Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montaje simple cu piese recuperate


Vizitator

Postări Recomandate

Piese nefolosite: alimentator laptop 19v/3A; traf ATX semipunte E28; IRF630 si 640 din monitoare; TL494 din ATX; dioda redresoare dubla de 30A din ATX.

Schema in contratimp cu priza mediana, IRF640 ataca traful pe secundarele de 12V iar redresarea se face pe secundarele de 5V. Masa iesire va fi pe plus 19V, dar am avut cerere de incarcator baterie de 6V pt o masinuta copii, asa ca nu conteaza unde e masa.

Limitarea de curent este suficienta prin citirea curentului in surse IRF640.

Am facut o proba rapida cu IR2153 si condensatorul de iesire direct dupa diode si am obtinut 8V la 50khz. Cred ca bobinarea asimetrica a dat si asimetria curentilor prin MOS-uri.

002mmm.jpg001mmm.jpg

Oscul este pe 100mV/div si rez din surse pe care este sonda este 0,22ohm.

Edit: curentul de iesire este cel putin dublu fata de ce da alimentatorul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu suntem la incepatori, schema nu e desenata dar este povestita. Cei cu bani pot folosi SG3525 care comanda direct MOS-ul. TL494 are nevoie de repetor, deci inca 4 tranz. 2N2222 si 2N2907 ar fi ideali. Stabilizarea de 7,2V pt baterie necesita optocuplor ca nu au masa comuna. Dureaza mult desenarea (folosesc TinyCAD) la ritmul meu, cred ca o sa trec la metoda colegului Matache cu desenatul pe hartie si fotografiat.

Edit: in fostul primar al trafului am fata de priza mediana 58Vv, deci s-ar obtine suplimentar si +/- 56V la un curent de sute mA. Dar nu am gasit la toate trafurile ATX cele 2 jumatati de primar egale dar de obicei sunt. Alimentatorul meu da 19,7V.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Trebuie vazut daca mai intereseaza pe cineva problema. Pana acum un an parca primeam in Cora 1,5lei pe kg. Acum se plateste f. putin si am aruncat la containere cateva zeci de placi dar mi-au ramas inca multe kg de componente si nu ma indur sa le arunc si pe acestea. Cel mai mult imi pare rau de trafuri pt ca sunt bobinate conform unor norme, sunt convins ca in afara de cativa cu experienta majoritatea nu ar putea bobina unele sigure. La fel de adevarat este ca unul gata bobinat iti restrange posibilitatile de tensiuni de iesire. Dar tocmai aceasta era ideea, cum am putea impaca traful gata bobinat cu unele necesitati.

Si avand cererea de la un vecin sa-i fac un incarcator pt baterie de 6v/12Ah am vazut ca nu este asa simplu sa fac cu ceva gata bobinat (nu se pune in nici un caz problema sa bobinez eu un traf de retea SMPS). Am gasit solutia sa folosesc alimentatorul lor de laptop iar eu sa fac doar convertorul 19V la 7,2V care sa fie pus in masinuta copilului. Dar el are nevoie de curent mic, 1,2A. Si eu am cateva alimentatoare de laptop HP cu cablu de iesire defect, multi clienti nedorind taierea si innadirea lor. Am de 65w, 90w si 120w si m-am gandit ca poti obtine relativ usor tensiuni mai mici cu marirea curentului dar si tensiuni mult mai mari la un curent mai mic in acelasi timp. Si asta cu trafuri care oricum zac cum sunt cele ATX semipunte. Personal nu-mi pun neaparat problema sa folosesc aceasta varianta pt ca in acelasi timp am si multe ATX recuperate pe care le pot modifica cum doresc in anumite limite.

Asa ca am pornit cu expunerea ideii si daca cineva ar dori sa o foloseasca urmeaza sa vedem exact de ce alimentatoare dispune si ce ar dori la iesire.

Si am pus deja titlul "montaje simple" ca sa nu simt apasarea ca viitorul electronicii in Romania sta in schemele secrete pe care le detin.

Se poate inchide!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Puteti incerca un buck fara izolare; cred ca e mai simplu.

Se muta tranz cu sursa la masa pentru comanda directa.

Folositi infasurarea primara pe post de bobina filtru LC.

Cu 3842 se poate face limitare in curent prin bucla de curent si limitarea tensiunii maxime printr-o bucla de tensiune pe pinul FB.

Link spre comentariu

Deci doar incepatorii folosesc scheme, ceilalti isi dau seama despre ce e vorba doar daca le arunci cateva nume de piese, tensiuni, osciloscop, etc. :85

Conform continutului tau ai fix 0 ( zero ) topicuri deschise, deci zero contributii cu proiecte tehnice pe forum, deci mai usor cu criticile!

Dl Miticamy prin activitatea dumnealui aici la alimentatoare si-a castigat dreptul sa-si prezinte proiectele asa cum gaseste de cuviinta, si sper ca topicul sa nu fie inchis, si nici mutat in alta parte.

N-o sa se dezbata la nesfarsit ce-i aia push-pull si cum functioneaza, se presupune ca cine activeaza pe aici in mod regulat stie deja bucataria elementara, si-si poate imagina ce si cum.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Plictiseala mare!   Am 1,2 kg toruri de la sursa de 3,3V din ATX. Am luat unul negru (apoi am testat si cu unul verde) si am bobinat cam 50 spire cu sarma de aprox. o,2mm.

Ideea care mi-a venit nustiucum este sa pun o dioda dubla Schottky pe recuperare in secundar dupa ce redresarea de 12V este facuta cu diode rapide normale de 200V. Si considerand ca diodele sunt identice am pus un traf de curent pe una singura. Traful comanda un PNP ce ataca direct condul de 2,2uF de pe soft-start din pinul 4.  Aveam o stabilizare la 16V pe o placa de incercari si am pus sarcina 12 rez de 0,15 ohm/ 10w in serie, asa ca pot avea multe valori.

Sursa a mers linistita in limitare de curent pana la scurt cu un fir de 50 cm si 0,5mm diametru (mi-am lasat o rezerva pana la testul final). 

EDIT: am folosit in loc de tor trafuri driver ATX, atat EE16 cat si EE19. Nu este nicio modificare in comportamentul sursei, limitarea se produce in acelasi mod linistit.

001mm.jpg002mm.jpg003mm.jpg004mm.jpg

Editat de Vizitator
Adaugare date
Link spre comentariu

Am mai facut teste in conditii cat mai variate. Exista o intarziere pe care nu am inteles-o la deschiderea diodei suplimentare de recuperare care face ca la un DELTA maxim sa nu am informatie suficienta de curent ca sa deschid tranzistorul de limitare. Asa ca ramane ca o varianta de rezerva, adica o dublura a unei protectii deja folosita in ATX ce ia informatia de la mediana trafului driver pt ca citeste informatia de curent direct din secundar.

Link spre comentariu

Dupa esecul primei variante nu am renuntat la limitarea cu traf de curent in secundar. Am pastrat dioda Schottky suplimentara pt recuperare dar am pus trafo curent pe priza mediana a secundarului trafului de forta. Sus este sonda de curent printro dioda redresoare (5A/div) iar jos baza tranz NPN comandat de trafo curent (1A/div).

Ultima oscilograma este scurtul cu sarma de 0,5mm.    005.jpg

001bb.jpg002bb.jpg003bb.jpg004bb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări