poate doar să le iau ledurilepentru alte proiecte

Link spre comentariu

În plus față de ce zice @valide mai sus aș adăuga că acel tip de becuri - catenă lungă de LED-uri înseriate și ”driver” cu condensator este foarte predispus să cedeze la creșterea tensiunii. Curentul prin LED-uri nu este proporțional cu tensiunea la rețea ci cu diferența dintre aceasta și căderea pe LED-uri . Cu cât numărul de LED-uri înseriate este mai mare, cu atât este mai pronunțat efectul.

Link spre comentariu

În plus față de ce zice @valide mai sus aș adăuga că acel tip de becuri - catenă lungă de LED-uri înseriate și ”driver” cu condensator este foarte predispus să cedeze la creșterea tensiunii. Curentul prin LED-uri nu este proporțional cu tensiunea la rețea ci cu diferența dintre aceasta și căderea pe LED-uri . Cu cât numărul de LED-uri înseriate este mai mare, cu atât este mai pronunțat efectul.

Pe condensator si cealalta componenta(driver sau ce o fi) scrie 400V

Link spre comentariu

Si la aplica care am "reparat-o" eu,avea condensatorii pe 400v,chiar daca in functionare normala tensiunea pe lantul de leduri era cam 68v.La arderea unui led din serie urca tensiunea la bornele condensatorului la peste 300v.

Link spre comentariu

Haideti sa tregem(ti) o concluzie...sunt mai ''practice/ieftine/placute ...becurile cu incandescenta?? Stiu si eu ca...pt. unii NU sunt...practice,pt. altii nu sunt placute...iar altii considera ca ..sunt....de moda ''veche'' ! :nas: :95

Link spre comentariu

Am un becoled (usor modificat) in baie montat pe 28.11.2015 si a costat 12lei, are zeci de aprinderi / zi si uneori sta cate 2 ore aprins.

In camera am becoledurile (nemodificate) de 30-40 lei cu mult aluminiu si unele au rezistat mai putin de 6 luni.

Deci sa fie o regula? Noroc sau altceva?

Link spre comentariu

Am un becoled (usor modificat) in baie montat pe 28.11.2015 si a costat 12lei, are zeci de aprinderi / zi si uneori sta cate 2 ore aprins.

In camera am becoledurile (nemodificate) de 30-40 lei cu mult aluminiu si unele au rezistat mai putin de 6 luni.

Deci sa fie o regula? Noroc sau altceva?

da-ne reteta succesului si noua te rog :)))) ca pe mine ma dispera deja becurile, azi am pus cateva cu halogen dar avand in vedere ca au fost la 4 lei bucata......daca tin 1 luna deja sunt fericit. As pune neon peste tot dar e scump corpul. In camera de zi unde neonul sta aprins de cand se intuneca afara si pana pe la 10 seara tine cativa ani.

Editat de raidaru
Link spre comentariu

Nu am reteta succesului dar o sa postez tipul becoledului cumparat de la un magazin din Alexandira si mica modificare oarecum ciudata. multi o sa rada de ce am facut acolo dar asa mi-a "fatat" mintea atunci.

Revin cand gasesc poza cu modificarea becoledului, practic doar am redus putin din puterea LED-urilor prin schimbarea condensatorului serie.

l.e: Nu am vrut sa se inteleaga ca becoledurile ieftine / proste sunt "minunatesiextranemaipomenite" ci ca pretul, cel putin in Romania, nu este un criteriu de selectie.

Link spre comentariu

Pe condensator si cealalta componenta(driver sau ce o fi) scrie 400V

Păi nu e vorba că se defectează condensatorul ci LED-urile. Nu e momentul acum să detaliez mai mult decât am scris în postarea #18 .

Link spre comentariu

Nu ma intrebati exact ce rol au componentele din struto-montaj ca nu am idee (de fapt e secret) dar se pare ca o forta extraterestra, de unde si denumirea becoledului, mi-a arata calea cum sa faci un becoled de 12 lei sa reziste 2 ani. :rade:

Dupa indelungi cercetari ale unei echipe romano-britanice, formata din mine si "stirile cu cercetatori britanici", am ajuns la urmatoarea modificare demna de ... tot rasul:

Bec-ul Alien 12W nemodificat, inca am unu nou in cutie:
becoled_12_W_Alien_bottom.jpg

Condensatorul serie 175J 400V (polipropilena 1.7uF 400VDC) - sincer nu-mi plac condensatorii astia si nu prea am inteles de ce nu e scris pe ei 400VDC;

Condensatorul electrolitc 15uF 250V - nu prea ma interesat si nu il bagam in seama;

Bec-ul modificat (starea LED-urilor dupa doi ani de functionare):

becoled_12_W_modificat_top.jpg

45 LED-uri conectate intr-o singura catena (serie) si lipite pe un ... sticlotextolit cred ca e.

Bec-ul modificat (cu ocazia demontarii l-am curat de praf, stiu ca e sarbatoare dar ce sa fac):

becoled_12_W_modificat_bottom.jpg

Condensatorul de 1.7uF 400VDC l-am inlocuit cu 1uF 250VAC X2 (probabail unii il stiu si drept clasa "autocicatrizanta"). Chiar daca acesta clasa X2 nu este gandita pentru scopul propus in alimentarea becoled am mare incredere ca e mai bun ca ce pusese chinezul. Condensatorul nu il adaug la pretul becoled-ului deoarece e recuperat dintr-un monitor CRT.

Rezistorul de 120ohmi 10W nu trebuie bagat in inseama, doar am vrut sa mai scat putin din tensiunea pe LED-uri (acum ~5V + eventual ce mai "bloca" varistorul la nevoie);

Varistorul trebuia sa fie ceva la 150V DC dar nu am avut (nici zenner / transil) asa ca nici ala nu trebuie bagat in seama, poate la urmatorul bec modificat o sa pun ce trebuie.

Acesta modificare nu este un model de urmat! ATENTIE, orice modificare o faceti pe raspunderea voastra!

p.s: poate le gasesc si pe alea defecte cu LED-uri lipite pe AL (dar coapte) si sursa in comutatie.

l.e:

- tensiunea la bornele catenei inainte de modificare: 156Vcc

- tensiunea la bornele catenei dupa modificare: 144Vcc (nu e mult dar isi face treaba)

Link spre comentariu

La mulți ani ! îți doresc.

Sincer, nu am priceput prea mult din ce ai scris mai sus . O fi spir(i)tul sărbătorilor...

Ce am reținut e că ai coborât valoarea condensatorului de la 1.75 la 1 µF și ai mai pus și o rezistență în serie. Păi în cazul ăsta e normal să țină mai mult.

Ca să dau și eu exemple de experiențe proprii, am un becoled de 7 sau 9W ( valorile aparțin producătorului ! ) care merge de vreo doi ani în baie nonstop. Zic nonstop pentru că întrerupătorul e din acelea cu tub de neon și deci becul cu LED nu se stinge niciodată . Doar ”dimmează ! ” . Scuzați licența . E drept că nu are probleme de evacuare a căldurii - nu e cuprins în niciun fel de corp, e liber în aerul înconjurător de deaupra corpului oglinzii.

Link spre comentariu

Protejarea la vârfuri de tensiune e ușor de făcut și nu costă mult, dar problema principală a acestor becuri e totuși răcirea deficitară a ledurilor.Dacă sunt folosite mai multe ore continuu, se supraîncălzesc și la un moment dat cedează câte un led. Apoi un alt led.....

Pentru utilizare de scurtă durată, cum ar fi în băi sau holuri de acces, pot ține mult timp.

Link spre comentariu

La multi ani si voua!

UDAR, ideea principala ai inteles-o. Am inlocuit 1.7uF 400VDC (nu am incredere in ele) cu 1uF 250VAC X2.

validae, asta asa este dar daca reducem putin din puterea disipata pe leduri lumina nu scada foarte mult dar e foarte posibil sa marim viata LED-urilor. E adevarat ca LED-urile sunt ieftine si de prosta calitate dar chinezul exagereaza cu alimentarea (tensiune / curent) din motive lesen de inteles, le duce la maximul posibil si deaia crapa repede.

Sincer in baie sta lumina mai mult aprinsa ca in camera. :rade: Pentru lucru nu folosesc lumina din tavan ci lampa de la birou iar pentru ambiental am o banda LED RGB+W.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări