Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Renovare sau inlocuire sursa IEMI 4102M

xubi

Postări Recomandate

Daca initial tensiunea retelei era 220v iar acum este 240 v probabil si de aici este o crestere a tensiunii in secundarul trafului si implicit dupa redresare 

Link spre comentariu

La mine pe multimetru true rms 237V, cu dracia asta mica, ce se vede 😉 

Totusi cum ramane cu acea crestere la iesirea din punte! 48AC la intrare si 60DC la iesire!

PrizaF.PNG

Link spre comentariu

Salut,

Pai cresterea e logica la punte ai dupa redresare Uinac*1,41, adica ai pe condul de filtraj valoarea de varf a tensiunii aplicate la intrare.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

La 48 pe traf. avem 67V pe electrolitic. Tranzistorul din preregulator, adus în saturație are tensiunea C-E max. 2V la 2A. Rămân vreo 65V, logica spune că avem cum stabiliza cei 50V prezenți la ieșire. Dar nu știm ce riplu există pe electroliticul din filtraj, implicit dacă este în parametri. Tensiunea minimă de pe electrolitic, pe care o vedem în sarcină maximă,  cu osciloscopul, trebuie să fie cu 6-8V mai mare decât tensiunea de ieșire. Dacă schimbăm puntea redresoare și toți electroliticii, putem crește tensiunea pe ieșire până la 50V.

Link spre comentariu

Asta pt cine are nevoie de tensiune mai mare. Nevoile mele ar fi pt un curent mai mare. De multe ori am băgat canalele în paralel, sau am folosit 4104. La tensiune, cu canalele inseriate, obțin 80V. Rar am avut nevoie de așa nivel. 

Link spre comentariu

Puntea redresoare este originala, ce am schimbat sunt doar cei 8 cond. 4x680uf63v/canal si cei de 220uf63v/canal care sunt pozitionati pe cablaj dupa cei de 680!

Oricum, aceiasi valoare la iesire o aveam si inainte de a face aceste inlocuiri(condensatori si instrumentele de panou)!  

Asa o voi folosi cat o sa tina. Sper sa reziste macar 20 ani :) 

Editat de Andrei24
Link spre comentariu

Tensiunea de pe filtraj, după punte e justificată. Ai 240 V pe rețea, clar și în secundar ai mai mult. Eu puneam în discuție tensiunea maxima stabilizata, care nu are nici o legătură cu tensiunea pe intrare, în anumite limite. Ca de asta e sursa stabilizata, pt ca tensiunea pe borne să nu depindă de tensiunea de alimentare. Fără să umblu încă la calibrare, tensiunile pe ieșire la mine cam asa arata pe o sursă, cu potențiometrele la max. Cealalta nu o am la îndemână, dar nu e departe. Nu depășește 43V din câte țin minte. 

IMG-20250130-193016-edit-394430671623076

La sursa ta cred că cineva a preparat-o să dea mai mult, sau o referință a fugit de pe valoare. Înclin să cred că e premeditata treaba, pt că nu puteau fi ambele canale la fel de duse accidental de pe valoare. 

Link spre comentariu

Arata bine cu lcd. Eu m-am chinuit sa fac pozele! (deh frecventa retelei)dispareau cifrele din displayuri  de parca intrase aghiuta in ele).

Trebuie sa gasesc capacele de la butoane si gata m-am oprit din optimizare. Mai mult nu pot.

Cum spuneam sper sa ma tina macar pe jumatate din cat ati folosit-o dvs.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Andrei24 a spus:

48AC la intrare si 60DC la iesire!

48×1,414= 67,87V Atât trebuie să ai pe electroliticul de după puntea redresoare.

Verifică puntea redresoare, posibil să fie defectă, mai precis o diodă defectă.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Sunt multe de bibilit... să mai zic că eu pe ambele canale, am găsit pe diodele PL5V1 (încă se vede marcajul), tensiunea de 4,08V?

Ca fapt divers, acum pe rețea am 226V, în secundar am 45V și pe filtraj 60V.

Filtrajul este nou, de 15000uf la 63V. Atât s-a putut. In faza urmatoare, urmeaza sa scot puntile astea si sa bag unele mai serioase. Cu 3PM05 sau 3PM1 am amintiri neplacute de pe vremea cand depanam tv sport.  Era la ordinea zilei sa fie schimbate pt ca cel putin una din 4 diode era ori intrerupta ori conducea in ambele sensuri. Trebuie sa scobesc sa vad ce am care sa se incadreze la dimensiune, si dupa asta intru pe placi la verificat componente. Diferenta aia de 2V intre canale, trebuie justificata cumva. Nu are puncte de reglaj, deci vine din dispersia valorilor componentelor.

Inca un lucru voiam sa-l intreb pe Andrei. Voltampermetrele le-ai alimentat cu un singur alimentator de telefon? Le duce?

In ce privește acuratețea indicațiilor la LCD urile mele, sunt mai mult decât mulțumit. Nu am umblat la calibrarea lor. Consider ca pt niște instrumente de panou sunt foarte bune. Am luat mai multe valori, fără bibileala, ca la zaruri, am învârtit și unde s-a oprit, acolo am citit. 

https://postimg.cc/gallery/tqg25y7

Link spre comentariu

Da un singur alimentator pt amandoua voltamp. Am incercat si cu alim Samsung vechi cu mufa mai lata tot 5V/ cu 550mA, a functionat si cu acela. Dar mi-a cazut in mana recent inainte sa vina comanda din China, un alim de router d-link la 5v1A, care este mai mult decat ok. 

Am verificat puntile nu tocmai inteligent, le-am scos de pe placa si am constatat ce stiam, sunt bune! Bineinteles ca s-a lasat cu niste vorbe... pentru ca am exfoliat cablajul in 4 puncte din cele 8 posibilitati:) Dar dupa o asemenea lucrare am pus altele noi in loc, tot iprs. Mi-a fost teama de cele chinezesti. Acum sunt noi puse de mine.

Pentru verificarea lor ar fi trebuit sa separ circuitul prin scoaterea sigurantei (cum am facut atunci cand am masurat tens. traf - punte) si a conexiunii cu placa bateriei de condensatori 4x680uf deh... Apropo am dat jos si condensatori paralel de pe fiecare dioda a puntii redresoare. Am masurat tens si fara ei, am 64V pe cond 4x680uf clar mai furau si ei ceva. Dar nu schimba cu nimic rezultatul final deoarece am repetat testul cu sarcina inductiva la 50V 2,4A si sursa in paralel. Rezultatul, identic cu cel facut mai devreme! 50V-2,4A stabilizat.

Sigur acei condensatori au avut rolul lor, probabil reducere zgomot , lucrul in frecventa etc. Pentru ca erau tip caramea la 0.047 250vcc(sensibili tare, 2 s-au topit la atingere cu letconul si si-au pierdut piciorusele) iar in manual apar ceramici la 100nF/160V, voi pune ca in manual. Eu cred ca au pus ce au scos de la magazie, pentru comanda respectiva sau poate sunt eu rautacios si nu vreau sa cred ca fiecare sursa era "tratata" individual la banc..

Editat de Andrei24
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări