Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Smps auto - intrebare

Putz

Postări Recomandate

Sper ca e ok unde postez ....dispune cineva si este darnic sa ofere o schema de sursa de alimentare pt amplificator audio cu alimentare la 12 v ?

Vreau sa-mi fac un amplificator audio pt masina clasa D si am nevoie de o sursa +- 60v si vreo 8-10 A . Ati facut practic asa ceva ?

Sincer nu le prea am in domeniul acesta cu sursa ridicatoare alimentata cu curent continuu si cer un sfat , o schema ..ceva testat de vreunu din voi .

Nu e vorba ca nu as cumpara un amplificator facut de fabrica dar vreau sa-mi fac de unul singur chiar daca rezultatele nu-s cele mai bune sau costul e mai mare ...

Am gasit ceva scheme si am si incercat sa fac o replica dupa o sursa dintr-un amplif vechi cu driver 494 dar nu prea iese mult curent .

Ps:Daca aberez puteti sterge postarea

Link spre comentariu

Pentru varfuri de curent se pune pe 12 V un condensator de un farad, foarte mare si scump.

Care, de cele mai multe ori nu rezolvă problema. Acel condensator poate compensa parțial rezistența/inductanța firelor de legătură când amplificatorul este relativ departe de baterie .

Ia faceți un calcul cu un condensator de 1F la un vârf de 100A ( cât s-a vehiculat mai sus ) timp de 20-25 ms ( o semialternață de bas profund ) . Nici nu mai trebuie calculat când avem mai multe astfel de altrenanțe....

Link spre comentariu

^Le spun eu, cate 1V pe fiecare 10mS :)

Cerintele mi se par f.mari,,,120Vx10A =1200W,,,,=100A din acumulator,,,nerealist chiar daca sunt virfuri..

Lucrurile sunt ceva mai complicate de atat.

Nu s-a mentionat daca se doreste un amplif stereo ori un singur canal pentru bass ( sau oricum eu nu am retinut asta ), daca este doar un amplif mono atunci curentul pentru 4 Ohm ar fi cam 5A pentru regim pur sinusoidal. Aici vin complicatiile pentru ca muzica nu-i sinus pur, ci are un factor de creasta mult mai pronuntat, pe medie, curentul ar putea fi mai redus, insa chiar si aia 5A nu sunt valabili si in practica, pana si clasa D are pierderi, probabil chiar si 10%, deci in sarcina tensiunea e mai mica, prin urmare si curentul. Dar mai ai si sursa ridicatoare, si aia mi-e greu sa cred ca ar putea fi facuta in regim de amator la mai mult de 80-85%, deci curent mai mare tras din acumulator... Stiu, pare deruntant, si cam asa si este, dar cu o abordare conservatoare se rezolva totusi relativ simplu calculele. Pentru sinus pur si randament ipotetic si utopic de 100% la amplificator, ai nevoie de cei 10A, deci 1200W de la sursa, cu sa zicem 15% pierderi pe ea, ai cam 1400W trasi din acumulator, sau 117A la 12V. Cu cabluri suficient de groase, si alternator bun, e posibil. In practica nu asculti la maxim ( foarte aproape de clipping ) decat rar, deci pe medie o fi mai bine...

Pentru varfuri de curent se pune pe 12 V un condensator de un farad, foarte mare si scump.

Aceeasi tampenie pe care o aud obsesiv, postarea de mai sus a lui UDAR ar trebui sa fie suficienta, dar plusez amintind ca sursa ridicatoare are si un LC pe alimentare pentru a proteja instalatia auto de zgomotul de comutatie al acesteia, adica o inductanta pozitionata dupa condul minune ( pardon, supertampenia ), adica e fix pix condul ala daca sursa e facuta responsabil!

Cand o sa intelegem ca acel cond are un singur scop foarte bine definit, jupuirea de bani a fraierilor ( daca cineva se simte, n-are decat ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări