Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparare smps 12v 3.8A identificare componente

Postări Recomandate

Buna ziua, am o sursa pentru de 12v 3.8A pe care un istet a alimentat-o invers adica a pus tensiunea retelei pe bornele de 12v. Sursa arata ca in imagini, se pare ca defectul nu a mers foarte departe, este construita cu integratul CR6853T, mai putin uzual,nu prea am gasit scheme de surse facute cu el.

In partea de de inalta tensiune se pare ca nu sunt defecte, am scos de pe placa tot ce era afumat/explodat numai ca nu resuesc sa identific valoare catorva rezistori...Am scos partea de schema de 12v care arata ca in desen, e folosit acolo o referinta AZ431 care cred ca e echivalent cu tl431.

Ma puteti ajuta cu experianta si cunostintele voastre sa indentific ce valori au rezistorii care nu au valorile scrise in schema adica : R11, R13, R15, R17?

Stiu ca e cam munca in zadar, dar vreau pentru exercitiu sa o fac functionala.

Multumesc ! Orice sugestie/sfat este binevenit !

20171228_193845.jpg 20171228_193855.jpg 20171228_193938.jpg 20171228_194605.jpg 20171228_203756.jpg 20171228_215318.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pentru a-ți face o idee despre valorile rezistorilor arși, curăță cu grijă pe lungime toată vopseaua de pe o parte. Vei vedea că stratul rezistiv este întrerupt cam la mijloc, el fiind realizat ca o spirală mai groasă la capete și mai subțire la mijloc.Măsoară față de ambele terminale și un punct de la milocul rezistorului, acolo unde mai există strat rezistiv. Dublează valoarea obținută și rotunjește-o la cel mai apropiat standard de valoare.Astfel poți afla cu destulă aproximație valoarea sau măcar domeniul de valori cu care poți încerca. Te pot ajuta mult și resturile de inele colorate rămase la margini...

Link spre comentariu

Optocuplorul si 431 nu vad sa le fi scos. Sigur sint si alea defecte.

Defapt trebuie sa arunci absolut orice componenta ce era in secundarul sursei, mai putin bobina serie.

Pt valorile rezistoarelor cauti o schema de sursa de la o sursa cu iesire de 12V-14V si te inspiri de acolo pt ca toate componentele sint din zona de control optocuplor.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Categoric trebuie scos tot din secundar, nu cred că a scăpat nimic. Se poate recupera sursa, trebuie doar multă atenție și răbdare la teste, fiindcă e foarte probabil să apară supratensiuni dacă divizorul rezistiv nu e optim ales....

TL 431 are mai multe nume în funcție de producător, toate fiind echivalente...

Link spre comentariu

R17-este pe iesire,cu rol de sarcina cand sursa nu are consumator,puneti 1Kohm

R11 alimenteaza ledul din opto,puneti 470 Ohm

R13 si cu condensatorul ala serie are un rol antioscilant,o puneti de 2,2-4,7K

R15 incepeti de la 1Kohm si vedeti cat scoate;asta e cea mai importanta....si succes!!!

Link spre comentariu

1.Mai întâi ești sigur că nu s-a dus și secundarul trafului ? Sau poate izolația între primar și secundar .... Eu zic că e un risc mare , chiar dacă nu se observă nimic la măsurători . Un test cu un megger de 1000V între primar și secundar ar fi concludent ( deși standardele cer tensiune mai mare .... ).

2. AZ431 este echivalent cu TL431 dar nu chiar tot ce se termină cu 431 este . Exemple de NEechivalante : LMV431, TLV431, SC431L.

3.R14, R15 nu mi se par normale valorile . Ar permite o plajă prea mare de reglaj dar dacă, totuși, sunt reale atunci R15 ar merge de vreo 20k. În rest , pentru R11 merg și eu pe 470-1k. R13 mai mult pe ghicite sute de ohm .... câțiva kΩ iar R17 câteva sute de Ω la 2-3W.

Link spre comentariu

Buna dimineata, m-am trezit devreme cu chef de treaba si am schimbat AZ431 cu TL431, am pus o dioda MBR20100 in loc de 10100, evident condensatorii de filtraj explodati si rezistorii astfel: R15--10K, R11--330ohmi, R13--560ohmi, R17--220ohmi/1w.

Am alimentat in serie cu un bec de 100W si sursa a inviat, totul ok, se poate regla tensiunea de iesire intre 10 --13V, i-am pus o sarcina de 2A si nu sunt probleme, nu am pus mai mult deoarece nu sunt montate radiatoarele, singura problema este un zgomot de inalta frecventa al transformatorului ce se accentueaza odata cu sarcina mai mare. Asa e normal sa faca sursele astea sau nu functioneaza chiar in parametri?

Totusi pana la un curent de sarcina de 2A tensiunea reglata la 12V scade la 11.94V ceea ce cred ca e ok.

20171229_084229.jpg 20171229_085235.jpg 20171229_085249.jpg

Multumesc tuturor colegilor pentru ajutorul acordat !

Editat de mirceacra
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări