Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Renovare sau inlocuire sursa IEMI 4102M

xubi

Postări Recomandate

@Ovidanie, erau în calculator le-am făcut de câțiva ani.
Un prieten îmi spune că nu vede nimic cu link-ul ăsta pe telefon. Probabil și Doru tot pe tel a încercat?
Apropos, ar fi poate potrivit să facem un Grup privat  pe FB doar pentru membrii elforum unde să ținem pozele astea de diverse aparate în albume și documentațiile în fișiere că ar fi mai ușor de accesat decât mereu să trebuiască să primești un link și să faci tot felul de chestii suplimentare?

Editat de xubi
Link spre comentariu

Poate aia e problema, la mine când vreau să accesez intru direct în contul meu fără urmă de poze. Da, de pe telefon încerc și eu. Dar le-am  primit pe mail, mulțumesc. 

Acum 43 minute, Iomis a spus:

Si eu le vad, fara sa am cont pe Facebook. 

Mare și grea... Cu traf de mărimea aia au scos mai târziu I4104 de 40V/5A. Dar la asta să bage așa ceva pt 2x1A mi se pare extravagant tare. Cred că cea de 5A va fi următoarea pt reparație. Nu am folosit-o de mai bine de 10 ani. Ultima data mi-a băgat 70V pe ieșire. Știu ca a pulverizat consumatorul și asa a rămas. Nu are protecție la supratensiune. Au băgat la altele mai bicisnice, dar la asta, nu. Trebuie să văd ce mai am în cutiile cu maimuțe, mai potent decât 2N 3055. KD-urile de la tesla erau mai robuste, dar nu știu dacă mai am așa ceva. Am lăsat-o în legea ei, tot din cauza greutății. Te taie de spate până o dai jos de pe raft, și să o manevrezi pt depanare. Cred că nu mi-ar fi plăcut 4102 la fel de mult ca varianta modernizata. 

Link spre comentariu

Pe un telefon fara cartela si FB (fac pozele pe care le pun pe forum) se vad pozele.

fbforum.jpg

EDIT: am vazut si diferenta daca deschid de pe laptop unde am cont FB: apare pagina FB a celui ce a postat pozele si am constatat ca avem un prieten comun cunoscut si pe grupurile FB cu electronisti.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Pot sa-ti trimit eu KD-uri, dar mai bine pune acolo tranzistori  moderni, care sa aiba factor de amplificare macar 20 la curent de 4A.

M-am impacat bine cu i4104, era prinsa cu holtzsuruburi sub blatul mesei, sa nu poata colegii sa-mi ia sursa, cand aveau de incarcat diverse baterii auto. Fabricasem dintr-o bucata de platband, de ala de la impamantare, doua bride indoite pe genunchi si asa am fixat sursa, pe vecie.  Sursa asta are preregulator " in comutatie", nu mai stiu exact daca e semipunte cu tiristori sau un singur tiristor serie cu borna + apuntii redresoare. Foarte util era ca acel preregulator care lucra la 100Hz isi schimba tonalitatea in functie de consum, eu chiar daca nu vedeam sursa de sub masa stiam cu aproximatie cam ce curent debiteaza, dupa cum bazaia. Boala lor era ca acel preregulator se strica, si elementul regulator serie disipa  toata caderea de tensiune. Sursa este prosteste facuta, transformator imens, carcasa foarte mare, etc.

Poza luata de pe net:

sursa.jpg

Link spre comentariu

Pai aia era hiba, pocnea preregulatorul, după care se ducea și tranzistorul serie și te trezeai cu toată tensiunea de pe filtraj, pe ieșire. Nu am schema la îndemână, dar din câte rețin și preregulatorul era tot tranzistor, nu tiristor. Nu am înțeles niciodată de ce pocnea instant. Mergea ani la rand cu sarcini diferite, unele chiar aprindeau limitarea, și odată te trezeai la o sarcină modestă că pocneau ambii tranzistori. Asta din poza e mai noua, cu comutatoare decadice. Am avut și varianta cu comutatoare rotative. Parcă erau mai comode la utilizare. 

O treaba deșteaptă era compensarea pierderilor, dacă aveai traseu lung de alimentare, și cadea tensiunea pe conductori. 

Link spre comentariu

Inseamna ca in capul meu este o compilatie intre sursa i4104 si sursa aia mai mare, de 30A. Nu am schema la indemana, stie cineva daca i4105 avea droser dupa preregulator? 

La o sursa i4104 cu comutatoare rotative am adaugat rezistori pe comutatorul de zeci de volti si aveam la iesire spre 60V. Nu am avut la indemana consumatori adecvati sa verific daca peste 50V mai stabilizeaza la curent mare. Sursa era pentru un amic care nu avea cu ce sa incarce bateriile de acumulatori de 48V. pentru incarcat PB-acid, sursa era suficient de buna.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
Acum 9 minute, Ovidanie a spus:

stie cineva daca i4105 avea droser dupa preregulator? 

Pai altfel cum ar fi facut "preregularea" si de unde s-ar fi auzit fluieraturile?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Ovidanie a spus:

Inseamna ca in capul meu este o compilatie intre sursa i4104 si sursa aia mai mare, de 30A. Nu am schema la indemana, stie cineva daca i4105 avea droser dupa preregulator? 

Probabil te gândești la i-4115 cu 30V @15A și preregulator semipunte comandată. Apoi era un drosel cât jumătate din transformatorul de alimentare și un radiator imens cu 6-7buc 2n3055 plus vreo 8-10 "conserve" 4,7mF/63v.

Intră lejer la categoria 20Kg+.

Toată partea de comutație fiind alimentată dintr-o sursă mică, izolată, cu un transformator poziționat în spatele panoului frontal.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, dumitrumy a spus:

Pe un telefon fara cartela si FB (fac pozele pe care le pun pe forum) se vad pozele.

EDIT: am vazut si diferenta daca deschid de pe laptop unde am cont FB: apare pagina FB a celui ce a postat pozele si am constatat ca avem un prieten comun cunoscut si pe grupurile FB cu electronisti.

Apare pagina, logic  dar apare și  albumul la care face trimitere link-ul care este sub header sau ce vedeți pe laptop?
Întreb mai mult să văd cât de viabilă-i metoda asta de a împărtăși poze pentru că am deja poze de 10-15 ani prin albumele de FB și-mi pare o metodă bună de backup

Link spre comentariu

Pe calculator intra direct pe colectia de poze. Acum am verificat. Pe telefon, nici pomeneala.

Pe schema, in preregulator, prima optiune este KD503, si cam asa am gasit cam toate exemplarele care mi-au trecut prin mana. Atacul trafului ce comanda preregulatorul a avut si ala doua variante. Cu 2 tranzistori (2N1711 si 2N 2905) sau cu 4 in configuratie darlington, la modele mai noi, adica dupa 85. 

4104.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 ore, xubi a spus:

@Ovidanie, erau în calculator le-am făcut de câțiva ani.
Un prieten îmi spune că nu vede nimic cu link-ul ăsta pe telefon. Probabil și Doru tot pe tel a încercat?
Apropos, ar fi poate potrivit să facem un Grup privat  pe FB doar pentru membrii elforum unde să ținem pozele astea de diverse aparate în albume și documentațiile în fișiere că ar fi mai ușor de accesat decât mereu să trebuiască să primești un link și să faci tot felul de chestii suplimentare?

xubi

De ce trebuie facut un grup pe FB?

Sunt foarte multi useri care nu au FB. 

Ce facem? Impartin in doua Forumul, intre cei ce au si cei ce nu au FB?.

Link spre comentariu

La nevoie, putem folosi FB-ul ca site de hosting. Asta propunea colegul xubi. Si daca facem grup, vom putea pune toti pozele in acelasi loc, sa fie la indemana.

Link spre comentariu
Acum 29 minute, Kosmin a spus:

Apoi era un drosel cât jumătate din transformatorul de alimentare

Pai noi numeam drosel si bobina de la sursele de 5V/ 50A de la Felix 256 care functionau tot la frecvente audibile ca si sursa IEMI in discutie si tot cu frecventa libera. Deci sursa are un BUCK preregulator in care socul/ bobina/ droselul ar putea fi pe ferosiliciu, tole foarte subtiri. Asa era la Felix. Ferita s-a introdus la sursele de Coral.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări