Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Renovare sau inlocuire sursa IEMI 4102M

xubi

Postări Recomandate

Deocamdata sunt la parametri de fabrica, 1,2A. Modificarea nu va fi ceva substantial. As vrea sa le duc la 2A pe canal. Puse in paralel, voi avea 4A. Acopera majoritatea cazurilor de consumatori (in ce ma priveste) și nici nu vreau să fac să transpire tranzistorii serie. 

Acum 7 ore, Ovidanie a spus:

Curentul max. debitat de sursele i4102M, la cât l-ai limitat?

Link spre comentariu

Transpiratia sursei se imparte intre minicaloriferele de pe laterale si tranzistorii de pe radiator daca nu ma inseala memoria. Unele variante aveau rezistentele din gruparea serie-paralel acoperite cu ceramica alba, altele erau cu rezistente verzi (acestea din urma erau mai anemice dpdv al disipatiei) si fumegau mai des daca se merge pe 2A :)

Link spre comentariu

Tranzistorii de pe radiator lucrează în regim de curent constant de 1,2A la rece. Bănuiesc pt încă 0,8A n-o sa dea în clocot. Dar merita încercat, câtă vreme traful duce fără discuție. Am încercat cu o sursă 4108, de 30V/1A împinsă la 2A. Are câțiva ani de funcționare, dar ce-i drept, nu intensivă. Când a fost nevoie, a prestat. Altfel, mereu intra în limitare cu domeniul până în 1A.

Link spre comentariu

Au ajuns in cele din urma voltamp de panou din China. Mi-am zis ca cele cu 4 digiti ar umple spatiul de afisare mai bine, nu neaparat sa para mai pro sursa! Precizez, am vrut digitale pentru a nu lua sursa la palme in viitor :) si bineinteles pentru o citire mai facila.

Am ales metoda incastrarii digitalelor in carcasele analogicelor pentru ca am vrut sa pastrez cat mai aproape de original aceasta sursa. Condensatoarele din bateria de 4x680uf/63V/canal si cele de 220uf/63V/canal erau in stare  buna dar am decis schimbarea lor cu unele noi la 100V pt ca tensiune la contactele lor era aproape 60V, asa cum am scris mai sus in acest topic!

Procesul nu a decurs tocmai usor dat fiind faptul ca in zona bornelor este deranj mare, inghesuiala cat cuprinde.

Probabil la prima avarie! voi recurge la metoda descrisa mai sus de @doru3160 si voi renunta la claviatura acestei surse.

Alimentarea digitalelor am facut-o cu un alim mic de 5v/1A pt. router D-Link, cuplat pe comutatorul principal. Este loc generos pentru asta in zona respectiva! Probleme au mai aparut si la leduri asa cum spunea si @doru3160. Pur si simplu intre doua verificari au crapat ledurile U, ambele si pe rand ca sa fie treaba buna si cu urari de bine cat cuprinde :). Concluzie, schimbate toate 4!

Una peste alta, schimbarea analogicelor cu digitale este un plus din punctul meu de vedere dar trebuie luat in calcul si faptul ca alegerea unor modulele voltamp digitale este o loterie. Nu toate sunt reusite, clasa de precizie(panta) difera de la model la model!

20250128_181925.jpg

20250128_182036.jpg

Link spre comentariu

Ceva nu e în regula cu 50V pe ieșire. În mod normal tensiunea ar trebui să fie max 41...42V. Ai probat în regim de curent constant să vezi dacă e ok? 

La un exemplar am avut probleme la cuplarea în paralel a canalelor. Parțial am rezolvat. A fost umblat la configurația comutatoarelor și în final a lăsat firele dezlipite fostul proprietar. 

Link spre comentariu

Intenționam  să-l rog pe colegul @Andrei24 să ne spună ce modificări a adus sursei, teoretic ar putea debita 50V, practic nu știu dacă la 1,2A si 50V pe ieșire mai are suficiente rezerve să stabilizeze. Un 45V garantat merge.

Link spre comentariu

Dacă a fost modificata, e ok. Dacă e de la mama ei, nu ar trebui sa aibă valoarea aia pe ieșire. Practic se apropie de valoarea tensiunii pe filtraj, înainte de tranzistorii serie. 

Link spre comentariu

Da. Sursa intra in regim curent constant. Se regleaza conform manualului. Ca observatie la cap de cursa 50V tensiunea fluctueaza 10 mV dar nu mai mult. Sursa am pus-o in paralel si de asemenea conform manualului sursa din dr devine master, cea din stg. intra in modul cc. Reglajul ambelor canale la modul paralel se face din comenzile sursei master cea din dr. si debiteaza in scurt 2.6A max., sursa master din dr.!

In modul normal 1.6A/canal max.

Piese care au aprox 55 grade fara sarcina pe iesirea sursei sunt rezistorii paralel pe bateriile de cond 4x680uf si cond 220uf C4 pe placile interschimbabile. 

Poate gresesc eu. Sunt un pic obosit acum si nu mai am chef de alte masuratori. O las asa pana maine. Daca se prajeste peste noapte ceva asta este o luam de la capat.

Editat de Andrei24
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Andrei24 a spus:

Da. Sursa intra in regim curent constant. Se regleaza conform manualului. Ca observatie la cap de cursa 50V tensiunea fluctueaza 10 mV dar nu mai mult. 

De aici înțeleg ca ambele canale se duc pana în 50V, altfel, la cuplarea în paralel vor debita unul pe celalalt. Dacă sunt identice, înclin să cred că asa au fost reglate, mai puțin probabil să se devalorizeze ambele la fel. 

Asta este oricum, dar nu conform manualului. Cel puțin eu nu am găsit pasajul în care se precizează pragul maxim de 50V. 

Link spre comentariu

Şi mie mi se pare suspect 50V.În mod normal orice sursă are o tensiune mai mare decât cea maximă furnizabilă,pentru compensarea că derilor de tensiune.

Trebuie văzut şi dacă la sarcină maximă mai asigură cei 50 v...

Link spre comentariu

Ți le fac cadou dacă-ți plac. 🙂

Cu puțin ulei de cedru cred că le rezolvi. Eu chiar nu le-am mai vrut... În mod normal ar fi fost să merg la un ceasornicar să curețe lagărele și sa le ungă, după care reglat jocul axial. Mai mergeau 40 ani. 

Link spre comentariu
On 1/28/2025 at 11:52 PM, BRANCA said:

Şi mie mi se pare suspect 50V.În mod normal orice sursă are o tensiune mai mare decât cea maximă furnizabilă,pentru compensarea că derilor de tensiune.

Trebuie văzut şi dacă la sarcină maximă mai asigură cei 50 v...

Buna ziua. 

Am reusit sa fac rost de doua becuri de 24V. Le-am inseriat si au rezultat cateva imagini!

Am masurat tensiunea pe trafuri, 48V, pe punte 60 DC! Aici am intrat in impas. Speram sa fie ceva cadere de tensiune pe puntea redresoare 3PM01!

Sursa 2x40V 1.2A, nu am inteles marcajul 50V de pe panou dar cred ca este asa cum s-a mai spus aici traful acestei surse este supradimensionat, s-a dat marja de lucru din start, sursa este cu potential de crestere :) 

Nu am observat  nicio modificare pe placi, toate lipiturile originale si lacuite ca pe vremuri!

Pusa de la inceput in mod paralel si dupa cum se poate observa, totul a decurs conform manualului. Reglaj din master si aprinderea martorilor cc dupa manual.

Am ales led alb sa "tipe" mai tare dar si ca sa pot schimba culoarea usor daca nu imi mai place, exclus sa mai demontez din nou modulul pentru asta!

Nu am lasat prea mult timp acest setup inductiv. Poate era mai sanatos sa fi inseriat si o dioda. In aprox 5 min cat am experimentat si pozat nu am observat anomalii termice!

Pt dl. grosu99.

Nu am renuntat definitiv la acometrele originale. Le-am pastrat pentru alte vremuri.

Cine stie ce  voi face mai incolo, peste ani, din plictiseala...

24v1.6a.jpg

38v2a.jpg

50v2.4a.jpg

Editat de Andrei24
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări