Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Renovare sau inlocuire sursa IEMI 4102M

xubi

Postări Recomandate

In schema e trecut ca traful da 44V. Nu am masurat pe traf, dar pe filtraje atat am, 58V. Teoretic ar fi trebuit cca 62V. Da, ar fi o idee. Eu ma gandeam la o banda ornament din aluminiu, lipita peste gauri, dar cred ca o sa bag niste borne. Cel putin o fixa de 5V chiar daca nu la 20A , dar un 5A ar fi util pt lucru. Am retinut, buna ideea. Sa vad ce borne gasesc sa se potriveasca acolo.

Link spre comentariu

Merg și borne de alea care sunt niște găuri în care bagi "bananele". Asta așa, să fie diferite de celelalte. Bagă mufe în toate găurile, vezi mai târziu ce utilizare vor primi. Eu am băgat în stația cu aer cald un încărcător pt Li-Ion, 8,4V/1A pt 2 acc. serie și alt încărcător și 12,6V/1A pt 3 acc serie. Am diferite șurubelnite și filetante convertite pe Li-Ion și așa le încarc.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

E o idee foarte bună, numai ca trebuie să văd de cât loc voi dispune, după ce dau afară claviatura aia pt analogice. Clar un 5V va fi. Am pe cealaltă sursă, 4109 o ieșire fixa de 5V/2A și chiar mi-a fost de folos. Loc ar mai fi în locul condensatoarelor de filtraj ce taman le-am aruncat. O sa vad când ma voi învrednici să pilesc ferestrele pt digitale, atunci voi băga și borne cu alimentatoarele aferente. E totuși tensiune mare, să vad ce voi putea adapta. Nu știu câte module step down acceptă intrare așa mare. 

Link spre comentariu

https://www.aliexpress.com/item/1005005612007340.html?spm=a2g0o.cart.0.0.1d7738daL7DYrZ&mp=1

Bazat pe ltc1329.

Nu vad bine ce mosfet foloseste dar pare ce trebuie pentru modificarile pe care le-ati vrea.

Eu as folosi pozitia mufei de impamantare!  As mai da o gaura intre suportul butonului de punere in paralel si  aceasta si cam asta ar fi si cu suplimentarea, 5V de putere. Sau as scoate mufa de impamantare si pe linia ei as pune un conector rapid pt boxe! Totusi nu stiu daca acesta rezista la 5A!

https://www.aliexpress.com/item/1005006401710350.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailBottomMoreOtherSeller.16.3fcdpiiYpiiYXy&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40196.366991.0&scm_id=1007.40196.366991.0&scm-url=1007.40196.366991.0&pvid=87f98c71-879b-4890-a248-abd3747515c0&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40196.366991.0,pvid:87f98c71-879b-4890-a248-abd3747515c0,tpp_buckets:668%232846%238114%231999&pdp_npi=4%40dis!USD!7.93!2.69!!!57.94!19.70!%40211b813f17362876307427576e84ca!12000037035385911!rec!RO!848301772!X&utparam-url=scene%3ApcDetailBottomMoreOtherSeller|query_from%3A

Asta pentru ca nu m-as incumenta sa defrisez ce este pe acolo!

LTC1329-10.PDF

Editat de Andrei24
Link spre comentariu

Claviatura aia cu 4 butoane pe canal este doar pt a comuta instrumentul analogic de pe un domeniu pe altul, deci fără analogic, e fix degeaba. Nu are rost să o țin de disign. Nu mă întorc la analogic. Ideea cu borne în loc mi se pare una bună, nu văd de ce aș păstra niște butoane inutile, dar să mai dau și gauri în plus. Rămâne în studiu. Mulțumesc pt adresa sursei de 5V, alimentata la 60V. E de reținut.  Cred ca are protecție la scurt, și ar fi fost bine sa fi fost semnalizata cu un led. Cred ca se poate completa la nevoie. 

Am găsit 2 modele de borne, și mai fac săpături. 

IMG-20250108-082935.jpg

Modelul de sus îmi place mai mult, pt că poți cupla și sârme. Cel de jos e  cu banane de 4mm, sârmele stau mai greu. În tot cazul, vor fi mai scurte decât cele originale, ca să nu încurce la cuplare. 

Link spre comentariu

Daca tot o sa dai jos capacele sursei, uita-te daca nu poti scoate de pe unul din secundarele de forta, o priza.

Link spre comentariu
La 08.01.2025 la 0:10, Andrei24 a spus:

Asta pentru ca nu m-as incumenta sa defrisez ce este pe acolo!

Da, înclin să-ți dau dreptate. Nu știu de ce eram convins că acele claviaturi sunt prinse de panoul de față cu distanțiere și suruburi, precum potentiometrele. E puțin mai complicat, sunt plantate pe placa mamă, unde sunt și alte piese plus modulele pt fiecare canal. Se pot scoate claviaturile, dar cablajul rămâne acolo, e cam înghesuita treaba.

4102-1.jpg

Acum nu am chef sa demontez tot ca să ajung la placa mamă, dar peste 2 săptămâni vine o comanda de led uri și cred că o sa le schimb pe alea ale lui. Până atunci poate uit de munca la găurile dreptunghiulare pt instrumente, și mă focusesz numai pe defrisarea claviaturilor. Am pilit azi masca și am strecurat instrumentele. Cam la limita. A rămas cam puțin pe laterale, dar e ok, au intrat, și sunt de acolo. E ceva de muncă, pe lângă masca vizibila, inscripționata, de 1mm, mai are sub ea o tabla de 2mm. Deci luat la pilă grosime de 3mm de aluminiu, pe o fâșie de 5mm aproape pe toată lățimea sursei. Nu prea e loc de dremel sau alte scule electrice. Celelalte incastrate în rama instrumentelor vechi au fost parfum. Cu astea e de muncă până le vezi la locul lor. Cam asta e, am văzut și o placa cu borne pe traf, e posibil să se poată accesa secundarele, dar nu cred ca înfășurarea de forță are mediana.  O să mă uit și pe schemă. 

LE-nu ai nici o mediana la infasurarea de forta. Ai cateva infasurari pt comanda, curent mic.

IMG-20250109-214231-edit-181246397149458

Link spre comentariu

Dedemult am folosit un transformator imens, cu tole E+I, recuperat dintr-un amplificator audio, să-mi fac un alimentator cu tensiunea reglabilă, în trepte. Cum am procedat: între carcasa de sticlotextolit și bobinaj am introdus o fâșie de tablă, apoi am tăiat o bucată de carcasă, cât să văd bine înfășurările secundare.  Tabla avea rolul de a proteja bobinajul cat timp tăiam carcasa. Pe vremea aia am folosit bormașina și un burghiu de 4mm ascuțit să semene cu o freză...

Eu aș tăia carcasa și aș scoate o priză pe unul din secundarele de forță, din câte țin minte sunt două secundare cu sârmă groasă și 4 secundare de curent mic.

Link spre comentariu

Sunt 4 secundare pe canal. Unul de forta si 3 de comanda. Parca n-as risca sa compromit bobinajul, ca nu prea stii unde zgarii cand decopertezi. Scot din uz bunatate de sursa...pt ca de rebobinat, mai greu in zilele noastre. Sunt mai multe variante...ori surse stepdown care sa admita 50...60V pe intrare, sau surse direct de la retea la tensiune fixa de 12V sa zicem sau cat o fi, tensiune fixa. Din astea trebuie probat daca au loc, e la limita spatiul.Am comandat deja niste placi care accepta alimentare la 50V si tensiune reglabila pe iesire. Sa vedem cand vor veni.

Link spre comentariu

Lucrează cu atenție, nu o să strici nimic. Trage de carcasa aia, bagă o bucățică de tablă, taie pertinaxul sau ce material o fi ăla. Cu un ac înțepi izolația de email și măsori ce tensiune ai pe acea spiră. Poți inversa între ele capetele înfășurării, dacă priza secundară pică mai bine în acest fel.

Cel mai important e că am o sursă donatoare, ar fi un transformator ca piesă de schimb.

Link spre comentariu

Inseamna ca ai cu ce sa te joci. La mine sursa asta are mai mare valoare sentimentala decat materiala. Pana la urma e doar o sursa, dar e printre primele dotari din 84 la masa de lucru. Am modificat-o pt ca panaramele alea cu ac mereu se blocau si nu aveai nici o baza in ce indica. Si asta dupa zeci de ani in care au mers. Dar mai mult parca nu m-as baga. Si apoi, daca as fi nevoit, poate as face-o, dar daca merg sursele alea in comutatie alimentate la 50V chiar nu mai trebuie nimic. Una o fixez pe 5V si celelalte doua pe 12V sau cat o fi nevoie si aia e. Restul, din sursa reglabila, ca de aia e sursa. Pt 5V sunt alimentatoare de telefon la 60...100W. Unul din ala e usor de strecurat la interior. Sunt variante, pana la a zgaria in secundarele trafului.

Link spre comentariu

Felicitari pentru munca depusa .

Subscriu la partea:

" Pana la urma e doar o sursa, dar e printre primele dotari din 84 la masa de lucru. Am modificat-o pt ca panaramele alea cu ac mereu se blocau si nu aveai nici o baza in ce indica. Si asta dupa zeci de ani in care au mers. Dar mai mult parca nu m-as baga. Si apoi, daca as fi nevoit, poate as face-o, dar daca merg sursele alea in comutatie alimentate la 50V chiar nu mai trebuie nimic. Una o fixez pe 5V si celelalte doua pe 12V sau cat o fi nevoie si aia e. Restul, din sursa reglabila, ca de aia e sursa. Pt 5V sunt alimentatoare de telefon la 60...100W. Unul din ala e usor de strecurat la interior. Sunt variante, pana la a zgaria in secundarele trafului."

Link spre comentariu

Cam așa va arăta. Le-am pus provizoriu, și stau până la prima boare de vânt. Problema este că dintre toate bornele ce le am în număr suficient ca să astup găurile alea, astea sunt cel mai potrivite, doar ca gaurile în panou sunt de 10mm și borna cu totul are 10mm. Pt izolație, ii trebuie gaura de 8mm. Deci o sa trebuiască niște saibe și pe o parte și pe alta a panoului, de 8mm la interior și 12mm la exterior, ca să pot fixa bornele. Mi se pare cam încărcat panoul de față în forma asta. Cred că o să fac probă și cu o mască pt acele gauri. 

IMG-20250110-191807-edit-183410402182143

Important e ca am scăpat de claviaturile alea. E incomod de scos, dar cu răbdare, merge. 

Link spre comentariu

Din ce stiu de la alte aparate IEMI panoul frontal e facut din două foi de tablă , cea de la exterior e doar o mască . În cazul ăsta puteti pune intre ele șaibele sau o altă tablă lungă și subtire cu gauri de 8mm 

Link spre comentariu

Nu merge între ele, pt că se distanțează și nu mai stau cum trebuie, când se strâng șuruburile, cea de deasupra care e mai subțire, face burtă. E chiar lângă prinderea bornelor originale, și alea strâng cu șurub plăcile între ele. Nu le pot lăsa puțin stranse, pt că piulița M4 care asigura strângerea, asigura și contactul electric la papuc. Nu este loc de 2 piulițe. E mai complicat decât la prima vedere. 

Tot la o tabla de 1mm de Al m-am gândit și eu, pe exterior, și pt montaj mai ușor, ca să nu umblu cu șaibe, una și la interior. E în studiu. Așa cum am spus, chestiile astea îmi stăteau în gând mereu, sa scap de niște chestii devenite inutile.

IMG-20250110-201857-edit-183611978306097

Ce voi pune în locul lor, rămâne de văzut. Nu e chiar ușor de scos, având în vedere poziția. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări