Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multi-Q

Mark S

Postări Recomandate

Mda , era evident că vei contesta ceea ce ai scris mai sus , dar un etaj MultiQ pe intrare ajuta la orice .

Din textul tau nu rezultă asta , dar daca tu declari cu mâna pe inimă ( accept și jurământul pe cravata ta de pionier ) că ăsta este sensul corect , atunci sa rămână așa !

Link spre comentariu

Ce-ar fi sa fim mai constructivi si sa nu ne mai ocupam cu contestatul? Din text poate nu rezulta...din experiente practice, da. Valabil ( cel putin deocamdata) la frecvente relativ mici, toate testele mele au fost facute intre 5KHz si 3MHZ. 5Khz poate suna ciudat...dar exista activitate radio si in domeniul ala...si inca al dracului de intensa...dar depasim topicul.

De acord ca la frecvente mari, un multi Q nu poate fi stabil si mai rau incurca.

Ps: comunicatii radio se fac si in in banda "audio", incepand de la cativa hertzi. Cu toatea astea nu am auzit vreun electronist specializat in audio sa fie deranjat.. de semnle ciudate in timp ce regla o statie audio, ptr ca tensiunile induse sunt infime. Asta e e menirea radioamatorului....si a metodelor lui.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Il pot aplica si eu la 35MHz? Vad ca nu raspunde nimeni la intrebarile mele. Daca aplic PWM-ul la Cq14, il fac cu frecventa variabila?

Eu emit zilnic la 5kHz si chiar mai jos. Confirm ca exista trafic enorm acolo, in ciuda a ce cred unii colegi.

Link spre comentariu

Daca incerci, la 35MHz, poti gasi singur raspunsul la propria dilema. Iar pe la 5khz daca zici ca emiti....ce ai zice de un duplex? Pot si eu :) Cand nu emiti tu, pot sa arat eu ce se "prinde" in domeniul ala, vrei?

Link spre comentariu

Se spune ca promisiunea facuta e datorie curata. Exemplu de cum se face, pe un ziar romanesc, cu 1000 spire pe o bara de ferita, tot romaneasca, un multi Q facut pe o bucata de tabla zincata si un receptor facut din bucati, pe un schelet chinezesc.

https://vimeo.com/248792069

In stanga e masuratorul de camp, in dreapta frecventzmetrul. Se observa ca receptorul devine foarte vesel in banda 0-22Khz, atat cat poate multi-q. Se poate observa pe masuratorul de camp ca banda e al drq de ocupata. In episodul urmator o sa maresc selectivitatea receptorului, sa le separe mai bine :)

Link spre comentariu

Uite aici un receptor simplu și stabil , ce folosește un așa zis detector cu impedanța infinită de intrare și un etaj MultiQ .1-_-_-29-38.gif

Funcționează și în banda CB :) !

Pe bune .

Cu un anume model de căști magnetodinamice , receptorul are o sensibilitate in CW mai buna de 3uV pentru un raport semnal / zgomot de 10 dB in 3,5 MHz și de aproximativ 1uV in benzile superioare 7MHz , 14 MHz , 28 MHz .

Ar putea fi o eroare ?

Pare ciudat ...

Link spre comentariu

Suntem in 2017, @Victor. In zilele noastre, o sensibilitate de 0.1microvolti e considerata limita inferioara a sensibilitatii. si tot in 2017, puterea semnalului demodulat nu mai depinde de intensitatea campului emitatorului....sacrificam 20 de lei si cumparam 2 boxulite active chinezesti.

Link spre comentariu

A ,da ?

Depinde de interes .

Unii s-au chinuit să realizeze " ceva " , gen PARASET , dar solid state .

In plus , acel receptor ( tradițional , cu audiție in căști , acord cu o singura secțiune de CV și bobine schimbătoare :) pe culot octal ) consuma puțin , foarte puțin .

Nu vei găsi o schemă mai simplă , cu performanțe asemănătoare .

Link spre comentariu

Asa mai da! atunci cand ne propunem un proiect, trebuie sa specificam si conditiile, macar in mare.

Desi aici subiectul e un pic diferit, legatura are. Propun un receptor...paraset sau cum s-0 numi, in 2 etaje de RF, cu 2 tranzistoare ori cu 2 tuburi.

Primul etaj-multi-Q. al doilea demodulator superreactie. In cazul asta sensibilitatea si selectivitatea bat sau minim concureaza o constructie industriala, la un consum de mai putin de 1mA/3V, cumultat pe ambele etaje. In varianta solid state. Consumul ramane pe seama amplifului audio, cat vrem sa-i dam in casti.

Link spre comentariu

OK .

Inteleg rostul unui etaj amplificator de RF , pentru a izola efectul antenei de etajul detector cu impedanta de intrare " infinita " + etajul MultiQ .

Dar ... de ce detector super reactie ?

Ala detecteaza prin instabilitate :) ... cumva se poate accepta doar la FM , cu modulatie banda larga , unde nu este necesara o stabilitate severa .

Este opusul semnalelor tip CW sau a modurilor digitale ...

Link spre comentariu

Detecteaza prin "slope" si amplifica in asa hal prin intreruperea ritmica a regimului de functionare, asemanator oarecum modului digital, esantionat. Dar nu-si are rost teoria acum ( http://zpostbox.ru/super_regenerator.html )

Mai demult ma jucam mult cu ele, imi placeau...acum cand va fi timp si chef, chiar vreau sa incerc varianta propusa. Nu am incercat-o complet...decat multi Q separat si superregenator separat. Deci nu pot garanta practic functionalitatea, asa cum mi-o inchipui acum ca fiind functionala 100%.

Link spre comentariu

Supereactia este un caz particular al detectorului cu reactie , folosit doar in scopuri didactice , fara utilitate in lumea palpabila .

Cand reactia devine pozitiva , se aplica un semnal ultrasonic tip blocking pentru a decupa din reactia continua , in scopul sincronizarii permanente cu semnalul util , pe " panta " de detectie .

Asta e partea simpla , deoarece pragul de detectie este influentat de nivelul de modulatie , ceea ce introduce o instabilitate .

Datorita efectului de " sincronizare " adica de târâre a frecventei centrale a semnalului pe panta de detectie ( prin insumarea semnalului cu PSF-ul etajului reactor ) , permanent apar si distorsiuni apreciabile ale semnalului decupat prin efectul de " batai " ultrasonice tip " blocking " .

De aia nu este folosit decat pentru a explica unul dintre capitolele evolutiei in tehnica radio , fara aplicatii moderne .

Singurul demodulator FM este cel de tipul PLL , care poate culege semnalele FM in anumite cazuri , la limita pragului de zgomot de aproape 1:1 .

Evident , intre demodulatorul PLL si supereactie nu exista nicio legatura .

Cunoscatorii stiu de ce ...

Link spre comentariu

Nu contest...odata ce nu am mai lucrat demult cu tipul asta de detector. Pana la urma imi ia 20min sa incropesc unul pe o bucata de tabla, macar de curiozitate....de dragul experimentului

Link spre comentariu

Este clar ca reducerea benzii de trecere reduce corespunzator zgomotul de banda larga, respectiv creste raportul S/Z la orice frecventa de acord. Receptorul cu reactie (multi-Q plus detector) a avut mare succes in UL, UM si US pana in anii 40-50, dupa care a inceput balamucul.

Dupa mine, locul cel mai potrivit pentru un multi-Q este in FI, intre un filtru cinstit si detector. Poate reduce la nevoie banda de trecere sub cea a filtrului. Fara filtru, selectivitatea unui multi-Q (atenuarea semnalelor pe frecvente apropiate) este foarte slaba. In benzile de US, la cativa kHz distanta pot fi semnale de sute de ori mai mari, pe care un singur circuit LC, cu orice Q, nu le poate elimina din principiu.

Superreactia este mai complicata principial decat superheterodina, a si aparut mai tarziu. In anii '20 se fabricau asemenea receptoare pe UM care prindeau posturi din toata Europa fara antena exterioara, doar cu o bobina fagure rotativa deasupra cutiei.

Sensibilitatea sa este cu peste un ordin de marime mai mare decat cea a receptorului cu reactie. Nu are nevoie de preamplificator, ci de un etaj separator de antena, eventual un preselector, si de un atenuator.

In prezent, superreactia nu se mai preteaza in UM si US, ci in FIF si UIF. In banda de 144 MHz merge chiar foarte bine. N-am incercat in CB, dar cred ca merge bine si acolo.

Link spre comentariu

In sfarsit un raspuns detaliat si la obiect....mai bine sa punem caramida langa caramida decat sa judecam a cui idee e mai buna.

Din start, multi-q pe FI face cat 3 filtre ceramice de banda ingusta Murata. Fara exegerare, verificat. Combinatia multi-q-filtre ceramice e si mai buna, evident.

In al doilea rand, reactia pozitiva e una, superreactia e alta. Reactia pozitiva-multi-Q ingusteaza enorm banda dar NU demoduleaza semnalul...nu trebuie sa ajungem pana acolo. Urmatoarele etaje sunt specializate in demodulare...care poate fi Am, Fm, pulse codat etc.

Interesul este sa obtinem un raport S/Z cat mai mare...semnal care intra apoi in receptor. Un fel de antena activa.

In consecinta, NU amplificarea ne intereseaza...sunt MMIC la 1$ bucata care pot face simplu o postamplificare, in caz ca e nevoie.

Multi-q imbunatateste mult raportul S/Z, lucru sesizabil si mai bine cand e QRM puternic.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări