Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare cu backup ?..

Vizitator

Postări Recomandate

Pe acumulatorul ăla ar trebui să scrie tensiunile de cycle și float - circa 14.4 respectiv 13.5 și curentul maxim inițial (că după aia scade singur) . De obicei este de 0.25-0.3 C . În cazul tău 1.8 - 2.16 A . Sincer, mă gândeam la un acumulator mai mare care putea suporta cei 3.2 - 3.5 A .

Poți folosi schema ta cu o rezistență de 1.5 - 2 Ω și cu șuntarea ei automată după ce tensiunea pe baterie a atins o valoare ( să zicem peste 12.5 V ) . Dar din păcate asta înseamnă iar o complicație .

Acum, să analizăm puțin ce se întâmplă . Bateria se descarcă nu mai jos de 10.8V ( asta e o condiție obligatorie pentru protejarea bateriei, indiferent de schema folosită ) . La revenirea rețelei curentul dat de alimentator se împarte între baterie și consumator . La început bateria va lua toată diferența disponibilă între ce poate da sursa și ce ia consumatorul apoi treptat curentul absorbit de baterie scade.

Dacă consumatorul nu are un curent minim prea mic putem face o dimensionare în acest sens. Exemplu - consumatorul ia între 1 și 2.5A . Pot limita sursa la 3A și astfel voi avea maxim 2A prin baterie și voi avea totodată suficient curent pentru consumatorul maxim. Dar e cam la limită.

Eu, repet, aveam în minte o baterie ceva mai puternică - de obicei se calculează un timp de backup de minim 6 , hai, cu indulgență, 5 ore. Asta te-ar fi dus la o baterie de 12 -15Ah care n-ar fi făcut probleme .

Pun pariu că bateria aia la consum de 2.5A nu ține mai mult de 2 ore ( poate doar cât e nouă, câteva cicluri).

Am citit între timp postul de mai sus . Și eu zic la fel la ambele puncte . De obicei nu se întâmplă nimic dar nu e bine să forțezi .

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

8

• Stefan

2

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

UDAR nu spuneam de tine cand ma refeream la citez "Asa cum imi amintesc ca spunea cineva...prin alt Topic, nu-mi amintesc cine...." Serios, exista un Topic in care s-a discutat (am gasit doar in memoria mea fraza) in care o persoana, destul de activa si informata, sustinea ca un acumulatorul isi ia doar cat are nevoie...

In fine... Cred ca o sa adaug la ideea ta, si schema de mai sus, doar ca in locul rezistentei, o sa pun frumos un regulator de curent. O sa elimin diodele de protectie, pentru ca e un aparat destinat pentru mine, si ramane doar cea care dicteaza ca MainSupply nu intra direct in acumulator. Evident, cand ramane pe baterie , tensiunea va fi mai mica cu ~0.7V, dar se va recupera cu modulul wd2002SJ. pe perioada cand functioneaza pe acumulator, cred ca o sa am o disipatie termica si pe dioda de 3-5W

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acumulatorul își ia doar cât are nevoie când a ajuns la tensiunea de float .

Deci dacă acumulatorul e încărcat 100% pot să-l conectez cu o sursă de 13.5V fără limitare . Și aici va trece un curent mare la început dar pentru un timp foarte scurt și nu va dăuna acumulatorului ( poate sursei ! ) după care tensiunea va sta frumos la 13.5V și curentul va ajunge repede la zero.

Totuși ce-am scris mai sus e doar teorie , în practică acumulatorul e încărcat 100% doar scurt timp după ce s-a încheiat încărcarea . Chiar și încărcat 100% tensiunea lui de echilibru e mai mică de 13.5V ( să zicem pe la 13V la acumulatoarele moderne ) deci va exista o mică diferență de tensiune care prin rezistența internă mică a acumulatorului încărcat și tot mică a sursei va genera un curent mare . Deci limitarea e obligatorie.

Observație. Vorbesc de acumulatoare în bună stare . Acumulatoarele excesiv de uzate manifestă o creștere a rezistenței interne care le face să nu ”tragă” curent suficient . Dar nici acum nu putem spune că acumulatorul își ia cât are nevoie ci doar cât poate.

Scuze că insist dar e bine să nu rămână informații neclare , poate mai citesc și alții.

Link spre comentariu

Am avut la incarcat non stop, mai bine de un, an o baterie de 12V,7Ah. Am avut o sursa cu limitare de curent. O tineam la tensiune de float si sursa stransa de gat pe la 300 mA. Nu imi trebuia sa am 12V non-stop cum iti trebuie tie, era doar un back-up pentru momente de lipsa tensiune si nu ma interesa in cat timp se reincarca bateria. Aveam poate o intrerupere pe an. In timp, bateria a cam cazut in cap. Am crezut ca are un element defect si n-am mai bagat-o in seama ceva timp. De curand, mi-am terminat o sursa si am zis sa vad ce mai face bateria. Se pare ca am recuperat-o. Am incarcat-o complet, tine tensiunea la borne, am descarcat-o cu un bec de 800 mA (vreo 10W) pe care mi l-a tinut aprins cu peste 700 mA in timp ce tensiunea i-a scazut pana pe la 10,ceva. Cam 2 ore l-am lasat. Cred ca il mai tinea o ora la cum se vedeau masuratorile, dar nu am mai lasat-o. Sunt convins ca nu mai are ea capacitatea initiala dar inca ma mai pot baza pe ea. Dupa a doua incarcare, tot are o tensiune buna la borne (12.7 V). Eu stiu ca ea isi ia cat are nevoie, mai mult la inceput, mai putin in timp. Trebuie avut grija ca acel "mai mult la inceput" sa fie limitat la C/10. Daca mai am o poza, iti pun sa vezi recomandarile de incarcare dupa a mea. Rezultatele ma fac sa cred ca sursa mi se defectase si de-aceea bateria imi statea descarcata.

Gasita poza.

Acum am sistemul cu 12v la o baterie auto pe care o incarc cu aceiasi sursa, dar fiind de capacitate mare, nu o mai tin in float, am incredere in ea oricand ca imi tine un consumator de 3W chiar si o noapte intreaga.

Inca ceva despre acumulatorii astia. Am montat cateva sute/ poate peste o mie in alarme, sirene de alarma si diverse alte surse cu backup. Peste tot erau conectate non stop la incarcare, deci fara frica. Numai sa bibilesti circuitul de incarcare sa fie ce trebuie.

post-249000-0-28814800-1515152406_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu stiu ca ea isi ia cat are nevoie, mai mult la inceput, mai putin in timp. Trebuie avut grija ca acel "mai mult la inceput" sa fie limitat la C/10. Daca mai am o poza, iti pun sa vezi recomandarile de incarcare dupa a mea. Rezultatele ma fac sa cred ca sursa mi se defectase si de-aceea bateria imi statea descarcata.

Și apare și poza în care se vede că acel mai mult la început trebuie limitat la 2.1A adică 0.3C adică ceea ce spuneam mai devreme.

În rest da , un regim flotant pur prelungit poate duce la scăderea capacității bateriei . Dacă nu apar cicluri de descărcare/încărcare pe cale ”naturală” e bine să le provocăm . O dată la 6 luni măcar .

De asemenea alegerea corectă a tensiunii de float ( după prescripțiile producătorului ) și eventual compensarea ei cu temperatura (dacă avem variații ale temperaturii ambiante de peste +/- 5°C ) sunt esențiale.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări